Ankieta: what about Iron Man 3?
jest super!!!
dobry, jeden z lepszych filmów MCU
daje radę, ale mogło być lepiej
kiepski, jeden ze słabszych filmów MCU
dno i trzy metry mułu
[Wyniki ankiety]

Iron Man 3 (2013)
No i nie zmienia się zupełnie nic, tylko to kto nosi garnitur a kto nosi łachmany. To sobie przecież wyobraziłem. A twist nie jest dla samego twistu, ma wyraźne znaczenie, o tym też pisałem. Tak samo pepper zadająca ostateczny cios dzieki extremis to sam miód.
Dzięki wszystkim tym rzeczom mamy parę sympatycznych motywów które nie pojawiły się do tej pory w innych komiksowych produkcjach. No i killian jest nijakim mandarynem, bo jakby był mandarynem z wąsem, łachmanami i burczałby pod nosem to by było waaaaay better, sorry, ale jestem bardzo wdzięczny, że chłopaki dostrzegli jak słabe to było i się z tego wyplątali.

Kolejna sprawa, to każdy villan w tym filmie jest villanem dlatego, że nie może się zdobyć na to na co zdobywa się stark. W pierwszej części koleżka nie może przeboleć zmiany profilu firmy i nie czerpania profitów z nowej technologii, w drugiej zły naukowiec chce się zemścić za załatwienie swojego niecnego ojca pragnącego wykorzystać nową technologię do czynienia zła. W 3ciej części niecny mózgowiec zostaje zepchnięty na drogę występku gdyż jego ego nie potrafi przeboleć potraktowania przez lekkomyślnego Tonyego.

Wszystkjie te carne charaktery mają coś co łączy ich z tonym, a konkretnie wady charakteru, których w przeciwienstwie do starka nie są w stanie przezwyciężyć i ma to jak dla mnie sporo sensu, dzięki temu można pokazać, że Tony nie jest superbohaterem wyłącznie dlatego, że ma zbroję, ale głównie dzieki temu, że dzięki swojej superbohaterskiej szlachetności potrafi dobrze kożystać ze swoich umiejetności.
Teraz wrzucenie w to mandaryna dawałoby nam villana który nie ma zupełnie nic wspólnego ze starkiem, nie stanowi żadnej przeciwwagi czy kontrastu dla jego postaci i jego charakteru. Nagle z dupy pojawiłby się koleś bez kompletnie żadnego związku z głównym bohaterem.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Negatywny, nie wiem czemu ciągle piszesz o tych pierścieniach. Przecież już w pierwszym filmie pojawiły się jako organizacja terrorystyczna. Na podstawie zwiastunów można było dojść raczej do wniosku, że Mandaryn żadnych mocy mieć nie będzie i finałowa konfrontacja wcale nie musi się sprowadzać do walki na różnokolorowe lasery. A nawet jeśli Kinglsey dostałby magiczne pierścienie, to ich moce można ukazać na mnóstwo różnych, mniej lub bardziej widowiskowych sposobów. Kojarzę zresztą, że te sygnety to obca technologia, co mogłoby być kolejnym odwołaniem do kosmicznego Marvela. Niewykluczone, że takie rozwiązanie spisałoby się lepiej jako kolejna cegiełka w budowanie wspólnego filmowego uniwersum niż Extremis, z którym jeszcze nie wiadomo co się stanie (nie liczę Agents of Shield).

Innymi słowy, nie masz pojęcia, jak mógłby wyglądać alternatywny scenariusz IM3 i popadasz w skrajność, twierdząc że mógłby być wyłącznie zły na podstawie tego, co zobaczyłeś już w zwiastunach... które ostatecznie okazały się mocno mylące.

Odpowiedz
Ten temat zrobił się passe :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Sprawa się rozbija o to czy kogoś satysfakcjonuje villain w postaci Killiana czy też nie. Mnie nie satysfakcjonuje (choć jest lepszy niż taki Malekith), Negatywnego najwyraźniej tak. End of story.

Dodatkowo mnie właśnie wkurza to, że każdy jeden przeciwnik Iron Mana musi być z nim powiązany/mścić się itp. Ten superbohater w swoich solowych filmach w sumie nie walczy z nikim, kto nie jest ukierunkowany na to by to właśnie jemu przypieprzyć.

Odpowiedz
Black raczej koncertowo zgwałcił Mandarina, Starka i JARVISA który z niewiadomych powodów przerzucił Starka do Tennessee :).
Filmowy Killian naukowcem ?
Nie wynalazł Extermis tylko położył na nim swoje łapy, stworzył AIM, ale do tego nie trzeba być naukowcem. Naukowcami dla mnie był Zola w CATFA czy Connors w TASM ale nie Killian.
Killian to ex nerd z syndromem porzuconego kochanka, nieudana kopia czarnego charakteru z Iniemamocni, Stanea z IM i Moriartyego z SH:GOS.
Ktoś taki śmiał się nazwać Mandarinem, Marvel splunął w twarz fanom a później powiedział że to deszcz.
Sam twist to nędzna zrzynka z Batman Początek.

P.S. W komiksie Killian był słabym psychicznie naukowcem, który sprzedał Extremis, po czym się zabił.
http://www.comicvine.com/dr-aldrich-killian/4005-83640/

Odpowiedz
Jak już było wspomniane, to tak z 99% widzów tych filmów komiksy i ich fanów ma bardzo, bardzo głęboko i praktycznie nikogo nie interesuje to na co marvel splunął a na co nie. Rozumiem od biedy gieferga, że chciał, żeby zwiastunowy mandaryn był w filmie od początku do końca i twist mu nie podszedł, ale ty gościu najwyraźniej bardzo słabo oglądałeś ten film co pokazujesz za każdym razem kiedy się do czegoś bezpodstawnie czepiasz. Masz wyjaśnione w filmie dlaczego Jarvis zabrał starka tam gdzie zabrał? Masz.

-It's snowing, right?
Where are we, upstate?

-We are five miles outside of
Rose Hill, Tennessee.

-Why?

-Not my idea.

-What are we doing here?
This is thousands of miles away!
I gotta get Pepper.
I gotta...

-I prepared a flight plan.
This was the location.

-Who asked you?
Open the suit.
I...

-I think I may be malfunctioning, sir.

-Open it, J.

Dobrze jest uważnie oglądać filmy, serio, mają wtedy więcej sensu.

Odpowiedz
Wyjaśnienia, które tylko podkreślają że w tej części zrobiono z Jarvisa idiotę.
Może w Avengers 2 Tony i Jarvis wrócą na poziom intelektualny z IM1 i Avengers :).

Odpowiedz
Aha, czyli już nie potrzebne ci żadne argumenty na potwierdzenie tego, spoko, ja też uważam, że np. Gandalf to idiota bo mogli jednak użyć katapulty do wystrzelenia pierścienia do wulkanu, albo teleportacji, albo orła i w ogóle władca pierścieni 1/10.

Odpowiedz
Co do IM3 ma Grandalf i Władca Pierścieni ?

Odpowiedz
Dude...
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Interesujące spojrzenie na "trójkowego" Mandaryna. Polecam zwłaszcza wszystkim tym, którzy płaczą, że MANDARYNA SPIEPRZYLI NA ZAWSZE OJCIA JOJCIA NIE BYŁO PIERŚCIENI ANI SMOKÓW:

http://ronriii.tumblr.com/post/50492140064/aldrich-killian-is-the-mandarin

Swoją drogą, powtórzyłem niedawno seans IM3. Przez jakiś czas wahałem się, czy jest lepszy, czy gorszy niż pierwsza część. Teraz uważam, że to zdecydowanie najlepszy film MCU i jeden z dwóch-trzech najlepszych filmów komiksowych ever. Obok "Batman Returns" czy "Sin City".

Odpowiedz
(09-12-2013, 12:13)Gieferg napisał(a): Konkurs na bzdurę roku uznaję za zakończony.

Daj znać, jak będziesz miał coś do powiedzenia.

Powodem, dla którego tak bardzo podoba mi się IM3, jest "iskra", o której mówią panowie z Red Letter Media:

Iskra, czyli "to coś". Idealne wyważenie humoru i "mroku". Akcji i przestojów. No i rewelacyjny plot twist.

Żadnego filmu z MCU [oprócz IM2] nie mogę nazwać słabym. Co nie zmienia faktu, że wszystkie oprócz IM, IM3 i Avengersów to produkcyjniaki. Niezapamiętywalne, nijakie popkorniaki. Filmy, których nie pamięta się dzień po obejrzeniu.

Oglądając po raz drugi Iron Mana 3, po pół roku od pierwszego seansu, łapałem się na tym, jak wiele pamiętam z tego filmu. Oczekiwałem konkretnych scen, czekałem na ulubione momenty i żarty. Czekałem na świetny finał. I jedynym zgrzytem była ta słabiutka scena z samolotem.

Ten film jest JAKIŚ. [oczami wyobraźni widzę ten błyskotliwy żart któregoś z przeciwników IM3: zacytowanie powyższego zdania i dodanie poniżej czegoś w rodzaju: "tak, to prawda. Jest chujowy"]

A to we współczesnym, bezjajecznym i bezpłciowym kinie spora wartość.

Odpowiedz

Cytat:adnego filmu z MCU [oprócz IM2] nie mogę nazwać słabym.

Tzn że TIH jest lepszy niż IM2?
Cytat:Co nie zmienia faktu, że wszystkie oprócz IM, IM3 i Avengersów to produkcyjniaki. Niezapamiętywalne, nijakie popkorniaki. Filmy, których nie pamięta się dzień po obejrzeniu.

Sprawdź sobie znaczenie słowa "fakt" :P Faktem to może być budżet, faktem jest że Iron Mana, gra Downey Jr, ale nie jest faktem to o czym piszesz. To tylko twoja opinia. Tyle samo warta co i moja, wg której zarówno CA:FA, Thor, Iron Man czy Iron Man 2 to od trzeciego blaszaka filmy znacznie lepsze. W sumie jak nie liczyć TIH, którego w ogóle nie uznaję za częsć tego uniwersum, to każdy jeden film fazy pierwszej jest MOIM ZDANIEM znacznie lepszy od obydwu dotychczasowych filmów fazy drugiej.

Cytat:No i rewelacyjny plot twist.

Co jest w nim rewelacyjnego skoro do filmu nie wnosi NIC?

Cytat:I jedynym zgrzytem była ta słabiutka scena z samolotem.

eee... to był zgrzyt?

Odpowiedz
Zgadzam się, IM3 zdecydowanie ma "to coś". To magiczne coś co sprawia, że żałuje się wydania pieniędzy na bilet, gardzi filmem i nie chce więcej widzieć go na oczy :)

Odpowiedz
"Idealne wyważenie humoru i mroku".
Humor słaby w stylu ostatnich filmów Disneya.
To w IM3 był jakiś mrok ?

"Obok Batman Returns i Sin City"
Obok Batmanów Burtona i Sin City to IM3 nawet nie powinien stać, IM3 można postawić obok Batmanów Schumachera bo prezentuje podobny poziom :).

Zdjęcia Bena w krótkometrażowym spin-offie IM3 na FW.
http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Ben+Kingsley+w+kr%C3%B3tkometra%C5%BCowym+spin-offie+%22Iron+Mana+3%22-101678

Odpowiedz
Ciekawe, czy dorówna krótkometrażówce z agentką Carter.

Odpowiedz
Super się zapowiada :D

Odpowiedz
Ostatnio dzięki HBO sobie powtórzyłem. Po premierze dałem 8/10, ale teraz z perspektywy czasu wiem, że ocena była SPORO na wyrost. Obecnie to jakieś 5/10 i jeden ze slabszych filmów ze stajni Marvela. Owszem RDJ jest świetny, jest sporo dobrego humoru, fajny pomysł na pozoranta, ale ogólnie to jest słabe i to bardzo. W tym filmie nic się nie klei, sceny są rwane, akcja niby idzie do przodu, ale totalnie nie angażuje i w sumie po 30 minutach zacząłem bardziej interesować się aplikacjami w telefonie niż filmem. Więcej do tego nie wrócę.

Odpowiedz
Dla mnie to 3/10 może bardzo naciągane 4
W ramach WKKM był Iron Man: Demon w butelce, komiks ma ponad 30 lat a jak dla mnie jest znacznie lepszy od IM3.
Chociaż stworzenie czegoś lepszego od IM3 to nie problem, zwłaszcza patrząc na te głupoty które wrzucił do filmu Black i on jeszcze takie rzeczy opowiada.

"IM3 to nie jest film o latających trykociarzach"
Nie to jest film o tym jak Tony Stark cofnął się w rozwoju :).

"Z Tonym również mogliśmy zrobić, co nam się żywcem podobało"
No i zrobili z niego idiotę :)

"Tak naprawdę przerobiliśmy jego komiks do tego stopnia że IM3 przypomina bardziej Pięć Koszmarów niż Extremis".
Tak naprawdę nie przypomina żadnego z nich.

"Relacje pomiędzy ludźmi od komiksów, autorami a reżyserem nie należą do najłatwiejszych, to dwa różne światy"
Zwłaszcza jak reżyser jest idiotą :).

"Nie potrzebowaliśmy kosmitów, woleliśmy znaleźć jakieś bardziej realne zagrożenie"
Pseudo terroryści mówiący w TV kto jest ich celem, to naprawdę realne zagrożenie :).

"Jeśli wrócisz pamięcią do pierwszego IM, do sceny w której Stark jest w niewoli, wyobrazisz sobie że nagle wpada tam Thor ze swoim młotem i rozwala ścianę, nie miało by to najmniejszego sensu. To wbrew pozorom nie ten sam świat"
W komiksach też Stark był w niewoli i Thor tam nie wpadł, chociaż to ten sam świat :).
Jeszcze te porównania do Francuskiego łącznika, IJ, westernów itp itd. :)

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCcQFjAA&url=http%3A%2F%2Ffilm.dziennik.pl%2Fnews%2Fartykuly%2F427286%2Cshane-black-iron-man-3-to-nie-jest-film-o-latajacych-trykociarzach-wywiad.html&ei=0cjwUvPOCMWChQex74H4Bw&usg=AFQjCNGt6Qkc9u0edLn88GomkWZ-iJETTg

Odpowiedz
(04-02-2014, 16:09)Mr. ?? napisał(a): "Nie potrzebowaliśmy kosmitów, woleliśmy znaleźć jakieś bardziej realne zagrożenie"
Pseudo terroryści mówiący w TV kto jest ich celem, to naprawdę realne zagrożenie :).

Który konkretnie moment filmu masz na myśli?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon