Good night and good luck
Mocne, bardzo dobre kino, które, pomimo tego, że jest oparte na samych (notabene świetnych) dialogach, do końca trzyma w napięciu. Nie zostawia też obojętnym, co jest w przypadku takiego tematu bardzo ważne. I choć Clooney nie daje nam prostej odpowiedzi na problem, jaki poruszył, to jednak podsuwa nam ją na wyciągnięcie ręki.
Co do realizacji to jest to majstersztyk - scenariusz, aktorzy, światło i zdjęcia, a nawet sama muzyka - jazzowe piosenki - są zrobione/dobrane perfekcyjnie.
Film, wbrew niektórym opiniom, nie nudzi, ale nie jest łatwy w odbiorze, więc trzeba się przygotować. Mi jednak zleciał bardzo szybko, bo też i długi nie jest, co można uznać za jedyną wadę, bo spokojnie można to było rozciągnąć i pogłębić. Ale nie jest źle - wpaniałe kino z niebanalnym i bardzo aktualnym tematem.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nigdy nie lubilam Clooney'a jako aktora i "z pewna taka niesmialoscia" poszlam sobie do kina na Good Night, And Good Luck. I doznalam szoku - film jest genialny! Porusza tak istotny dzis temat, mimo, ze oparty na wydarzeniach z lat piecdziesiatych. Murrow ostrzega nas przed klamstwem i trywializmem w telewizji (50 lat temu!) a teraz widownia amerykanska zyje Jerry'm Springer'em, a wiadomosci o wojnie w Iraku byly najlepiej sterowanym stand-up comedy w historii telewizji. Gorzki to obraz rzeczywistosci, ale prawdziwy. Cudownie jest widziec prawde w kinie. Jednakze watpie, zeby wielu ludzi wzielo sobie ten film do serca. Ja od czterech lat nie mam telewizora i zycie wcale nie jest ciezkie bez tego. Kiedy telewizja zacznie mowic prawde i skupi sie na rzeczach waznych, wtedy pewnie zakupie sobie odbiornik.

Swietna rezyseria, znakomita obsada, cudny scenariusz, nie mam zadnych zarzutow. No i ten czarnobialy kolor, przez jakies pol godziny po wyjsciu z kina zastanawialam sie, ktory mamy rok...
...I never said it was clever... I just like getting leathered...

Odpowiedz
...Clooney po "Confessions Of A Dangerous Mind" pokazal ze potrafi grac i rezyserowac...czekam na jego nowy projekt "Leatherheads" ( przy wspolpracy z Soderbergh'iem ) i dosc niedawno ogloszony "Suburbicon" ( tutaj znow powroci z bracmi Coen )
...tymczasem 6 pazdziernika pojawi sie "Michael Clayton" http://www.moviemaze.de/media/trailer/3403/michael-clayton.html

Odpowiedz
Świetnie budowany klimat. Tutaj praktycznie każdy pali jedną fajkę za drugą. Clooney wykazał się niezłą reżyserską odwagą pomopując na planie tyle nikotyny na metr kwadratowy. Jeżeli chodzi o cały młyn wokół WAŻNOŚCI fabuły to wielkim plusem naznaczam Dżordża za to że jest ona przede wszystkim INTERESUJĄCA i tym odróżnia go od wszystkich Wielkich Europejskich Siewców Mądrości o Życiu. Kupiłem filma na DVD bodajże z Przyjaciółką :D .

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon