Maggie (2015, reż. Henry Hobson)
[Obrazek: MV5BNjkxNDU1NjU3MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDI1...17_AL_.jpg]

Fabuła:

Zaraza zmieniająca ludzi w kanibali-zombie dopada nastoletnią Maggie i powoli zmienią ją w coś, co każdy chce odstrzelić. Jej ojciec ( w tej roli Arnold Schwarzenegger) postanawia chronić ją za wszelką cenę, i towarzyszy córce podczas jej przemiany.

Trailer:

Brzmi to banalnie, jednak scenariusz krążył w Hollywood dość długi czas, aż w 2011 roku znalazł się na czarnej liście. Rola Arniego wygląda na najpoważniejszą w jego karierze, a jak sugeruje trailer i producenci, film ma być poważny. Budżet produkcji jest mikroskopijny, więc raczej nie spodziewam się fajerwerków i rozwałek z hordami zombie atakujących małe miasteczko.

Reżyseruje Hobson i jest to jego debiut na dużym ekranie, wcześniej maczał w palce w produkcjach growych, więc może chodził mu po głowie klimat jak przy The Last of Us (widać w trailerze inspiracje tym tytułem).

Zagadką jest, czy studio Lionsgate zdecyduje się na normalną dystrybucję kinową, czy będzie ograniczony release i pójdzie prosto na DVD+stacje prywatne. Byłoby dobrze zobaczyć klimatyczny filmik na poważnie w kinie, zwłaszcza że krążą plotki o tym, jakoby Maggie był testem popytu przed ekranizacją TLoU.

Czekam bardzo na premierę.

loading podpis...

Odpowiedz
Można w sumie przenieść tu zachwyty z tematu ze zwiastunami.

Cytat:raczej nie spodziewam się fajerwerków i rozwałek z hordami zombie atakujących małe miasteczko
Pewnie coś takiego będzie w tle, tj. jako wiadomości radiowe czy telewizyjne, informacje przekazywane z ust do ust, sterta trupów tu czy tam, jakiś pojedynczy truposz (jak w openingu najnowszego sezonu The Walking Dead, klimatyczne jak cholera ujęcia umarlaka idącego przez pole). Ewentualnie będzie jedno starcie z ludźmi, którzy chcą odebrać córę Arnoldowi i tyle.

Odpowiedz
I można też usunąć 's' z "https" i oglądać film, bez wchodzenia na YT!
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Meh.

Sorry, ale Ahnulda nie da się brać na poważnie. Wiadomo, jako Terminator czy w Predatorze gość wymiata, ale właśnie dlatego, że jest bardzo specyficznym aktorem którego warsztat (i akcent, sic!) ogranicza do grania konkretnego typu postaci w konkretnego typu kinie.

Pierwsza scenka dialogowa w jego wykonaniu w tym trailerze jest po prostu bekowa. Plansze mogą sobie hajpować jego rolę do woli, ale idę o zakład, że jego gra położy ten film.

Poza tym wyczuwam łzawe zakończenie i obowiązkowe flashbacki z żonką.

Odpowiedz
Wprawdzie gdyby wymienić Ahnulda w zwiastunie na kogokolwiek innego, to nikt by się tym filmem nie zainteresował, ale jednak to, że Arnold postanowił pokazać swoje acting chops w filmie kompletnego debiutanta i to w dodatku w zombie fabule ala TLOU, pozwala mieć nadzieję, że będzie to coś więcej niż tylko gimmickowy, stunt casting.

Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Nawet Arnold mnie nie zachęci do oglądania czegokolwiek w tematyce zombie, zwłaszcza że od swojego powrotu nie zagrał chyba w niczym dobrym i nie zanosi się na to, żeby to się miało zmienić.

Odpowiedz
Jestem zaintrygowany, choć mi też zombie wychodzą bokiem od kilku lat.

Odpowiedz
Gdyby nie Arnie w obsadzie nie zwróciłbym na to uwagi. Arnie plus zombie plus dramat rodzinny - to się nie może udać. Terminator nigdy nie będzie dobrym ojcem. Obejrzę kiedyś dla beki, a wnioskując z trailera tej będzie sporo :-)
gyerosasky, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Feb 2015.

Odpowiedz
[Obrazek: maggie-691x1024.jpg]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nie. To taki specjalny odcinek The Walking Dead.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Od dziś dostępny w sklepach.

Poczekam na wersje PL.

Odpowiedz
(01-04-2015, 00:08)gyerosasky napisał(a): Terminator nigdy nie będzie dobrym ojcem.

Był dobrym ojcem w commando

Odpowiedz
Jeśli w dobrej wersji juz jest to dobra wiadomość, teraz tylko czekać na napisy. Reżyser to jakiś gość od The Last of US?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Reżyser to gość odpowiedzialny za czołówkę The Last Of Us. Ogólnie facet w swoim portfolio ma głównie sekwencje napisów.

A więc oglądałem. Kameralne to kino, bardzo skromne, niespieszne. Ze świecą szukać tutaj typowych dla filmów o zombie scen (poza jednym wyjątkiem). To stuprocentowy dramat ojca patrzącego na postępującą zarazę u córki. Arnold chodzi więc z miną zaszczutego psa, co - pomimo drewnianego warsztatu aktorskiego - wypada nawet przekonująco. Zasługa to jednak bardziej scenariusza i reżyserii - jedno i drugie daje nam mnóstwo czasu na wczucie się w sytuację Wade'a. Co ciekawe mało tu górnolotnych frazesów, zbędnego pieprzenia o tragedii itp. Więcej od bohaterów mówi obraz i muzyka. Ta ostatnia momentami wyraźnie inspirowana The Last Of Us. Wracając jeszcze do scenariusza i reżyserii, to relacje ojca z córką ukazane są moim zdaniem wiarygodnie. Niestety nie udało mi się polubić samej córki, co być może jest zabiegiem zamierzonym. Jeśli nie - minus dla twórców. Maggie ewidentnie nie wzbudziła u mnie sympatii, a momentami nawet mnie irytowała.

Ogólnie seans zleciał bezboleśnie, aczkolwiek oczekiwania na choćby jedną scenę dającą po pysku okazały się niepotrzebne. O ile mamy chyba ze cztery tzw. "momenty" o tyle pierd....cia nie ma się co spodziewać.

PS. Trailer został zmontowany w taki sposób, że można odnieść wrażenie iż mamy do czynienia z kinem drogi. Okazuje się, że jest dokładnie na odwrót.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
(11-05-2015, 09:21)Indroman napisał(a): PS. Trailer został zmontowany w taki sposób, że można odnieść wrażenie iż mamy do czynienia z kinem drogi. Okazuje się, że jest dokładnie na odwrót.
Czyli mamy doczynienia z drogim kinem? ;)

#heheszki

Odpowiedz
Cytat:#heheszki

Heszke w meszke, him, heszke w meszke, him
Ryszki szyszki, szyszki, to Król Albanii!
Szere mere, chociosz teszto, sztara sztasz
Ruchnin szniszkin, osznisz sztisznisz, kurwasz haj!

Odpowiedz
Też obejrzałem >> taki szablonowy dramacik tylko, że osadzony w świecie Zombie. Arni raczej gra tu swoim ryjem niż faktycznie ma coś do powiedzenia ( to na plus ) , nie kozaczy i nie stara się zbędnie zdominować filmidła ( po prostu to przeciętny Ojciec, próbujący przygotować się na najgorsze). Klimacik i zdjęcia miejscami przypominają The Road , a same Zombiaki jak na film pg-13 wyglądają przekonująco ( milion razy lepiej niż w Jestem Legendą... jednak da się zrobić coś konkretnego za znacznie mniejszy hajs :P ). Można by się kłócić o kilka głupotek np.
. Tak czy siak niezły film , ale raczej ciężko będzie do niego podejść jeszcze raz :P 7/10

Odpowiedz
[Obrazek: Arnold-Schwarzenegger-in-Maggie.jpg]

Potwornie nudny snuj osadzony w świecie opanowanym przez zombie to nie jest coś co chcę oglądać. Szczególnie gdy jest to tak "artystycznie" nagrane (blade zdjęcia, które miały nadać światu wygląd szarej, post-apokaliptycznej rzeczywistości, slo-mo + głos radia z offu, dużo zbliżeń na dłonie, stopy, palce, twarze w półmroku). Można na tym usnąć, szczególnie w pierwszej połowie gdzie praktycznie nic się nie dzieje.

Rozczarowuje też zakończenie

Arnold udźwignął tę rolę. To chyba jego najlepszy występ od powrotu do aktorstwa. Ale skąd te zachwyty? Wolę go jako maszynę do zabijania.

4/10

Odpowiedz
Film jest powolny, ale mnie nie zanudził, co mnie nawet pozytywnie zdziwiło, bo naprawdę niewiele się tu dzieje :D Jest naprawdę ładny wizualnie, "artystycznie" nagrany -
Klimat postapokaliptycznej beznadziei wylewa się z ekranu. No i jest czymś, co zawsze chciałem zobaczyć w kinie, filmem obrazującym reakcję bliskich na zbliżającą się przemianę ukochanej osoby. Inkubacja wirusa została tutaj wydłużona do jakichś 8 tygodni, więc jeżeli chodzi o zarażonego, to jesteśmy świadkami fascynującej sytuacji, w której z jednej strony, mamy jeszcze do czynienia z normalną, świadomą osobą, a z drugiej, już spisaliśmy ją na straty i traktujemy jak zmarłego i potencjalne niebezpieczeństwo.

A co do zarzutu Predatora w spoilerze:

7,5/10

Odpowiedz
Cytat:Potwornie nudny snuj osadzony w świecie opanowanym przez zombie to nie jest coś co chcę oglądać.
Są dobre snuje i złe snuje. Maggie jest... pomiędzy, ale to raczej taka wydmuszka niesiona na plecach Arnolda, niż coś innego - chciałbym więcej komunikatów radiowych, informacji ze świata, przez który przetoczyła się plaga trupów ale ludzkość nie została zmieciona, bo potencjał był przeogromny. Problemem filmu jest to, że mógł być genialny, a jest ledwo dobry! Przecież motyw przemiany to wspaniała rzecz, Ginger Snaps świetnie to pokazało, tematycznie też blisko (wilkołak capnął pannę, panna zaczyna się zmieniać... i tyle, cały film). Maggie jednak trochę odstaje od Ginger, o. Szary, ponury, cichy, spokojny, na jakimś zadupiu, intymny wręcz, rodzinny film jest całkiem fajny, ale to tyle.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon