OSCARY 2026
Jeśli K-popowe wygrają Oscara to tylko świadczy o tym jak chujowy to rok dla animacji :)

Wygrać powinna Mała Amelia. I tyle w temacie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(08-02-2026, 16:24)Kryst_007 napisał(a): Przynajmniej Akademia przestała mieć klapki na oczach ograniczające widoczność na produkcje Disneya
I czasem Dreamworksa.

Mnie nieco smuci, że Hutnik szkła nie załapał się na oscarową nominację, bo film zacny i robi wrażenie jako produkcja z kraju o zerowych tradycjach animacji.

Odpowiedz
No to Bafty mieszają w wyścigu o Oscary: Penn i Mosaku nagrodzeni. Marty Supreme bez wyróżnień, Sentimental Value tylko z jednym (szkoda trochę Ingi, bo jako jedyna z tej ekipy zasługuje na nagrody), OBAA rozwala bank. Buckley jedynym pewniakiem w kategoriach aktorskich (i spoko, przyda się nieco suspensu). Drugi plan to niezły chaos, a Timmy nie wydaje się już tak wielkim faworytem (pewnie i tak wygra).

https://www.bafta.org/awards/film/

Odpowiedz
Mina Cooglera po ogłoszeniu zwycięstwa One Battle... w kategorii Best Film to miód na moje oczy.
Cieszą też nagrody za zdjęcia i montaż. Chalamet pewnie i tak dostanie Oscara, ale fajnie, że trochę utarli mu nosa no i ogólnie sympatyczna sytuacja z tym Aramayo. Przyszedł z rodzicami i siostrą, ojciec przeżywał bardziej niż ktokolwiek inny na sali i zgarnął nagrodę w takim towarzystwie.

O LOL. Oglądałem, jednym okiem i myślałem, że przepraszają za bluzgi we fragmentach filmu, ale najwyraźniej gość z zespołem Tourette'a będący inspiracją dla bohatera I Swear, za rolę w którym ten Aramayo dostał nagrodę za rolę pierwszoplanową, był na ceremonii i wyzwał od niggersów Michaela B. Jordana i Deloroya Lindo. Brzmi jak jakiś skecz.

Odpowiedz
Cudowne :D Jest gdzieś nagranie? :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Pewnie śmiga gdzieś po X.
Myślałem, że Tourette sprawia, że człowiek nie kontroluje kompletnie tych wybuchów a tu wygląda jednak na to, że treść jest w jakimś przynajmniej stopniu zamierzona, tylko się nie można powstrzymać. Czyli gość jest po prostu rasistą. Nadal śmieszy. Jako jedyny na sali przynajmniej był w 100% szczery. Szkoda, że popsuł wieczór fajny dla młodego aktora, który go zagrał i innych twórców filmu.

Odpowiedz
Jakie popsuł? Jestes tak obludny jak ci celebryci :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
no styliści się nie popisali, chyba, że decydujące słowo miała Emma

Odpowiedz
Ale męska klata. Może będzie podmiana pci? :>

Odpowiedz
Styliści oczywiście dali dupy, ale ona po prostu niezdrowo wygląda, strasznie schudła...

Odpowiedz
Mosze szykuje siem do roli w filmie wiadomo jakiego nurtu? :)

bafta-awards-fallout-apology-statement

Cudowne zesrańsko. Za rok pewnie na Baftach będą już klękać.

Odpowiedz
https://actorawards.org/awards/nominees-and-recipients/32nd-annual-actor-awards

Ostatni przystanek w drodze po Oscary zaliczony, rozdano SAG (Actor) Awards. Jedyny pewniak aktorski potwierdzony — Jessie Buckley pójdzie w ślady Cilliana i zdobędzie pierwsze złoto dla Irlandii. Penn „urósł" w idealnym momencie i zgarniając AA zaraz po Bafcie wygląda mocarnie. Wolałbym może i Benicio, ale ewentualne nagrodzenie Seana nie będzie żadnym fo pa (nie przeszkadza mi zupełnie balansowanie na granicy przerysowania w dość prostej roli, bo facet dał czadu i śmiałem sie z tych jego tików nerwowych). Stellan niestety nie zagrał tak wybitnie, a honorowanie za zasługi/karierę śmierdzi. W każdym razie więcej statuetek dla aktorów z OBAA chyba już nie będzie; Teyana (dzięki Bogu) raczej na dobre wypadła już z wyścigu. Madigan na lekkim prowadzeniu, ale niekoniecznie z triumfem; oby nie dała sie wyprzedzić Mosaku. Pięknie wygląda walka na pierwszym planie u facetów (dawno nie było takowej). Sprowadza sie to niestety do pojedynku między dżumą (MBJ) a cholerą (Szalamee), ale nie można mieć wszystkiego. Z dwojga złego wolałbym już chyba Łolesa z The Wire. A najważniejszy rycerzyk? Mam złe przeczucia, moi drodzy... W najczarniejszych snach widzę powtórkę sytuacji z Moonlinght i zwycięstwo Sinners. OBAA oczywiście mocniejszy niż La La Land, nastroje społeczne raczej nie tak burzliwe (hasło #OscarsSoWhite mocno już przebrzmiało), ale wciąż mowa o demonicznym Holy (i tak dalej). Zapowiada się ciekawie.

Odpowiedz
Czyli jednak takie rozdanie wzmacnia Sinners względem OBAA? Ehh... No trudno. Jestem rozdarty trochę, bo z jednej strony Chalamet zagrał lepiej, w lepszym filmie, no ale to on i nie mam nic przeciwko utarcia mu nosa. Z drugiej strony, Jordan nie zagrał tam kompletnie nic ciekawego, film jest słabiutki, no i jego zwycięstwo to mniejsze szanse na BP dla Paula, którego pozycja zaraz bo BAFTA była chyba całkiem mocna. Nie wiedziałem, że te nagrody są na tyle ważne, że mogą wywindować "popularnego Łolesa" tak bardzo. Bo wydawało mi się, że wypadł z rywalizacji jakiś czas temu. No, ale rozumiem, że jego wygrana świadczy może nawet bardziej o sile Sinners, tak? :/

Odpowiedz
@PropJoe: W największym skrócie, aktorzy to najliczniejsza gałąź Akademii, a nagroda za obsadę (SAG Ensemble) to taki ich odpowiednik "Best Picture"; sporo osób głosujących na Actor Award pokrywa się z ich sekcją w AMPAS.  

"OBAA" wygrało w sobotę PGA, czyli Gildię Producentów i do tego momentu była stuprocentowa pewność, że doleci do głównej nagrody na Oscarach, ale właśnie ubiegłej nocy przegrana w Ensemble stworzyła przestrzeń na to, że "Sinners" jest z realnymi szansami w Best Picture.

Historia pokazuje, że to wystarczy, żeby zaskoczyć w noc oscarową: choćby sześć lat temu "1917" Mendesa dominowało niemal tak mocno, jak obecnie "OBAA", jednak "Parasite" z samym SAG Ensemble przewróciło wszystko do góry nogami. Parę takich przypadków było. Nie zawsze musi to cokolwiek oznaczać (np. rok temu "Conclave" wygrało na SAG z "Anorą", co niczego nie zmieniło), ale po prostu trzeba być gotowym na to, że może być różnie. Inna sprawa, że "OBAA" mocno wpisuje się w obecny zeitgeist. Tak czy siak, statuetki za Reżyserię i Scenariusz Adaptowany trafią do PTA. Film jest też faworytem za Zdjęcia, Montaż i Aktora Drugoplanowego, także... "Sinners" póki co wiedzie prym za Scenariusz Oryginalny i Muzykę oraz wydaje się być faworytem za Casting i jest w grze w dwóch nagrodach aktorskich.

Odpowiedz
Ja będę szczęśliwy jak PTA dostanie rycerzyka za reżyserię, BP byłoby miłym dodatkiem.

Odpowiedz
Dla mnie Oskar dla PTA za reżyserię to absolutny i murowany pewniak. Ale BP pewnie przegra z Murzynami.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Po tej akcji na Baftach to pewnie kolejne Oscary dla Sinners poleca.

Chuj - dupa - chuj.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Brak nagrody za reżyserię i scenariusz adaptowany byłby teraz już sporą sensacją, ale BP to by było takie przypieczętowanie i oznaczałoby dominację Andersona. Cieszy, że za zdjęcia i montaż nagle (?) wyrośli na faworytów, bo długo przynajmniej ta pierwsza kategoria wydawała się pewna dla Sinners. Z drugiej strony, w wielu aspektach to są super zdjęcia. Za sam pościg i sekwencję z Senseiem dałbym statuetkę. Ale tylko to utwierdzi Andersona w przekonaniu, że nie warto sięgać po kogoś bardziej doświadczonego, skoro sam sobie "wyszkolił" Baumana. Swoją drogą, ciekawa sprawa, ale to chyba pierwszy jego film, przy którym jest oficjalnie wymieniony jako cinematographer. Nawet jeśli to nadal trochę praca zespołowa to chyba będzie pierwszy taki przypadek w historii, że za teoretycznie swój pierwszy (a w praktyce drugi) film gość dostanie Oscara. Od czasu Phantom Thread widzę pracował normalnie jako gaffer. Tak, jakby jednak potrzebował Andersona. Dziwne, że nie miał nawet jakiegoś mniejszego projektu w tym czasie jako samodzielny DoP, nie? No chyba, że skupia się na pracy z PTA, u którego sama preprodukcja trwa długo, tu mieli budżet na siedzenie i testowanie kamer i soczewek to brał tylko jakieś fuchy jako gaffer.

No, ale chciałbym się przekonać czy z takim choćby Khondjim Anderson wysmażyłby coś jeszcze lepszego czy po prostu dokładnie takie zdjęcia chce i je razem z Baumanem robią po swojemu, bez spięć. Wiadomo, że z Elswitem się spinali a Anderson coraz bardziej podkreśla, jak lubi pracować z przyjaciółmi i jak atmosfera na planie jest dla niego kluczowa.

Odpowiedz
Nie zdziwi mnie jak BP w tej sytuacji pójdzie jednak do "Sinners". Ten rekord nominacji mówi jednak sam za siebie i sytuacja na SAG też wiele wyjaśnia. Ale za reżyserię PTA ma jak w banku. Jakby to przegrał po tylu wygranych byłby to policzek w twarz. Coś jak odebranie Oscara kiedyś Fincherowi przez Hoppera.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Pojawiają się teorie, że to że nagle Sinners zbiera nagrody to jest zasługa wiadomej sytuacji na BAFTA, żeby czarni się lepiej poczuli. Bo cale czarne Hollywood się oburzyło i nie kupują tego, że to choroba, że aktor wg nich tak naprawdę powiedział co myśli, nagle wszyscy skończyli odpowiednie studia i wiedzą czym jest zespół Touretta. I podobno na SAG, gdzie większość wygrał Sinners czarni przypominali o tej sytuacji np prowadzący mówił czy na sali jest biały z Tourettem? Podobno tak się zachowywali czarnoskóry na SAG jakby byli ofiarami tej sytuacji, uważają że są ofiarami rasizmu też w tej sytuacji. Nie wiem czy czarnoskórzy z Hollywood serio nie wiedzą czym jest zespół Touretta, a może wiedzą i wykorzystują kartę rasizmu cynicznie, żeby Sinners wszystko wygrał na Oscarach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon