Quo Vadis, Kino ?
Jakby nie bylo kryzysu paliwowego, to pewnie Ryanair nie wypierdzielalby z rozkladu 70% lotow (w tym mojego), a CentralWings nie wycofalby swoich uslug z polowy lotnisk w UK. W kazdym razie - tym razem nie zartuje, kurna! :) Czy jak sie spojrzy na kino w perspektywie nieco szerszej niz "uuu, tylko robia sequele", to od razu odbieracie to jako robienie sobie jaj?

Odpowiedz
Jakbyś był lepiej zorientowany w lotnictwie cywilnym to wiedziałbyś, że Central ma kłopoty od dawna i nie chodzi o paliwa, jest to nieudane dziecko równie nieudanej firmy matki - LOT. Mimo to, do kolekcji ośmiu Boeingów 737 krajowych dokupuje 3 i otwiera się na Ukrainę. Cena kerozyny (paliwo lotnicze) rośnie, ale równie duże są opłaty na Polskich lotniskach i raczej to odstrasza Ryana.
Nie jako robienie jaj, wybacz rozpędziłem się, ale potraktowaliście temat lekceważąco więc myślałem, że twoja wypowiedz jest podlana sosem ironii.

Faktycznie kryzys paliwowy o ile nadejdzie może namieszać w Hollywood, ale jednak wytwórnie są na tyle bogate, że powinny sobie z tym poradzić.

Hm ... co powiecie na taką reakcję łańcuchową:
Paliwo drożeje, więc producenci filmów muszą to sobie odbić, drożeją bilety do kina, ludzie przestają chodzić do kina, producenci przestają produkować wysokobudżetowe filmy, skupiają się na treści nie efektach :) Przyjemna perspektywa

Odpowiedz
Przyznajesz ze ceny paliwa rosna. Niby czemu, twoim zdaniem, tak sie dzieje? (pytanie retoryczne)

A teraz pofantazjuje sobie jeszcze bardziej (to ciekawsze niz jojczenie o sequelach). Juz dzis powstaja filmy typowo agitacyjne, przynajmniej w USA. Po WTC byl na nie boom. Zalozmy, ze wydarzy sie kolejny atak i rozpeta sie bardziej otwarta wojna mieszy zachodem a muzulmanami. Jak to wplynie na kino? Czy tak jak w latach 40. bohaterowie z kreskowek beda robic sobie jaja z przyglupawych zolnierzy wroga? Czy moze dzisiaj podejdzie sie do sprawy z wieksza subtelnoscia? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc, patrzac na odcinek South Parku traktujacy o Osamie. W porownaniu z nim stare kreskowki to szczyt subtelnosci. Ale to chyba dowod tego, za jakich idiotow maja widownie tworcy. Jesli dojdzie do wojny, Bay bedzie mial duzo pracy.

Odpowiedz
Jeśli dojdzie do wojny to w każdym filmie from US and A będzie amerykańska flaga (jakby teraz jej nie było) i masa patosu. Z tym, że widzę tutaj pewną analogię między tym co jest teraz w Ameryce, a tym co się działo u nas, gdy czytaliśmy Mickiewicza czy Sienkiewicza. Ku pokrzepieniu serc ?
Pamiętam taki filmik z Donaldem ( tym od Disneya ) śmiejącym się z nazistów

wspomniany filmik, nie powiem dość szokujący, więc co może być teraz ?

Odpowiedz
A ja tam się nie boję przyszłego kina. Patrząc na poruszony przez Was problem wyczerpywania się złóż paliw naturalnych, widzę dramat o skali przerastającej wielki kryzys gospodarczy sprzed II Wojny Światowej. Smutno mi to pisać, ale w moim odczuciu powinniśmy się cieszyć dzisiejszym kinem, bo za jakieś 10 lat staniemy w obliczu katastrofalnego wzrostu cen spowodowanego zachamowaniem transportu, brakiem energii elektrycznej. Pomijam fakt obniżenia standardu życia, świadczeń medycznych etc. Kino nikogo nie będzie obchodzić, bo wybuchnie wojna rodem z najgorszych koszmarów Toma Clancy'ego i wszyscy zginiemy w eksplozji termojądrowej, bo o ile ONZ nie odważy się użyć broni masowej zagłady, to kraje pokroju Chin czy Korei nie będą mieć takich oporów. A czemu wybuchnie wojna skoro każdy będzie cierpieć z tego samego powodu? W czasie kryzysu, kiedy poziom stresu sięga zenitu, wystarczy najmniejszy pretekst.
Dlatego nie bójmy się niekończących się sequeli i adaptacji gier komputerowych. Jak to powiedział Billy w Predatorze "We all gonna die".

Szczerze to popieram opinię, że ten temat jest zbędny i służy tylko zaspokojeniu grafomańskich zapędów forumowiczów.

Odpowiedz
military napisał(a):Juz dzis powstaja filmy typowo agitacyjne, przynajmniej w USA. Po WTC byl na nie boom.

que?

Odpowiedz
arahan napisał(a):Dobre filmy nawet jeśli są kręcone to giną w natłoku tandety i kiczu.

Przypomnij sobie jakie dwa filmy były głównymi faworytami oscarów w tym roku. Tandetne i kiczowate? Ginąć to dobre filmy mogą w box-officie(ale i tak się zwracają jak na to zasługują), ale powiedzcie mi, czy tak nie jest od zawsze? Przecież od zawsze były filmy artystyczne i komercyjne(wiem, śliskie pojęcia), czym Wy się wszyscy przejmujecie? Moja opinia jest taka, że teraz kręci się na całym świecie tyle filmów i dostęp do niech wszystkiech jest tak łątwy, że nie starczy nam życia, żeby zobaczyć wszystkie bardzo dobre filmy...

W sprawie ropy to ja mam tylko jedno pytanie do Mentala, bo mi się nie chce całego raportu czytać. Zapasy, to znaczy to co mają wydobyte i pochowane w magazynach, czy to co mają w ziemi? Ja się o ropę póki co nie boję(ale o jej ceny już tak) bo jeszcze na ładnych parę lat jej wystarczy. Jak mojemu nauczycielowi geografi się mówiło, że się ropa kończy to mówił że chuja prawda bo odkryli jakieś wielkie złoża pod atlantykiem koło Brazyli i zaliczal odpowiedz jako błędną:D Kiedyś w Wyborczej był artykuł ogólnie o ropie. Najbardziej ciekawiła mnie tabelka ze znanymi zasobami ropy na całym świecie oraz obecne i prognozowane zużycie ropy. Policzyłem sobie i wyszło, że koło 70 lat potrzeba, żeby się nam ropa skończyła, więc najpewniej umrę jako staruszek podczas wojny o ropę jeżdżąc do końca życia benzynowym samochodem z koszmarnie drogim paliwem.

Odpowiedz
simek napisał(a):W sprawie ropy to ja mam tylko jedno pytanie do Mentala, bo mi się nie chce całego raportu czytać.
Nie wierzę.

Nie. Wierzę.

Nie. Wie. Rzę.

Niewierzęniewierzęniewierzę.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
simek napisał(a):Jak mojemu nauczycielowi geografi się mówiło, że się ropa kończy to mówił że chuja prawda bo odkryli jakieś wielkie złoża pod atlantykiem koło Brazyli i zaliczal odpowiedz jako błędną:D

twój nauczyciel nic nie wie i mało rozumie. złoża ropy odkryli na Plutonie i dlatego - w tajemnicy przed NASA - zmienili status owego ciała z pełnoprawnej planety na kosmicznego karła. tak dla niepoznaki, żeby Ruscy mogli bez ograniczeń czerpać stamtąd surowce. to wszystko wielka polityka, stary, wielka polityka na skalę kosmiczną.

Odpowiedz
Czy wielkich złóż ropy nie ma przypadkiem na biegunach? Chyba że pomyliłem ropę z podziemnymi bazami obcych :roll:

Odpowiedz
Z tego co się orientuje to ropa pod biegunami(zwłaszcza północnym) na pewno jest, ale nie wiadomo ile, bo ciężko tam, póki co się wwiercać i badać, ale ocieplenie klimatu robi swoje. Problemem jest też to, że nie wiadomo kto ma prawo do tych złóz LINK

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon