OSCARY 2023!!
Oscar balloty to przeważnie świadectwo dzbaństwa panującego w Akademii, ale trzeba przyznać - owy "aktor" słusznie prawi.

Cytat:"I think the Academy is making an effort to please everybody, and it's reflective of the state of the world, but I feel like they're being held hostage — somewhat unfairly — by the wokeness," the actor later adds, taking issue with the group's "increasingly political and increasingly commercial" tastes.

"When they get in trouble for not giving Viola Davis an award, it's like, no, sweetheart, you didn't deserve it. We voted, and we voted for the five we thought were best," he finishes. "It's not fair for you to start suddenly beating a frying pan and say [they're] ignoring Black people. They're really not, they're making an effort. Maybe there was a time 10 years ago when they were, but they have, of all the high-profile things, been in the forefront of wanting to be inclusive. Viola Davis and the lady director need to sit down, shut up, and relax. You didn't get a nomination — a lot of movies don't get nominations. Viola, you have one or two Oscars, you're doing fine."

Widziałem już twitterową obstrukcję z tego powodu i podejrzenia o honorowe członkostwo w Ku Klux Klanie ;)

Odpowiedz
Czyja to wypowiedź?
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Te wypowiedzi zawsze są anonimowe. Dlatego mogą oni gadać w tych ballotach co im się żywnie podoba.

Odpowiedz
Film - EEAAO (chciałbym Banshees)
Aktor - Fraser (kibicuję Colinowi, chociaż gość ma jakieś 5% szansy na statuetkę)
Aktorka - Blanchett
Aktor drugoplanowy - Ke Huy Quan (chciałbym Gleesona, ale Ke będzie super zwycięzcą, więc git)
Aktorka drugoplanowa - Condon (w idealnym świecie jej nawiększą rywalką byłaby Hsu, a nie przeceniane "weteranki")
Scenariusz adaptowany - Polley
Scenariusz oryginalny - pewnie wygra EEAAO i będzie to kolejne złodziejstwo z Martinem jako ofiarą (patrz: Get Out kontra Billboardy)

Ogólnie całkiem prawdopodobny jest worek nagród dla Wszystkiego i zero rycerzy dla Banshees. Byłoby to okropieństwem. Ja tam całkiem lubię film Danielów, ale jak widzę tę wszechobecną podnietę i teksty typu "najlepszy zwycięzca w tym wieku", to rynce trochę opadają. No fajny film, takie mocne 7/10, ale bez przesady.

Odpowiedz
Trzymam kciuki za Tár, Fabelmanów, Top Gun, Banshees, reszta niech ginie. Chciałbym też IO z Oscarem ale chyba marna szansa.

Odpowiedz
Moje największe niepokoje - przegrana Hurwitza, olanie McDonagha, Bassett kosztem Condon, kolejna statuetka dla Disneya za samo bycie Disneyem. Na pewno jednak gorzej, niż w zeszłym roku nie będzie. Tym bardziej, że ja akurat jaram się EEAaO i byłby to jak dla mnie najlepszy zwycięzca ostatnich 10 lat obok Człowieka-ptaka i Pasożyta.

Odpowiedz
Takie prestiżowe wydarzenie, że gdybym przypadkowo tvnu nie włączył to bym nie wiedział, że dzisiaj rozdanie.

Odpowiedz
Ja to się ogarnąłem, że dzisiaj rozdanie bo na wp mi mignęło, że złote maliny rozdane :)

Odpowiedz
Wiem, że dzisiaj Oscary już gówno obchodzą w większości, ale przyznam, że ja naprawdę tęsknię za czasami wspólnego biesiadowania przy relacji czy wyrażania własnych OMG-ów i WTF-ów. Jeszcze to były czasy, gdy było nas więcej - Lawrence płaczący przy kolejnej przegranej Zimmera, Juby zrzędzący jak bardzo ma wylane na galę, Kuba bawiący się w ekspertyzy... Tamte czasy już nie wrócą.

Odpowiedz
Wszyscy od zawsze wiedzieli, że ta impreza to esencja próżności branży i himalaje lizania się po dupach zamkniętej grupy. Jednak na mnie kiedyś działało to przez FILMY. Tylko tyle i aż tyle. Co roku było w stawce ileś tam interesujących mnie tytułów i byłem ciekawe, jak tam je potraktują elitki. Do 2020 roku włącznie zawsze chciałem znać większość stawki i często byłem z tej znajomości zadowolony. Przy okazji było to jakoś tam wymagające - szukało się pokazów, alternatywnych źródeł. No zależało mi jakoś tam na tym, ale szła za tym wartość dodana w postaci wartościowych filmów. Teraz to tych nominowanych nie chce mi się włączać, mimo że mam chyba z 8 abonamentów na platformy streamingowe. Czasem mi przykro z tego powodu.

Chociaż przyznam, że ten rok i tak prezentuje się znacznie lepiej od 2021 i 2022.
.

Odpowiedz
(12-03-2023, 12:37)srebrnik napisał(a): Przy okazji było to jakoś tam wymagające - szukało się pokazów, alternatywnych źródeł.

Czasy, kiedy na ciele pojawiały się ciarki, jak na 2-3 miesiące przed polską premierą do sieci wyciekły tak zwane "screenery" oscarowych faworytów.

Teraz faktycznie, wyjebka totalna.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Dobra, to typujmy zwycięzców! Moje typy:

Film: Wszystko wszędzie naraz
Reżyseria: bracia Daniels
Aktor: Brendan Fraser
Aktorka: Michelle Yeoh
Aktor drugoplanowy: Ke Huy Quan
Aktorka drugoplanowa: Angela Bassett
Scenariusz oryginalny: Duchy Inisherin
Scenariusz adaptowany: Na zachodzie bez zmian
Film zagraniczny: Na zachodzie bez zmian
Zdjęcia: Na zachodzie bez zmian
Muzyka: Babylon
Piosenka: "Hold my hand" z Top Gun: Maverick

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
(11-03-2023, 08:25)Kryst_007 napisał(a): Widziałem już twitterową obstrukcję z tego powodu i podejrzenia o honorowe członkostwo w Ku Klux Klanie ;)

Jedne z fajniejszych komentarzy z FB.

Cytat:Patricia Pearson
You made a great movie. It was a great ?? movie to motivate Black women and remind us that we were and still are Warriors. Loved ? It. You don’t get Awards for trying to Elevate the spirit of Black People. Awards are only given to these that disrespect themselves or other Black people. What do you expect from Racist institutions that Hate us and want free labor. Create the Black Oscars and tell them to Kiss ? Off

Cytat:Christine Kelle
Wtf. Woman King was a fantastic movie and prompted many to research the history of the strong women depicted in the film. So not only did the film successfully entertain, it also lifted women up and confirmed their strength as a gender, hence the title Women King and not the gender-based Women "Queen." I f-ing despise mainstream, white European centered BS...and I am a white woman. I am so sorry Black people, white people just can't seem to let go of their f-ing superiority complex...smh...
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tym razem krótko, czyli moje prognozy załadowane również na GoldDerby.

Nie będę bawił się w dopowiadanie, kto wg mnie powinien wygrać, choć w niemal każdej kategorii wskazałbym kandydatów innych, niż przewidywanych zwycięzców.
Wymieniam natomiast pozostające w grze alternatywy (i te już częściej pokrywają się z moimi osobistymi faworytami). Oczywiście wszystko wyliczone matematycznie, a nade mną ściana pokryta wykresami, siatkami powiązań, materiałem dowodowym i próbkami DNA.

Odpowiedz
https://movieweb.com/patty-jenkins-i-give-up-oscars/
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nikt nie ogląda?

Właśnie włączyłem (pomyliłem się o pół godziny :P). No i Short Round ma Oscara.

EDIT: I Jamie Lee Curtis ma złotodupca.

EDIT 2: Patrzę w wiki, czy coś mnie minęło - no i Pinokio Guillermo najlepszą animacją (ogólnie w tym roku ta kategoria była silna, a każdy z nominowanych był tego warty).

Odpowiedz
Ja oglądam. Shorty super, ale Condon okradziona (dobrze wciąż, że nie Bassett). Mimo wszystko przemowa Jamie się udała.

Odpowiedz
Ja również na stanowisku od 1:00. :) Otwierający monolog Kimmela nie wypadł najgorzej. Szkoda jednak Condon.
PS. Del Toro był już w drodze na scenę przed ogłoszeniem zwycięzcy? :P

Odpowiedz
I dokument o Nawalnym wygrywa. Już w studiu zachwycają się Nawalnym i jego dzielnym protestem przeciw wojnie na Ukrainie :p.

I jak mówi lektor, Żełenski miał się pojawić na gali, ale Akademia nie dała zgody. #Teorie spiskowe #Tomkiewicz was right

(13-03-2023, 02:43)Kryst_007 napisał(a): (dobrze wciąż, że nie Bassett)
Uuu... rasizm w czyimś sercu :)

Odpowiedz
Jaki Fraser szczęśliwy. Bardziej podekscytowany niż wygrani charakteryzatorzy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon