Interstellar (2014)
Cytat:A na fejsbuku KMFu ludzie piszą że Interstellar to najlepszy film wszechczasów albo że arcydzieło 10/10.

I mnie to przeraża. Serio. Jeszcze tylko policzyć mediane wieku, i jak nie wyjdzie 12-16 lat, tylko więcej, to jest ŹLE. Naprawdę jest ŹLE Uśmiech

Odpowiedz
Prawda? Ja nie mam konta na FB, ale ma moja żona i ostatnio sobie siedzi przy kompie i relacjonuje "o [wstaw nazwisko pary] byli na Interstellar, piszą, że jak ktoś nie oczekuje Gwiezdnych Wojen tylko inteligentnego, ambitnego kina to zdecydowanie polecają i że idą jeszcze raz - idziemy na to?" A ta para to niby są tacy "światli" i "wrażliwi na kulturę" ludzie, chadzają z tego się orientuje na wystawy i różne "performency" - kojarzycie typ. Nasuwa to pytanie, że może to my powinniśmy przedefiniować naszą wiedzę o kinie, bo Nolan zdaje się po prostu dostarczać ludziom dokładnie to, czego potrzebują do "poobcowania z dziełem wielkim". Nolan to taki trochę Słowacki kinematografii, a jak wiadomo Słowacki wielkim poetą był, takoż jak wielkim reżyserem jest NolanUśmiech

Odpowiedz
Raz miałem pogawędkę, ze znajomymi (ok. 30-tki, wyższe wykształcenie, jedno nawet doktoryzowane) którzy uważali Incepcję za arcydzieło wszechczasów, niestety konkretnego uzasadnienia nie udało się od nich wyciągnąć, a jak podałem swoje odnośnie tego dlaczego film mnie srodze zawiódł (że zmarnowany potencjał tematyki, brak wyobraźni reżysera itd) to o mało nie doszło do rękoczynów Smutny Innym za to udało się wyjaśnić, dlaczego TDKR nie zasługuje na żadne 10/10 i dlaczego jest zdecydowanie najsłabszą częścią trylogii, z kina w każdym razie wyszli zachwyceni.

Nie wiem o co chodzi z tymi filmami Nolana 2010+, może it's a kind of magic, czy coś.

Odpowiedz
Filmy Nolana pewnie pisze Sutter Cane.

Odpowiedz
Powtórzyłem ostatnio "Prestiż" i to jest bardziej liche od "Incepcji". Nolan zawsze był przereklamowany - wyszło mu "Memento", ale widziałem ten film tak dawno, że ten "fakt" chyba też trzeba zweryfikować.

Odpowiedz
Albertino, nie strasz. Zbieram się ostatnio do powtórki Prestiżu, niewidzianego kilka lat, i mam jednak nadzieję, że nie okaże się nagle, że w gruncie rzeczy to ten sam festiwal nolanizmów. Za bardzo lubię fabułę tego filmu, obsadę, jego klimat itd, żeby doszło do przykrego olśnienia, któremu towarzyszyć będzie rozbrzmiewający w głowie odgłos tłuczonego szkła.

(14-11-2014, 02:04)Mefisto napisał(a): Tylko w kontekście planet, dude, bo o tym mowa.
I dlatego przywołujesz filmy z ciekawszymi planetami? Nie rozumiem Uśmiech

(14-11-2014, 02:04)Mefisto napisał(a): Bo o to chodzi, żeby Interstellar miał "zwyczajny", "przyziemny" feel - jest to dla mnie całkiem oczywiste i świadczą o tym choćby te 'dekumentalne' momenty startu.
Przecież nie twierdzę, że ktoś na Nolana rzucił klątwę albo za kulisami groził śmiercią, jeśli nie nakręci jednego z najnudniejszych wizualnie filmów sci-fi, spoko, zresztą sam napisałem, że interstellar jest zgodny z tym co pokazał w TDKu, Incepcji i TDKRze, czyli z tym jego trendem ugeneryczniania i sztucznego urealniania wszystkiego, co tylko się da bez względu na to jak bardzo stałoby to w sprzeczności z tematyką filmu.

Odpowiedz
Ja proponuję hejterom Lolana zacząć przyglądać się kostiumom w jego filmach. Jestem przekonany, że znajdziecie coś nieprawidłowego, a ja chętnie o tym przeczytam. Do roboty chłopaki!
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Spóźniłeś się z tym sarkazmem grubo ponad dwa lata, dyskusja o szpilkach Catwoman już miała miejsce.

Odpowiedz
Capt. Nascimento napisał(a):I mnie to przeraża. Serio. Jeszcze tylko policzyć mediane wieku, i jak nie wyjdzie 12-16 lat, tylko więcej, to jest ŹLE. Naprawdę jest ŹLE Uśmiech

Gość który napisał że "Interstellar to najlepszy film jaki w życiu widział" patrząc po zdjęciu ma coś pod 50tkę, twierdzi że widział w życiu bardzo wiele filmów i że 2001:Odyseja Kosmiczna do pięt nie sięga Interstellar.

Natomiast jeden gostek wypalił że Blade Runner jest potwornie nudny i Interstellar go gniecie.

A randomowych komentarzy "wspaniały/cudowny/wybitny film 10/10" to nie zliczę.

Wtedy już musiałem zainterweniować.

@Lawrence

Fajny filmik od Screen Junkies. Ten naukowiec jest spoko (już w kilku Movie Science go widziałem).

I ocenił film na 7/10 czyli tak jak ja.

Odpowiedz
(14-11-2014, 21:37)Capt. Nascimento napisał(a): Gość który napisał że "Interstellar to najlepszy film jaki w życiu widział" patrząc po zdjęciu ma coś pod 50tkę, twierdzi że widział w życiu bardzo wiele filmów i że 2001:Odyseja Kosmiczna do pięt nie sięga Interstellar.
Rok temu pisał pewnie tak o innym filmie, a za miesiąc napisze o innym. O ile pisze poważnie, a nie trolluje.

Trudno mi traktować takie osoby poważnie, zresztą ludzie którzy tak wypowiadają się o nowościach z reguły po prostu pozbawieni są wyrobionego gustu. To samo można spotkać w komentarzach na filmwebie, a samo zjawisko działa również w dwie strony - np. zdarza mi się spotykać komentarze mówiące że każdy kolejny film Marvela jest najgorszym, jaki osoba X widziała w życiu. Ot, uroki internetu Uśmiech

Odpowiedz
(14-11-2014, 20:04)Pelivaron napisał(a): Ja proponuję hejterom...
O, a to jest kolejny problem, right here. Otóż jeśli oceniasz film Nolana na 7/10 (dobry) czy 8/10 (bardzo dobry) to jesteś hejterem. Dopuszczalne są oceny od 9/10 w górę, jednak i tak trzeba uważać, żeby nie wskazać wad, bo wtedy nawet jak wystawisz 9/10 to jesteś hejterem. Dlaczego? Bo Nolan wielkim reżyserem był (jest i będzie).

Taki schemat powtarza się przy każdym jego filmie od TDK (o którym nie wypadało powiedzieć złego słowa przez śmierć HL, ale chyba z czasem ludzie zapomnieli skąd był cały hype i przyjęło się, że to zasługa Nolana). Jak oceniłem Incepcję na 8/10 ale jednocześnie napisałem o niewykorzystanym potencjale snu i kilku innych wadach, to mnie tu przez kilka stron topicu hejterem nazywali. (Nie przesadzam, polecam sprawdzićOczko)

Odpowiedz
To ja tylko nieśmiało zauważę, że taki Prestiż hejtowałem już jakieś dwa lata temu. Taki ze mnie hipster.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
und3r - Ale Pelivaron do którego cytatu się odnosisz, ocenił film na 6-7/10, więc ten twój wywód trochę niefortunnie z dupy Uśmiech

Odpowiedz
Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalnaUśmiech

Odpowiedz
(14-11-2014, 22:14)Motoduf napisał(a): To ja tylko nieśmiało zauważę, że taki Prestiż hejtowałem już jakieś dwa lata temu. Taki ze mnie hipster.

I Twoje zarzuty były tak samo kiepskie dwa lata temu, jak i dziś Oczko
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
(14-11-2014, 19:29)Mierzwiak napisał(a): I dlatego przywołujesz filmy z ciekawszymi planetami? Nie rozumiem Uśmiech

Czekam w takim razie na wytłumaczenie, co takiego zajebistego jest w planetach z takich Alienów - same skały i wiater napierdala. Czym to się niby zajebiście wyróżnia na tle kilometrowych fal albo śniegowych chmur?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Tym, że mają KLIMAT. Może w ogóle idźmy dalej, i zapytajmy czym Alien wyróżnia się na tle Dzieła Nolana, co?

Cytat:Chris Nolan spent a whole shit-ton of money once again to make everything look as boring as he possibly could.
Najlepsze podsumowanie Interstellar na jakie trafiłem.

Odpowiedz
und3r napisał(a):Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalnaUśmiech

Ale to dalej jest wojna z wyimaginowanym wrogiem. Przecież w tym temacie, osoby którym podobał się "Interstellar" nie czepiają się tego że komuś film nie podszedł, a raczej szukania przez co niektórych dziury w całym (przodują tutaj osoby które filmu nawet nie widziały). Zwłaszcza że chyba poza Lawrencem, będącym trochę specjalnym przypadkiem, nikt nie odebrał tego filmu całkiem bezkrytycznie. Z kolei mniej entuzjastyczni użytkownicy, wytworzyli sobie jakieś kółko wzajemnej adoracji i lizania jajek, wojujących z zaślepionymi fanbojami Nolana, których tutaj właściwie brak. No chyba że ideą jest gangbang Lawrence'a.

Istnieje oczywiście opcja że w ogóle Cię nie zrozumiałem i odnosisz się do fanbojów Nolana spoza forum KMFu... ale dalej to pozostaje wywodem z dupy, gdyż każda większa/popularna/kultowa produkcja ma swoich zaślepionych fanatyków, niezależnie czy to "Odyseja Kosmiczna" czy pieprzony "Zmierzch". Przypadek Nolanistów w żaden sposób się nie wybija ponad przeciętną.

Odpowiedz
(14-11-2014, 22:14)Grievous napisał(a): und3r - Ale Pelivaron do którego cytatu się odnosisz, ocenił film na 6-7/10, więc ten twój wywód trochę niefortunnie z dupy Uśmiech

No, ostatnio po namyśle podniosłem do 8 i dodałem serducho na FW, ale... Męczy mnie to. Raz mam ochotę dać mu 5/10, a raz to 8/10 (o wyższej niż 8 nigdy nie myślałem za dużo rzeczy mi się jednak nie podobało). Jest to o tyle dziwne, że zazwyczaj jak ocenie jakiś film to po godzinie o tym zapominam i mam to gdzieś, a tutaj mnie to nadal męczy pomimo tego, że już tydzień minął od seansu, a ja widziałem od tamtej pory 10 innych filmów.

(14-11-2014, 22:29)und3r napisał(a): Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalnaUśmiech

Ja tego słowa, jak i zresztą całej mojej wypowiedzi użyłem w formie trollingu, który szybko został zmasakrowany przez ripostę Mierzwiaka o szpilkach Catwoman. Po tym poście było mi trochę smutno, nawet nagrałem krótki filmik, który przerobiłem szybko na gifa. Wyglądałem o tak:

[Obrazek: matthew-mcconaughey-interstellar-christopher-nolan1.gif]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Proteus napisał(a):I Twoje zarzuty były tak samo kiepskie dwa lata temu, jak i dziś Oczko

Nieprawda, moje zarzuty były jak Blade Runner - świat nie był na nie jeszcze gotowy Oczko
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości