Nadaje się na demotywator w stylu "Sąsiad - ma zawsze lepszy sweter od Ciebie"
17-09-2009, 19:18
|
Logika tłumaczy filmowych
|
|
Ale plakat :lol:
Nadaje się na demotywator w stylu "Sąsiad - ma zawsze lepszy sweter od Ciebie"
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
17-09-2009, 19:18
Ale polski tytuł (nie licząc tego, że zupełnie niepodobny do oryginalnego) według mnie jest świetną grą słów.
18-09-2009, 18:39
Oczywiście, że może się podobać-
tylko że mnie ta gra słów rozwala swoją głupotą, i ani myśli mi się ukrywać swych odczuć. ... To tak jakby czesko-morawski komediodramat o chorym na raku fryzjerze wydać w Polsce pod tytułem: Czech się życiem! :-) 18-09-2009, 23:28
Nie wiem w jakim to filmie było, lecz z pewnością w niejednym, a tłumaczenie jest tzw. "polsatowskie" :] Kwestia "this is fucking insane, man!" bywa tłumaczona na cudne "to jest jakiś pieprzony obłęd, człowieku!" :D
Po prostu UWIELBIAM ten tekst. Zawsze go używam jak coś się dzieje dziwnego :D To jest jakiś pieprzony obłęd, człowieku!
fb.com/bart.poznaniak
10-11-2009, 00:14
Tłumaczenia polsatowskie rządzą. Klasyką jest już ichnie X-Men, w którym na przykład wzmacniające telepatyczne zdolności urządzenie o nazwie własnej Cerebro przetłumaczono na "Mózg". I dzięki temu w filmie pada taki mniej więcej dialog:
- Czy używałaś kiedyś Mózgu? - Nie, to mogłoby... - ...być zbyt niebezpiezne. :) 10-11-2009, 00:35
ja za to muszę dzisiaj pochwalić tłumaczy Tropic Thunder - co prawda uważam, iż lektor przy tym filmie to już jest kuriozum, ale z ciekawości załączyłem go sobie do początkowych zajawek i naprawdę istotę tychże oddano bardzo dobrze, ze szczególnym wskazaniem na wybryki Alpa Cino :D Mówiąc krótko: tłumacze się z tym nie pierdolili, przetłumaczyli dosadnie, śmiesznie i przy tym poprawnie - brawo. Co prawda może się okazać, że reszta filmu została np spieprzona, ale po tych zajawkach w to wątpię.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 10-11-2009, 01:42 Crov napisał(a):Tłumaczenia polsatowskie rządzą. Klasyką jest już ichnie X-Men, w którym na przykład wzmacniające telepatyczne zdolności urządzenie o nazwie własnej Cerebro przetłumaczono na "Mózg". I dzięki temu w filmie pada taki mniej więcej dialog: Posmarkałem się w gacie! :D :D :D
fb.com/bart.poznaniak
10-11-2009, 10:05 Crov napisał(a):Tłumaczenia polsatowskie rządzą.True. "Co-pilot" w "Mission on Mars" przetłumaczyli jako "kopilot". Zastanawiam się tylko, którą sylabę zaakcentowali. :lol:
22.04.2011
10-11-2009, 12:22 Bart napisał(a):Nie wiem w jakim to filmie było, lecz z pewnością w niejednym, a tłumaczenie jest tzw. "polsatowskie" :] Kwestia "this is fucking insane, man!" bywa tłumaczona na cudne "to jest jakiś pieprzony obłęd, człowieku!" :D Pamiętam lepszy przykład polsatowskiego tłumaczenia z "Predatora 2" z początkowej strzelaniny: Policjantka "FUCK, they are going to die!" a lektor rzekł : "BOŻE, oni zaraz umrą!" 11-11-2009, 23:02
No i pamiętne "Nie ma twardych uczuć" :D Już nie wiem tylko, gdzie to padło, ale na bank w Polsacie, lata temu.
fb.com/bart.poznaniak
12-11-2009, 10:19
Cóż, jeśli chodzi o Polsat, to czadu dali z pierwszym "Predatorem". Arnoldowe "motherfucker" przetłumaczyli jako... "ufoludek" :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 13-11-2009, 11:50
Również z Predatora na Polsacie:
You're one, ugly, motherfucker - Aleś ty brzydki. [ Dodano: Sob Lis 14, 2009 00:48 ] Phoenix na TVP: Fuck! - Kurde mol! 14-11-2009, 01:46
Widzę, że wszystkim na Predatora się zebrało. Mam obydwie części na VHS nagrane z Polsatu i nawet bym sobie obejrzał więc by się wyłapało kolejne smaczki, jednak panicznie boję się odtwarzać cokolwiek w swoim zakurzonym "tajfunie" zwanym kiedyć odtwarzaczem.
14-11-2009, 18:52 Cass napisał(a):Wideo i telewizja â zawsze i wszędzie "Mr. & Mrs. Smith". Dopiero przedwczoraj na spolszczenie zdecydowali się w TVN, bodaj jako pierwsi w Polsce (przynajmniej ja nigdy wcześniej tego nie zauważyłem), i tak wreszcie narodzili się "Pan i pani Smith". Brawa za odwagę. Przeglądałem wątek, dlatego odświeżam staroć ;) "Pan i pani Smith" to już nieźle, ale całkiem po polsku byłoby "Państwo Smith". A i zgrabniej :)
fb.com/bart.poznaniak
15-11-2009, 12:14
No nie, to jest doprawdy paradne. Wiadomo, że obie części "Clerks" bywają u nas puszczane jako "Clerks â Sprzedawcy". Ale oto Canal+ pokaże niedługo film Spike'a Lee pod tytułem "Clockers â Sprzedawcy".
17-11-2009, 14:27 gigacz napisał(a):Mam obydwie części na VHS nagrane z Polsatu i nawet bym sobie obejrzał więc by się wyłapało kolejne smaczki też mam obydwa predatory na vhs, ale nie zgrane z polsatu czy innego tvn-u, lecz prosto z wypożyczalni za symboliczną złotówkę. na tychże kasetach lektor daje takiego czadu, tak go ponosi wolność słowotwórcza, że czasami nawet dorzuci jakiegoś bluzga od siebie. kiedyś to lektorzy mieli jaja, a teraz same grzeczne pizdy "dzień dobry", "chrzań się", "do widzenia" i "przepraszam". 17-11-2009, 14:34
Takie jeszcze spostrzeżenie ode mnie (może było już coś o tym, nie wiem). Czasem tekst czytany przez lektora zapada w pamięć na długie lata, nieważne, czy było to mniej, czy bardziej poprawne lub "soczyste" tłumaczenie. Po prostu zapada i już, a podczas następnych seansów, tłumaczonych już przez kogoś innego, nowy tekst wprowadza rodzaj dyskomfortu w odbiorze.
Tak było z jedną sceną z "Blade Runnera", którego dawno temu po raz pierwszy obejrzałem w telewizji. Kiedy Deckard wali Batty'ego żelaznym drągiem, ten otrząsa się i krzyczy Yes! That's the spirit!. Lektor wówczas przeczytał To się nazywa duch! i właśnie to tłumaczenie na długo zostało u mnie "obowiązujące" i najlepsze. Potem był inny seans z tekstem O to chodziło! (aż mi się mina wydłużyła, kiepskie jak nic), a tak samo do bani są napisy z dwudyskowego DVD: Dobrze! To mi się podoba!. Mało tego, tekst czytany przez lektora w tym samym wydaniu brzmi Tak! Brawo! Co za nędza... Żal dobrego tekstu sprzed lat. 17-11-2009, 21:19 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje | Jakuzzi | 330 | 109,996 |
07-08-2025, 13:01 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Jakość kopii filmowych w polskich kinach. | Danus | 26 | 7,086 |
18-09-2010, 18:10 Ostatni post: military |
|
| Promocja dzieł filmowych - prośba... | EL-Kal | 10 | 3,068 |
27-11-2009, 21:33 Ostatni post: Karaluch |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |