Crank: High Voltage
[Obrazek: crank_high_voltage.jpg]

Nie widziałem pierwszej "Adrenaliny" - dużo straciłem?
Ok, za to widziałem drugą i wiem że bym sporo stracił jej nie oglądając.
Co to jest? Komedia, czysta komedia sensacyjna, a raczej (albo: a może) straszliwie, karykaturalnie przerysowany pastisz kina sensacyjnego. Brudnego kina sensacyjnego.
Chev - główny bohater filmu - spadł z helikoptera i umarł. Ale nie do końca, bo chińska triada wycięła jego serce i wstawiła mu sztuczne, na bateryjkę. Bateryjka szybko się wyładowuje, więc Chev musi nieustannie ją ładować (prundem), a w międzyczasie wybić mafiozów i odzyskać swoje poprzednie serce.
Poważnie mówię - taka jest treść filmu.
Wszystko to sfilmowane z biglem, w wariackim tempie, maksymalnie brutalnie (obcinanie sutków, obcięcie łokcia maczetą plus parę innych atrakcji pokazanych jest realistycznie i na zbliżeniach, po raz pierwszy w życiu miałem ochotę odwrócić wzrok). Ale to wszystko jest tak nieprawdopodobne, tak głupie, tak radośnie wariackie, że chce się to oglądać.
Weźmy jedną z pierwszych scen, gdy bohater ucieka między kontenerami, ścigany przez drani. Zabija jednego pistoletem, zabiera mu strzelbę, potem zabija drugiego z tejże strzelby, potem bierze się za następnego. Czysta gra komputerowa w kinie, czyli to co nie wyszło Bartkowiakowi 4 lata temu.
Wszystko to na nagłych najazdach kamerą, zbliżeniach i z niemiłosiernie trzęsącą się kamerą. Do tego wariacki montaż, ale tutaj to pasuje. Jest głośno, głupio, gwałtownie, brudno i krwawo. Bohaterowie są niesympatyczni, klną w zasadzie non-stop, a Statham przechodzi przez latynoskich i azjatyckich kafarów jak przez ciepłe masło.
W drugoplanowych rolach mamy smaczne epizody Geri Halliwell, obleśnego Davida Carradine, słodką Amy Smart czy smakowitego Dwigha Yoakama.
Całe to towarzystwo ogarnięte jest gorączką przemocy, więc widz albo szybko łapie klimat i się w nim rozpływa, albo ma ochotę wyjść z kina. Nie ma bata, inaczej do tego filmu nie można podejść.
Ale są i wady.
Finał - niezrozumiały i ucięty, jakby nagle na plan wszedł księgowy i powiedział że kurek z kasą został zakręcony. Dlatego ostatnią scenę mamy pocięta pomiędzy końcowymi napisami, ale i tak jest nieźle. W końcu ten film wyraźnie był produkowany na DVD, a że trafił do naszych kin - dystrybutor miał nosa, bo takie filmy winny być oglądane tylko w kinach. Na DVD to nie to.
Bezsens scenariusza - niby wada, ale gdyby było z sensem, to by był po prostu zły film i już.
Kilka zbędnych i niezrozumiałych dla nieznającego poprzedniego filmu widza scen - moja strata, ale czułem się miejscami zagubiony, bo co nieco trzeba było sobie dośpiewać.
Enyłej - kawał prześmiewczego, szyderczo głupiego kina komediowego w brutalnym, pastiszowym sosie sensacyjnym. Nie znadziecie takiego drugiego w naszych kinach.

6/10

Odpowiedz
Nic nie straciles. Crank to poroniona pokraka zupelnie niepotrzebna, przy ktorej "Doom" Bartkowiaka to arcydzielo na miare "Predatora". Choc, z drugiej strony, jesli stawiasz 6/10 drugiej czesci, ktora nawet nie kryje sie ze swoim debilizmem (pierwsza starala sie jako-tako wmawiac widzowi, ze to co sie dzieje na ekranie moze byc prawdopodobne; inna sprawa, ze malo kto to kupil...), to sadze, ze jedynka spodoba ci sie, dasz jej 10/10 i postawisz obok Gwiezdnych Wojen.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Zero scenariusza, fajne cameo Rona Jeremy i Benningtona z LP, kilka mocno przesadzonych scen, cycków, trzęsących się tyłków z celulitem... Tego filmu na trzeźwo nie można oglądać.

Ciekawe kiedy Statham zagra w czymś poważniejszym?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
The Expendables :wink:

A co Kranka 2. Bardziej przegiety niz jedynka ale tak samo meczacy. Za duzo akcji, chory montaz, debilizm wylawajacy sie z kazdej sceny. Albo to sie kupuje albo nie. Warto przed seansem lub w trakcie sie spalic lub upic.

Odpowiedz
Mój post z "Krótkiej piłki..."

Totalnie szalony film. Absurdalny i bez żadnych hamulców. To gra komputerowa, do czego nawet nawiązują twórcy wstępem do filmu, który wygląda jak rozpoczęcie zręcznościowej gry ze starych automatów. Wygląda to jak gejmplej z gry będącej połaczeniem "Postala" z wczesnymi "GTA". Postacie są maksymalnie przerysowane, ale dobrze zagrane - są po prostu wyjęte z kreskówki. Ot, na przykład dziwka grana przez Bai Ling to żywa postać z anime (trochę przypomina Ed z "Cowboy BeBop"). Oprócz tego przedziwna scena seksu na torze wyścigowym, zabawne nawiązanie do "Transportera" i zakończenia bardzo przypominające ostatnią scenę z komiksu "Wanted". Trzeba też wspomnieć o autentycznie fajnym motywie muzycznym przewijającym się przez cały film (autorem sałndtraku jest Mike Patton).

To współczesny exploitation film. Pozornie poważna parodia, pełna absurdalnego - czasem niesmacznego - humoru, w której króluje głupota, gołe cycki i krew (a z kolei brutalność jest stosunkowo realistycznie odwzorowana bez kuriozalnego gore). Obraz, który powinien znalaźć się obok "Punisher: War Zone" na imprezie z pizzą, piwem i masą znajomych.

Snappik napisał(a):Ciekawe kiedy Statham zagra w czymś poważniejszym?
Już grał - w świetnych Bank Job i London.

Odpowiedz
Cytat:Ciekawe kiedy Statham zagra w czymś poważniejszym?

Bank Job?

Adrenalina (jedynka) to film specyficzny. Bez dobrego towarzystwa i pewnej dawki alkoholu nie da się tego oglądać. Do dwójki nawet nie podchodzę, bo nie zwykłem pić w kinie :)

Odpowiedz
statham zagrał w zakładniku i lepszej roli w życiu nie dostanie.

Odpowiedz
Widziałem ze trzy minuty tej perełki kinematografii. Nie wątpię że coś lepszego nakręciłbym komórką mając do dyspozycji garnek grochówki i nocnik. No, może nie lepszego, ale na podobnym poziomie.

Ocena trzech minut Cranka 2: -100/10

Odpowiedz
Cytat:Nie widziałem pierwszej "Adrenaliny" - dużo straciłem?

Mniej przegięcia pały. Ale i tak fajne. Dobrze nadrobić.

Cytat:Ale to wszystko jest tak nieprawdopodobne, tak głupie, tak radośnie wariackie, że chce się to oglądać.

Lepiej bym tego nie ujął.

Cytat:W końcu ten film wyraźnie był produkowany na DVD,

Nie no, w USA był w kinach. Wiele nie zarobił, ale i wiele nie kosztował. Ponoć jakieś 12,5 $, zarabiając ostatecznie 30 mln $. W USA 13 milionów.

Cytat:fajne cameo Rona Jeremy

jest też znany z "Weeds" Lexington Steele:)

Cytat:Wygląda to jak gejmplej z gry będącej połaczeniem "Postala" z wczesnymi "GTA".

I znowu: lepiej bym tego nie ujął.

Cytat:Nie wątpię że coś lepszego nakręciłbym komórką mając do dyspozycji garnek grochówki i nocnik.

Jedna komórka mogłaby nie wystarczyć. kilka lekkich kamerek twórcy zniszczyli na planie, ale się tym nie przejęli, bo poszli zaraz do sklepu. Tu jest ciekawy wywiad Tłumaczą w nim min., jak prosto zrobić bullet - time. Podziwiam tych gości. Może zainspirują polskich filmowców?
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):Solo napisał/a:
Ciekawe kiedy Statham zagra w czymś poważniejszym?

Bank Job?

Przeoczyłeś fakt, że to nie moje słowa?
Karaluch napisał(a):Tłumaczą w nim min., jak prosto zrobić bullet - time. Podziwiam tych gości. Może zainspirują polskich filmowców?

Tak, widać że ten film zrobiono tanio, nawet bardzo tanio. I widać, że reżyserzy świetnie się bawili kręcąc "Adrenalinę", wyciągająć wariackie pomysły na fabułę jak króliki z kapelusza. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń dla fabularnego szaleństwa. Niesamowita sprawa, choć sam film tak naprawdę dużo nie jest wart. Ale jest wart. :)

Odpowiedz
Solo napisał(a):Przeoczyłeś fakt, że to nie moje słowa?

Korzystam z cytowania selektywnego, więc do tej funkcji proszę mieć pretensje, nie do mnie :P

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):Korzystam z cytowania selektywnego, więc do tej funkcji proszę mieć pretensje, nie do mnie

W moje usta włożyłeś nie moje słowa. Patrz co robisz.

Odpowiedz
Statham zagrał w Bank Job, owszem. Ale potem to tylko Dungeon Siege, Death Race, Transporter 3 i Crank 2 :) Może się kiedyś opamięta.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Jak ma się opamiętać? To aktor z charyzmą, ale bez talentu dramatycznego. Trudno oczekiwać że zagra nagle u Allena (choć kto wie...), mógłby jednak wybierać jakieś bardziej rozsądne projekty sensacyjne. Inna sprawa, że filmu z nim w roli głównej nigdy nie przyniosły dużych wpływów, więc nie liczę że uda mu się wstrzelić do pierwszej ligi. Oby nie skończył jak Seagal.

Odpowiedz
Snappik, bo Statham to nie Sean Penn. Statham wyraźnie uwielbia kino akcji i chce być gwiazdą kina akcji. Ale czasem próbuje grać w czymś poważnym, jak Bank Job czy London (w którym nawet nie trzymał broni w rękach i tylko raz kogoś uderzył). Wątpie jednak, żeby to sprawiło by przestał pokazywać klatę i kopać złoczyńców. ;)

Mental napisał(a):statham zagrał w zakładniku i lepszej roli w życiu nie dostanie.
Prawda, nawet sam o tym kiedyś pisałem na forum.

Odpowiedz
Ale on nie musi grać u Allena. Niech gra w dobrych filmach akcji, sensacyjnych czy nawet - jak w Snatch - w komediach. Jeżeli dalej będzie tak dobierał role to czeka go los van Damme'a, który grał występował w byle czym, bez ambicji. Stathama stać na znacznie lepsze kino niż Dungeon Siege, zarówno pod względem kopanym jak i aktorskim.

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Ale on nie musi grać u Allena. Niech gra w dobrych filmach akcji, sensacyjnych czy nawet - jak w Snatch - w komediach.

Bardzo bym chciał. Ja postrzegam Stathama jako osobowość mogącą zaistnieć w kinie akcji na skalę Arniego czy Slay'a z lat 80. Ma wszystko co trzeba: świetnie wygląda, ma charyzmę, jest przystojny ale bez przesady, świetna muskulatura, sprawny fizycznie (wiadomo, były kaskader), ale filmy dobiera sobie po prostu B-klasowe. Liczę trochę na "Expendables", gdzie razem z Sylwestrem mogą trochę pomieszać, ale co dalej. Bo "Brasilian Job" to mnie jakoś nie nęci. A facetowi lata lecą.

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Ale on nie musi grać u Allena. Niech gra w dobrych filmach akcji, sensacyjnych czy nawet - jak w Snatch - w komediach. Jeżeli dalej będzie tak dobierał role to czeka go los van Damme'a, który grał występował w byle czym, bez ambicji. Stathama stać na znacznie lepsze kino niż Dungeon Siege, zarówno pod względem kopanym jak i aktorskim.
Ale on prowadzi karierę właśnie podobną do Arnolda czy Sly'a. Robi kino akcji, czasem strasznie gówniane (vide War - w którym pewnie zagrał, bo mógł pracować z Jetem Li), ale gra też w czymś lepszym, a czasem poważniejszym. Myślę, że nie ma się co martwić. Crank: High Voltage to jest komedia, jakby nie patrzeć i z tego co o nim widziałem, Statham wiedział, że to nie film, który znajdzie się pośród takich filmów jak Die Hard czy Lethal Weapon.

Trudno mu się dziwić, że grywa w cienkich filmach także. W końcu jak wystarczy, że pojawi się na trzy tygodnie na planie i zainkasuje kilka setek tysięcy czy dziesiątek milionow (w sumie ciężko powiedzieć, jak duża może być gaża Stathama) to na pewno się cieszy. Jakby nie patrzeć stworzył sobie mocną pozycję w kinie akcji. Jedyna osoba, która może mu dorównać mocą w kinie akcji jest Vin Diesel.

Także myślę, że nie ma się póki co martwić. Jak za dziesięć lat będzie grał w samych gówna to wtedy można.

Zerkając na stronę o Stathamie zobaczyłem, że ma być nowy film o Johnie Dillingerze i jeżeli obsada z IMDB się potwierdzi to może być naprawdę ciekawie:

http://www.imdb.com/title/tt1268812/

Odpowiedz
Crov napisał(a):Jak za dziesięć lat będzie grał w samych gówna to wtedy można.

Ale on tak naprawdę nie zagrał w żadnym bardzo dobrym filmie. Nawet dobrym, jak tak się zastanowić przez chwilę. A stać go na mistrzowskie kino akcji. Lata lecą, a on gra czymś takim jak "Crank 2", które może i fajne, ale to powinien być przerywnik od ciężkiego, poważnego kina sensacyjnego dla którego jest stworzony.

Odpowiedz
Dla mnie Lock, Stock..., Snatch, Bank Job czy London były bardzo dobre. Ale faktycznie masz rację - nie ma czegoś naprawdę dobrego w jego stylu. Nie ma swojego Terminatora, Predatora czy Rambo. No cóż, trzeba pamiętać, że mamy gorsze czasy jeżeli chodzi o kino akcji i kino sensacyjne (w jego filmografii najbliżej sensacyjniaka jest Bank Job) i możemy jeszcze poczekać na naprawdę dobry film akcji z nim. Zobaczymy. Ja mu dam jeszcze pięć lat na pokazanie mi, że potrafi zrobić z kimś dobry film akcji. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon