Pacific Rim (2013-2018)
Ja potwierdzę.
Tak, konwencja w PR jest nierealistyczna i absurdalna.
Tak jak w sporej części filmów... Zaryzykuję, że w większości obecnie produkowanych.

@Vast
Czy jakość filmu mierzymy tylko lub przede wszystkim za pomocą realności konwencji, czy istotne są też jakieś inne elementy?

Odpowiedz
oczywiście że tak. w pacific rim reszta elementów jest na żenująco niskim poziomie.

Odpowiedz
(21-10-2013, 10:27)vast napisał(a): czym łatwiej zburzyć budynek - kulą na dźwigu czy dynamitem????

Umarłem :D Coraz lepsze argumenty widzę w temacie :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
No jeśli dla kogoś jedynym wyznacznikiem jakości, albo w ogóle, jest realizm to ja nie mam więcej pytań. Niektórzy mają już coś takiego z mózgiem, że żadne odstępstwo od rzeczywistości jest dla nich niedopuszczalne. I w sumie nic w tym złego, problem zaczyna się kiedy takie osoby z uporem maniaka chodza na filmy sci-fi/fantasy i wszędzie potem wylewają gorzkie żale, że film nie był realistyczny.

@vast jak masz problem z całą konwencją, to nie oglądaj filmów w tej konwencji.
Ja. np. nie lubię horrorów. Konwencja horrorów dodatkowo pozwala na łamanie przyjętych przez film zasad. Tzn. możesz mieć powiedziane, że demona zabijesz srebrnymi kulami, więc bohaterowie walą w niego srebrnymi kulami, niby go zabijają, ale on potem i tak wyskakuje zza pleców i urywa komuś jaja. Męczy mnie to, nie straszy, nie zaskakuje i ogólnie nie bawi. Nie oglądam więc horrorów, a jak już czasem mi się przydarzy, to nie łażę wszędzie i nie kwękam, że obejrzałem horror i on okazał się horrorem i w związku z tym jest do dupy. Ostatni horror jaki mi się podobał, to remake evil dead i to moim zdaniem dlatego, że jak dla mnie to był film akcji, tylko w stylistyce gore. Nie wszystko jest dla każdego i ja to rozumiem i ty też powinieneś spróbować zrozumieć, że nie krytykuje się filmu za to, że spełnia założenia swojego filmowego gatunku/konwencji.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
@Mefisto: Ty się nie śmiej, bo to dobre pytanie, tylko źle zadane.

Czym łatwiej zburzyć budynek?
a) dynamitem
b) kulą
c) kulą z siedzącą na niej nagą Miley Cyrus

Odpowiedz
są jeszcze jakieś inny filmy w konwencji pacific rim??

Odpowiedz
Jakieś pojedyńcze elementy są w wielu filmach, ale oprócz godzilli, transformersów i battleship(?) to chyba cała reszta egzystuje w świecie anime.

http://gadzetomania.pl/2013/07/09/nie-tylko-pacific-rim-gigantyczne-roboty-w-popkulturze-wczoraj-i-dzis

Odpowiedz
Robot Jox?

Odpowiedz
Robot Jox, w którym ZAKAZANO WOJEN, a wszelkie konflikty terytorialne załatwia się za pomocą napierdalających się 1 na 1 wielkich robotów:

Odpowiedz
znam robot jox ale przeciez to nie jest konwencja pacific rim. w robot jox walka odbywa sie w honorowym turnieju 1v1 gdzie bitka ma 100 procentowe uzasadnienie.

Odpowiedz
Ale dlaczego w RJ zamiast powiedzmy dwóch kolesi muszą się napierdalać wielkie roboty?

Powiem ci dlaczego, mianowicie dlatego, że ktoś wpadł na pomysł, że nakręci film o pilotach wielkich, napierdalających się robotów.

Odpowiedz
a co ze starą dobrą partią szachów albo warcabów, albo pojedynkiem rewolwerowym w samo południe, albo układanie kostki rubika na czas, albo pojedynek spojrzeń, albo gra w łapki, albo papier nożyce kamień, pojedynek na zagadki jak w hobbicie tez byłby spoko, albo fristajlowa bitwa jak w filmie z eminemem...

(21-10-2013, 16:51)Gieferg napisał(a): Robot Jox, w którym ZAKAZANO WOJEN

to bardzo realistyczny motyw, niewiedzieć czemu w realu to tak nie chce działać :)

W avatarze jest bitka mechy kontra zwierzyna leśna.
W matrix revolution jest bitka mechy kontra robomątwy.

Ha! to ostatnie brzmi szczególnie zajebiście :)

Odpowiedz
Cytat:znam robot jox ale przeciez to nie jest konwencja pacific rim. w robot jox walka odbywa sie w honorowym turnieju 1v1 gdzie bitka ma 100 procentowe uzasadnienie.

A teraz będziesz tak szczegółowo porównywał filmy? To bez sensu i pokazuje twoje niezrozumienie tego o czym tu rozmawiamy, bo wpływ na Pacific Rim może mieć i Transformers i hipotetycznie coś tak dalekiego, jak np. Rocky czy filmy z walką na pięści. Tu nie chodzi o to, że w jakimś poprzednim filmie działo się dokładnie to samo co w filmie Del Toro.

No ale wszystko po prostu sprowadza się do tego:
Cytat:ktoś wpadł na pomysł, że nakręci film o pilotach wielkich, napierdalających się robotów

I najlepiej na tym skończyć to męczące gadanie o konwencji:D

Odpowiedz
(21-10-2013, 16:43)vast napisał(a): są jeszcze jakieś inny filmy w konwencji pacific rim??

Atlantic Rim
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
I "Super Shark" aka "Rekin cycojad" ;)

Nawet pasuje do powyższej dyskusji:

Cytat:THE PRESIDENT: Bullets bounce off it, it walks around on its fins and it flies!?

ADVISOR: …It’s Super Shark.

[...]

WEAPONS EXPERT: It’s a special prototype tank.

SOME DAME: A walking tank?

WEAPONS EXPERT: A walking tank for a walking shark.

I niech nikt nawet nie próbuje się śmiać, taka konwencja :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Idealne.

Odpowiedz
Zajebiste, sam bym tego lepiej nie zmontował i skomentował. "The most awsome dumb movie ever made" to najlepsze podsumowanie :)

Odpowiedz
the Latino Peter Jackson.;)
O! iTunes visualiser przypomniał mi co uważam za spadek jakości efektów - portal na końcu, sekwencja przejścia przez niego, te tandetne wyładowania elektryczne itd. Screen nie oddaje do końca skali problemu, ale wrzucam, żeby nie było wątpliwości.

[Obrazek: 1z6unug.jpg]

Odpowiedz
(22-10-2013, 21:50)PropJoe napisał(a): Screen nie oddaje do końca skali problemu, ale wrzucam, żeby nie było wątpliwości.

Może ci się nie podobać jak to wygląda od strony pomysłu/designu, ale technicznie nie widzę żadnego problemu.

Honest trailers jak zwykle daje radę :)

Odpowiedz
Szkoda, że Honest Trailer Pacific Rim nie pojawił się parę dni wcześniej to może nie mielibyśmy tej niepotrzebnej dyskusji.
Chyba najlepsze podsumowanie tego filmu jakie się da.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon