Nadchodzące filmy SCI-FI, którymi warto się zainteresować
Na forum nie brakuje miłośników gatunku, więc postanowiłem założyć osobny temat w którym za pośrednictwem którego będzie można śledzić co się dzieje w dziedzinie kina sci-fi.

The Road, District 9, Moon i Splice doczekały się już własnych tematów więc nie będę o nich przypominać.

Pojawiły się informacje na temat nowego filmu Vincenzo Natalego pt. High Rise, który ma być adaptacją powieści z 1975 roku o tym samym tytule, autora Imperium słońca. Według IMDb film będzie mieć premierę w 2011 roku.

Cytat:In the midst of a vast ocean stands the Elysium Tower – a glistening vertical city – a sanctuary for challenging times.

Powered by sun and earth, designed by the greatest architectural visionary of the new millennium, Elysium is a self contained world. A world of commerce, cuisine and entertainment, featuring restaurants, swimming pools, libraries, cinemas, even a research hospital. It is not just the tallest and most technologically advanced work of modern architecture, but one that embodies the world’s highest aspirations.

Dr. Robert Laing, a new arrival, settles in and adjusts to this hermetic life. But before long he becomes aware of something unsettling in the building. In an escalating atmosphere of unrest the residents break into tribal factions. Laing watches in horror as the myth of a utopian society is shattered.
Powyższe streszczenie i nazwisko reżysera wystarczą mi by wpisać High Rise na listę oczekiwanych filmów.

Plakat (wypisz wymaluj Burj Dubai):
[Obrazek: highrise200.jpg]

Odpowiedz
Czy to też się zalicza?
http://www.filmweb.pl/f433913/2012,2009
Chociaż Emmerich na stołku realizatorskim...trochę się boję
Bynajmniej nie końca świata;)

Odpowiedz
A'propos Emmericha, w kontekście tematu, to pomijając już nienajlepszą sławę, jaką obrósł reżyser, chciałbym powiedzieć, ze czekam na "Fundację", na podstawie sagi Isaaca Asimova. Na film kaskę łoży Columbia Pictures a skrypt pisze / napisał Jeff Vintar, facet od "Ja, Robot".

Początkowo nawet reżyserem miał być Alex Proyas. Troszkę szkoda. Jakkolwiek z dwojga złego wolałbym na stołku Jossa Whedona, bo "Fundacja" to zdecydowanie jego klimaty. Emmerich lubi robić widowiska, a chociaż książki Asimova cechuje odpowiedni do rozgrywającej się na przestrzeni wielu wieków historii, rozmach to nie to jest najważniejsze.

Pierwszy film z serii (raz mówi sie o trylogii, raz o dylogii) dopiero / już w 2011. Chociaż zawsze ceniłem bardziej "Diunę" niż "Fundację" to jednak na adaptację tego drugiego cyklu czekem bardziej - ostatecznie będzie to pierwsza próba przeniesienia tej prozy na ekran.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Mnie boli, że "Neuromancera" kręci człowiek, który jest odpowiedzialny za film "Torque - Jazda na krawędzi", a główną rolę grać ma nieszczęsny Anakin Skywalker... (a przynajmniej do tej pory tak twierdzono)

A na 2012 zapowiedziana została ekranizacja kolejnej książki - "Gwiazdy moim przeznaczeniem". Muszę przyznać, że ciężko mi wyobrazić sobie film na podstawie tej opowieści, a w szczególności tę część, która rozgrywa się w absolutnej ciemności.
Szkoda tylko, że producentem jest człowiek, który wyprodukował film na podstawie gry Doom. Może przynajmniej dobrze sobie dobierze reżysera.

Odpowiedz
Strasznie się cieszę na "High Rise" w reżyserii Vincenzo Natalego. Facet pasuje do tej produkcji. chociaż zamiast tego plakatu mogli po prostu dać okładkę polskiego wydania :grin: A jak już jesteśmy przy adaptacjach J.G. Ballarda, to nie można pomiąć tej wiadomości. Bardzo fajnie. :smile:

Bardzo ciekawie zapowiada się też "Sleep Dealer". było o nim coś na Opium , trochę też tutaj . Podoba mi się, że wizja przyszłości w filmie nie wygląda na zbyt przebajerzoną. wręcz przeciwnie, będzie to samo, co teraz, tylko bardziej: bieda, wyzysk i nielegalna imigracja. Trochę się tylko martwię, że wyjdzie z tego płaska agitka.
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz
W tej recenzji piszą, że Sleep Dealer to obok Moona najważniejsze niezależne SF tego roku. Czeka, bo opis fabuły i zdjęcia zaostrzają apetyt.

Odpowiedz
Dzięki, obie recenzje i stronka nie dość, że zaostrzyły mi apetyt, to jeszcze doprowadziły do kolejnego (potencjalnie) interesującego filmu. Tym razem szwajcarskie SF "Cargo". młoda medyczka, obsługująca poddaną hibernacji załogę kosmicznego frachtowca, zaczyna popadać w paranoję. być może nie jest sama na pokładzie. Oj, chyba nie jest :smile: Tutaj nieco więcej. Twórcy raczej skąpią informacji, nawet czasem nalegają na usuwanie niektórych fotek.

No, będzie coś do oglądania w tym roku, szkoda tylko, że pewnie nie w kinach....
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz
to ja dodam Bruce'a Willisa i jego Surrogates
kto gra, kto reżyseruje, i takie tam
trailerek
niby nic specjalnego - ba! miejscami chyba da się już przewidzieć, jak to się potoczy, a komercha i akcje rodem z Baya aż biją po oczach, ale raz, że Bruce, a dwa, że wystarczy mi w tym wypadku poziom I Robot
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Image Brusa identyczny jak w DH4. Ta sama glaca, dżiny i kurteczka :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jak przeczytałem w tym wątku, że Holyłud chce zekranizować Gwiazdy, moje przeznaczenie, to spadłem z krzesła. Książka o oszpeconym, upośledzonym analfabecie-mordercy, żyjącym w świecie wielkich korporacji, w którym ludzie potrafią się teleportować? Niech zgadnę - zrobią z tego film akcji. Ale mniejsza z tym, bardziej boję się o zapowiedziane niedawno "Płyńcie łzy moje, rzekł policjant" - to chyba moja ulubiona książka Dicka. Chodzi w niej ucieczkę, więc pewnie będzie dużo pościgów. Mniejsza z tym, że chodzi o ucieczkę od wolności, od swojej tożsamości itp.

Odpowiedz
Nie no, bez przesady, bohater "Gwiazd" może i był tępakiem, ale nie analfabetą, bo czytać raczej umiał. Znając życie zagra go Vin Diesel.

Jeżeli mówić o kolejnych ekranizacjach, to szykują się jeszcze - "Koniec wieczności" Asimova i "Hyperion" Simmonsa.

Odpowiedz
Cargo wygląda intrygująco. Pomysł raczej banalny, ale nie o to chodzi, a o potencjał w wykreowaniu atmosfery grozy, który tutaj wydaje mi się bardzo duży. Wiadomo, korytarze statku, osamotnienie - samograj.

Sleep Dealer zaciekawił mnie plakatem, ale już trailer wydał mi się... nie wiem nawet jak go określić. Antyinteresujący? Dziwne to jakieś, ale zobaczymy, może to kolejna zmyłka speców od reklamy którzy zmontowali zwiastun-zniechęcacza.

O Surrogates już kiedyś pisałem przy okazji pierwszego klipu - dla mnie wygląda ok. Jasne, jak na dłoni widać że świetny pomysł wyjściowy będzie pretekstem dla pościgów i eksplozji, a szkoda, ale i tak powinno być nieźle. Śliczna Radha Mitchell powinna przynajmniej częściowo wynagrodzić scenariuszowe niedoskonałości ; )

Odpowiedz
Linki Panie! Linki!

Odpowiedz
Poczytaj poprzednie posty : )

Odpowiedz
http://www.filmweb.pl/Apokalipsa+na+pierwszych+zdj%C4%99ciach+z+%22Book+of+Eli%22,News,id=51802

Zdjecia co najmniej obiecujace. Oldman razem z Washingtonem to rowniez interesujaca kombinacja.

Odpowiedz
Tedeward napisał(a):Nie no, bez przesady, bohater "Gwiazd" może i był tępakiem, ale nie analfabetą, bo czytać raczej umiał. Znając życie zagra go Vin Diesel.

Diesel nie byłby złym wyborem. Aczkolwiek postać ta była analfabetą - z tego co pamiętam, facet z trudem składał zdania, a czytać uczył się dopiero w jakimś rozdziale książki.

Odpowiedz
http://www.firstshowing.net/2009/05/26/must-watch-first-incredible-trailer-for-sci-fi-mr-nobody/

Curious Case of Mr.Nobody ;)

Zadnych wiekszych oczekiwan, ale film pewnie obejrze.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
military napisał(a):Diesel nie byłby złym wyborem. Aczkolwiek postać ta była analfabetą - z tego co pamiętam, facet z trudem składał zdania, a czytać uczył się dopiero w jakimś rozdziale książki.

A ja się będę upierał, że jednak coś przeczytać potrafił. Żeby nie być gołosłownym sięgnąłem po książkę. W pierwszym rozdziale potrafił odczytać i zapamiętać nazwę statku Vorga oraz odróżnić napisy na przyciskach konsoli, więc składać literki raczej potrafi. W moim tłumaczeniu książki opisuje się go jako postać o "potencjale intelektualnym przyhamowanym na skutek całkowitego braku ambicji". Vin Diesel owszem, by i pasował, ale ja osobiście go nie lubię, więc wolałbym kogoś innego. Ale czas pokaże jak to będzie. Co prawda film na podstawie "Gwiazd" zapowiedziano już ponad dwa lata temu, jako pewny do zrealizowania, ale jakoś od tamtej pory nowych informacji co do produkcji nie ma.

Odpowiedz
nie wiedziałem, gdzie to dać:
[Obrazek: IwM8PIQ02on0tqepeNKyyuL1o1_r4_500.png]
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Zwalone to trochę, Alien na ten przykład rozgrywa się ok. 2070 - przyanjmniej jeśli liczyć wg informacji z gier komputeorwych, filmów i komiksów.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon