Predator 2
Jedynka to przede wszystkim WYBITNY scenariusz, który powinien dostawać Oskara co roku. Ale także genialna reżyseria McTiernana, który jako jeden z niewielu potrafi coś wykrzesać z Arnoldzika. A przynajmniej tak wszystko dopiął wokół niego, że Arnoldzik nie miał szansy słabo wypaść.

A dwójka to taki tam fajny bieda akcyjniak z Polsatu do obiadu.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał posta dekady, nic dodac nic ujac:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
@Hitch
[Obrazek: oscars-standing-ovation.gif]
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Mam nadzieje, ze Hitch w nagrodę zagra z kims w piłkę na plazy:)

Odpowiedz
ale, że będzie z nimi grał?
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Będzie grał nimi

Odpowiedz
Predator 2 jako akcyjniak do obiadu...

No tak jest, zawsze jak za gówniaka oglądałem te filmy, to jedynka (szczególnie w czasach, gdy TV to był luksus) to było wydarzenie, a Predator 2? Zawsze wybrzmiewał jako taka druga część straight to vhs.

Odpowiedz
Przez te wszystkie heheszki Paxtona, babę goniąca Predka mopem, histeryzującego Glovera i inne kwiatki nie jestem w stanie inaczej traktować tego filmu jak właśnie.... letniego akcyjniaka polsatowskiego do obiadu. Albo parodię jedynki.

Odpowiedz
Naszla mnie kolejna mysl odnosnie dwojki.
Nie tylko techniczna strona wygladu Preda jest choojowa w stosunku do jedynki, ale tez to jak Pred sie zachowuje. McTiernan perfekcyjnie prowadzil Kevina, widac to w jego ruchach to jak chodzi, jak biegnie, jak skacze z gracja i powaga. Pred z jedynki to jebany skurczysyn i to widac po samych ruchach.
A w dwojce niby ten sam aktor w stroju a calkowicie inaczej sie zachowuje, tak jakby Hopkins mial gdzies to jak ma zachowywac sie kosmita. Po prostu mogl powiedziec do Halla: biegnij i skacz. Wyszlo to jednak mocno zwyczajnie w stosunku do pierwszego Preda i to mi sie nie podoba bo to obdziera z tej innosci i zajebistosci.

Mozna to tlumaczyc tym, ze to inny osobnik wiec i zachowanie inne, ale szkoda ze to zachowanie jest inne w sposób ludzki i mocno parodystyczny.

Odpowiedz
Ostatnio z racji spuszczania cisnienia ktore ostatnie wydarzenia mnie napompowaly namiętnie odświeżam na D+ rozne klasyki.
Czas przyszedl na dwojke Preda. Niesamowite jest to, jak bardzo ten film pod wzgledem technicznym zrobiony jest na odpierdol. Nikt tam na planie nie pilnowal ekipy technicznej? Czy Hopkins mial wszystko w dupie?
Efekty niewidzialnosci gorsze niz w jedynce, animatronika gorsza niz w jedynce, dzwiek Preda duzo gorszy niz w jedynce. Juz wiem tez od kogo Bay uczyl sie recyklingu scen we wlasnym filmie. Oprocz postaci granej przez Glovera i Paxtona cala reszta plaskich osobo postaci bez wyrazu i haryzmy w dodatku w wiekszosci mocno przerysowane, wrecz karykaturalne.
Dopiero teraz zauwazylem tez beznadziejne uzycie scen z oczu Predatora. W jedynce kazda taka scena miala jakis cel i byla pomyslowo poprowadzona. Tutaj albo mamy beznadziejnie zmontowane, uciete w dziwnym momencie albo sceny co do ktorych mialem jedna mysl. Po co mi to Hopkins pokazuje?
Nieudolne kopiowanie dialogow i scen z jedynki i niezrozumiale dla mnie uzywanie niewidzialnosci w niektorych scenach.
Gdy predator robi sieke na poczatku w wiezowcu, raz jest niewidzialny raz nie jest. Albo jest niewidzialne cialo oprocz dloni trzymajacej bron. Albo widzialna jest tylko sama bron. Smiech na sali.
Gdy Harrigann sciga Predatora ten jest niewidzialny by po chwili pokazac wspinajacego sie Predatora juz bez kamuflażu.
W finale w rzeźni Predator przez rozwaleniem ekipy Keysa uruchamia kamuflaż co pokazuje nam sekwencja z jego oczu by po chwili wskoczyc między agentow bez kamuflażu. Brak tu jakiejkolwiek konsekwencji. Ten film to jeden wielki burdel.
Co do dzwieku przypomnijcie sobie jak brzmial Predator w jedynce, a tutaj co? Glownie mamy dzwiek zarzynanego swiniaka.
Dwojka to marna parodia jedynki i coraz bardziej nienawidze tego filmu.

Odpowiedz
Czepiasz się nieistotnych pierdół i tyle.

Cytat:Juz wiem tez od kogo Bay uczyl sie recyklingu scen we wlasnym filmie.

A o co konkretnie chodzi?

Odpowiedz
To nie sa nieistotne pierdoly, to rzeczy ktore kluja w oczy i calkowicie wybijaja z immersji.

Co do recyklingu. Gdy Harrigann rozwala za pomoca granatnika drzwi rzeźni i zaczyna strzelac do Predatora mamy dwie identyczne sceny gdy od Yautji odbijaja sie kule. Powtórzona sekwencja jest tylko nieznacznie krotsza i momentalnie ucieta celem nieudolnego zamaskowania powtorki:)

Odpowiedz
A to fakt, to zdecydowanie wygląda na powtórzone ujęcie.

Cytat:To nie sa nieistotne pierdoly, to rzeczy ktore kluja w oczy i calkowicie wybijaja z immersji.

Oglądałem ten film co najmniej 20 razy i takie drobiazgi mnie z niczego nie wybijały, może jedynie poza tym, że Predator widzi bez maski tak samo, jak w masce, bo to jest spieprzone bezdyskusyjnie.

Odpowiedz
Serio czepiasz się "ręki" widocznej? Też mi się to ujecie nie podoba ale jasne jest czemu tak to pokazali.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Oczywiscie, ze sie czepiam. W jedynce tworcy nie traktowali widza jak idiote. Jak Predator w jedynce uzywal ostrzy to reka nagle nie stawala sie widoczna. Przeciez ten zabieg jest zalosny.

Odpowiedz
Cytat:Albo widzialna jest tylko sama bron.
Jak w jedynce zabija Dillona to ostrza są widoczne.

Cytat:W finale w rzeźni Predator przez rozwaleniem ekipy Keysa uruchamia kamuflaż co pokazuje nam sekwencja z jego oczu
Nie widzę tam niczego takiego.

Cytat:w dodatku w wiekszosci mocno przerysowane, wrecz karykaturalne.
Bo w jedynce nie byli. Wcale.

Odpowiedz
(30-09-2023, 11:49)Gieferg napisał(a):
Cytat:Albo widzialna jest tylko sama bron.
Jak w jedynce zabija Dillona to ostrza są widoczne.

Cytat:W finale w rzeźni Predator przez rozwaleniem ekipy Keysa uruchamia kamuflaż co pokazuje nam sekwencja z jego oczu
Nie widzę tam niczego takiego.

Cytat:w dodatku w wiekszosci mocno przerysowane, wrecz karykaturalne.
Bo w jedynce nie byli. Wcale.
Do pierwszego zarzutu. Ok bron jest jednak widoczna i w jedynce. Ale tylko ostrza. A co mamy w dwojce. Bron jest widoczna i kawalek reki. W nastepnej scenie bron jest widoczna, by zaraz nie byc widoczna, pojawia sie gdy Predator wylacza niewidzialnosc. :)

Co do drugiego. Po zobaczeniu świateł latarek, Predator klika cos na swoim urzadzeniu i patrzy sobie na rece, ktore w tym trybie mienią sie niebieskimi falami. Dla mnie jest jasne, ze uruchamial kamuflaż oraz upewnial sie czy dziala. Na potwierdzenie moich slow przytocze kolejna scene jak probuje wlaczyc kamuflaż i woda ze zraszaczy mu to uniemozliwia. Klikanie w urzadzenie na reku i patrzenie sobie na dlonie czy kamuflaz dziala.

:)

Odpowiedz
Cytat:cala reszta plaskich osobo postaci bez wyrazu i haryzmy

[Obrazek: S4XWE.gif]

King Willie, Danny, Leona są bez wyrazu i charyzmy? lol. nawet ten jamajec, który wbija sztylet w wiszącego kolumbijczyka jest w chvj dojebany i ma kozackie teksty.

Odpowiedz

Odpowiedz
Pewnie zastamawiacie się, tak jak ja?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon