Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:A na fejsbuku KMFu ludzie piszą że Interstellar to najlepszy film wszechczasów albo że arcydzieło 10/10.
I mnie to przeraża. Serio. Jeszcze tylko policzyć mediane wieku, i jak nie wyjdzie 12-16 lat, tylko więcej, to jest ŹLE. Naprawdę jest ŹLE
14-11-2014, 18:17
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
Prawda? Ja nie mam konta na FB, ale ma moja żona i ostatnio sobie siedzi przy kompie i relacjonuje "o [wstaw nazwisko pary] byli na Interstellar, piszą, że jak ktoś nie oczekuje Gwiezdnych Wojen tylko inteligentnego, ambitnego kina to zdecydowanie polecają i że idą jeszcze raz - idziemy na to?" A ta para to niby są tacy "światli" i "wrażliwi na kulturę" ludzie, chadzają z tego się orientuje na wystawy i różne "performency" - kojarzycie typ. Nasuwa to pytanie, że może to my powinniśmy przedefiniować naszą wiedzę o kinie, bo Nolan zdaje się po prostu dostarczać ludziom dokładnie to, czego potrzebują do "poobcowania z dziełem wielkim". Nolan to taki trochę Słowacki kinematografii, a jak wiadomo Słowacki wielkim poetą był, takoż jak wielkim reżyserem jest Nolan
14-11-2014, 19:00
Captain Skullet
Liczba postów: 20,380
Liczba wątków: 128
Raz miałem pogawędkę, ze znajomymi (ok. 30-tki, wyższe wykształcenie, jedno nawet doktoryzowane) którzy uważali Incepcję za arcydzieło wszechczasów, niestety konkretnego uzasadnienia nie udało się od nich wyciągnąć, a jak podałem swoje odnośnie tego dlaczego film mnie srodze zawiódł (że zmarnowany potencjał tematyki, brak wyobraźni reżysera itd) to o mało nie doszło do rękoczynów  Innym za to udało się wyjaśnić, dlaczego TDKR nie zasługuje na żadne 10/10 i dlaczego jest zdecydowanie najsłabszą częścią trylogii, z kina w każdym razie wyszli zachwyceni.
Nie wiem o co chodzi z tymi filmami Nolana 2010+, może it's a kind of magic, czy coś.
14-11-2014, 19:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2014, 19:14 przez Gieferg.)
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Filmy Nolana pewnie pisze Sutter Cane.
14-11-2014, 19:10
Stały bywalec
Liczba postów: 10,332
Liczba wątków: 5
Powtórzyłem ostatnio "Prestiż" i to jest bardziej liche od "Incepcji". Nolan zawsze był przereklamowany - wyszło mu "Memento", ale widziałem ten film tak dawno, że ten "fakt" chyba też trzeba zweryfikować.
14-11-2014, 19:22
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Albertino, nie strasz. Zbieram się ostatnio do powtórki Prestiżu, niewidzianego kilka lat, i mam jednak nadzieję, że nie okaże się nagle, że w gruncie rzeczy to ten sam festiwal nolanizmów. Za bardzo lubię fabułę tego filmu, obsadę, jego klimat itd, żeby doszło do przykrego olśnienia, któremu towarzyszyć będzie rozbrzmiewający w głowie odgłos tłuczonego szkła.
(14-11-2014, 02:04)Mefisto napisał(a): Tylko w kontekście planet, dude, bo o tym mowa.
I dlatego przywołujesz filmy z ciekawszymi planetami? Nie rozumiem
(14-11-2014, 02:04)Mefisto napisał(a): Bo o to chodzi, żeby Interstellar miał "zwyczajny", "przyziemny" feel - jest to dla mnie całkiem oczywiste i świadczą o tym choćby te 'dekumentalne' momenty startu.
Przecież nie twierdzę, że ktoś na Nolana rzucił klątwę albo za kulisami groził śmiercią, jeśli nie nakręci jednego z najnudniejszych wizualnie filmów sci-fi, spoko, zresztą sam napisałem, że interstellar jest zgodny z tym co pokazał w TDKu, Incepcji i TDKRze, czyli z tym jego trendem ugeneryczniania i sztucznego urealniania wszystkiego, co tylko się da bez względu na to jak bardzo stałoby to w sprzeczności z tematyką filmu.
14-11-2014, 19:29
Stały bywalec
Liczba postów: 18,604
Liczba wątków: 148
Ja proponuję hejterom Lolana zacząć przyglądać się kostiumom w jego filmach. Jestem przekonany, że znajdziecie coś nieprawidłowego, a ja chętnie o tym przeczytam. Do roboty chłopaki!
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
14-11-2014, 20:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2014, 20:05 przez Pelivaron.)
Banned
Spóźniłeś się z tym sarkazmem grubo ponad dwa lata, dyskusja o szpilkach Catwoman już miała miejsce.
14-11-2014, 20:08
Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Capt. Nascimento napisał(a):I mnie to przeraża. Serio. Jeszcze tylko policzyć mediane wieku, i jak nie wyjdzie 12-16 lat, tylko więcej, to jest ŹLE. Naprawdę jest ŹLE 
Gość który napisał że "Interstellar to najlepszy film jaki w życiu widział" patrząc po zdjęciu ma coś pod 50tkę, twierdzi że widział w życiu bardzo wiele filmów i że 2001:Odyseja Kosmiczna do pięt nie sięga Interstellar.
Natomiast jeden gostek wypalił że Blade Runner jest potwornie nudny i Interstellar go gniecie.
A randomowych komentarzy "wspaniały/cudowny/wybitny film 10/10" to nie zliczę.
Wtedy już musiałem zainterweniować.
@Lawrence
Fajny filmik od Screen Junkies. Ten naukowiec jest spoko (już w kilku Movie Science go widziałem).
I ocenił film na 7/10 czyli tak jak ja.
14-11-2014, 21:37
Banned
(14-11-2014, 21:37)Capt. Nascimento napisał(a): Gość który napisał że "Interstellar to najlepszy film jaki w życiu widział" patrząc po zdjęciu ma coś pod 50tkę, twierdzi że widział w życiu bardzo wiele filmów i że 2001:Odyseja Kosmiczna do pięt nie sięga Interstellar.
Rok temu pisał pewnie tak o innym filmie, a za miesiąc napisze o innym. O ile pisze poważnie, a nie trolluje.
Trudno mi traktować takie osoby poważnie, zresztą ludzie którzy tak wypowiadają się o nowościach z reguły po prostu pozbawieni są wyrobionego gustu. To samo można spotkać w komentarzach na filmwebie, a samo zjawisko działa również w dwie strony - np. zdarza mi się spotykać komentarze mówiące że każdy kolejny film Marvela jest najgorszym, jaki osoba X widziała w życiu. Ot, uroki internetu
14-11-2014, 21:49
Nowy
(14-11-2014, 20:04)Pelivaron napisał(a): Ja proponuję hejterom...
O, a to jest kolejny problem, right here. Otóż jeśli oceniasz film Nolana na 7/10 (dobry) czy 8/10 (bardzo dobry) to jesteś hejterem. Dopuszczalne są oceny od 9/10 w górę, jednak i tak trzeba uważać, żeby nie wskazać wad, bo wtedy nawet jak wystawisz 9/10 to jesteś hejterem. Dlaczego? Bo Nolan wielkim reżyserem był (jest i będzie).
Taki schemat powtarza się przy każdym jego filmie od TDK (o którym nie wypadało powiedzieć złego słowa przez śmierć HL, ale chyba z czasem ludzie zapomnieli skąd był cały hype i przyjęło się, że to zasługa Nolana). Jak oceniłem Incepcję na 8/10 ale jednocześnie napisałem o niewykorzystanym potencjale snu i kilku innych wadach, to mnie tu przez kilka stron topicu hejterem nazywali. (Nie przesadzam, polecam sprawdzić  )
14-11-2014, 22:02
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
To ja tylko nieśmiało zauważę, że taki Prestiż hejtowałem już jakieś dwa lata temu. Taki ze mnie hipster.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
14-11-2014, 22:14
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
und3r - Ale Pelivaron do którego cytatu się odnosisz, ocenił film na 6-7/10, więc ten twój wywód trochę niefortunnie z dupy
14-11-2014, 22:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2014, 22:16 przez Grievous.)
Nowy
Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalna
14-11-2014, 22:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2014, 22:31 przez und3r.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
(14-11-2014, 22:14)Motoduf napisał(a): To ja tylko nieśmiało zauważę, że taki Prestiż hejtowałem już jakieś dwa lata temu. Taki ze mnie hipster.
I Twoje zarzuty były tak samo kiepskie dwa lata temu, jak i dziś
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
14-11-2014, 22:38
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,455
Liczba wątków: 67
(14-11-2014, 19:29)Mierzwiak napisał(a): I dlatego przywołujesz filmy z ciekawszymi planetami? Nie rozumiem 
Czekam w takim razie na wytłumaczenie, co takiego zajebistego jest w planetach z takich Alienów - same skały i wiater napierdala. Czym to się niby zajebiście wyróżnia na tle kilometrowych fal albo śniegowych chmur?
14-11-2014, 22:39
Banned
Tym, że mają KLIMAT. Może w ogóle idźmy dalej, i zapytajmy czym Alien wyróżnia się na tle Dzieła Nolana, co?
Cytat:Chris Nolan spent a whole shit-ton of money once again to make everything look as boring as he possibly could.
Najlepsze podsumowanie Interstellar na jakie trafiłem.
14-11-2014, 22:52
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
und3r napisał(a):Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalna
Ale to dalej jest wojna z wyimaginowanym wrogiem. Przecież w tym temacie, osoby którym podobał się "Interstellar" nie czepiają się tego że komuś film nie podszedł, a raczej szukania przez co niektórych dziury w całym (przodują tutaj osoby które filmu nawet nie widziały). Zwłaszcza że chyba poza Lawrencem, będącym trochę specjalnym przypadkiem, nikt nie odebrał tego filmu całkiem bezkrytycznie. Z kolei mniej entuzjastyczni użytkownicy, wytworzyli sobie jakieś kółko wzajemnej adoracji i lizania jajek, wojujących z zaślepionymi fanbojami Nolana, których tutaj właściwie brak. No chyba że ideą jest gangbang Lawrence'a.
Istnieje oczywiście opcja że w ogóle Cię nie zrozumiałem i odnosisz się do fanbojów Nolana spoza forum KMFu... ale dalej to pozostaje wywodem z dupy, gdyż każda większa/popularna/kultowa produkcja ma swoich zaślepionych fanatyków, niezależnie czy to "Odyseja Kosmiczna" czy pieprzony "Zmierzch". Przypadek Nolanistów w żaden sposób się nie wybija ponad przeciętną.
14-11-2014, 23:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2014, 23:02 przez Grievous.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,604
Liczba wątków: 148
(14-11-2014, 22:14)Grievous napisał(a): und3r - Ale Pelivaron do którego cytatu się odnosisz, ocenił film na 6-7/10, więc ten twój wywód trochę niefortunnie z dupy 
No, ostatnio po namyśle podniosłem do 8 i dodałem serducho na FW, ale... Męczy mnie to. Raz mam ochotę dać mu 5/10, a raz to 8/10 (o wyższej niż 8 nigdy nie myślałem za dużo rzeczy mi się jednak nie podobało). Jest to o tyle dziwne, że zazwyczaj jak ocenie jakiś film to po godzinie o tym zapominam i mam to gdzieś, a tutaj mnie to nadal męczy pomimo tego, że już tydzień minął od seansu, a ja widziałem od tamtej pory 10 innych filmów.
(14-11-2014, 22:29)und3r napisał(a): Odniosłem się do tego cytatu bo nie chciało mi się szukać słowa hejter gdzieś wcześniej w wątku, więc użyłem jego posta jako przykładu, nie była to wycieczka personalna
Ja tego słowa, jak i zresztą całej mojej wypowiedzi użyłem w formie trollingu, który szybko został zmasakrowany przez ripostę Mierzwiaka o szpilkach Catwoman. Po tym poście było mi trochę smutno, nawet nagrałem krótki filmik, który przerobiłem szybko na gifa. Wyglądałem o tak:
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
14-11-2014, 23:41
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
Proteus napisał(a):I Twoje zarzuty były tak samo kiepskie dwa lata temu, jak i dziś 
Nieprawda, moje zarzuty były jak Blade Runner - świat nie był na nie jeszcze gotowy
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
15-11-2014, 00:06
|