Hellraiser (seria)
Kolejna zmarnowana szansa.
Widziałem wszystkie 9 części (tego amatorskiego kasztana za 1000 dolarów nie liczę). Z orignalnej serii 1 i 2 są najlepsze. Z serii pobocznej , także dwa pierwsze czyli 5 i 6.

Ten.. reboot? Będzie gdzieś za nimi, czyli w połowie stawki.
Przede wszystkim jest zbyt rozwleczony. To ma aż 2 godziny.! NIE JEST bardziej krwawy niż stare części. Wręcz wydaje się, że celowo stopowano się z krwawością, Nie wiem po uj skoro to film, który nie potrzebuje ograniczeń wiekowych.

Cenobici są tu nudni, pod względem wizualnym. Wszystkie wyglądają tak samo, jak kobiety z jakimś odróżniającym detalem. No i mamy też cenobita - przygłupa, którego jakby wyciągnęli prosto z Silent Hill.
I tym samym dochodzimy do Pineheadki... która nie odbiega od pozostałych. Tyle, że gada, gada, gada. Nie sprawdza się jak Bradley, nie ma tej charyzmy. Gdyby nie liczba scen i gadania można by uznać, że to jeden z cenobitów-no-name'ów a nie "szef".

To tak w skrócie.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Bardzo fajny film, nie spodziewałem się niczego innego po reżyserze The Ritual, bardzo dobre tempo, dużo symboliki i głębi jak na horror, do tego fajne postacie, przypominał trochę Silent Hill.

Jedyne do czego bym się przyczepił to wygląd Pinheada który nie jest jakiś zły, a na pewno widać konsekwencję w designie reszty Cenobitów, ale wolę jednak metal Pinheada i jego zespół, czarna skóra ponad białą bladą skórę z tej wersji.

PInehad z kolei był bardzo ok, wolę Bradley'a, ale nie ma się czego wstydzić, jednakże sama postać nie wybrzmiewa jako taki lider całej grupy jak poprzednio, tak czy inaczej aktorka się spisała.

Dodam tylko, że jestem zdziwiony tym, że ten film nie dostał kinowej premiery, bo przecież "Smile", też miał iść na streaming, ale pokazy testowe były tak dobre, że wypuścili do kin i zbierają solidny pieniądz, a tutaj mamy producję która wygląda bardzo dobrze, ma dużo takich "kinowych" sekwencji i jest to po prostu dobre filmidło, więc to lekki szok, że poszło od razu na streaming.

Mam nadzieję, że nie zrobią jak z Evil Dead 2013, że nakręcili coś dobrego i teraz będą czekać 10 lat żeby zrobić sequel, przygotowali dobry grunt i wystarczy tylko napisać po raz kolejny dobrą opowieść z postaciami mającymi "pragnienia/nałogi". Jest potencjał.

Odpowiedz
(07-05-2019, 18:05)shamar napisał(a): A dwójkę lubię ma taki fantasy klimat, znacznie lepszy niz np NightBread

Night bread:

https://i.redd.it/uhz9dpd6zus71.jpg

Oczywiscie, ze nie ma lepszego klimatu fantasy niz Nocne Plemie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Chyba piękne..

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Fajnie, że zwerbowali Bradleya. Ostatni raz grał Pinheada dwadzieścia lat temu.

Odpowiedz
Wygląda to lepiej od tych wszystkich bieda-sequeli. Lekko się jaram.

Odpowiedz
Mnie się podobał ten ostatni remake, podobno w bólach robią sequel.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Nigdy nie przestanie bawić fakt że flaki można pokazać na wszelkie sposoby ale cycki już są nieakceptowalne.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(23-07-2025, 14:29)marsgrey21 napisał(a): Mnie się podobał ten ostatni remake, podobno w bólach robią sequel.

Nah, to było marne. Pierwszy film jest wybitny, Drugi miał momenty, ale to raczej taka ciekawa porażka. Czwórka jeszcze miała fajny koncept, ale rezultat był już bardzo marny. Jeszcze ten noirowy był w miarę ogladalny. Cała reszta tych filmów to meh.

Odpowiedz
Panowie, nie ma się czym podniecać. Lepsze niż kultowy klasyk na NES na pewno nie będzie:

A poważnie mówiąc, ten trailer przypomniał mi o czymś co sobie pomyślałem jakieś pół roku temu, po obejrzeniu tego nieszczęsnego reboota (film o niczym z którego pamiętam tylko że główna aktorka ma fajne usta do blowjoba, co wyjaśnia jak zdobyła rolę).
Hellraiser nigdy nie powinien był stać się franczyzą. Ba, Hellraiser nie miał być franczyzą.
Barker wybrał do adaptacji Hellbound Heart jako pełnometrażowy debiut ponieważ był to materiał na tani horrorek osadzony głównie w jednym domu, akurat żeby pokazać niewielkim kosztem zdolności reżyserskie i przejść do większych i lepszych rzeczy.
Tymi większymi rzeczami była oczywiście niedoszła trylogia Nightbreed. Pełne rozmachu dark fantasy z intrygującą i proszącą się o rozwinięcie mitologią. Jak było dalej, wiadomo. Pierwszy Nightbreed został zmasakrowany przez wytwórnię i w sumie zabił entuzjazm Barkera do robienia filmów. Lord of Illusions stanowił już tylko smętny epilog.
Natomiast Hellraiser trzyma się biedaka jak rzep psiego ogona, choć każda próba pociągnięcia tej, przypominam, kameralnej rodzinnej dramy (nawet gdy Barker miał jeszcze trochę entuzjazmu dla marki chciał żeby flagowym antagonistą była Julia, nie Pinhead) kończy się mniejszą lub większą katastrofą. W komiksach Marvela Hellraiser trzymał się jako tako w postaci oderwanych od siebie nowelek, ale próba utworzenia ciągłej serii (Harrowers) zdechła po kilku numerach. Nowsza seria od Boom! pociągnęła dłużej, choć nie mam pojęcia czemu; to popis wyjątkowego debilizmu w ogóle i szczegółach. Filmy jak wyszły, wiadomo. Ja tam już dwójkę uważam za niebywałego gniota, wprowadzającego m.in. Leviathana aka Najnudniejszego Szatana W Dziejach Kina. Autentycznie kurwicy dostaję jak widzę tą cholerną dryfującą bryłę. Jakiekolwiek próby utworzenia większego uniwersum wokół marki zostały zabite właśnie przez ten film. W sumie Hell on Earth jest już lepsze, przynajmniej posiada jakieś walory rozrywkowe.
Pinhead też, jak już wspomniałem, nie miał być żadną ikoną horroru. Barker zresztą wolałby być kojarzony jako twórca Harry'ego D'Amoura, ale w powszechnej opinii ten ostatni jest po prostu Johnem Constantine dla ubogich. Swojemu obrzydzeniu dał zresztą wyraz w The Scarlet Gospels. Daję słowo, ta powieść powstała tylko po to żeby Barker mógł się wyżyć na Gwoździogłowym.
Tak czy inaczej, każda próba wskrzeszenia marki wpędza mnie w coraz większe przygnębienie. Zawsze kończy się jednym z dwojga: albo powtarzamy tą samą garść dawno przeżutych i przetrawionych motywów (wersja z 2022) albo odpierdalamy kompletną manianę (seria komiksowa). Ta gra powyżej sądząc po zwiastunie wybrała bramkę nr 1.

Odpowiedz
Ale Barker sam sobie winny, bo to on wrzucił to otwarte, jawnie zapowiadające sequel zakończenie.

Odpowiedz
Nawet to zakończenie wyraźnie sugeruje pętlę, w kółko powtarzaną tą samą sytuację.
Zajebista podstawa dla multimedialnego uniwersum.

Odpowiedz
(23-07-2025, 20:39)Paszczak napisał(a): Hellraiser nigdy nie powinien był stać się franczyzą. Ba, Hellraiser nie miał być franczyzą.
Barker wybrał do adaptacji Hellbound Heart jako pełnometrażowy debiut ponieważ był to materiał na tani horrorek osadzony głównie w jednym domu, akurat żeby pokazać niewielkim kosztem zdolności reżyserskie i przejść do większych i lepszych rzeczy.
Warto doprecyzować, że Barker wyreżyserował Hellraiser głównie dlatego, bo był rozczarowany Rawhead Rexiem na podst. jego prozy i uznał, że jako autor zrobi lepiej ekranizację swojej twórczości (i faktycznie to zrobił lepiej).

Odpowiedz
O czym wy tu narzekacie? Że tani fillm, ktory odniosl sukces dostal kontynuacje? Co w tym dziwnego?

Obejrzalem kilka lat temu 8 pod rzad i wcale nie jest to zle calosciowo. Abstrahuje od tego, że tylko 3 kontynuują ten sam wątek.

Co do dwojki, za dzieciaka scena z uruwajacą sie ręką mnie "zabila"

Odpowiedz
OGPUEE napisał(a):był rozczarowany Rawhead Rexiem na podst. jego prozy
Najbardziej go bolało że Rawhead w filmie nie wyglądał jak wielki penis, co zabiło symbolikę waginofobii i takich tam.
shamar napisał(a):scena z uruwajacą sie ręką mnie "zabila"
W przeciwieństwie do głównego antagonisty, który sam się zabił, bo miał tak chujowy design.

Odpowiedz
To widocznie ja jestem w mniejszosci, bo zawsze uważałem dwójkę za lepszy film od jedynki i całe to piekło, leviatana i wszystko kupowałem. A po powtórkach tylko się utwierdziłem w mojej opinii, że to bardzo dobry horror, a jedynka dobra.

Odpowiedz
Dwójka jest super, szczególnie ta scena kiedy ekipa Pinheada pojawia się po raz pierwszy

Odpowiedz
Dwójka jest żałosna. Walka Cenobitów z Channardem to śmiech na sali (twórcy przyznali potem że mieli za mały budżet na pierwotnie planowane epickie starcie), śmierć Channarda jest żenująca i czyni wcześniejszą walkę tym bardziej żenującą bo ten patałach jest jak się okazuje za głupi żeby żyć, Leviathan to, powtórzę się, LEWITUJĄCA BRYŁA. Scena odrodzenia Julii miała być okrutnie przeciągnięta - i jest, tylko w innym sensie niż zamierzony.

Odpowiedz
Wygląda ładnie. I jak gra dla psychopatów :)

Odpowiedz

Całkiem przyzwoicie się to zapowiada.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon