18-09-2022, 20:33
|
"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
|
|
Po czterech odcinkach wniosek taki, że pod względem realizacji i poprowadzenia całości to taki duchowy spin off Mindhuntera. Opowiada historię seryjnego mordercy z którym chłopcy robią wywiad, tylko tym razem pod mikroskopem. Naprawdę kawały dobrej roboty. Czekam aż w końcu wezmą się za trzeci sezon Mindhuntera lub zrobią coś podobnego tylko o BTK.
PS. Historia Dahmera jest tutaj tak realistycznie przedstawiona, że z obrzydzenia aż chce się wziąć prysznic po każdym odcinku...
![]() 22-09-2022, 00:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2022, 09:12 przez Predator895.)
To soczewki zakupione na halloween ( chyba jednej z postaci ze Star Treka). Nosi je dosłownie przez chwilę, aby bardziej sadystycznie wkręcić jedną ze swoich wielu naćpanych ofiar.
22-09-2022, 06:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2022, 06:52 przez Predator895.)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-09-2022, 13:49 Wrażenia po enigmatycznym szóstym odcinku... Ughhh jestem powalony jak to wszystko jest tu rozłożone na czynniki pierwsze. Oczywiście znałem historię Dahmera z dokumentów, ale w tej serii jest to przedstawione nie z samej perspektywy mordercy, ale też od strony samych ofiar, ich rodzin, marzeń, trosk i wszystkiego co zniszczył ten potwór napotykając te osoby... To jest straszne a zarazem fascynujące w chory sposób. Wow ten odcinek przejdzie do historii jednego z najlepiej zrealizowanych jeśli chodzi o relacje ofiary i mordercy.
Po seansie całości stwierdzam że seria o seryjnym mordercy, bestii, kanibalu i chorym psychiczne Jeffry Dahmerze przejdzie do historii jeśli chodzi o autentyczność opowiedzenia tego z każdej perspektywy jak tylko się da. Rodzina, ofiary, sąsiedzi wszyscy którzy mieli z nim kontakt zostają w druzgocący sposób zniszczeni. Historia też uwidacznia nieudolność policji, wszystkie złe, dobre cechy ludzi którzy mieli bezpośredni kontakt przed, po i w trakcie zabójstw dokonanych przez tego psychopatę. Polecam wszystkim, którzy mają odwagę zanurzyć się w tym odrażającym a zarazem fascynującym szambie jakie było życie Dahmera. 10/10
24-09-2022, 09:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2022, 15:32 przez Predator895.) Predator895 napisał(a):To soczewki zakupione na halloween ( chyba jednej z postaci ze Star Treka). Nie no, mówił że podziwia Imperatora z "Powrotu Jedi" ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
24-09-2022, 22:40 (18-09-2022, 20:20)raven.second napisał(a): 30 srebrników. Z ciekawości sięgnąłem po pierwszy odcinek i... cholera, dobre to. Takie Supernatural, ale od HBO, czyli na poważnie, dopracowane, z sensem i upiornym klimatem. Jasne, to dalej podobny do tegoż serialu horror, bo mamy tutaj księdza-egzorcystę z wyrokiem, mamy i panią weterynarz która wpycha nochala wszędzie gdzie się da, ale mamy też opętania, potwory, artefakty i całkiem zręczną historyjkę (jak na ten pierwszy odcinek). Nie wiem w sumie co tu więcej pisać, bo mam wrażenie, że cokolwiek napiszę, to będzie ogromnym spojlerem: ja sam nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje, oglądałem bez żadnej praktycznie wiedzy oprócz lakonicznego opisu "creepy rzeczy na zadupiu". Całość obejrzałem! Pierwsze dwa odcinki są zdecydowanie najlepsze, najpoważniejsze, najbardziej brutalne i mają naprawdę ponury, gęsty klimat, dalej jest różnie, ale poniżej pewnego poziomu to nie schodzi (a w najgorszym razie można to traktować jako coś pokroju Evil Dead w sumie). Jako niezobowiązująca rozrywka w zalewie różnych Shehulk czy Rings of Power albo innych wyrobów serialopodobnych... polecam. Choćby dla samego początku. Drugi sezon też obejrzę, a co. 27-09-2022, 08:06 (22-09-2022, 00:02)Predator895 napisał(a): Jestem po pierwszym odcinku. Kawał w uj dobrej roboty, aż trudno to przechodzi przez klawiaturę, ale... Netflix dostarczył! Nawet jak reszta odcinków jest taka-se (a raczej nie jest patrząc po opiniach) to na start zafundował cios siekierą prosto w głowę w najlepszym stylu. Klimat ciężki, aż czuć smród rozkładających się ciał, Peters na niesamowitym poziomie wczucia się w rolę i te podskórne napięcie, odliczające czas do egzekucji. I pełna racja - jak wjeżdżają napisy to aż chce się wziąć prysznic ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-10-2022, 15:32
Dwa odcinki widziałem, pilot spoko, drugi mocno średni. Aktorsko jest top, reszta taka sobie.
06-10-2022, 14:08
Ja obejrzę, a przynajmniej sprawdzę, gdy pojawi się całość na D+, nie tylko dla obsady, ale dla twórców serialu, którymi są showrunnerzy Black Sails. A z tego co słyszałem to w Old Manie są podobnie długie dialogi, tak jak w Piratach. Pamiętam, że w Black Sails gdy piraci zaczęli dyskutować, to były takie długie teksty, czasami wędrujące w tematy filozoficzne, że po jakimś czasie, gdy nie było widać końca dyskusji zapominałem od jakiego tematu rozmowa się zaczęła. Nie uważam że to był minus serialu, tylko jeden z elementów, który wyróżniał Black Sails:-)
07-10-2022, 01:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2022, 01:45 przez michax.) yacajackowski napisał(a):Dwa odcinki widziałem, pilot spoko, drugi mocno średni. Aktorsko jest top, reszta taka sobie. Pilot byłby niemalże idealny, gdyby nie jedna głupia, typowo filmowa i nierealistyczna akcja z pickupem. Nienawidzę, jak pojazdy (samochody albo helikoptery) nagle pojawiają się w kadrze bez wcześniejszych dźwiękowych oznak, że się zbliżają. No i Jeff Bridges z paluchem na spuście. Oczy bolo. 09-10-2022, 09:44
Bridges jest tak dojebanym tajnym agentem, że nie musi trzymać spustowej dyscypliny :)
Co środę wychodzi odcinek, ostatnio byl trzeci ale jakoś nie mam ochoty odpalać. 09-10-2022, 10:33 (10-10-2022, 23:38)nawrocki napisał(a): Ktoś oglądał The Bear od FX? Rzecz o gościu, który po samobójczej śmierci brata stara się przywrócić świetność rodzinnej knajpie. IMO znakomita rzecz, która przeszła totalnie bez echa. Pelnokrwisci, bardzo ludzcy bohaterowie, intensywność kojarząca się z kinem braci Safdie, niewymuszony humor, świetne ucho do dialogów, całość bardzo zgrabnie zmontowana i wyreżyserowana (zwłaszcza finałowe odcinki robią wrażenie pod tym wzgledem) i jeszcze lepiej zagrana. 8 odcinków po 30 minut, lyknalem całość w jeden dzień. Na ten moment serialowa premiera roku. Ja właśnie wczoraj szukałem sobie jakiegoś nowego serialu do zaliczenia i wybierałem pomiędzy "The Bear" a "Mike'em". Finalnie padło na serial o Tysonie - jestem w połowie i czuję lekkie rozczarowanie. Z jednej strony można się dowiedzieć sporo fajnych rzeczy o mistrzu (jeśli ktoś jest oczywiście świeżakiem w tej dziedzinie), ale obrana konwencja i sposób narracji już mnie totalnie odrzuca. Łamanie czwartej ściany, ciągła narracja z offu w połączeniu z chaotycznym montażem nie dają takiego efektu, jak powinny. Trochę to dziwne bo Craig Gillespie maczał w tym paluchy, także powinno to wyglądać lepiej. Odcinki też trwają około 25-30 minut. Trevante Rhodes jako Mike jest przeciulowy, dużo lepiej wypada młodszy aktor grający dziecięcą wersję Tysona. Zdecydowanie lepiej wypadają też Russell Hornsby jako Don King czy Harvey Keitel jako legendarny Cus D'Amato - wielka szkoda, że tak krótko. Laura Harrier jako Robin Givens hot as fuuk. A sceny samych walk bokserskich - bez komentarza, żenada, no ale taką obrano konwencję :) "The Bear" odpalam po skończeniu "Mike'a.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
11-10-2022, 11:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2022, 11:15 przez Pelivaron.)
Czy ktoś oglądał "Trzy dni Kondora" Amazona?
Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
22-10-2022, 00:13 Pierwszy odcinek zaliczony, jest dobrze, może być jeszcze lepiej, będę oglądał dalej. Dorociński jako Popielski ma zadatki na wielką rolę, chociaż póki co nie miał za wiele do pokazania. Największe wrażenie zrobiła na mnie Lodzia, taką sobie ją wyobrażałem, może tylko wiekowo nie odpowiada ale to już moja wina, bo tej konkretnej książki nie czytałem (chociaż patrząc po napisach końcowych, to nie jest to ekranizacja tylko jednej książki, tylko kilku, co mnie ogromnie cieszy). 25-10-2022, 20:56 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| "Mobland", czyli Tom Hardy znowu hardy | Krismeister | 21 | 2,291 |
2 godzin(y) temu Ostatni post: Krismeister |
|
| BARRY czyli Bill Hader jest hitmanem | Gal Anonim | 35 | 7,723 |
07-01-2025, 03:18 Ostatni post: Bucho |
|
| Jaki jest wizerunek osób z niepełnosprawnością w filmach, serialach i mediach? | AvalonOzN | 1 | 1,249 |
20-04-2020, 16:02 Ostatni post: Wyatt Earp |
|
| Cougar Town czyli 'Courtney, pokaż cycki!' | Snuffer | 6 | 4,199 |
10-05-2014, 12:29 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
![[Obrazek: fcyncbjxkaety-e.jpg]](https://assets.upflix.pl/media/n/1619/2022/fcyncbjxkaety-e.jpg)

Spoiler