OSCARY 2025
Skoro to temat Oscarowy to chyba można tutaj napisać opinie o filmach nominowanych co się sądzi?:)

Anora (2024)

Sean Baker to scenarzysta i reżyser którego filmy bardziej szanuje niż lubię. Jego każdy film zbiera zachwyty a po mnie spływają. Problemem z poprzednimi filmami Bakera takimi jak Florida Project i Red Rocket jest to że nie polubiłem bohaterów, ale w Anorze nastąpił cud, bo znowu Baker skupia się na bohaterach, których powinienem nie lubić, ale właśnie tym razem polubiłem, a nawet jak nie zapałałem sympatią, to każda postać jest tak fascynująca, że wciągnąłem się w historie. Mikey Madison grająca tytułową rolę tworzy postać która wkurza, irytuje, ale dziewczyna ma tyle charyzmy w sobie, że ją kupiłem w tej roli. Współczułem Ani, choć w realu wolałbym ją omijać z daleka. Jest to odważna i fizyczna rola, ale nie polegająca tylko na świeceniu czterema literami, bo sporo ma też scen dramatycznych i komediowych, w których jest bardzo wiarygodna. Równie dobry jest chłopak w roli Ivana, który ją wynajmuje, żeby została jego dziewczyną na kilka dni. Tak samo dobry jest drugi plan, wszyscy świetnie grają, zwłaszcza wyróżniają się aktorzy w rolach Igora (niby aktor gra cały film jedną miną, ale wiemy co czuje, szczególnie w końcówce filmu dał czadu) i Garnicka.

Jest to produkcja, którą można nazwać taką niszową wersją Pretty Woman połączoną z komedią gangsterską w stylu Guya Ritchiego gdzie gwiazdami są wymienieni Garnick, Igor i Toros. Jest to dramat ale też czarna komedia, szczególnie drugi akt to komedia pomyłek na której się uśmiałem więcej razy niż na niejednej współczesnej komedii. Aktorstwo super, świetne dialogi, montażowo to mistrzowska robota co widać choćby po tym że film trwa prawie 2 i pół godziny, a zleciał tak szybko, że nawet nie zauważyłem kiedy minęły te ponad dwie godziny. Ocena: 7.5/10.

Emilia Perez to film, który połączył wszystkich we wkurzeniu. Z tego co słyszałem o tym filmie to Meksykanie nienawidzą tego filmu, społeczność LGBT nienawidzi tego filmu, fani musicali nienawidzą tego filmu, osoby o prawicowych i lewicowych poglądach nienawidzą tego filmu. A przyznam, że ja sporo sobie obiecywałem po tej produkcji, tylko że tak było za nim dostał rekordową ilość nominacji do Oscarów, więc wiele miesięcy temu, gdy widziałem trailer a nie dlatego że dostał jakieś nagrody na festiwalu w Cannes. Wnioskując po zwiastunie film zapowiadał się na ciekawy eksperyment, coś oryginalnego, innego.

Pamiętam że dość długo film zbierał pozytywne recenzje, ale nie wiem kiedy nastąpiła zmiana, chyba po nominacjach do Oscarów zaczęły się pojawiać negatywne recenzje nie tylko od widzów, ale tez od krytyków. No i jeszcze zaczęły wypływać różne afery jak wypowiedzi obrażające wszystkich (nie wiem czy nowe czy wygrzebano komentarze sprzed lat) aktorki grającą tytułową rolę, którą odsunięto od promocji film itd. Ale mimo tego byłem ciekaw tej produkcji choć już z innych powodów, czy to rzeczywiście tak słaby film, który nie zasługuje na tyle nominacji? Zaznaczę, że udało mi się odciąć od tych wszystkich dram jakie ostatnio pojawiły się wokół tego eksperymentu.

Jest to połączenie kina gangsterskiego w stylu Narcos z dramatem o tranzycji i romansem LGBT, a jeszcze wrzucono do tego telenowelę i musical. Niestety żaden z tych elementów w ogóle nie działa. To nie jest musical tylko antymusical z podśpiewywanymi pseudo piosenkami, które w ogóle nie wpadają w ucho. Nie działa też jako dramat o gangusie, który chce przejść operacje płci, nie działa też jako dramat LGBT, więc skoro żaden z tych gatunków nie działa osobno to nie może działać razem. Nie wiem za co Saldana dostała nominację, lepiej wypadła w Avatarze (to nie ironia) i w roli Gamorry w MCU. Jest też Edgar Ramirez, który jest świetnym aktorem, ale nie w tym filmie. A o aktorce w roli tytułowej nie mam nic do powiedzenia.

Już był w 2024 roku jeden eksperyment musicalowy, który nie udał się, czyli Joker 2 Folie a Deux i też zebrał kilka nominacji, tylko że do Złotych Malin. No i tak się zastanawiam czy to nie nastąpiła jakaś pomyłka, że do Malin w każdej możliwej kategorii powinna być nominowana Emilia Perez, bo nie ma w tym filmie nic dobrego, a to Folie a Deux powinno dostać te 13 oscarowych nominacji. Nie jetem fanem Jokera 2, ale doceniam za parę elementów i ma jeden plus dzięki któremu się da oglądać czyli świetnego Phoenixa w głównej roli. To nie jest rola gorsza od tego co pokazał w części pierwszej. Film miał dużo wad, ale przy Emilii Perez to jest arcydzieło. I powiem wprost, że dawno mnie tak film nie wkurzył, ale nie z powodów które na początku wymieniłem, bo nie jestem Meksykaninem, nie mam lewicowych poglądów, nie należę do LGBT, tylko dlatego, że taka chała dostała tyle nominacji bo naprawdę nie rozumiem dlaczego.

Może za za tematy które porusza, czyli tranzycja, LGBT i za to że twórcom filmu zamarzył się eksperyment gdzie wymiesza różne gatunki a wyszło z tego takie nie wiadomo co które jest przeznaczone nawet nie wiadomo za bardzo dla kogo bo wszystkich film wkurzył. Powiem nawet więcej, że dla mnie to jest jeden z najgorszych filmów nie tyle w 2024 roku, ale ogólnie jeden z najgorszych filmów jakie widziałem w całym moim filmowym życiu. I próbuję znaleźć jakiś element, który mi się podobał. Ale nic mi nie przychodzi do głowy i dlatego stawiam 1/10. Tak ocenę stawiam bardzo rzadko (podobnie 10), ale dawno mnie tak film nie tylko wkurzył, co po prostu zmęczył, bo tak nudnego i chałowatego klocka to nie wiem kiedy ostatnio widziałem.

Odpowiedz
Kuriozalne te twoje recenzje michax, ale zawsze ciekawie cię poczytać :p Swoją drogą to jest zły temat, bo wątek oscarowy nigdy nie służył do pisania opinii o filmach jako takich.

Gruchnęła wiadomość, na którą wielu czekało latami: Canal+ umożliwi oglądanie gali z oryginalnym dźwiękiem! Koniec kariery najgorszego tłumacza w dziejach polskiej telewizji :)

Odpowiedz
Nie wiem czy jakikolwiek lektor, który musi tłumaczyć i mówić w czasie rzeczywistym by dobrze wypadł.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Charyzmatyczny i zabawny.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(01-03-2025, 08:52)Pitero napisał(a): Nie wiem czy jakikolwiek lektor, który musi tłumaczyć i mówić w czasie rzeczywistym by dobrze wypadł.

Przecież bywają w telewizji na przykład konferencje prasowe polityków i ktoś to tłumaczy na żywo i zawsze jest to o niebo lepsze niż ten koleś na Oscarach w Canal+. Możnaby też spróbować kogokolwiek innego, bo ten sam tłumacz jest od ładnych kilkunastu lat.

Odpowiedz
Coroczną zabawę w typowanie czas zacząć.

Rycerzyki za role drugoplanowe zaklepane: nagrodzą Smerfetkę z żenującego gniota i Romana Roya będącego Romanem Royem (biedny Kendall, znowu przegra). Brody zgarnie drugiego Oscara, bo zagrał lepiej od Timjego, a i Brutalista jest "mocniejszy" od CU. Na marginesie: nie lubię Szalemę. Może chodzi o aparycję chłopaczka-wymoczka, rozpieszczonego pupilka bogatych rodziców. Synek wypłynął na szerokie wody dzięi popularności beznadziejnego Call Me By Your Name i od tego czasu w każdyej kolejnej "kreacji" jest równie bezpłciowy. No, zostaje nagroda dla Moore. Nie lubię Substancji, więc pewniem mocno uprzedzony, ale moim zdaniem Demi nie zagrała niczego specjalnego (jedna spoko scena, poza tym paradoksalnie mało "pola" do popisu). Bawi też robienie z niej jakieś Hepburn i teksty o "Oscarze za karierę", bo przecież nigdy nie była to wielką aktorką (a i zaliczyła mnóstwo wtop). Najciekawiej zapowiada się walka o najważniejszego rycerzyka; Brutalista do pewnego momentu zdawał się być faworytem, ale obecnie zajmuje najpewniej trzecie miejsce na podium, a zwycięstwo przypadnie Conclave bądź Anorze. Nie postawiłbym piniędzy na żaden z nich, zacięta rywalizacja. Tak czy siak wygra albo Ferrari mogące rozpędzić się co najwyżej do 50 km/h, albo kolejna krzykliwa patola od Bakera, którego filmy męczą mnie już po kwadransie.

Odpowiedz
(01-03-2025, 08:38)simek napisał(a): Kuriozalne te twoje recenzje michax, ale zawsze ciekawie cię poczytać :p Swoją drogą to jest zły temat, bo wątek oscarowy nigdy nie służył do pisania opinii o filmach jako takich.

Przyjmuję do wiadomości że to jest zły temat. Po tylu latach zauważyłeś jak piszę o filmach? Lepiej późno niż wcale:D

Odpowiedz
Najpewniej wygra: "The Brutalist" albo "Anora". W sumie może być, oba zasługują.

Chciałbym, żeby wygrało: "Diuna 2" albo "I'm still here". Oba rewelacyjne i choć zupełnie różne to w swoim gatunku jest to kino jak się patrzy.

Nie chciałbym, żeby wygrało: "Konklawe", przysnąłem na tym, już wolałbym od tego nawet tą "Emilię Perez".

Czarny koń: "Wicked" może zaskoczyć, tak jak wszystkich, którzy nie oczekiwali, że to będzie taki świetny film.

I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Wrzuci ktoś oryginalnego streama jak już będzie? Bo pewnie tłumacza na Canal+ tradycyjnie nie będzie się dało słuchać.

Odpowiedz
(01-03-2025, 08:38)simek napisał(a): Gruchnęła wiadomość, na którą wielu czekało latami: Canal+ umożliwi oglądanie gali z oryginalnym dźwiękiem!
^^

Odpowiedz
Boże, działa! Da się wyłączyć najgorszego tłumacza świata! Wystarczyło 15 sekund jego tłumaczenia pierwszych sekund transmisji i już miałem flashbacki z Wietnamu.

Odpowiedz
Ja mam tv internetową i nie mogę wyłączyć, więc prośba o stream aktualna:)

Odpowiedz
https://strimsy.top/Oscary2025.php
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(03-03-2025, 01:45)ugh napisał(a): Ja mam tv internetową i nie mogę wyłączyć, więc prośba o stream aktualna:)
Hm? W sensie aplikację C+? To tam tym bardziej można przełączyć dźwięk.

Odpowiedz
Potwierdzam bo właśnie tak oglądam.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Nurtuje mnie tylko pytanie, czy to umowa z właścicielami praw telewizyjnych się zmieniła, czy może C+ mógł to zrobić już kilkanaście lat temu, ale dopiero teraz ktoś uznał, że to ludziom potrzebne? :p

Odpowiedz
Pewnie to drugie, szkoda tylko, że tego pierdolenia Korwin-Piotrowskiej i tego drugiego dzbana nie da rady wyłączyć a nie chce mi się co chwila ich wyciszać ;)

Edit: Erivo w tej stylówie idealna do wiadomej roli w kolejnym rimejku "Koszmaru z ulicy Wiązów" :)

Odpowiedz
Korwin-Piotrkowska to jest porównywalny poziom odklejki co Korwin-Mikke, tylko w przeciwnym kierunku :D ja tam nawet lubię posłuchać tego jej pierdolenia, w homeopatycznych dawkach :)

Odpowiedz
Tu też dobry stream: https://awardstreams.pages.dev/

Jako symetrysta trzymam kciuki za Brutalista i No Other Land w dokumentach.

Odpowiedz
Czy tylko ja odniosłem wrażenie, że niezbyt chcieli pokazywać transa z Emilii Perez i dopiero jak Conan powiedział, że Carla jest dzisiaj z nami, to już realizator nie miał wyboru i ją pokazał? :P

Zastanawiam się dzisiaj również nad tym, czy bardziej irytują mnie role Chalameta, czy to jaki on jest poza planami filmowymi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon