Inception (2010)
Ponieważ jutro mam jakiś durny egzamin i chwytam się wszelkich pozornych aktów byle tylko się nie uczyć do niego postanowiłem wypocić ten nic nie warty i niewiele wnoszący do sytuacji post, skoro i tak wszystkiego się dowiemy za niecały miesiąc.
Generalnie widzę 3 opcje jak ten film będzie wyglądać:

A) opcja pierwsza, czyli Inception okazuje się totalną chałą, bo Nolan poczuł się takim masterem kina, że przedobrzył z formą i wychodzi coś w stylu Shutter Island (na które nota bene też bardzo czekałem).

B) opcja druga, czyli Inception okazuje się inteligentnym thrillerem s-f przeznaczonym dla dojrzałych widzów, mniej więcej poziomu Prestiżu, ale z powodu pewnych świadomych założeń Nolana/niedoróbek warsztatowych/jakiejś innej fatal flaw mimo całkiem pozytywnych recenzji nie uzyskuje rozgłosu i staje się kolejnym dobrym filmem w filmografii tego reżysera, ale tylko dobrym. Nie dostaje żadnych nagród, a jest tylko ćwiczeniem reżyserskiej formy. I to mi się w tym momencie wydaje najbardziej prawdopodobnym wyjściem.

C) Opcja trzecia, czyli Nolan na planie dostaje objawienia dzięki czemu Inception rozpierdala kosmos i osiąga poziom TDK, zarówno krytycy jak i widzowie są entuzjastyczni, a sam film dostaje jeszcze więcej nagród niż TDK i tym razem przebija się nawet na Oscary (bo Akademia lubi nagradzać twórców uprzednio przez siebie skrzywdzonych). Scenariusz marzeń, ale niestety mało prawdopodobny, nawet ja w to nie wierzę Uśmiech

To tyle, idę się kuć.

Odpowiedz
TDK nie rozpierdoliło kosmosu; rozpierdolić kosmos próbował Ledger, ale mu nie wyszło (można jednak powiedzieć, że granice bajki dla dzieci zostały przekroczone, gdy wdział pielęgniarski czepek). Najlepszym filmem Nolana pozostaje Memento - piekielnie inteligentny, przykry i przewrotny thriller PSYCHOLOGICZNY. Ja będę przeszczęśliwa, jeśli Inception dostarczy mi takich ciarek jak obejrzany już kilkanaście razy zwiastun i ulokuje się jakościowo gdzieś w okolicach Prestiżu. Fajnie byłoby, gdyby Marion Cottillard dostała do zagrania coś więcej niż uśmiechnięte śliczne wspomnienie, ale cóż.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Wiem jaki stosunek jest na tym forum do TDK więc nie będę polemizować Język chodziło mi raczej o szeroko pojętą opinię publiczną, dla której TDK stanowiło jednak przeżycie i Legderowi WYSZŁO to co mu miało wyjść - podkreślam, mówię o masach i o prawdopodobnym wpływie Inception na masy. A my tu prywatnie możemy sobie analizować i krytykować jak tylko chcemy Uśmiech

Odpowiedz
Ja tam nie wierzę, żeby Inception było złym filmem pod względem scenariuszowym, warsztatowym i aktorskim. Co najwyżej będzie typowym rozminięciem się oczekiwań z efektem finalnym - tu mniej s-f, tam więcej gadania, a tu za mało strzelania itd. Pamiętacie te gadki przy premierze TDK, że to nowy Heat ponoć? Uśmiech

Mnie ciekawi natomiast jak Nolan wykorzystał obsadę, która na liście płac wygląda jak kolejny cud świata. Leoś będzie oczywiście postacią pierwszoplanową, pomagać mu będzie Levitt i niedoceniany Hardy, na drugim planie zaś Paige. A potem jest kilka nazwisk, od których spadają kapcie i obawiam się, że nie nie będą grać pierwszych skrzypiec tak jakbyśmy tego chcieli - Caine, Watanabe, Berenger (!!!), Murphy, Cotillard.

Na pocieszenie fajna fotka z kobietą, której uroda nie jest mi obojętna:

[Obrazek: inception_52.jpg-535x356.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Śniło mi się, że obejrzałem Inception i wyszedłem maksymalnie rozczarowany z kina. Niestety nie zapamiętałem nic z fabuły, ale za to utkwił mi w głowie ogólny klimat filmu, który okazał się takim... akcyjniakiem :evil: Zero atmosfery, głębi, łamigłówki - po prostu gonili się po tym świecie z szalejącą grawitacją i strzelali do siebie. Na koniec jakiś wymuszony twist i tyle. Mam nadzieje, że ten sen to tylko projekcje moich obaw, a nie jakieś proroctwo :razz:

Odpowiedz
Rodia napisał(a):Wiem jaki stosunek jest na tym forum do TDK
Mój stosunek do TDK to mój stosunek do TDK. Ja nie reprezentuję społeczności forum, tylko społeczność finansującą Język
Nawiasem mówiąc, sporo osób na forum TDK uwielbia.

Cytat:więc nie będę polemizować chodziło mi raczej o szeroko pojętą opinię publiczną, dla której TDK stanowiło jednak przeżycie i Legderowi WYSZŁO to co mu miało wyjść - podkreślam, mówię o masach i o prawdopodobnym wpływie Inception na masy.
Masy obejrzą Inception? Chyba śnisz.

Snappik napisał(a):Pamiętacie te gadki przy premierze TDK, że to nowy Heat ponoć?
No mój boże, był środek lata, gorąco, komuś mózg się zagotował, a potem ludzie zaczęli powtarzać.

Odpowiedz
TDK nie rozpierdolił kosmosu, a Shutter Island nie jest chałą Język

Co do obsady to zobaczymy jak będzie, Murphy w TDK pojawił się na chwilkę... Może być tak, że Caine, Berengera i Cotillard będzie tyle co nic w całym filmie. Chociaż właśnie ta fotka z Watanabe sugeruje, że Marion może nie być tylko epizodycznym wspomnieniem tylko mieć konkretną rolę.

Artemis napisał(a):Masy obejrzą Inception? Chyba śnisz.
Zdezorientowanyhock: A co? Predatorsi i Salt ukradną Incepcji rolę blockbustera tegorocznego lata? To będzie jeden z największych tytułów roku.

Odpowiedz
simek, wiesz, że sny się tłumaczy wspak? ^^

Craven napisał(a):TDK nie rozpierdolił kosmosu, a Shutter Island nie jest chałą Język
Dla mnie rozpierdolił, ale nie zaczynajmy tego Język SI oczywiście nie jest tragiczne, ale jest czymś znacznie mniej niż spodziewałem się, że będzie, bo czekałem na ten film bardzo. Podobnie zresztą jak na Public Enemies...

Artemis napisał(a):Nawiasem mówiąc, sporo osób na forum TDK uwielbia.
No nie wiem, na razie wiem tylko o sobie... Język

Artemis napisał(a):Masy obejrzą Inception?
Owszem, mam taką szczerą nadzieję Język

Natomiast ja za Snappikiem powtórzę, że faktycznie obawiam się "przeładowania" filmu gwiazdorską obsadą. Mam złe wspomnienia z mykami tego rodzaju...

Odpowiedz
Craven napisał(a):A co? Predatorsi i Salt ukradną Incepcji rolę blockbustera tegorocznego lata? To będzie jeden z największych tytułów roku.
Inception wygląda zbyt ambitnie jak na letni blockbuster

Rodia napisał(a):Natomiast ja za Snappikiem powtórzę, że faktycznie obawiam się "przeładowania" filmu gwiazdorską obsadą. Mam złe wspomnienia z mykami tego rodzaju...
Batmany Nolana..

Odpowiedz
W sumie racja Uśmiech Chodziło mi raczej o potworki w stylu Cienkiej Czerwonej Linii Malicka gdzie stężenie gwiazdy/minutę czasu ekranowego było takie, że musiał wycinać olbrzymie partie materiału Język

Odpowiedz
Nolan wyciął ze swoich Batmanów wiarygodność psychologiczną Język

Odpowiedz
Sama se wiarygodność wytnij! Język

A tak w ogóle to są już pierwsze opinie po dziewiczych screeningach:
http://thefilmstage.com/2010/06/24/early-inception-reviewsimpressions/

Najbardziej mi się podoba "I spoke to two people who’d seen it, both cynical f-cks, and both were speechless with admiration." Duży uśmiech Duży uśmiech

Odpowiedz
Po pierwszych wszystkie opinie są takie.

Odpowiedz
Wiem.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Inception wygląda zbyt ambitnie jak na letni blockbuster

Ale ma masę gwiazd w obsadzie, reżyseruje koleś od TDK, jest intrygujący wizualnie i fabularnie, więc tak - ten film już się sprzedał i masy na niego pójdą, czy tego chcesz, czy nie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wiele filmów ma masę gwiazd w obsadzie. To raz.
Koleś od TDK nie znaczy nic, bo to nie Batman. Ludzie nie poszli do kina na TDK 'bo Nolan', tylko 'bo Batman'.
Trailer nie zwiastuje pojedynku dobra ze złem. W ogóle trudno powiedzieć, co zwiastuje.

Odpowiedz
Tak, tak - tak to sobie tłumacz Język
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
600 baniek będzie lekką ręką. Top 5 jeśli idzie o zarobki 2010. Trailer intryguje, obsada + "twórca TDK" zrobią swoje.

Odpowiedz
Artemis jest jeszcze po prostu za młodziutka, żeby rozumieć prawa rynku ^^ :*

Odpowiedz
Craven napisał(a):Trailer intryguje
Ciebie intryguje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości