OSCARY 2026
O wiele lepiej zostać aktorem dochodowym niż nagrodzonym, bo wtedy rynek cię chce w każdej produkcji i możesz windować sobie pensje. Zazwyczaj po statuetce (98% przypadków) kariera albo hamuje, albo zaczynasz po kilku latach grać w byle popelinie aby opłacić rachunki. Taka Mellisa Leo - oskar w 2011 i potem zjazd do bazy i gra albo w wybitnie rozrywkowych blockbusterach w rolach 3-planowych, albo jakieś syfy w streamingu. Tylko pojedyncze nazwiska trzymają poziom przez lata i dopiero na starość mają w d....ie jakość scenariusza i grają we wszystkim jak leci.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Na dobrą sprawę trudno mi zlokalizować przypadek aktora/aktorki, dla którego Oscar był przepustką do sławy i pieniędzy. Może Waltz się nadaje, bo on był trzecioligowym europejskim aktorem przez większość kariery, a po występie i nagrodach u Tarantino jest rozpoznawalny w Hollywood i na biedę na pewno nie narzeka.

Odpowiedz
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2026-oscars-nominees-list-1236481075/

"Sinners" z 16 nominacjami (czyli dotychczasowy rekord wynoszący 14 i należący do "All About Eve", "Titanica" oraz "La La Land" został pobity).
"OBAA" z 13.
"Marty Supreme", "Sentimental Value" i "Frankenstein" mają po 9, natomiast "Hamnet" 8.
I ten ostatni byłby poniekąd największym przegranym, gdyż przepadł w paru istotnych kategoriach (aktor drugoplanowy, montaż wydawały się pewne), gdyby nie to, że "Wicked: Na dobre" otrzymało ich dokładnie zero.

Odpowiedz
Bugonia lol. Jordan lol. Brak Joela Egertona za najlepszą rolę roku lol x100.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Te wszystkie nominacje aktorskie dla "Sinners" to jest jakiś mało śmieszny, współczesny żart.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No i zmuszają człowieka do kibicowaniu PTA...
Co za zjebany świat.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Olanie niemalże całkowite Weapons, czyli najlepszego filmu roku zabawne. Dobrze że chociaż Sny o pociągach załapały się na to i owo.

Black Bag w idealnym świecie miałby tu 10 nomek.

Odpowiedz
Teraz widzę że ta nudna buła del Toro też dostała do BP.

Odpowiedz
Czy milion nominacji dla tego przecietniaka "Sinners" ma jakiekolwiek usprswiedliwienie? Czy po prostu chodzi o to, że to JEDYNI czarni?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Oczywiście, że nie ma, to o czym piszesz to jedyne wytłumaczenie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(22-01-2026, 16:16)Galadh napisał(a): "Sinners" z 16 nominacjami (czyli dotychczasowy rekord wynoszący 14 i należący do "All About Eve", "Titanica" oraz "La La Land" został pobity).

Buahaha, co za gowniane nominacje. Hollywood, niech to juz kuzwa zdechnie - pozycze nawet Lugera komu trzeba i niech tam sobie wszyscy popelniaja symboliczne samobojstwa :)

(22-01-2026, 16:29)Pelivaron napisał(a): Olanie niemalże całkowite Weapons, czyli najlepszego filmu roku zabawne.

Horrory jak S-F, raczej mocno nielubiany przez Akademie gatunek. Jasne, czasem sie trafia jakies nominacje, albo nawet nagrody, ale to raczej wyjatki potwierdzajace regule.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Cieszy natomiast to że skromne sny o pociągach totalnie wywaliły z walki oscarowej Jaya Kellyego :)

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Horrory jak S-F, raczej mocno nielubiany przez Akademie gatunek. Jasne, czasem sie trafia jakies nominacje, albo nawet nagrody, ale to raczej wyjatki potwierdzajace regule.

No przecież "Sinners" to podobno też horror :)

Odpowiedz
To wszystko wyjasnia, najebali tych nominacji, zeby wynagrodzic dekady olewania tego gatunku :)

(22-01-2026, 17:12)Pelivaron napisał(a): Cieszy natomiast to że skromne sny o pociągach totalnie wywaliły z walki oscarowej Jaya Kellyego :)

Czyli te nominacje mogly byc jeszcze gorsze i dziadowskie?! Szieeeet!
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Coraz mroczniejsze te nasze czasy... Szanse powabnej Taylor rosną — jeśli nagrodzą statuetką kogoś z OBAA, to (typowo) za najgorszą rolę. W Madigan wierzę coraz mniej, bo: a.) zagrała w horrorze, b.) Weapons bez nominacji za scenariusz i mejkap. Jedyną nadzieją kobitka z SV. No i ten Szalameee... Liczę na złą wolę członków akademii; może zlośliwie oleją szczeniaka (ma jeszcze czas, a poza tym jest nie do zniesienia) i uratują wszechświat przed kolejnym żenującym spiczem. O Sinners nie napiszę nic konkretnego, bo za kilka lat ktoś mógłby mnie za to rozstrzelać.

Dla poprawienia nastrojów przypomnę piękną rywalizację sprzed prawie dwudziestu lat: No Country For Old Men kontra There Will Be Blood. Kiedyś to było, panie.

Odpowiedz
Oj zarwę nockę w tym roku, bardzo ciekawe nominacje. Będę trzymał kciuki, żeby chujowa „Bugonia” nic nie wygrała.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Norton napisał(a):O Sinners nie napiszę nic konkretnego, bo za kilka lat ktoś mógłby mnie za to rozstrzelać.

shamar wyczerpał temat swoją recką w adekwatnym temacie :)

Odpowiedz
(22-01-2026, 16:22)Pelivaron napisał(a): Bugonia lol.

mi się bardziej ten film podobał od Poor Things więc może Emma znowu ze statuetką

Odpowiedz
Tyle nominacji dla Sinners to oczywiście jebany skandal, no ale cóż, takie czasy.
Bardziej mnie zdziwiła nagła moc Sentimental Value: dwie nominacje za damski drugi plan? Do tego wygryzienie Chase Infiniti z pierwszego planu???

Pierwszy raz mam tak, że chyba najważniejsza dla mnie kategoria, czyli zdjęcia, to mam obejrzane wszystkie filmy już w momencie ogłoszenia nominacji. Niestety co gorsze: one we wszystkich tych filmach są w porządku, w porywach do bardzo dobre, ale żadne nie zerwały papy z dachu, a przecież bywały lata, gdzie najchętniej nagrodziłbym kilka produkcji.

Odpowiedz
Czy tylko mnie zszokowała nominacja za BP dla F1? I mean, film był świetny, topka roku, ale nie spodziewałem się, że Akademia aż tak go doceni.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon