TermiGifiernator
Liczba postów: 11,120
Liczba wątków: 57
Arahan napisał(a):szczerze to nie rozumiem głosów krytyki :/
A ja nie rozumiem jak można stawiać dwójkę wyżej od jedynki? Mówisz, że w sequelu mamy ciekawych bohaterów? Ja się pytam kogo? Glover? Alonso? A może Busey? Oni może i tak ale to raptem trzy postacie. A przepraszam zapomniałem o Paxtonie. On w sumie był najbardziej wyrazisty. A w jedynce masz oddział najemników, z dziesięciu chłopa, kobitka- wszystkie te postacie są z krwi i kości. Mają ciekawe osobowości, dialogi między nimi są kozacko ciekawe. Każdemu chcemy kibicować i kibicujemy. Śmierć każdego z nich nie jest ani trochę dla widza obojętna.
W dodatku strona techniczna filmu jak już mówiłem jest gorsza. Animatronika ryja Predatora w dwójce jest beznadziejna, ogólnie ryj Preda jest beznadziejnie zrobiony- jakby po macoszemu. Kolejną sprawą jest to , że dwójka praktycznie nie ma ani jednej epickiej sceny, sceny przy której pikawa rozrywa nam pierś z podniety, sceny dzięki którym gęsia skórka przyprawia o drgawki. Jedynka to praktycznie jedna wielka naładowana testosteronem i epą produkcja.
Zaznaczam iż fabularnie Predator 2 poszedł w świetną stronę, pomysł jest zajebisty, lecz niestety reżyser nie podołał zadaniu i miał chyba całkowicie w dupie pracę technicznych.
Rzekłam i nie będę powtarzał:). Predator to absolutne arcydzieło z mnóstwem epy- takie 20/10 i ch.j a raczej motyla noga:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
14-03-2010, 23:52
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Arahan, po cholerę piszesz dwa razy to samo? Wbrew pozorom, umiemy czytać, a klonowanie postów nie zmieni cudzego nastawienia. Ja lubię drugiego Predka, a Mierzwiak nie - BIG FUCKING DEAL.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
14-03-2010, 23:53
Stały bywalec
Liczba postów: 851
Liczba wątków: 7
No może już bez przesady z tym zacofaniem technicznym w porównaniu do jedynki. Mógłbym w zasadzie przyczepić się do wspomnianej twarzy Predatora(ale jakoś kosmicznie źle też nie jest, AVP pod tym względem to tragedia) plus kilka innych drobnostek(w jedynce też parę się znajdzie. Dla mnie film jest bardzo dobry i niewiele ustępujacy części pierwszej. To co działa na jego niekorzyść to oczywisty brak tego elementu zaskoczenia gdyż juz wiemy z jakim potworem mamy do czynienia. Druga sprawa to Danny Glover który pomimo tego że zagrał lepiej od Schwarzeneggera to o wiele mniej pasuje jako przeciwnik dla predatora.
koronex1989
15-03-2010, 00:00
Po prostu wypunktowałem swoją wypowiedź, żeby lepiej się czytało, bo może ktoś jednak ma z tym problemy ;) a na poważnie nikogo nie nakłaniam do zmiany zdania.
A co do Danusia, stary z Predatora 2 pamiętam wszystkich ważniejszych bohaterów, nawet King Willie utkwił mi w mózgu, a z jedynki to tylko Dutch, indianiec i murzyn. Reszta ... była jakaś reszta ?
15-03-2010, 00:01
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,455
Liczba wątków: 29
Danus napisał(a):Ale wiesz chodzi o to, że fabularnie to sequel znakomity. Jakbyś jednak chciał zrozumieć sens mojego poprzedniego posta to wiedziałbyś, że przyczepiłem się do strony technicznej filmu. Robiła niby ta sama ekipa, a efekt jest nieporównywalnie gorszy.
Wiem, ze przyczepiłeś się do strony technicznej ale ... no... hmm. Nie moge chyba dyskutować o tym filmie dopoki go nie odswieze.
Mierzwiak napisał(a):shamar napisał(a):głownym bohaterem Predatora 2, jest wg. mnie, bardziej sam Predator niż Glover
Jest, nie jest, w żadnym stopniu nie działa to na +/- tego filmu.
Uwazam , ze to plus. Poszerzono to co pozostawało w kwestii domysłow po czesci pierwszej czyli odkryto wiecej "tajemnic" Preda ale nie na tyle, zeby obedrzeć go z tajemniczosci ( patrz AvP )
shamar napisał(a):Jest kilka ciekawych postaci w scenariuszu ?
Mierzwiak napisał(a):Nie ma ani jednej.
To twoje odczucia. Wg. mnie taki King Willy jest bardzo fajna postacią. Podobnie Bussey.
Ale to juz pisalem. Bo niby kto był ciekawszy w 1 ? ( w koncu do Jedynki porownujemy ) ? Tych kilku komandosów, ktorzy skonczyli jako mieso armatnie ?
Dostałem to co chciałem czyli wiecej Preda, wiecej akcji, nowe otoczenie. Tylko znacznie gorszy klimat.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
15-03-2010, 00:04
TermiGifiernator
Arahan napisał(a):Reszta ... była jakaś reszta ?
Szkoda, że tak nie uważnie oglądasz filmy. Wystarczyło wiecej czasu patrzeć na ekran a nie na kubełek z popcornem*.
Taka przenośnia:P
Cytat:Tych kilku komandosów, ktorzy skonczyli jako mieso armatnie ?
To nie było tylko mięso armatnie. To był Poncho, Hawkins, Billy, Dillon, Mac, Blain. Nawet teraz jak mnie obudzisz w nocy po trzydniowej popijawie wyrecytuję Ci cały oddział Dutcha oraz wszystkie dowcipy Hawkinsa:) A z dwójki pamiętam Paxtona i Glovera, nikogo więcej:)
15-03-2010, 00:12
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Danus napisał(a):A z dwójki pamiętam Paxtona i Glovera, nikogo więcej:)
Osobiście jedynki pamiętam postacie, z dwójki - tylko facjaty aktorów. Taka drobna różnica między zapadającymi w pamięć bohaterami a takimi którzy są równie ciekawi co kartka papieru.
15-03-2010, 00:16
CGI Paul Walker
Danus napisał(a):Cytat:Tych kilku komandosów, ktorzy skonczyli jako mieso armatnie ?
To nie było tylko mięso armatnie. To był Poncho, Hawkins, Billy, Dillon, Mac, Blain. Nawet teraz jak mnie obudzisz w nocy po trzydniowej popijawie wyrecytuję Ci cały oddział Dutcha oraz wszystkie dowcipy Hawkinsa:) A z dwójki pamiętam Paxtona i Glovera, nikogo więcej:)
No własnie. A ja nie oglądałem Preda juz lata i pamietam tylko Billego, Duxa ( czarny , lysy murzyn ), tego w okularach , Carla Weathresa i Jessego Venture. Pozapominałem ich ksywki w wiekszosci i czasem nawet jak skonczyli.
Zeby nie było - nie uwazam , ze P2 jest lepszy od P1 ale uwazam, ze nie jest taki zły jak go niektórzy malują. Czy wy sobie zdajecie w ogóle sprawe z tego ile ja sie naczekałem aż on sie oficjalnie pokazał w Polsce na kasecie Imperialu ? z jakim opoznieniem ? ile było biegania za tym ? musiałem sie zapisać specjalnie do jednej wypozyczalni bo tylko ona kupiła ten film - dziwne nie jest skoro wszyscy ogladali go już lata wczesniej na piracie ( ja niesety swój starciłem )
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
15-03-2010, 00:16
Banned
shamar napisał(a):A ja nie oglądałem Preda juz lata
Stwierdzasz że dwójka ma ciekawszych bohaterów, po czym (po raz kolejny) oznajmiasz że słabo pamiętasz jedynkę :roll: Wiesz jaki sens ma taka dyskusja? Nie ma.
shamar napisał(a):Czy wy sobie zdajecie w ogóle sprawe z tego ile ja sie naczekałem aż on sie oficjalnie pokazał w Polsce na kasecie Imperialu ?
Nie chcę być niegrzeczny, ale wydaje mi się że, delikatnie mówiąc, nikogo to nie obchodzi.
15-03-2010, 00:21
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Też chyba sobie muszę powtórzyć, bo dla mnie dwójka technicznie nie ustępowała jedynce, a wręcz serwowała np taki kwiatek jak niewidzialny predek idący po wodzie - zresztą scena "King Willie vs Predator" jedna z moich ulubionych. To raczej z jedynki wspominam obwódki na predku zamiast efektu szklanej sylwetki.
Akcja na początku, akcja w mieszkaniu, w metrze, leczący się predator, scena w chłodni, dla mnie same plusy. Jedynkę wciąż stawiam trochę wyżej, ale uważam, że Predator 2 to może nie taki sequelo-geniusz jak Aliens, ale to dobry przykład jak zrobić dobry sequel.
Z wad bez wątpienia wymieniłbym absurdalne bzdury, które wygaduje tajniak do Glovera przed akcją w chłodni.
15-03-2010, 00:21
CGI Paul Walker
Mierzwiak napisał(a):shamar napisał(a):A ja nie oglądałem Preda juz lata
Stwierdzasz że dwójka ma ciekawszych bohaterów, po czym (po raz kolejny) oznajmiasz że słabo pamiętasz jedynkę :roll: Wiesz jaki sens ma taka dyskusja? Nie ma.
Ale mimo tego, ze 2 tez nie ogladałem lata to pamietam doskonale kazdą postać z 2. Wiec chyba cos w tym jest.
Mierzwiak napisał(a):Nie chcę być niegrzeczny, ale wydaje mi się że, delikatnie mówiąc, nikogo to nie obchodzi.
To było w ramach ciekawostki. Moze kogoś to obchodzi. Moze ktoś miał podobnie wiec czemu zabierasz głos za wszystkich ? Oni sie na to godzą ?
15-03-2010, 00:23
TermiGifiernator
Craven napisał(a):leczący się predator
Scena ta wypada kiepsko przy tej z jedynki.
Craven napisał(a):To raczej z jedynki wspominam obwódki na predku zamiast efektu szklanej sylwetki
Mówiłem to już, że nie chodzi o efekty niewidzialności. W tych jest tylko jeden babol. Reszta spoko.
15-03-2010, 00:27
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Danus napisał(a):Craven napisał(a):leczący się predator
Scena ta wypada kiepsko przy tej z jedynki.
I beg to differ... I jeszcze dorzucili żarcik ze starszą panią.
15-03-2010, 00:34
Banned
Cytat:Ale mimo tego, ze 2 tez nie ogladałem lata to pamietam doskonale kazdą postać z 2. Wiec chyba cos w tym jest.
W twoim przypadku na to wygląda.
shamar napisał(a):To było w ramach ciekawostki.
Zabrzmiało jak coś bardzo, bardzo ważnego. Sorry :wink:
15-03-2010, 00:36
CGI Paul Walker
Mierzwiak napisał(a):Zabrzmiało jak coś bardzo, bardzo ważnego. Sorry :wink:
Nie ma za co. Wtedy, jak byłem dzieciakiem i biegałem za tym to w sumie było dla mnie coś waznego i spedzało mi sen z powiek więc w jakiejs czesci masz racje :grin: :wink: . Ehh, to były piękne czasy, piękne problemy.
A to pewnie wszyscy tu widzieli.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ljEC7HKbP0g[/youtube]
15-03-2010, 00:43
TermiGifiernator
Było
15-03-2010, 00:53
悟
shamar napisał(a):Duxa
Duke'a chyba :lol:
A w zasadzie to Maca.
-- Laozi
15-03-2010, 08:14
悟
Phil, przypadkiem nie podobało ci się "Die Another Day"...? :)
-- Laozi
15-03-2010, 08:52
CGI Paul Walker
Hitch napisał(a):Duke'a chyba :lol:
A w zasadzie to Maca.
Racja. Skelroza... :roll:
Phil napisał(a):Tu najbardziej w pamięć zapadła mi termowizja bez maski : ).
:shock:
15-03-2010, 13:43
悟
Przy DAD nawet AvP Andersona to arcydzieło, a ty narzekasz na wielokrotnie lepszy film Hopkinsa. Damn, nigga!
-- Laozi
15-03-2010, 15:30
|