Ankieta: Czy Szaraczki z ID4 wzbudzaj
Poszed
[Wyniki ankiety]

Independence Day(reż. Roland Emmerich)
Tak, ponoć sequel ma nosić tytuł "ID4ever". ;)
Hail to the king, baby!

Odpowiedz
A pamiętacie plotki o sequelu z mniej więcej 1999 roku, który miał być rzekomo cross overem między ID4 a The X-Files? Ależ byłem wtedy podekscytowany :D

Odpowiedz
(18-07-2012, 23:52)Gieferg napisał(a): (bohaterowi Willa Smitha zdaje się udzielać taki nastrój sądząc po jego reakcji na śmierć kumpla - 10 sekund później rzuca już luzackimi cool tekstami).

Ale, ale Gieferg - takie coś, to jest w KAŻDYM lekkim filmie o zabarwieniu komediowym (bez względu czy to s-f, action itd). Gdyby miało być inaczej, koleś ryczałby a film zamieniłby się w dramat z kosmitami w tle. Może taka historia byłaby fajna, ale nie można zamienić nagle filmu rodzinnego z dozą humoru na tragedię o życiu i śmierci. Ludzie w tych filmach giną a bohaterowie zachowują się zawsze tak samo, bez przejęcia. Taki zarzut to nie zarzut - konwencja tego wymaga i nie ma co oczekiwać więcej.

loading podpis...

Odpowiedz
Konwencja konwencją, ale kiedy film nie ma żadnych zalet które by pozwoliły zachować jakąś równowagę to wszelkie wady rażą jeszcze bardziej. Oglądając ten film miałem w dupie wszystkich bohaterów, a część to nawet nie wiem po co w tym filmie była - pierwsza dama, dzieci pilota pijaczka, ojciec Goldbluma, pedałkowaty kumpel Goldbluma, bezskutecznie próbujący uchodzić za zabawnego kumpel Smitha - co mi po nich? Ani nie są zabawni, nie wiadomo czemu właściwie służą, kompletnie nic nie wnoszą, a film trwa godzinę dłużej niż powinien. W ogóle najlepszym podsumowaniem tego filmu jest "So what?"

- pierwsza dama umiera - so what?
- Kumpel Smitha ginie - so what?
- kumpel Goldbluma ginie - so what?
- żona Smitrha jest striptizerką/tancerką - so fucking what?

Sami kosmici są mega-żałośni, noszą jakieś biomechaniczne zbroje, które nic nie pomagają nawet na piąchę w ryj od Smitha :)

Chyba wystawiłem za wysoką ocenę, toć już Battle LA jest lepsze, mimo że jest denne. Ciekaw jestem jak wypadnie w porównaniu Battleship.

Odpowiedz
Battleshit omijaj szerokim łukiem :)

Mnie ID4 się podobał, ale oczywiście im starszy jestem, im więcej go oglądam, tym mniej jest widocznych zalet obrazu - może oceniam go wysoko ze względu na sentyment, może za to, że kiedyś to była "świeża" produkcja. Dla mnie w tej chwili to takie 6/10 właśnie z w/w względów. bzdur w tym filmie jest tyle, że hoho! :)

loading podpis...

Odpowiedz
Z tego filmu zapamiętałem tylko "That's what I call a close encounter" i kilka wybuchów. No, może jeszcze idiotyczną końcówkę.

Reszty nie pamiętam i przypominać sobie nie chce.

Odpowiedz
(19-07-2012, 17:18)Ash napisał(a): Tak, ponoć sequel ma nosić tytuł "ID4ever". ;)

"Wieczny Dzień Niepodległości"? Choć polskiemu dystrybutorowi proponuję "Dzień Niepodległości na zawsze".

Super. Będzie 100 razy więcej gwiezdnych sztandarów i 50 razy więcej patetycznych gadek.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:"Wieczny Dzień Niepodległości"? Choć polskiemu dystrybutorowi proponuję "Dzień Niepodległości na zawsze".

Ewentualnie, patrząc na ostatnie pomysły: Dzień Niepodległości, jak to łatwo powiedzieć.

Odpowiedz
Ja bym raczej obstawiał, że po prostu dodadzą "2" do tytułu.

Odpowiedz
hmm ID42 ?

loading podpis...

Odpowiedz
A może "Good Day to Independence Day"?
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Jesli chodzi o adaptację, to jednak WŚ Spielberga tnie wszystko, co do tej pory zostało zrobione. A o tytule mowa, to zagadka dla amerykanów: Dlaczego druga część będzie mieć nazwę ID2?

loading podpis...

Odpowiedz
Tnie w negatywnym sensie? Tak się dopytam.

Odpowiedz
pozytywnie :) Wiem, że tutaj WŚ wg Spilberga jest nie popularna, ale dla mnie to mega klimatyczny film (z jedną głupotką na końcu - ale to przeżyję). ID4 wg Emmericha natomiast swego czasu robił wrażenie, ale zarzuty pod adresem beznajdziejnych i niepotrzebnych postaci są prawdziwe i nie będę z tym polemizować.
loading podpis...

Odpowiedz
Martini, piątal, bo również mam tak, że WŚ > ID4 :)

Odpowiedz
A znajdzie się ktoś, kto twierdzi inaczej? Dla mnie WŚ Spielberga to do tej pory najlepszy film z gatunku 'alien invasion', pomimo wielu wad.

Odpowiedz
Pewnie znajdzie, ale dla mnie akurat WŚ także jest klimatycznym i fajnie oldskulowym filmem, całkiem wierną adaptacją klasycznej książki.
Independence Day natomiast to wysokobudżetowe popcornowe fimidło bez większego sensu, które w dodatku mocno się zestarzało. Jeden z wielu niedorobionych filmów pana Emmericha.

Odpowiedz
Dokładnie. A teraz rzućmy okiem na post otwierający temat:

Danus napisał(a):Po pierwsze Emmerich tą produkcją postawił dla innych twórców bardzo wysoką poprzeczkę jeśli chodzi o widowiskowość tego co się dzieje na ekranie
Danus napisał(a):pokazał jak kręcić niegłupie kino dla całej rodziny.
Danus napisał(a):Do dzisiaj efekty bronią się znakomicie(96 rok) i niektóre sekwencje mogłyby bez problemu znaleźć się w dzisiejszych produkcjach S-F.

:)

W przypadku tego filmu różowe okulary jakie Danus zawsze zakłada na hasło "alien invasion" bardzo mocno dają o sobie znać. Osobiście tematyki nie lubię, ale jakbym miał wskazać najlepszy tego typu film jaki widziałem (nie widziałem wojny światów) to... cóż... Transformers? :) (świetne Starship Troopers to jednak trochę inna bajka). Dawno już nie widziałem "Mars Attacks", ale na pewno oglądało się to lepiej niż ID4 :)

Odpowiedz
to masz coś do nadrobienia. WŚ (najlepsze podczas burzy albo niepogody!) to dla mnie pozycja na seans co najmniej dwa razy do roku!

loading podpis...

Odpowiedz
(22-07-2012, 10:56)nawrocki napisał(a): A znajdzie się ktoś, kto twierdzi inaczej? Dla mnie WŚ Spielberga to do tej pory najlepszy film z gatunku 'alien invasion', pomimo wielu wad.

ekhm
Inwazja porywaczy ciał w trzech różnych wersjach i papcio Stefan może się schować pod kanapę i z niej nie wychodzić.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon