PLEBISCYT: Najlepsze seriale
Twin Peaks chyba jest pewniakiem na 1 miejsce?
Podium z The Wire i Breaking Bad?

Odpowiedz
Jeśli TP nie wygra to wszystkich Was zaszczepię 5 dawkami Sputnika

Odpowiedz
(19-07-2021, 12:55)Capt. Nascimento napisał(a): Twin Peaks chyba jest pewniakiem na 1 miejsce?

Nie.

:D

Odpowiedz
;)

Ej, czy w poprzednich głosowaliśmy inaczej czy użycie radio buttonów was zmyliło i walicie piątkami gdzie się da? Czy może nie wyraziłem się jasno? A może nie wszyscy przeczytali zasady tu i w formularzu?

Tak czy inaczej, mam jeszcze jeden nieprawidłowy głos - poszła pm do Hitcha z prośbą o poprawienie. 

Jak tych dwóch nie dostanę dziś poprawionych (Hitch i Crash;)) to przesuwamy wyniki na jutro chyba.

Mam nadzieję, że już nic więcej nie wyjdzie.

Co mnie pokusiło, żeby się zgłosić do tego liczenia? 

Odpowiedz
(19-07-2021, 13:47)PropJoe napisał(a): Co mnie pokusiło, żeby się zgłosić do tego liczenia? 
Zdobędziesz chwałę i wdzięczność użytkowników tego elitarnego forum :)
Pewnie zapomnimy o Twoich zasługach dwie godziny po wynikach, ale co to będą za dwie godziny!!!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Cytat:Tak czy inaczej, mam jeszcze jeden nieprawidłowy głos - poszła pm do Hitcha z prośbą o poprawienie.

Zawsze był niezbyt kumaty ;)

Odpowiedz
Dobra, Crash nie poprawił swojego głosu a ponieważ zasady były mimo wszystko jasne i mam już dosyć Excela a z drugiej strony chciałbym jednak uwzględnić jego głos, zdecydowałem autorytarnie, że przydzielę po 3 punkty każdemu z jego tytułów. Moim zdaniem ani nie zniekształca istotnie to jego intencji, ani tym bardziej nie wpływa na wyniki, szczególnie na ścisłą czołówkę.

Zagłosowaliśmy na 213 różnych tytułów, ale myślę, że nie ma sensu publikować listy dłuższej niż top 50. Dalej są tytuły, na które głosowały maksymalnie 2-3 osoby a na koniec po prostu wrzucę cały arkusz z wszystkimi głosami i może jak będzie mi się chciało to suplement z tytułami, do których napisaliście komentarze a które nie weszły do top 50.

Odpowiedz
Cytat: Zawsze był niezbyt kumaty ;)

Jestem bardzo kumaty, uznałem że autor formularza też i rozdzieli punkty po równo. I rozdzielił, po upewnieniu się na privie - także ogranicz swoje przypierdalanki do tematu o koronce.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jeśli nic nie zjebałem w arkuszu, tak wygląda ostatnia dycha z top 50 najlepszych seriali zdaniem użytkowników forum KMF:

MIEJSCA 41-50

Dzięki wszystkim za przesłanie swoich głosów. Szczególnie dziękuję tej połowie, która czekała do ostatniego dnia ;) Ale w poprzednich plebiscytach sam tak robiłem i obiecuję każdemu kolejnemu liczącemu, że to się nigdy nie powtórzy.

Dzięki za opisy. Jeśli zauważycie w nich jakieś błędy albo macie ochotę dopisać coś, szczególnie tam, gdzie brakuje - piszcie na priv. Wrzucam wszystko co wpisaliście, więc jeśli zauważycie, że pominąłem wasz komentarz, też koniecznie dajcie znać. 

Z mojej listy tu tylko Simpsonowie, którym dałem 2 punkty i którym może dopiszę krótki komentarz. 

Więcej może później. 

Postaram się jutro wrzucić miejsca 31-40.

Odpowiedz
Z mojej listy SImpsonowie i Janosik (do którego wciąż regularnie wracam).

Przystanek Alaska widziałem ze 4 odcinki i to dopiero w 2010 roku, nic nie pamiętam, Zmiennicy gdy wróciłem do nich po latach mnie znudzili i odpadłem po 4 czy 5 odcinkach (Alternatywy dużo lepsze), reszty nie widziałem, o niektórych nawet nie słyszałem.

Odpowiedz
Ja z tej dychy, najbardziej mam ochotę kiedyś wrócić do Przystanku Alaska, który widziałem oczywiście w telewizji, ale nie pamiętam jaką część. No i może kiedyś wrócę do Utopii, która audiowizualnie prezentowała się nieźle, ale chyba za mało we mnie geeka, żeby się tym podjarać tak naprawdę. 

Odpowiedz
Przez całe życie natrafiałem na setki znaków mówiących o wielkości Przystanku Alaska i (nieobecnych tutaj) Cudownych Lat. Muszę się w końcu za nie wziąć, chociaż podejrzewam, że dla takiego starego zgreda jak ja może brakować tej magii, które zapewne towarzyszyła widzom śledzącym te seriale w latach 90. w TV.

Do listy dopisuję też Na południe od Brazos. Tytuł mignął mi kilka razy przed oczami, ale nigdy nie wkręciłem się w temat, a teraz czytam wszędzie, że swietna rzecz. No to obejrzę, chociaż w sumie nie wiem, czego się spodziewać. Obyczajówka-western, czy szczelajom się cały czas?

Z miejsc 50-41 widziałem kilka odcinków Simsponów (nigdy nie byłem fanem) i pierwszy sezon Utopii. Rzecz niezła na poziomie pojedyńczych elementów, motyw przewodni, klimacik, brutalność i Maskell spoko, ale za to intryga durna, przesadzona i w zasadzie nic już z niej nie pamiętam. Dodatkowo trudno mi uwierzyć w te wszystkie spiski i grupy trzymające władzę, kiedy całość rozmachem przypomina teatr telewizji w wersji ultra-bieda. Jeśli chcecie coś brytyjskiego, równie kameralnego, ale też świetnego (i ze Stephenem Rea, który tym razem nie został zmarnowany), to bierzcie sie za miniserię The Shadow Line.

Odpowiedz
Fuck, zapomniałem zagłosować na Shadow Line albo Honourable Woman. Chociaż byłby to honorowy głos co najwyżej. 

Przy okazji, kusiło, żeby swoimi punktami trochę namieszać na koniec, ale ostatecznie zagłosowałem zgodnie z sumieniem i pierwotnie przygotowaną listą, której co prawda nie wkleiłem tutaj, więc musicie mi wierzyć na słowo.

W ten sposób "zmarnowałem" 5 punktów na mój numer jeden, czyli Louie. Nikt inny nie zagłosował na to arcydzieło. Skandal!

Podobnie jako jedyny zagłosowałem na Fleabag, ale tu już mam więcej wyrozumiałości.

Aha, jedną rzecz jednak zjebałem. Zapomniałem o sytuacjach ex aequo. Szczególnie w tej i kolejnej dziesiątce będzie tego sporo. Przyjmuję, że w przypadku równej liczby głosów, wygrywa tytuł, na który głosowało więcej osób. Jeśli to nie wystarczy, wygrywa tytuł, który ma więcej piątek. Jeśli mamy nadal remis, decydują czwórki, trójki itd. 

Poprawiłem opublikowane miejsca - Simpsonowie wyprzedzają jednak Na południe... a Ślepnąc od światłe wskakuje wyżej. Miejsca 45-48 ex aequo. Z kolei Utopia spada na 43 ale miejsca 41-42 mają dokładnie taki sam rozkład punktów. 

Odpowiedz
Fajnie, że załapał się Black Adder, mega klimatyczny, angielski do szpiku kości serial z Jasiem Fasolą w mniej oczywistym wydaniu. Rozumiem, że w takim razie Poirot w kolejnej dziesiątce? ;)

Z pozostałych tytułów głosowałem na Dark, Ślepnąc od świateł i Janosika. Simpsonowie i Przystanek Alaska to nie moje klimaty, a poza tym to już chyba za późno żeby się załapać na tak legendarne seriale, które obrosły już całym tym fanowskim tłuszczykiem.

PropJoe napisał(a):W ten sposób "zmarnowałem" 5 punktów na mój numer jeden, czyli Louie. Nikt inny nie zagłosował na to arcydzieło. Skandal!

Oglądałem tylko fragmenty na YouTube i były świetne, ale za każdym razem kiedy próbowałem ogarnąć cały sezon to sklepik zawodził. Na pewno do nadrobienia, tak samo jak Na południe od Brazzers.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Kluski napisał(a):Na pewno do nadrobienia, tak samo jak Na południe od Brazzers.

Śmiechłem

Odpowiedz
No tę "Utopię" muszę w końcu obejrzeć. "Dark" planowałem, ale to podobno z czasem jest coraz głupsze.
Simpsonowie, Janosik, Przystanek, Zmiennicy, Czarna Żmija - klasyka cały czas.
Ostatnio właśnie Czarną żmiję powtarzałem. Trochę się bałem, ale niepotrzebnie. Szczególnie późniejszy Dr House jest mistrzowski kiedy tylko pojawi się na ekranie. No i Stephen Fry, i Baldrick i Lord Łonogrzmot...
Klasyka :)

Aha, Simpsonowie to tak powiedzmy 12 pierwszych sezonów, te najnowsze czasami gdzieś zerknę jak trafią się w telewizorze, ale to już nudna żenada. No i polityczna poprawność zabiła ten serial dokumentnie.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(19-07-2021, 18:14)Norton napisał(a): Przez całe życie natrafiałem na setki znaków mówiących o wielkości Przystanku Alaska i (nieobecnych tutaj) Cudownych Lat. Muszę się w końcu za nie wziąć, chociaż podejrzewam, że dla takiego starego zgreda jak ja może brakować tej magii, które zapewne towarzyszyła widzom śledzącym te seriale w latach 90. w TV.

U mnie było przeciwnie - jako nastolatek nie do końca to docenialem, nie obejrzałem tez wtedy za wiele odcinków. Bo to jest idealny serial dla ludzi 40-50 którzy właśnie wtedy wchodzili w dorosłe życie.

Obejrzyj koniecznie. Aż wstyd ze ten serial nie ma tematu. 

Odpowiedz
Doppelganger, Twoje kilka zdań o PA, a zwłaszcza to - Wszystkie sezony rewelacyjne, choć zakończenie powinno być inaczej rozwiązane. - przypomniało mi, że o finałowym sezonie nie pisałeś, albo przegapiłem?

Pewnie już pisałem wcześniej w innym temacie, ale uważam że ostatnia seria też jest dobra, do momentu pożegnania wiadomo kogo, a jego pożegnalny odcinek też jest dobry.

A zakończenie serialu, które jest nawet niezłym odcinkiem, to bym widział jednak tak,

Odpowiedz
Nie przegapiłeś, bo nie napisałem. Ale napiszę w odpowiednim temacie.

Przy okazji: czy jakiś mod może wydzielić posty o Przystanku Alaska jak już temat założę?

Odpowiedz
(19-07-2021, 21:49)Doppelganger napisał(a): Bo to jest idealny serial dla ludzi 40-50 którzy właśnie wtedy wchodzili w dorosłe życie.

O kurde kiedyś to powoli ludzie dojrzewali xD

Ja pamiętam że było to nudne w uj gówno, taka amerykańska brazyliana i jakiś taki dołujący impossybilizm, który przełamałoby rzucone przez bohatera "zdejmuj majtki suko" i można by było skończyć 5 sezonów wcześniej.

No ale może teraz by inaczej do tego podszedł, za parę lat będę wchodził w dorosłe życie ;)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon