OSCARY 2026
Chalamet chyba mocno faworyzowany teraz, z 97% na pomidorach miał ostatnio Marty Supreme

Odpowiedz
Tylko akurat to co wrzucił slepy to nie będzie nawet w połowie stawka nominacji za film, faworyci są inni, oprócz OBAA.

Odpowiedz
Z tych filmów zostanie PTA, Jay Kelly, Sinners i Marty Supreme. MOŻE Sny o pociągach i Frankenstein.

Dojdzie bankowo Sentimental Value, Hamnet (chyba faworyt Oscarów w ogóle), No Other Choice. Może jeszcze To był zwykły przypadek albo Tajny agent :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Wiadomo, za kogo trzymam kciuki. Szkoda, że tak jak pisał simek byłoby to bardziej za zasługi i za jeden z najsłabszych filmów w karierze. Czytam, że zgarnianie tych nagród od krytyków, szczególnie tak wcześnie niekoniecznie wskazuje na większe szanse OBAA. Wręcz przeciwnie, "momentum" może przyjść zbyt wcześnie a podobno zwycięzca tego National Board of Review czy tam Gotham nie zgarnął Oscara za najlepszy film od kilkunastu lat. Jak mają nie dostać za film, reżyserię i przynajmniej coś jeszcze (pewnie wtedy musiałaby też wpaść jakaś aktorska, nie?) to w dupie mam statuetkę pocieszenia dla PTA za reżyserię albo nie daj boże scenariusz. Niech zgarniają co się da.

Hamnet jest teraz faworytem? Nie widziałem oczywiście, ale to już bym wolał, żeby Anderson przegrał z tym Safdiem. Ja wiem, że Chalamet to pipka, ale wygląda to nawet fajnie. Wiem, są bez szans. Jak Hamnet ma wygrać to nich chociaż dadzą Żalowi za zdjęcia. Byle nie przegrali z Sinners. ;)

Co widzieliście z tych list pod najlepszy film? Train dreams widzę kilka osób. Frankenstein czy F1 wiadomo. It was just an accident? Secret agent? Ja czekam na Sentimental Value, jestem fanem Triera, chociaż sam zwiastun i zarys fabuły mnie jakoś nie porwał sam w sobie. No, ale nie o to chodzi w jego filmach.

Odpowiedz
Rzekomo na ten moment w największym faworytem do Oscara jest Ethan Hawke i to pewnie on będzie walczył z Szalametem. Osobiście dałbym Edgertonowi, całkiem fajny i niedoceniony aktor, a rola w Train Dreams świetna.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Wg Variety OBAA jest faworytem do filmu, ale ja w to nie wierzę. Największe szanse ma również PTA za reżyserię i myślę, że to się stanie, poza tym ta redakcja twierdzi, że Penn zgarnie za drugi plan.

Ciekawi mnie ten Oscar za casting: Variety upatruje faworyta w Sinners pomimo tego, że wróżą OBAA sześć nominacji aktorskich :P

Fajnie jakby Żal dostał za zdjęcia, ale na 90% skończy się na nominacji.

Odpowiedz
(05-12-2025, 10:38)PropJoe napisał(a): Wiadomo, za kogo trzymam kciuki.

Nolan? :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
PTA na 95% z rycerzykiem za reżyserię, ale i sama Bitwa z wielkimi szansami na worek nagród. Tytuł na tyle mocny, że (o zgrozo) jedną z faworytek w kategorii drugoplanowej jest Teyana Taylor... Prócz niej (i Szlajamę) wszakże sporo zacnych nazwisk w peletonie: Hawke, DiCaprio, Del Toro, Penn, Moura, Buckley, Madigan, Skarsgard, Byrne, Edgerton, Reinsve... Najważniejsza kategoria również wygląda nieźle, bawi jeno ten nieśmieszny kloc zwany Sinners.

Odpowiedz
[Obrazek: 594562846_10162139431747308_473349117996...e=6938CF1D]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Dobra... A jak myślicie, po hecy ze sprzedażą WB Netflixowi branża nie pokaże środkowego palca OBAA w formie protestu? :D
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Widzę, że Train Dreams już coś zgarnia. Miło! :D
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(06-12-2025, 01:39)zombie001 napisał(a): Dobra... A jak myślicie, po hecy ze sprzedażą WB Netflixowi branża nie pokaże środkowego palca OBAA w formie protestu? :D
Nie śledziłem reakcji, czy "branża" w ogóle jest przeciwko temu zakupowi Netflixa, ktoś na to narzeka, czy sobie tylko to wymyśliłeś? :p

Odpowiedz
Gildia reżyserów jest ponoć "zaniepokojona" i z Nolanem na czele chcą się spotkać z Netflixem:

https://deadline.com/2025/12/dga-reacts-netflix-warner-bros-discovery-deal-talks-1236637152/
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Pewnie wszystko może się wydarzyć, w zależności też od tego jak to Netflix PRowo wszystko rozegra czy już rozgrywa. Można szukać nadziei wszędzie na olanie PTA, jasne. ;) Można też się zastanowić czy na przykład branża nie będzie chciała właśnie pokazać Netflixowi, że takie filmy, w które ładuje się więcej kasy niż podpowiada rozsądek chcą wspierać. Zresztą czy to już będzie można uznać za nagrody dla Netflixa? Film zrobiło WB. Nawet formalnie, oni dopną deala przed Oscarami? Bo nie śledzę.

Edit. Za filmwebem:
"Finalizacja przejęcia wytwórni Warner Bros. ma nastąpić w trzecim kwartale przyszłego roku."
Więc równie dobrze można liczyć na to, że branża będzie chciała stanąć jeszcze po stronie biednego WB przed przejęciem przez giganta. ;) A Netflix niech dalej czeka na prawdziwie swoje Oscary.

Odpowiedz
(06-12-2025, 11:38)PropJoe napisał(a): Można szukać nadziei wszędzie na olanie PTA, jasne. ;) Można też się zastanowić czy na przykład branża nie będzie chciała właśnie pokazać Netflixowi, że takie filmy, w które ładuje się więcej kasy niż podpowiada rozsądek chcą wspierać.
Czyli klasyczne - jeden rabin powie...

No i ten PTA to jak widać gigant. Fuzja za 80 miliardów, a tu rozkminki czy po to żeby go udupić czy po to żeby go nagrodzić :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Żeby była jasność, gdybym miał spekulować to to przyjęcie nie będzie miało żadnego wpływu na nagrody lub ich brak dla PTA. Ale demonstracyjne olanie wydaje mi się równie prawdopodobne co demonstracyjne nagrodzenie.

No i wiadomo, że Netflix tylko po to kupuje co się da, żeby zmusić PTA do zrobienia filmu dla nich. (Tego shorta z Thomem Yorkiem nie liczę)

Odpowiedz
(06-12-2025, 11:38)PropJoe napisał(a): Pewnie wszystko może się wydarzyć, w zależności też od tego jak to Netflix PRowo wszystko rozegra czy już rozgrywa. Można szukać nadziei wszędzie na olanie PTA, jasne. ;) Można też się zastanowić czy na przykład branża nie będzie chciała właśnie pokazać Netflixowi, że takie filmy, w które ładuje się więcej kasy niż podpowiada rozsądek chcą wspierać. Zresztą czy to już będzie można uznać za nagrody dla Netflixa? Film zrobiło WB. Nawet formalnie, oni dopną deala przed Oscarami? Bo nie śledzę.

Edit. Za filmwebem:
"Finalizacja przejęcia wytwórni Warner Bros. ma nastąpić w trzecim kwartale przyszłego roku."
Więc równie dobrze można liczyć na to, że branża będzie chciała stanąć jeszcze po stronie biednego WB przed przejęciem przez giganta. ;) A Netflix niech dalej czeka na prawdziwie swoje Oscary.

I w związku ze sprzeciwem pewnych stron to na pewno potrwa jeszcze dłużej niż planują.

Dodatkowo Paramount dzisiaj ogłosił, że spróbuje wrogiego przejęcia składając akcjonariuszom lepszą ofertę. Wątpliwe żeby to się udało, czas pokaże.

Odpowiedz
(06-12-2025, 09:50)simek napisał(a): Nie śledziłem reakcji, czy "branża" w ogóle jest przeciwko temu zakupowi Netflixa, ktoś na to narzeka, czy sobie tylko to wymyśliłeś?

Widziałem, że gildie są na nie. Reżyserów, scenarzystów. Komentarze na różnych stronach, takich przeciętnych Kowalskich, to raczej standardowy miks pozytywnych i negatywnych reakcji.

Wiesz, trudno też określić czy "publiczne ubolewanie" jest prawdziwym ubolewaniem, czy może czymś dla utrzymania pozorów, bo tak naprawdę już sobie część branży robi przymiarki do nowych posad w NetflixWBCorporation

Oscary mogą być ciekawym papierkiem lakmusowym.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Równie dobrze mogło to trafić do celebryckiej trzepaczki:
https://www.reddit.com/r/Fauxmoi/comments/1pil9u1/timoth%C3%A9e_chalamet_says_hes_given_topoftheline/

Co za zadufany goguś. Synek wybił się nakłuwaniem brzoskwini w nędznym filmie zboczonego Włocha i od tego czasu nie daje się lubić. Gdziekolwiek się pojawia, potwierdza moją diagnozę: rozpieszczony synalek z bogatego domu. W Lady Bird po prostu był sobą. Niech nigdy nie dostanie żadnej nagrody i płacze na każdej gali oscarowej [zawistnik mode off].

Odpowiedz
jeden z komentarzy na reddicie napisał(a):I think I'm done giving this dude the benefit of the doubt. We've almost certainly created a monster. Say what you will about 90s DiCaprio (no, please, say what you will), but he was never this much of a yapper.
Podpisuję się pod tym.

Był spoko w Królu i Diunach, ale fajnie wiedzieć, że on sam uważa, że odwalił topowe występy, jakoś przeoczyłem ten fakt.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon