Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
(08-05-2012, 00:27)Craven napisał(a): Tym bardziej puściłeś coś co mogło być fajną niespodzianką. Teraz może się tylko potwierdzić lub nie. W pierwszym przypadku nie będzie niespodzianki, w drugim wypadku będę rozczarowany.

Niemniej są to słowa Ridleya, który martwi się o spoilery bardziej od fanów, a ponadto ten wywiad był już chyba tutaj wrzucany. Być może jest to chybiona interpretacja geeków i zbytnie wczytywanie się w jego słowa. Tak czy siak, okej, jeśli takie wzmianki uznajemy za spoilery, to będę ważył zawartość postów...

Po nowym tv-spocie faktycznie widać, że post-produkcja trwa w najlepsze. :)

Mam mieszane uczucia co do słów tej dziewuchy z Twittera. Niby nie ma żadnych dowodów na to, że były jakiekolwiek testowe pokazy, a ze względów bezpieczeństwa pierwsze mają być dla prasy w ciągu paru tygodni. Z drugiej strony, wątpliwe, że ktoś podszywa się pod nią/podkradł jej konto, i nie wydaje się też, by uskuteczniała trolling. Zwolennicy teorii konspiracyjnych przekonują już, że to pracownik Foxa wkręca wszystkich i obwieści potem triumfalnie "Successful troll reporting".
Początkowo traktowałem to 50/50, przez powyższe chcąc nie chcąc zacząłem wierzyć bardziej, ale wczoraj ktoś sparafrazował jej słowa o zakończeniu.

Nie wkleję tego nawet pod znacznik, by nie złamać woli niektórych (kilka osób by się pewnie skusiło), ale generalnie patrząc na wszystkie zebrane materiały, oznaczałoby to między innymi, że ktoś ma problem z trzyaktową kompozycją scenariusza. Poza tym 3/4 jej słów to popularne sieciowe spekulacje. Dziwna sprawa. Albo komuś się wybitnie nudzi, albo scenarzyści dali ciała.

Odpowiedz
Jeśli o problemach scenariusza zaczną pisać recenzenci którzy faktycznie widzieli film, ok, póki co żadne tego typu doniesienia mnie nie interesują, zwłaszcza że pochodzą od jakichś tam osób, które rzekomo widziały film na jakichś tam pokazach o których dziwnych trafem nikt nie słyszał i nie wiadomo czy w ogóle się odbyły.

Jeszcze słówko o tym, czy trailery pokazały za dużo - w jednej kwestii na pewno. Nie przypominam sobie innego filmu, w przypadku którego z jednej sekwencji pokazano by aż tyle fragmentów, a mam na myśli eksplozję statku Jockeyów.

Co widzieliśmy?

- Otwierające się wrota, widok spod ziemi
- Noomi stojącą, uciekającą, skacząca nad otwierającymi się wrotami
- Statek Jockeyów wylatujący spod ziemi
- Startującego Prometeusza, w tle wznoszący się statek Jockeyów
- Vickers wbiegającą do kapsuły ratunkowej
- Kapsułę z Vickers wystrzeliwaną z Prometeusza lecącego w kierunku statku Jockeyów
- Prometeusza wbijającego się w statek Jockeyów
- Aż 3 różne ujęcia eksplozji
- Sporo ujęć z Vickers i Shaw uciekających przed toczącym się statkiem

Jeden wielki WTF.

Odpowiedz
(10-05-2012, 12:10)Mierzwiak napisał(a): Jeszcze słówko o tym, czy trailery pokazały za dużo - w jednej kwestii na pewno. Nie przypominam sobie innego filmu, w przypadku którego z jednej sekwencji pokazano by aż tyle fragmentów, a mam na myśli eksplozję statku Jockeyów.

Co widzieliśmy?
(...)
Jeden wielki WTF.

To jest fakt, wydaje mi się, że ludzie od marketingu montują wszystko całkiem inteligentnie i zastawiają dużo zmył, ale tego akurat nie pojmuję.

Wracając jeszcze do panieneczki z Twittera - jeżeli faktycznie widziała film (do czego wciąż nie jestem przekonany) to prawdopodobnie pomyliła urwaną scenę z cliffhangerem. A mianowicie, jeśli coś jej pokazali, to bez ostatnich 7-8 minut. To by trochę tłumaczyło... Nie wiem, o co chodzi z tymi 7-8 minutami, ale Ridley wspominał,
a jakieś tam kinowe źródło mówiło przed nim, że końcówki nie dostał do celów marketingowych ani też nie widział niemal nikt.

Tylko i wyłącznie na podstawie wywiadów/trailerów/domysłów:

I tak swoją drogą, czy ktoś przypomina sobie, jak Ridley wspominał w wywiadach o horrorze,

Odpowiedz
Wiecie co? Znudziło mi się już oczekiwanie na ten film i jaranie każdym jego szczególikiem. Nawet poczekam sobie do lipca i nie jestem już zły na naszego dystrybutora. Słowem, choć kampania była ok, to mam już tego filmiku po czoło i odpocznę sobie czas jakiś. Przynajmniej obejrzę z przyjemnością i, mam nadzieję, nie znając całej fabuły. Choć po premierze pewnie, z ciekawości, na RT zajrzę ;)

Odpowiedz
Kilkanaście fotek (głównie skafandrów).

[Obrazek: 5572_5f44_500.png]

http://www.ew.com/ew/gallery/0,,20483133_20594662,00.html#21157250

Odpowiedz
(10-05-2012, 11:34)Galadh napisał(a): Po nowym tv-spocie faktycznie widać, że post-produkcja trwa w najlepsze. :)

A co tam jest nowego/zmienionego? Nikt tu nie zapodaje TV spotów.

(11-05-2012, 00:10)Bielau napisał(a): Kilkanaście fotek (głównie skafandrów).

Wyglądają jak z Trona. To jest oficjalne? bo wygląda na domową robotę jakiegoś pryszcza.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak, to są te same kostiumy które noszą w filmie i które widzieliśmy już miesiące temu. Pierwszy raz je widzisz czy jak?

Odpowiedz
Kostiumowe widmo.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(11-05-2012, 00:14)Mierzwiak napisał(a): Tak, to są te same kostiumy które noszą w filmie i które widzieliśmy już miesiące temu. Pierwszy raz je widzisz czy jak?

Prawie - na klipach nie były takie oczojebne. Te kolorowe linie to naprawdę nie wiem po co dodali...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie prawie, tylko TE SAME. Naprawdę będziemy po raz enty wałkować temat "Kostiumy na zdjęciach z planu/sesji promocyjnej wyglądają gorzej niż w filmie"? Grow up.

Odpowiedz
Tak. I szminka Charlize też mi się nie podoba!

Odpowiedz
Dawno nie było też mowy o rozbieżności technologii między Alienem a Prometeuszem.

Odpowiedz
Gdyby Scott zadecydował o umieszczeniu w filmie kineskopów zamiast płaskich ekranów, czy białych lampek (komputer matka) a nie światłowodów z ledami, klawiatury z dużymi i wysokimi klawisza, zamiast ekranów dotykowych, to wyglądałoby to zbyt staroświecko. Wieloletni fan Obcego byłby zachwycony takim ujednoliceniem, ale co powiedzieliby młodzi? Nie jeden poskarżyłby się na facebooku - tyle lat do przodu, a technologia poszła wstecz ;) Ale to są tylko detale. Statki kosmiczne mają podobne elementy, podobnie działający napęd. Komory kriogeniczne zyskały coś w stylu wskaźników/ekranów przeziernych. Pomieszczenia i korytarze statku na pierwszy rzut oka niewiele różnią się od tych z które znamy z poprzednich części. Wóz zwiadowczy wygląda za to bardziej "prymitywnie" niż wojskowy z Aliens (budowa, wygląd zewnętrzny). Zapewne po obejrzeniu filmu więcej rzeczy uda się wyłapać.

Odpowiedz
(11-05-2012, 00:11)shamar napisał(a): A co tam jest nowego/zmienionego? Nikt tu nie zapodaje TV spotów.

Choćby to:

I inne sceny z tellurium. + na Prometeuszu pojawił się napis z nazwą statku, ale to akurat wygląda pod względem wykonania nieco dupnie.

Poza tym amazon zapodał listę utworów z OST. Spoilerowo:

Odpowiedz
Oczywiście zgodnie z filozofią nie czytania i nie oglądania już niczego związanego z Promkiem musiałem rzucić okiem na spis utworów. Po pierwsze, nienawidzę gdy tytuły odnoszą się do fabuły filmu. Po co? Po drugie, niektóre brzmią intrygująco, szczególnie ostatnie cztery; jeśli utwór 21 to zderzenie ze statkiem Jockeyów, jestem cholernie ciekaw co nastąpi później.

Odpowiedz
(11-05-2012, 00:14)Mierzwiak napisał(a): Tak, to są te same kostiumy które noszą w filmie i które widzieliśmy już miesiące temu. Pierwszy raz je widzisz czy jak?

->

(11-05-2012, 00:35)Mefisto napisał(a): Prawie - na klipach nie były takie oczojebne. Te kolorowe linie to naprawdę nie wiem po co dodali...

(11-05-2012, 09:45)Galadh napisał(a): Choćby to:
I inne sceny z tellurium. + na Prometeuszu pojawił się napis z nazwą statku, ale to akurat wygląda pod względem wykonania nieco dupnie.

Ok. To się przyjrzę z ciekawości. Oglądanie ewolucji w efektach mnie intrygowało od zawsze.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(11-05-2012, 00:35)Mefisto napisał(a): Prawie - na klipach nie były takie oczojebne. Te kolorowe linie to naprawdę nie wiem po co dodali...

Porównaj, jak wygląda Noomi na tych fotkach i dopiero wtedy mów, czy coś jest oczojebne.

[Obrazek: 308465.1.jpg?l=1333701816000]

[Obrazek: 5572_5f44_500.png]

Odpowiedz
(11-05-2012, 12:54)raven.second napisał(a): Porównaj, jak wygląda Noomi na tych fotkach i dopiero wtedy mów, czy coś jest oczojebne.

Bo jest - mówię tu o fotach promocyjnych, w których naprawdę nie wiem po co je bardziej zaznaczyli.

Odpowiedz
Charlize wygląda w tym kostiumie apetycznie :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Charlize wyglądałaby apetycznie nawet w potarganych kalesonach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon