Interstellar (2014)
Star Wars są głupie bo są miecze świetlne, przeczące prawom fizyki!

Uśmiech
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Matthew bym widział jako Denta
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
@Snappik
Och poważny i częsty błąd porównujący jabłka i gruszki.

Zakładam że mogli w przyszłości odkryć coś co umożliwia konstrukcję miecza świetlnego. Natomiast w "Interstellar" mamy typowy idiotyczny błąd logiczny, bez którego nie byłoby filmu. Skoro już mamy tak wyrafinowaną technikę w przyszłości, która umożliwia podróże w przeszłość i tworzenie tuneli czasoprzestrzennych do ratowania ludzkości, to nie mogli jej uratować w dużo prostszy sposób? I uratować większość a nie tylko garstkę?

To jakbyś zbudował machinę czasu i cofnął się do bitwy pod Stalingradem, żeby pomóc pokonać Hitlera. To nie lepiej cofnąć się o kolejne 20 lat i po prostu zabić Hitlera zanim w ogóle zdobył władzę?

Ale jak się to komuś podoba to niech ogląda na zdrowie.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(30-03-2025, 18:12)Dr Strangelove napisał(a): To nie lepiej cofnąć się o kolejne 20 lat i po prostu zabić Hitlera zanim w ogóle zdobył władzę?

Nie, jeżeli nadal chcesz doprowadzić, częściowo, do Holocaustu Duży uśmiech

W ogóle mega dziwny przykład rzucony na tym forum...

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Może i racja. W takim razie zamieńmy Hitlera na Napoleona i zamiast pomagać Wellingtonowi wygrać pod Waterloo cofamy się do oblężenia Tulonu gdzie trafia go "zbłąkana kula". Dzięki temu unikamy okresu wojen napoleońckich i oszczędzamy kilka milionów istnień ludzkich.
Czy tak może być?

Odpowiedz
(30-03-2025, 18:12)Dr Strangelove napisał(a): @Snappik
Och poważny i częsty błąd porównujący jabłka i gruszki.

Zakładam że mogli w przyszłości odkryć coś co umożliwia konstrukcję miecza świetlnego. Natomiast w "Interstellar" mamy typowy idiotyczny błąd logiczny, bez którego nie byłoby filmu. Skoro już mamy tak wyrafinowaną technikę w przyszłości, która umożliwia podróże w przeszłość i tworzenie tuneli czasoprzestrzennych do ratowania ludzkości, to nie mogli jej uratować w dużo prostszy sposób? I uratować większość a nie tylko garstkę?

Moim zdaniem robisz błędne założenie. W filmie nie ma nic o podróżowaniu w przeszłość i tym bardziej tworzeniu tuneli czasoprzestrzennych (nie ten film widziałeśUśmiech). Wszystko na czym opierają się efekty "postępu ludzkości" pod koniec wynikają z chwilowego pobytu Coopera w sześcianie, który traktuje czas fizycznie, i wysłaniu morsem jakiegoś równania kwantowego, które miało uratować nie tyle ludzkość co umożliwić im ucieczkę z Ziemi w szybszym tempie. Nie ma tu mowy o jakiejkolwiek maszynie do cofania czasu.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Moment. Ja oczywiście film widziałem raz i nie będę ukrywał, że już nie pamiętam 100% dialogów, ale sytuacja przedstawiona  w filmie była jasna.
Wysoce zaawansowani, żyjący w pięciu wymiarach ludzie stoją za całą intrygą. Ludzie z PRZYSZŁOŚCI.
Skoro więc potrafili tak manipulować czasem, że nagle w naszych czasach pojawia się jakaś czarna dziura czy tunel do innej Galaktyki (to nieznaczące szczegóły) to rodzi się banalne pytanie.
Dlaczego dysponując taką boską mocą nie zapobiegli po prostu katastrofie rolniczej, tylko bawili się w jakieś ekstremalnie kosztowne zapewne i skomplikowane plany, gdzie drobny błąd może prowadzić do katastrofy?
Dlaczego mogąc ingerować zrobili to w tym momencie, a nie powiedzmy 10 czy tam 20 lat wcześniej?

No i jeszcze jedno. Czemu film z tyloma wpisami nie ma ankiety gdzie mógłbym wystawić wielką, soczystą jedynkę?

Odpowiedz
Oczywiscie Doktor ma absolutna racje. Cooper na koncu mowi wprost, ze to rasa ludzka(ktora nabedzie takie umijetnosci za X lat) wyslala Gargantue w ktorej umiescili szesciany w ktorych sie znalazl.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Panowie, ale w takiej sytuacji to każdy film o podróży w czasie można już z miejsca zaorać i wstawić 1/10.

Skynet wysyła Terminatora do młodej Sarah Connor, zamiast zabić jej rodziców.
Marty w BTTF cofa się kilka dni przed bal rodziców zamiast kilka miesięcy i popracować nad ich relacją.

Ale wtedy nie byłoby odpowiedniej dynamiki, scenariusza i emocji w filmie Uśmiech A w Interstellar takie działanie czasu (inna sprawa, że 100% rzeczy jakie się dzieje pod koniec dotyczy wyłącznie postaci Coopera i widzimy tylko zdarzenia wynikające z jego relacji z córką) ma tylko podkreślić przywołaną przeze mnie puentę o poświęceniu ojca kosztem życia z dziećmi. 

Odpowiedz
jak oglądałem kilka dni temu breakdown z filmu to wyszło takie coś: ludzie stworzyli kilkadziesiąt tysięcy linii czasowych równoległych a tylko tak, gdzie Cooper trafia do marzierzy zadziałała, stąd brak możliwości reagowania na zmianę klimatu, gdyż jedyne co potrafili zrobić działającego jest umieszczenie tej czarnej dziury w konkretnym wymiarze czasowym danej linii czasowej i liczyli, że ktoś się w końcu w tym połapie.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(31-03-2025, 08:23)Snappik napisał(a): Panowie, ale w takiej sytuacji to każdy film o podróży w czasie można już z miejsca zaorać i wstawić 1/10.
Dlatego je nie lubię filmów s-f z podróżami czy manipulacją czasem, bo najczęściej wychodzą z tego jakieś pierdoły Duży uśmiech

Tutaj trzeba mieć dobry i przemyślany pomysł jak się z tym czasem bawić. Taki pomysł miał na przykład Lem w powieści "Fiasko", gdzie w banalnie prosty a jednocześnie intrygujący sposób pokazał jak można podejść sensownie do tematu.

Natomiast takiemu "BTTF" jestem w stanie wybaczyć więcej, bo jak mam szalonego profesorka i młodego narwańca to mają u mnie dużo większy margines tolerancji niż wykurwista, mogąca prawie wszystko cywilizacja pięcio-wymiarowych ludzi.
A "Terminatora" po prostu lubię bo znowu - to zwykły, bardzo fajny akcyjniak i moja tolerancja jest większa niż w przypadku napuszonego, większego niż życie dramatu s-f od Krzysztofa Lolana.

(31-03-2025, 08:35)Debryk napisał(a): jak oglądałem kilka dni temu breakdown z filmu to wyszło takie coś: ludzie stworzyli kilkadziesiąt tysięcy linii czasowych równoległych a tylko tak, gdzie Cooper trafia do marzierzy zadziałała, stąd brak możliwości reagowania na zmianę klimatu, gdyż jedyne co potrafili zrobić działającego jest umieszczenie tej czarnej dziury w konkretnym wymiarze czasowym danej linii czasowej i liczyli, że ktoś się w końcu w tym połapie.
Piękna sprawa. Obejrzałbym o tym nawet jakiś fajny film Uśmiech

Odpowiedz
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(31-03-2025, 08:23)Snappik napisał(a): Skynet wysyła Terminatora do młodej Sarah Connor, zamiast zabić jej rodziców.

W trakcie wojny/atomowej wyjebki utracono wieszkosc danych i Skynet wiedzial tylko, ze matka Johna jest Sarah Connor z Los Angeles, ale to tyle. Tutaj akurat Cameron nie zawalil.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(31-03-2025, 08:23)Snappik napisał(a): Panowie, ale w takiej sytuacji to każdy film o podróży w czasie można już z miejsca zaorać i wstawić 1/10.
Wczoraj obejrzałem w końcu Primer i jego się nie da zaorać w taki sposób jak wszystkich innych sci-fi o podróżach w czasie, bo tam bohaterowie robią dokładnie to o czym myśli każdy widz podczas oglądania, czyli "a czemu nie wysłać się jeszcze godzinkę wcześniej w czasie, aby powstrzymać tego, który się cofnął o godzinę później?"

Odpowiedz
A to muszę zobaczyć w takim razie. Widzę, że to jakiś niezależny film kręcony za grosze więc to nastraja optymistycznie Uśmiech

Odpowiedz
Cytat:Marty w BTTF cofa się kilka dni przed bal rodziców zamiast kilka miesięcy i popracować nad ich relacją.
Hola, hola! Marty nie wklepał daty podróży, tę wybrał doktorek, bo wtedy wpadł na pomysł kondensatora czasoprzestrzeni. Marty nawet nie planował się przenosić w czasie, on tylko chciał uciec przed libijczykami
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(31-03-2025, 09:37)Corn napisał(a): Hola, hola! Marty nie wklepał daty podróży, tę wybrał doktorek, bo wtedy wpadł na pomysł kondensatora czasoprzestrzeni. Marty nawet nie planował się przenosić w czasie, on tylko chciał uciec przed libijczykami

(31-03-2025, 09:15)Bucho napisał(a): W trakcie wojny/atomowej wyjebki utracono wieszkosc danych i Skynet wiedzial tylko, ze matka Johna jest Sarah Connor z Los Angeles, ale to tyle. Tutaj akurat Cameron nie zawalil.

Czyli zjebał tylko Krzysztof Lolan Duży uśmiech

Odpowiedz
Arcydzieło sci-fi Christophera Nolana mógł wyrezyserować Spielberg -> https://www.thewrap.com/creative-content/movies/steven-spielberg-interstellar-christopher-nolan-takeover/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
A to było wiadome od dawna. Co więcej, scenariusz zakładał w wersji Spielberga jakiś twist w postaci odkrycia chińskich robotów na obcej planecie. 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości