Filmy w 3D
mroziek napisał(a):W porównaniu do mojej wcześniejszej plazmy obraz wydaje się o wiele płynniejszy, szybszy i nawet momentami mi to przeszkadza bo wydaje się to nie do końca naturalne, ale pewnie to też kwestia ustawień.

Chyba ustawień, bo wiem żę niektóre telewizory generują nowe klatki filmu pomiędzy istniejącymu. A czy da się to wyłączyć - nie wiem. Wiem że jak w Media Markt oglądałem coś to było to tak płynne że aż cholery dostawałem. Ale tak czy siak gratuluję zakupu :wink: . Ma telegazetę w 3D ? :mrgreen:

Odpowiedz
gigacz napisał(a):bo wiem żę niektóre telewizory generują nowe klatki filmu pomiędzy istniejącymu. A czy da się to wyłączyć - nie wiem. Wiem że jak w Media Markt oglądałem coś to było to tak płynne że aż cholery dostawałem:
No dokładnie o to mi chodzi, pewnie dojdę do tego do jutra jak to wyłączyć bo trochę dziwnie wyglądał Indiana Jones który poruszał się momentami dwa razy szybciej :)

gigacz napisał(a):Ma telegazetę w 3D ? :mrgreen:
Nawet w 5D, jak wchodzę w telegazecie na lotto i trafiłem trójkę to leje się fontanna z szampanem w moją stronę :razz:

...a tak na poważnie to pewnie ma ponieważ generuje z 2D do 3D praktycznie wszystko co zapuściłem, na tą chwilę najlepsze wrażenie zrobiło na mnie ostatnie 30 minut Incepcji którą sobie poglądowo puściłem.

Odpowiedz
Co do szybszego obrazu, trzeba było wyłączyć jedną funkcję:
"Pmiętać należy jedynie o tym, aby podczas oglądania obrazu filmowego koniecznie wyłączyć opcje Intelligent Frame Creation (w trybie pracy 24p nosi ona nazwę 24p Smooth Film, lecz jej działanie sprowadza się w gruncie rzeczy do tego samego). Wprawdzie podczas oglądania transmisji sportowych i normalnego obrazu telewizyjnego sprawdza się ona znakomicie, ponieważ sprawia, że oglądany materiał odtwarzany jest płynniej, lecz ten sam efekt podczas projekcji filmu kinowego sprawia, że produkcja taka traci wiele ze swojej "filmowości"."

Jeżeli chodzi o 3D to na razie miałem do czynienia tylko z konwersją z 2D do 3D. Obecnie rozważam zakup jakiegoś filmu na BD, tylko nie wiem czy pokusić się na jakąś animację czy może na dokument IMAXa. Po głowie chodzi mi też zakup Avatara 3D - byłoby to już moje 3 wydanie tego filmu - cena jak na 3D przyzwoita - około 200zł z napisami PL. Chciałbym po prostu mieć jedną czy dwie pozycje do pokazywania i wykorzystania w pełni funkcji 3D. Ściągam jeszcze jakieś dwa dema z PS Store w 3D - zobaczy jak to wypadnie:)

Odpowiedz
gigacz napisał(a):Chyba ustawień, bo wiem żę niektóre telewizory generują nowe klatki filmu pomiędzy istniejącymu. A czy da się to wyłączyć - nie wiem.
To jest to, o czym pisałem ze dwa lata temu - że telewizory 200hz "dorabiaja" klatki i każdy film wygląda jak produkcja Polsatu - miałem tę nieprzyjemność oglądać "A good year" (dobry rocznik) oraz "Gladiator" i wszystko było przyspieszone, przec co komiczne. Nie wiem - może sprawdza się to w czyde, ale na pewno nie w zwykłych filmach.
loading podpis...

Odpowiedz
Ale w 3D, rzeczywiście jest więcej klatek, ale ostatecznie widz ogląda film z normalną prędkością klatek :wink: (wiecie o co mi chodzi xD ). Chyba że sobie inaczej ustawi.... nieważne

Odpowiedz
NOWA ERA 3D BEZ OKULARÓW
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Uef17zOCDb8[/youtube]
:shock:

Odpowiedz
To jest viral. ; )
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
ekstra, a potem wysra się mózg do wiaderka ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
ja już się zesrałem ze śmiechu oglądając ten filmik :)

Odpowiedz
Ale bajer. Pośmiałem się :)

Ostatnio czytałem recki różnych tam :"szpeczjalisztów", i jeden koleś porównywał 3d LCD z plazmami, i całkiem ciekawie uzasadnił, dlaczego plazmy rulez (chociaż mają obraz ciemny).
loading podpis...

Odpowiedz
Pomimo pogardy dla tej technologii na spokojnie przetestowałem sobie 3D TV trzech różnych firm:

LG - nowość na rynku, oparta na polaryzacji. Być może była to wina żałosnego materiału który akurat puszczono, ale nie było żadnego efektu. Żadnego. To był po prostu obraz 2D, więc albo dali dupy i puścili coś co nie było w 3D, albo technologia LG nadaje się wyłącznie do śmieci.

Sony - całkiem nieźle. Akurat leciał trailer przekonwertowanego Księdza i zaskoczyło mnie, że wyszło im to całkiem nieźle, chociaż po tym jak bardzo postacie i inne obiekty wyróżniały się na tle reszty można poznać że to efekt postprodukcji.

Samsung - rewelacyjna głębia i efekt trójwymiarowości, ale na połowę dnia zapewniłem sobie potworny ból głowy. Zdaje się że Samsung ma okulary aktywne i być może właśnie to było przyczyną, dodatkowo widać było, że obraz migocze, bardzo minimalnie, ale jednak.

Odpowiedz
po przechadzce i testowaniu telewizorów 3D w sklepie nie dla idiotów wiem jedno: na moje oczy to chyba nie działa, bo na każdym tv - po założeniu okularów 3D na okulary korekcyjne - wciąż widziałem "rozjechane" postaci (wiecie, tak jak się ogląda 3d bez okularów). Do dupy. A testowałem na LG, Samsungu i Sony właśnie.

Odpowiedz
A może to kwestia spieprzonych ustawień TV w tymże sklepie? Sam nie problemów z dostrzeganiem efektu 3D, ale niejednokrotnie w wielu sklepach widziałem takie kwiatki, gdzie po założeniu okularów można było dostać oczopląsu, podczas gdy gdzie indziej/na innym TV wszystko było okej.

Odpowiedz
Nawet w Tesco postawili telewizor 3D, więc zerknąłem - efekt jest, czasem gorszy a czasem lepszy, ale raz, że po dwóch minutach bolały mnie oczy i nie mam pojęcia, jak można przetrwać całego Avatara w ten sposób, a dwa, że i tak nie jest to efekt 3D, tylko takie pseudo 3D - tła mają głębię, ale postaci to już płaskie, papierowe wycinki. Dziwnie to wygląda.

Odpowiedz
Pomyślałem że pójdę sobie w piątek na coś do kina, a że Green Lanterna skreśliłem skoro wszystkie znaki na niebie i Ziemi wskazują że to zupełne dno miałem zamiar obejrzeć sobie Kapitana Amerykę. I co? I gówno. Po raz kolejny 3D jest jedyną opcją a za bilet muszę zapłacić 28 zeta (x2).

Leję na to, pomijając filmy z kategorii "muszę obejrzeć w dniu premiery żeby nie oszaleć" chyba skończę z chodzeniem do kina, przynajmniej do czasu aż minie moda na 3D.

Odpowiedz
Gieferg, pytanko: W filmie są efekty 3D czy tylko konwersja na 3D?
Odnośnie jedynej opcji przerabiałem to przy Transformersach 3, nie dość że sam film to gniot to efektów jak na lekarstwo:(

Odpowiedz
Chodziło mi o to czy ten film docelowo jest nakręcony w technologii 3D, czy też kręcony był konwencjonalnie i został konwertowany na film 3D. Teraz jaśniej?

Odpowiedz
Był kręcony w 2D, ale od początku wiedzieli że będą konwertować na 3D, więc pewnie ujęć w których Kaptajn rzuca tarczą w stronę kamery nie zabraknie.

Odpowiedz
Dzięki Mierzwiak. BTW widziałeś może ten film? Warto wydać pieniądze? Bo po poście Gieferga zwątpiłem...

Odpowiedz
U nas wchodzi do kin 15 sierpnia więc jeszcze nie miałem okazji :P Ale do kina się nie wybieram właśnie ze względu na to pseuo3D.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon