Książki
Znowu płacą i nagradzają za szkalowanie Polski!!!

Ktoś w ogóle czytał? Bo ja próbowałem kiedyś kawałek i padłem po 20 stronach męki.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ja czytałem już sporo czasu temu 3 książki. Jednak nie te rzekomo najważniejsze. Znam "Prawiek", "Prowadź swój pług przez kości umarłych" i zbiór "Ostatnie historie". Bardzo dużo w jej twórczości psychologii, jakiegoś takiego depresyjnego klimatu. Mnie tam one nawet siedziały. Najmniej ten "Pług", bo tam historia jest niezbyt, jednak i tak broniło się to samą formą, która jakoś tam mi leżała. Najbardziej polubiłem "Ostatnie historie". Melancholijne opowieści o śmierci. Nie jest to może porywające, ale coś z tego można wynieść. Też no dawno miałem z tym kontakt. Jednak zapamiętałem Tokarczuk jako dobrą pisarkę. Nie wiem, czy na Nobla, ale co to w sumie znaczy.
.

Odpowiedz
(10-10-2019, 13:34)Dr Strangelove napisał(a): Znowu płacą i nagradzają za szkalowanie Polski!!!

Przynajmniej Tokarczukowa nie bombarduje żadnego kraju :).

Odpowiedz
(10-10-2019, 13:59)srebrnik napisał(a): Nie wiem, czy na Nobla, ale co to w sumie znaczy.
Z jednej strony Nobel z literatury to mega nobilitacja i dostawali go tytani światowej literatury, z drugiej przez to, że musi być przyznany co roku to dostała go masa średnich pisarzy, ciężko powiedzieć do której kategorii należy Tokarczuk, ja tam próbowałem tylko Biegunów czytać, nie było to złe, ale jednak nie skończyłem. W każdym razie fajnie, że Nobel dla Polski, bo już dawno żadnego nie mieliśmy :P

Odpowiedz
To teraz ta mała z warkoczykami dostanie pokojowego i lewaki nas zaorajo :D

(10-10-2019, 14:00)OGPUEE napisał(a):
(10-10-2019, 13:34)Dr Strangelove napisał(a): Znowu płacą i nagradzają za szkalowanie Polski!!!

[Obrazek: 72561097_2525901144309726_87277764305842...e=5E241347]

Ale jest już blisko :D

Odpowiedz
Cytat:Wyróżnienie dostała za "narracyjną wyobraźnię, która z encyklopedyczną pasją pokazuje przekraczanie granic jako formę życia"
Czy tylko mnie rozwalają te uzasadnienia literackiego Nobla? Kiedyś sobie przeczytałem wszystkie z ostatnich kilkudziesięciu lat i miałem dobrą bekę, bo one wszystkie brzmią jakby wyszły z generatora jednozdaniowych pochwał dla losowego pisarza :)
No i co to kurna jest encyklopedyczna pasja? Encyklopedyczna to można być raczej wiedza, a encyklopedyczna pasja to mi się kojarzy raczej z tym, że tej pasji brak, albo jest taka bardzo zimna, stonowana.

Odpowiedz
Te uzasadnienia to w ogóle są takie, jakby nie mogli przyznać, że po prostu nagradzają pisarza za pisanie książek. Musi być to za "coś". No to tu wymyślili kuriozalną - jak zwracasz uwagę - encyklopedyczną pasję w ukazywaniu przekraczania granic.
.

Odpowiedz
(10-10-2019, 14:25)simek napisał(a): W każdym razie fajnie, że Nobel dla Polski, bo już dawno żadnego nie mieliśmy :P
oj, naprawdę wolałbym docenienie wolszczana :(
tak że o.

Odpowiedz
Z brakiem Nobla dla Wolszczana to jakaś masakryczna tragedia.

Odpowiedz
(10-10-2019, 14:39)Dr Strangelove napisał(a): To teraz ta mała z warkoczykami dostanie pokojowego i lewaki nas zaorajo :D

(10-10-2019, 14:00)OGPUEE napisał(a):

[Obrazek: 72561097_2525901144309726_87277764305842...e=5E241347]

Ale jest już blisko :D

Pierdole, ale zenada.

Odpowiedz
(10-10-2019, 14:55)srebrnik napisał(a): Te uzasadnienia to w ogóle są takie, jakby nie mogli przyznać, że po prostu nagradzają pisarza za pisanie książek.
Nie no, sam pomysł fajny, ale opisy to wychodzą im raz na 30 lat, przez wszystkie inne mogliby sobie darować.

Odpowiedz
Chyba nie trafiłem na te udane dotąd.
.

Odpowiedz
Niektóre są po prostu sensowne i po samym opisie można zgadnąć co to za pisarz, przykładowo:
Cytat:for his novels and short stories, in which the fantastic and the realistic are combined in a richly composed world of imagination, reflecting a continent's life and conflicts
To prawie każdy pozna, że chodzi o Márqueza.
Szymborska też ma ładny opis:
Cytat:for poetry that with ironic precision allows the historical and biological context to come to light in fragments of human reality
Coetzee, Pamuk też ok, bo te opis są cokolwiek charakterystyczne, a nie jak przy większości "for his important achievement" albo "for a writing, which illuminates man's condition", tak jakby kurde istnieli dobrzy pisarze, których osiągnięcia nie są ważne i nie portretują ludzkiej kondycji :D

Odpowiedz
Faktycznie niektóre są spoko. Większość jednak to takie dziwadła, jak przy Tokarczuk.
.

Odpowiedz
Nie znam kompletnie jej tworczosci, ale stwierdzilem, ze chociaz sobie poslucham jakichs jej wypowiedzi:

Jestem pod wrazeniem :)

Odpowiedz
Nie znam kompletnie jej tworczosci, ale stwierdzilem, ze chociaz sobie poslucham jakichs jej wypowiedzi:

Jestem pod wrazeniem, w bonusie powinna jeszcze dostac pokojowego nobla, no naprawde :)

PS. Prawda to?

https://twitter.com/SimonTemplarTS/status/1182340259591393282

Odpowiedz
Pokojową? Jak to? 
Przecież ona w tym nagraniu dosłownie mówi, że jak ktoś nie zgadza się z jej ideologią to nie myśli i jest podatny na manipulacje.

Odpowiedz
(11-10-2019, 18:00)Wyatt Earp napisał(a): PS. Prawda to?

https://twitter.com/SimonTemplarTS/status/1182340259591393282

Nie. Przekład szwedzki ukazał się w 2015 r.
https://www.goodreads.com/book/show/27234006-jakobsb-ckerna-eller-den-v-ldiga-f-rden-ver-sju-gr-nser-fem-spr-k-och

Odpowiedz
Coś na lekki humorek. Graham Masterton, „Geniusz”:

[Obrazek: 5VQekPJ.jpg]
:)

Odpowiedz
Zdaje się, że King, Masterton i Koontz często "obsadzają" się w swoich książkach, w taki czy inny sposób. :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon