Justified (FX, 2010-2015)
[Obrazek: 10733999_10152892652314573_7955744820977...869b8c9639]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
W Kentucky zabicie 4 typów i spróbowanie szansy z dwoma innymi jest legalne także dla ludzi bez odznaki. To klasyczny stand your ground state z prawem do odstrzały skurwiela, jeśli zagraża życiu. Ofiara nie musi uciekać - może strzelać. Ma wybór.

Odpowiedz
Drugi odcinek już pływa z zatoce, a tu zero opinii o premierze finałowego sezonu?

Odcinek nie zaskakuje i kontynuuję fabułę z poprzedniego sezonu. Za to z finale...

Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
W nastepną srodę już ostatni odcinek. Justified trzymał poziom przez wszystkie sezony, realizacyjnie i w większości scenariusz też był dopracowany. Jak widzicie finał?

Odpowiedz
Tak jak całą reszte, czyli happy end i niezobowiązujący klimacik przygody.

Odpowiedz
a to zasługa aktorów i artystycznej wizji producentów. Shea Whigham pojawił się tylko na chwilę w ost odcinku a aktorsko zostawił całą obsadę w tyle

Odpowiedz
To tak jak Willim Forsythe i Peter Greene - zagrali epizody, a byli najlepsi.

Odpowiedz
I po finale. Z trzęsieniem ziemi w środku ostatniego odcinka i spokojną końcówką, w której wszyscy skończyli mniej więcej tak, jak można się było po tym serialu spodziewać. No oczywiście, że
Ładnie domknięto wszystkie wątki i -- co było bardzo miłe -- elegancko pożegnano się ze najważniejszymi, charakterystycznymi postaciami z poprzednich sezonów (znalazło się nawet miejsce dla Arlo :). Cieszę się, że zdecydowałam się przetrwać pierwsze odcinki pierwszego sezonu, by odkryć prawdę równie oślepiającą co uśmiech Waltona Gogginsa: "Justified" to świetny serial, do samego końca. Będę tęsknić za Harlan.

Odpowiedz
Ano. Chociaż serial nigdy dupy nie urywał, to będę tęsknił za tymi redneckami i ich dialogowymi przepychankami ;)

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Merytoryczna kompilacja:

Odpowiedz
Troszeczkę mnie rozczarował finał. Znaczy, wiadomo było jak się ma skończyć, ale postanowiono zakończyć, wiecie sami, bez wielkiego wystrzału ;) W ogóle trochę za dużo Markhama w tym sezonie, a za mało Boyda, który miał być ostatnim bossem. Boon był mientkim wackiem i traktowanie go jako zamiennika to spore faux pas. Ostatnim dwóm sezonom brakowało przytupu i dobrze, że Harlam opuszczamy przed jakimiś dziwacznymi cyrkami.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Tylko że "wielki wystrzał" był tu zbędny.
Moim zdaniem skończyło się idealnie.

Odpowiedz
it's justified :)

[Obrazek: 271851794_5064315616922204_2595117024473...e=61E7763C]

Odpowiedz
Tarantino być może będzie reżyserem jednego lub dwóch odcinków nowego sezonu Justified, czy może być lepsza wiadomość z rana ? :D

Odpowiedz
Może być. Na przykład wiadomość z potwierdzeniem jego udziału, a nie plotki i "early talks".

Odpowiedz
To było pytanie retoryczne, ja się jaram jak córka Stannisa, a plotki i early talks to synonimy, nie ma sensu się dublować ;]

Odpowiedz
Skończy się jak z jego Star Trekiem :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Jakby kogoś ciekawiło co tam obecnie słychać u Raylana Givensa i postanowił, taj jak ja, odpalić sobie ten nowy sezon serialu, to zdecydowanie odradzam. Oprócz postaci granej przez Olyphanta (która i tak nie ma nic wspólnego z oryginalnym Raylanem) nie ma w tym nowym serialiku nic ciekawego a całość to typowa, współczesna imitacja czegoś, co kiedyś było fajne, przefiltrowana pod "współczesnego widza".

Nie można się nie zgodzić, niestety.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Jak dla mnie to ten serial zawsze był słaby.

Odpowiedz
Może oryginalne Justified to nie była produkcja wybitna, zwłaszcza początek serialu, ale jak w większości seriali Grahama Yosta nadrabiał serial postaciami (też drugoplanowymi), które były tak fajne i fascynujące, że oglądało się do końca z zainteresowaniem dla postaci na czele z głównym bohaterem i jego kumplem/wrogiem, czyli Boydem. Podobnie jest w Silos z Rebeccą Ferguson, tak było też w Sneaky Pete z Ribisi (i Cranstonem w pierwszej serii). Może to nie są idealne produkcje, ale Yost ma talent do tworzenia postaci, które chce się oglądać, niezależnie od poziomu odcinków. Yost to taki twórca jak Whedon w serialach, który też tworzył postacie, które się kocha albo nienawidzi, a poziom serialu mógł być nierówny, ale to nie miało dużego znaczenia, bo wracało się na kolejne odcinki/sezony dla bohaterów. W Justified warto też wymienić Lorettę, Arta, Avę, Winonę, Mags (w ogóle kobiety w tym serialu są super), Duffy'ego (to najbardziej memiczna postać), Dickiego, Deweya i pewnie o kimś jeszcze zapomniałem. Antagoniści też są super.

Justified jest to też jeden z tych seriali, który był lepszy z serii na serię. Serial miał też idealne zakończenie, finałowa scena to jedno z najlepszych zakończeń też dzięki dialogowi jaki pada z ust Boyda. Też tym stare Justified się wyróżniał, że miał świetne, inteligentne i zabawne dialogi. Więc gdy ogłoszono że Timothy Olyphant powróci w adaptacji dwóch powieści Elmore Leonarda (High Noon in Detroit i Fire in the Hole), a za serial będą odpowiadać twórcy oryginału to przyznam, że czekałem na ten powrót. A gdy pojawiły się pierwsze recenzje, które były pozytywne, to tym bardziej się nie mogłem doczekać.

Ale niestety przeżyłem duże rozczarowanie, bo serial ogląda się jak średnie odcinki Justified, ale nie te lepsze średnie, tylko te najsłabsze z najsłabszych. Nie ma w serialu tak fajnych dialogów, choć pracowała nad Primeval ta sama ekipa scenarzystów co przy oryginale, ale nie wrócił Gaham Yost. No i może to jest wyjaśnienie. Akcja nie dzieje się w Miami ani Kentucky, tylko w Detroit, ale to nie jest problem. Problemem jest historia która w oryginalnym serialu trwała by góra 3 odcinki a antagonista Clement Mansell byłby przestępcą odcinka, którego Givens załatwił by szybko, a w Primeval męczy się z nim przez osiem odcinków. Te osiem odcinków to była historia na dwa, trzy odcinki. A twórcy zdają sobie z tego sprawę, bo mówi w jednym z odcinków Olyphant, że Clement ma dużego farta, że powinien go dawno dopaść.

Problemem jest też to, że żadna nowa postać nie jest tak fajna co większość bohaterów z oryginalnego serialu. A najgorsza jest córka Givensa grana przez córkę Olyphanta, więc dobrze że znika po dwóch odcinkach, bo takiego drewna dawno nie widziałem. Gdybym miał pochwalić tez sezon to nawet za bardzo nie mam za co, bo tak historia jest rozwodniona. No może za końcówkę, w której dostałem powrót do starego Justified. Wiem że dostałem chamski fanserwis porównywalny z fanserwisem , którego nienawidzę w serialach Star Wars, budzący nostalgię, ale akurat w nowym Justified w scenach z Givensem i jego (byłą) żoną poczułem ducha starego serialu. No i jeszcze jedna postać wraca, którą fajnie było zobaczyć. Ale równie dobrze tego epilogu z dobrze znanymi nam bohaterami mogło nie być. Widać że jest doklejony na siłę, jakby twórcy byli pewni że dostana drugi sezon. Historia Clementa Mansella została definitywnie zakończona, a końcowa sekwencja równie dobrze mogłaby być początkiem kolejnego sezonu, którego jeszcze nie zamówiono. Ocena: 5/10.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon