Hell or High Water (2016)
Opis za filmwebem:
Dwaj bracia – Toby (Chris Pine) – zdesperowany ojciec, szukający lepszego życia dla syna oraz Tanner (Ben Foster), były skazaniec z wybuchowym charakterem, postanawiają okraść oddział banku, który skonfiskował ich zadłużoną, rodzinną ziemię. Napad udaje się, jednak sprawy szybko wymykają się spod kontroli. W pościg za braćmi wyrusza Marcus (Jeff Bridges), nieustępliwy Strażnik Teksasu, szukający ostatnich chwil sławy przed przejściem na emeryturę. Mimo policyjnej obławy, Toby i Tanner, skuszeni wizją szybkiego zysku, decydują się na kolejny wielki skok.

Opis brzmi mega dobrze, w dodatku film ma zarówno świetny trailer:

jak i znakomite recenzje na Pomidorach:
https://www.rottentomatoes.com/m/hell_or_high_water/

Reżyser ma na koncie m.in: skromny romans sci-fi "Perfect Sense" i bardzo dobry dramat więzienny "Starred Up", który nakręcił przed omawianym tutaj filmem. Za scenariusz odpowiada Taylor Sheridan, autor "Sicario". Polski tytuł to "Aż do piekła", premiera 2 września.

Odpowiedz
Zero komentarzy? Nawet samych w stylu, "O muszę zobaczyć!". Trochę dziwne, gdyż dałbym przysiąc, że to jednak jest film tego typu, że na forum znajdzie się paru wielkich zwolenników. No nic, z tego co widzę to po wcześniejszych pokazach zdobywa bardzo dobre recenzje. Ben Foster jest jak dla mnie jednym z bardziej niedocenianych aktorów. A i fajnie, że Chris Pine ma tak różnorodny repertuar w swej filmografii.

Muzyka, oczywiście jak takie klimaty to jest Nick Cave i Warren Ellis.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
O, muszę zobaczyć!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A żebyś wiedział. Bo Hell or High Water to jest TEN film. Tak jak w 2014 było nim Cold in July. 100% teksańskiej epy i kultu. Jeden z tych filmów, przy których lubimy narzekać, że już takich nie robią. Jak dotąd zdecydowanie tytuł roku i w sumie zdziwię się, jeśli coś go przebije. Aktorsko wszyscy wymiatają. Pine i Foster to najlepsi ekranowi bracia od czasu Warriora, a Bridges od razu zjednuje sobie sympatię widza rasistowskimi tekstami o Indianach. To taka zdecydowanie skuteczniejsza wersja Tommy Lee Jonesa z NCFOM. Dodam, że intryga jest naprawdę niegłupia i trzyma się kupy. Ale przede wszystkim liczy się klimat zachodniego Teksasu i szorstka melancholia jego mieszkańców.
If that ain't Texan, I don't know what is.
10/10

Odpowiedz
Taka opinia, jakbym był mało nakręcony, a w moim mieście oczywiście filmu w kinach nie uświadczę, heh.

Odpowiedz
Recenzja Paszczaka sprawia, że to trzeba zobaczyć. Najlepiej już teraz
.

Odpowiedz
Potwierdzam opinię Paszczaka. Rewelacyjny film, na pewno jeden z najlepszych w tym roku. 8,5/10 na dzień dobry, jutro recenzja na stronie.

Odpowiedz
Film naprawde fajny ;) Na + klimat Texasu (bardzo podobały mi się ujęcia i te wspaniałe krajobrazy. Aż by się chciało kiedyś zobaczyć na żywo te okolice) i świetna muzyka. Chyba najlepsza dotychczasowa rola Chrisa Pine'a.
Nawet nie wiedziałem, że to jest film reżysera "Starred Up" - jednego z moich ulubionych filmów.

Czy tylko mi się podobała scena spuszczenia wpierdolu cwaniakom na stacji benzynowej ? :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Film składający się z masy świetnych scen, mający genialną obsadę, która gra znakomicie (rewelacyjny Pine, jeszcze lepszy Foster, świetny Bridges). Wspaniała muza w tle, klimat, epa i kult w jednym. Jeden z najlepszych filmów roku, powtórka obowiązkowa. 9/10
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Gdzie widzieliście?? Bo nie widzę w repertuarze ani CC, ani Multi, ani Heliosa. Jakieś lokalne kino w dużym mieście?

Odpowiedz
Ja obejrzałem w Kinie pod Baranami, czyli jest to film niszowy :) Ogólnie podobało mi się, zwłaszcza teksty rzucane przez Bridgesa w stronę indiańca. Tempo filmu raczej powolne, skojarzyło mi się trochę z No Country For Old Man. Brakuje jakiegoś przytupu, chociaż nie... napad na ostatni bank był mocny, strzelanina przy wzgórzu też.

Najlepsza scenka kiedy Ben Foster wychodzi z karabinkiem w stronę pościgu :)

8/10

Ps. Kurczę, ostatnio się rozszalałem z tymi filmami, jeszcze mi średnia spadnie w wątku o homofobii.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Widzę, że w Poznaniu grają w jednym kinie studyjnym. Czyżby małe kina zmieniały profil z irańskich dramatów na kino epy? :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Aż dziwne, bo u mnie w Cinema3D gdzie grają tylko filmowe hity, blockbustery i filmy dla dzieci, ten film normalnie leci kilka razy dziennie. Gdzie wielu narpawde waznych filmów nie był np. "Nienawistnej ósemki" ;/
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
U mnie też leci w lokalnym kinie studyjnym :) w multipleksie za to z nowości 4 seanse pod rząd jakiejś "Kosmicznej jazdy hau hau" :D
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Naprawdę świetny film, zdecydowanie najlepszy w tym roku. Warto czytać to forum, bo pewnie bym przegapił, bo długo w kinach grać nie będą. We Wrocławiu tylko w 1 kinie, 2 seansy. Co jest dziwne, bo film ma potencjał komercyjny, by mieć większą dystrybucję.

W tym filmie wszystko stoi na wysokim poziomie. Aktorstwo, muzyka, reżyseria. Dodatkowo jeśli ktoś się zastanawiał, czy ten film może przynudzać (słyszałem takie opinie przed seansem), to moim zdaniem nie ma szans. Nawet, gdy mamy spokojniejsze momenty, to dialogi nie dają wytchnienia, wiele świetnych tekstów, sytuacji i interakcji z mieszkańcami zachodniego Teksasu. W sumie z chęcią bym zobaczył prequel, gdzie Hamilton (Jeff Bridges), jeździ po Teksasie i rozmawia ze świadkami.

Dawno nie widziałem filmu, który nie miałby gorszego momentu, przez cały film każda kolejna scena utrzymuje wysoki poziom.

Najmocniejszym elementem filmu jest scenariusz. Plan braci sensowny, z mocną motywacją i ciekawie poprowadzony. Plus dialogi nie pozwalają na chwilę nudy i mają zaskakująco dużo humoru. Sala na seansie była prawie pełna, a tyle śmiechu nie słyszałem na wielu komediach. Ale kiedy miało być dramatycznie, było bez żadnej nuty fałszu. Z niecierpliwością czekam na jego kolejny scenariusz.

Dodatkowy plus, szczególnie dla kilku użytkowników dla tego forum, spodoba się te przedstawienie Teksańczyków, każdy z bronią, w każdym momencie może jej użyć. Ale trigger discipline nie było zachowane.

Odpowiedz
Już w sklepiku, obejrzałem i daję 9/10 i serduszko na filmwebie. Prosta, mocna rzecz, gdzie chyba każdy chłop łazi z bronią i potrafi robić z niej użytek, a rodzina i jej dobro liczy się najbardziej.

Odpowiedz
Czy tylko ja uwielbiam scene wpierdolu na stacji benzynowej ? :) Istna poezja ; )

Odpowiedz
Trochę mnie zaskoczyli, myślałem, że w ruch pójdzie broń palna, że bluzgi, że krzyki, że strzelaniny i ucieczka, a tutaj... coś pięknego. Szybko, prosto i skutecznie!

Odpowiedz
Krótko: jak dla mnie film roku, wypełniony po brzegi motywami które w kinie uwielbiam, okraszony świetnym aktorstwem, znakomitą muzyką, perfekcyjnie oddający klimat Teksasu, emocjonujący i rzetelnie wyreżyserowany. Do tego humor i spinajace wszystko w idealną całość zakończenie.

Taylor Sheridan znowu dostarczył (przypominam, że w gość był odpowiedzialny również za scenariusz do "Sicario"), jestem cholernie ciekaw jego reżyserskiego debiutu, ktory ma wyjsć w przyszłym roku. Koleś ewidentnie ogarnia o co chodzi. :)

Odpowiedz
Wiadomo kiedy film ukaże się na DvD?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon