OSCARY 2023!!
Babylon faktycznie już w dupie jeśli chodzi o najważniejsze kategorie. Zbyt mało to popularne wśród widzów i niezbyt w gustach Akademii by załapało się na Best Picture. Chyba, że za sam rozmach docenią.

Swoją drogą Spielberg, Danielsowie, Kosinski, McDonagh i Field z nominacjami do DGA. Na Oscarach za tego ostatniego wpadnie pewnie albo Baz albo Cameron.

https://dga.org/News/PressReleases/2023/230111_75thAnnualDGAAwardsFeatureFilmNomineesAnnounced.aspx

Odpowiedz
(11-01-2023, 21:21)Kryst_007 napisał(a): Swoją drogą Spielberg, Danielsowie, Kosinski, McDonagh i Field z nominacjami do DGA. Na Oscarach za tego ostatniego wpadnie pewnie albo Baz albo Cameron.

https://dga.org/News/PressReleases/2023/230111_75thAnnualDGAAwardsFeatureFilmNomineesAnnounced.aspx

Wprost przeciwnie, Kryst. DGA jest bardziej populistyczne, niż mająca silniejsze art-house'owe ciągoty gałąź reżyserska Akademii, więc jeśli Field pojawił się już w tej stawce, to znaczy, że być może ma najbezpieczniejszą lokatę zaraz po Spielbergu i duecie D. Pięć lat temu McDonagha po nominowaniu przez DGA olały w tej kategorii Oscary, dlatego tym bardziej sądzę, że nie zrobią mu tego ponownie, zwłaszcza, że "Banshees" pykną spokojnie te 4 nominacje aktorskie, a uważane są za jego największe osiągnięcie techniczne oraz mniej polaryzują, więc odhacza wszystkie punkty. Nie będę jednak w szoku, jeśli znowu go zabraknie; obstawiam, że jest #4. 

Co zostawia nas z prawdopodobnym spadem Kosinskiego, najbardziej populistycznego wyboru spośród tej piątki. Na jego miejsce zapewne wjedzie art-house'owa pozycja/kino europejskie/azjatyckie (DGA pokrywa się z Oscarami przeciętnie 4/5). Najczęściej wymienia się Bergera z "All Quiet...", Wells z "Aftersun" (jej film osiągnął szczyt popularności w idealnym momencie), Östlunda czy Parka (tutaj może pomóc BAFTA). Cameron na ten moment został z nominacją do Globu, a Brytyjczycy też nie czują potrzeby go nominować za reżyserię. Nie mówię, że jego droga jest zamknięta, ale raczej wątpię. Szybciej widziałbym tu Luhrmanna, "Elvis" jest bardziej popularny wśród innych gildii. 

Z drugiej strony, pamiętam, jak wystawiano już parokrotnie takie diagnozy, np. sześć lat temu w związku z Gibsonem i jednak zgarnął nominację oscarową bez DGA. Nikogo nie przekreślam, widzę tu parę możliwych scenariuszy. I mam tylko nadzieję, że nie wymienią Kosinskiego na Bergera.

Odpowiedz
O, Galadh. Mój ukochany ekspert od Oscarów jak zwykle daje klasa analizę :)

Fakt. Akademia ostatnio otwiera się na kino światowe w kategorii reżyserskiej, co mogą świadczyć nomki dla Pawlikowskiego, Vinterberga czy Hamaguchiego, mimo że nie mieli dobrej pozycji w wyścigu. Pewnie w tym roku może to być właśnie Ostlund.

Odpowiedz
Podobno Andrea Risenborough daje taki popis w "To Leslie", że pół Hollywoodu robi jej ostrą kampanię oscarową i nie powinniśmy być zdziwieni jeśli "na ostatnią chwilę" znajdzie się wśród nominowanych.

Lista osób dokładających cegiełkę do buzzu:

Kate Winslet
Kim Basinger
Edward Norton
Jamie Lee Curtis
Frances Fisher
Charlize Theron
Bradley Whitford
Susan Sarandon
Sarah Paulson
Demi Moore
Helen Hunt
Gwyneth Paltrow
Courtney Cox
Melanie Lynskey
Patricia Clarkson
Jane Fonda
Mira Sorvino
Dulé Hill
Michelle Monaghan
Laura Dern
Greg Kinnear
Minnie Driver
Zooey Deschanel

Odpowiedz
Rozdali "Critics Choice". Oczywiście EEAaO pozamiatało, Fraser jednak wciąż nie wypadł z wyścigu, z kolei Bassett chyba już oficjalnie z honorowym Oscarem.

Cytat:FILM
"Wszystko wszędzie naraz"

AKTOR PIERWSZOPLANOWY
Brendan Fraser – "Wieloryb"

AKTORKA PIERWSZOPLANOWA
Cate Blanchett – "Tár"

AKTOR DRUGOPLANOWY
Ke Huy Quan - "Wszystko wszędzie naraz"

AKTORKA DRUGOPLANOWA
Angela Bassett - "Czarna Pantera: Wakanda w moim sercu"

MŁODY AKTOR/AKTORKA
Gabriel LaBelle - "Fabelmanowie"

REŻYSER
Daniel Kwan, Daniel Scheinert – "Wszystko wszędzie naraz"

SCENARIUSZ ORYGINALNY

SCENARIUSZ ADAPTOWANY
"Women Talking"

ZDJĘCIA
"Top Gun: Maverick"

SCENOGRAFIA
"Babilon"

MONTAŻ

KOSTIUMY
"Czarna Pantera: Wakanda w moim sercu"

FRYZURY I MAKIJAŻ
"Elvis"

EFEKTY SPECJALNE
"Avatar: Istota wody"

KOMEDIA
"Glass Onion: Film z serii "Na noże""

ANIMACJA
"Guillermo del Toro: Pinokio"

FILM NIEANGLOJĘZYCZNY
"RRR"

PIOSENKA
Naatu Naatu - "RRR"

MUZYKA
"Tár"

Odpowiedz
Tak sobie oglądam przewidywania od Variety: https://variety.com/lists/2023-oscars-predictions-ranked-best-picture/ i boże drogi, ależ jest bieda w tym roku, właściwie w każdej kategorii. Prognozują, że Top Gun ma dostać Best Picture ;D Skoro za drugi plan już nawet dla filmu z MCU wcisną statuetkę to tylko pokazuje jaka nędza była w kinach. Nawet ze zdjęciami jest bieda, nominacje będą rozdane na zasadzie: czy Kamiński nakręcił coś w tym roku dla Spielberga? No to dawać mu nominację. Deakins coś zrobił? Tak, ale to jakiś bieda film, który przeszedł zupełnie bez echa. Nie szkodzi, dawać mu nominację. Aż dziwne, że tak nisko stoją notowania Lubezkiego, który nakręcił Amsterdam, widocznie to taka kicha, że nawet za nazwisko nie wypada nominować :P
Najmocniejsza kategoria, to chyba animacja :)

Odpowiedz
Niektóre te typy to jest abstrakcja, jak np LaBelle za rolę pierwszoplanową, czy wspomniany Top Gun :D Ktoś tam trochę odleciał i tyle.

I wciąż nie mogę uwierzyć w ten hype na rolę Yeoh, która jest ok i tyle. Jak Blanchett nie dostanie rycerzyka za rolę swojego życia, to nie ma już po co się tym cyrkiem interesować.

Odpowiedz
Awwwww... Jakie to słodkie.

Odpowiedz
Przed kilkoma chwilami ogłoszono nominacje do nagród BAFTA:
https://www.bafta.org/film/awards/2023-nominations

To już ostatni przystanek przed wtorkowymi nominacjami do Oscarów.
BAFTA nie namieszała zbytnio, ale też nie pomogła w zupełnym wyklarowaniu sytuacji: nadal w większości kategorii mamy po 6 mocnych kandydatów do 5 spotów na Oscarach, więc zostaje przestrzeń na niespodzianki. Cieszy nominacja reżyserska dla Parka; ciekawe, czy wzorem Pawlikowskiego czy Vinterberga jego nazwisko zostanie ogłoszone we wtorek. A wyścig o główną nagrodę już oficjalnie tylko między "EEAAO" i "Banshees". Wrzucę swoje typy w weekend, od trzech lat nie było tak interesującego mnie sezonu nagród.

Odpowiedz
Nominacje do Oscara ogłosi jutro duet Allison Williams & Riz Ahmed, a start emisji od 14:30 polskiego czasu.
Wrzucam poniżej moje ostateczne przewidywania we wszystkich kategoriach:

Odpowiedz
Hurwitz tym razem nie zlany zimnym moczem. <3 "Na zachodzie bez zmian" chyba juz oficjalnie z nomką za Best Picture.

Odpowiedz
Top Gun Maverick nominowany za scenariusz adaptowany :) To brzmi nawet zabawnie, ale im więcej nomek dla tego wspaniałego filmu tym lepiej.

IO też z nominacją. 

EDIT

Top Gun bez nominacji za zdjęcia. COOOOO!?!?!?!
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ziew... Przewidywalne te nominacje jak nie wiem. Może tylko ta Risenborough wydaje się niespodzianką jako tako. Nie sądziłem, że ta kampania na ostatni dzwonek coś poskutkuje.

Odpowiedz
Riseborough chyba NIKT nie obstawiał, nie śledziłem sezonu nagród, ale to chyba dość spora niespodzianka. Ale spoko, lubię ją, niech ma. Cieszy też nomka dla Mescala, gość ma talent.

Reszta raczej ziew. Na Oscarach kciuki za Frasera, ale jak wygra Farrell to się nie obrażę. Tego poklasku dla chaotycznego, popkulturowego śmietnika jakim jest EEAAO nawet nie mam siły komentować. Aczkolwiek takie historie jak ta Quana zawsze są w jakiś sposób ujmujące, wiec jak wyjdzie z sali z rycerzykiem to nawet się lekko uśmiechnę.

Odpowiedz
(24-01-2023, 15:55)nawrocki napisał(a): Tego poklasku dla chaotycznego, popkulturowego śmietnika jakim jest EEAAO nawet nie mam siły komentować.
Jako tako potrafię zrozumieć, ze film się podoba i musi zostać doceniony jako film, reżyseria, scenariusz, montaż, ale kurwa 4 (!!!) aktorskie nominacje? Kiedyś taki zaszczyt spotykał tylko filmy z prawdziwym pokazem kunsztu aktorskiego, a teraz taka popierdółka dostaje 4 nominacje i pewnie 1-2 Oscary :(

Odpowiedz
Dla mnie to też niezrozumiałe, że święci takie tryumfy film w którym jest scena jak jeden gość budzi drugiego podkładając mu pod nos zdjęty chwilę wcześniej but. EEAAO mogłoby być wielkie, ale takie akcje (których znajdzie się tam znacznie więcej, że wymienię tylko butt plugi i całą tę postać Jogibabu, czy jak jej tam było) pogrążają go. Mimo wszystko Ke Huy Quan zaliczył tak fantastyczny comeback, że jemu kibicuję. Ale tylko jemu. Najlepszy film? Bez żartów.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
(24-01-2023, 17:16)simek napisał(a): Jako tako potrafię zrozumieć, ze film się podoba i musi zostać doceniony jako film, reżyseria, scenariusz, montaż, ale do kroćset fur beczek! 4 (!!!) aktorskie nominacje? Kiedyś taki zaszczyt spotykał tylko filmy z prawdziwym pokazem kunsztu aktorskiego, a teraz taka popierdółka dostaje 4 nominacje i pewnie 1-2 Oscary :(

Michelle Yeoh byla akurat tutaj swietna, imo czolowka tego roku. Ke Huy Quan byl ok, ale bez szalenstw. Natomiast historycznie to sporo srednio-dobrych (a nawet slabych) rol dostawalo juz przeciez Oscara - calkiem niedawno rozmawialismy tutaj o takim Pacino i rycerzyku, ktorego otrzymal za Zapach kobiety.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Olanie "Mavericka" za zdjęcia lol niesamowity, tak samo jak zupełne pominięcie "Northmana" w kategoriach technicznych (zdjęcia, scenografia, kostiumy), czy "Pinokia" jeśli chodzi o muze I piosenkę ("Ciao Papa"). Co jeszcze? Wszystkie nominacje dla "Tar" (poza Blanchett) to śmiech na sali, no ale to knot idealnie skrojony pod palowanie się krytyków.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Sama Yeoh nominowana byłaby ok. Pojedyncze dziwne wybory się rzecz jasna zgadzały, ale żeby znaleźć film z 4 nominacjami aktorskimi, to jest wydarzenie.

Hehe, zacząłem szukać filmów z czterema nominacjami aktorskimi i znalazłem w... tym roku :D Przecież Duchy Inisherin również mają cztery nominacje :) Tylko tam akurat zasłużenie. Jadąc dalej, to Psie Pazury z 2021, a następnie era wielkiego hype'u na filmy Russela, czyli American Hustle (2013) i Silver Lining Playbook (2012), dalej Wątpliwość z 2008, Chicago (2002), potem przerwa aż od 1983 gdzie były Czułe Słówka, potem Czerwoni (1981) i nie chce mi się dalej sprawdzać :) Widać, że dopiero w XXI wieku Akademia jakby zawęziła pole widzenia i jeśli im się aktorstwo w danym filmie podoba, to dają nominacje komu popadnie.
No dobra, poszukałem jeszcze absolutnych rekordzistów i tak:
Sieć z 1976 może uchodzić za najlepiej zagrany film w historii: 5 nominacji aktorskich i 3 statuetki
Tramwaj zwany pożądaniem z 1951 też 3 statuetki, ale z 4 nominacji.

Odpowiedz
Już 6 z 10 filmów obejrzanych, więc spoko. Fajnie, że dożyłem czasów, gdy w momencie ogłaszania nominacji większość filmów jest po premierze.

Na stan obecny kibicuję głównie McDonaghowi, Farrellowi, Shorty'emu i Hurwitzowi. I oczywiście liczę na jak najmniej dla Avatara i Pantery :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon