Benicio del Toro w roli głównej. Nie potrzebuję innej rekomendacji.
25-11-2018, 17:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2018, 17:11 przez Mental.)
|
Escape at Dannemora (SHOWTIME)
|
|
Serial skupia się na historii, która wydarzyła się w roku 2015. Z więzienia Dannemora, najpilniej strzeżonego ośrodka w stanie Nowy Jork, zbiegło dwóch więźniów skazanych za morderstwo. Ich ucieczka była doskonale zaplanowana i doprowadziła do zorganizowania obławy w całym stanie na niespotykaną nigdy wcześniej skalę.
Benicio del Toro w roli głównej. Nie potrzebuję innej rekomendacji. 25-11-2018, 17:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2018, 17:11 przez Mental.)
To obejrzyj i napisz cos o serialu, bo zwiastun już latał na forum. Elo, leci ban dożywotni i zakaz zbliżania się do komputera. Pozdrawiam, FBI.
25-11-2018, 19:23
Jakaś moda ostatnio na seriale przypominające wizualnie kino z lat 70 - Homecoming, teraz właśnie zacząłem Little Drummer Girl (choć tutaj wiadomo, epoka). Escape będę oglądał na dniach bo opinie są bardzo pozytywne i oglądanie Benicio zawsz przyjemność.
25-11-2018, 21:51
Nie przewidziałem, że zdążę obejrzeć wszystkie odstępne odcinki i będę musiał czekać na kolejne jak jakiś wieśniak. Rozkręca się dosyć wolno, niby żadne arcydzieło, ale czym dalej, tym lepiej z kulminacją w piątym. Dobrze zagrane. Stiller całkiem ogarnia reżyserię - bez fajerwerków, ale solidna, surowa robota, bez żarcików i typowych więziennych banałów (może poza konfliktem "rasowym"). Czekam na kolejne.
20-12-2018, 23:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2018, 23:27 przez PropJoe.)
Obejrzałem dopiero 2 odcinki i już z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to najlepsza serialowa premiera 2018 roku i chyba najlepszy serial spod bandery Showtime (Homeland ma u mnie drugie miejsce). Jestem na 100% pewny, że reszta odcinków nie będzie gorsza ani na jotę. Ben Stiller daje do pieca na stołku reżyserskim, i fajnie by było, gdyby zaczął więcej pracować nad projektami nie będącymi komediami.
03-01-2019, 15:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2019, 15:42 przez Derelict Machine.)
Pytanie dla tych co widzieli całość:
Na imdb/wikipedii jest napisane, że seria ma 7 odcinków. Wchodzę na HBO Go, a tam 8 odcinków. Ostatni odc był na tyle długi, że HBO go podzieliło czy o co chodzi?
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
08-01-2019, 18:55
Showtime coraz lepsze te seriale dostarcza. "Escape at Dannemora" co prawda nie jest żadną premierą roku, ale to bardzo dobra, strasznie wciągająca produkcja, idealna do oglądania ciągiem. 7 odcinków, prawie każdy trzyma wysoki poziom, nie licze jedynie kiepskiego epizodu retrospekcyjnego, nie cierpie wrzucania takich motywów na takim etapie produkcji. Potem finał na szczęście swoim klimatem wszystki wynagrodził.
Serial jest wzorowo wykonany. Świetne zdjęcia (las!!), fantastycznie zmontowany oraz rewelacyjnie udźwiękowiony! Dobór piosenek, super robota! Na dodatek wyreżyserowane to jest bardzo solidnie, energicznie i z pomysłem, nie sądziłem, że Stiller umie nakręcić tak surowy, realistyczny serial który jednocześnie ma świetne tempo i dużo energii. Dialogi też napisano bardzo dobrze. Aktorsko wzorowo z dużym wskazaniem na małżeństwo oraz del Toro który dał chyba najlepszy popis jaki widziałem. Dano nieco zbyt jednowymiarowy, ale i tak bardzo dobrze wypadł w scenach przede wszystkim z Benicio. 8/10 03-03-2019, 02:56 (03-03-2019, 02:56)Kuba napisał(a): 7 odcinków, prawie każdy trzyma wysoki poziom, nie licze jedynie kiepskiego epizodu retrospekcyjnego, nie cierpie wrzucania takich motywów na takim etapie produkcji. Zgodziłbym się z Tobą, bo też nie lubię takich numerów na takim etapie produkcji, ale w przypadku tego serialu widać, że nie było to wymyślone, bo tak, ale miało swój cel, że akurat w tym momencie serialu pokazano retrospekcje. Serial nie stara się zyskać sympatii widzów do bohaterów od pierwszego odcinka, ale udało się Stillerowi sprawić, że kibicowałem im od pierwszego odcinka by udało się uciec. Nie polubiłem, ale kibicowałem planowi, tylko do czasu, czyli piątego odcinka. Bo właśnie w tym odcinku Stiller pokazał co doprowadziło do wylądowania Richarda i Dawida w więzieniu i tak mnie uderzyły ich czyny, że po prostu znienawidziłem ich od tego odcinka. Coś tam wcześniej było wspomniane i można było się domyślić za co siedzą, że na pewno nie za niewinność ale jak pokazali, np. historię od której odcinek piąty się zaczyna to mnie zmiotło po prostu emocjonalnie. Więc po piątym odcinku byłem całkowicie po stronie gliniarzy. Odwróciły mi się priorytety. Świetnie to sobie Stiller ze scenarzystami wymyślił, w tym przypadku takie rozwiązanie było super. Oczywiście serial dobry, nawet bardzo, ale dla mnie trochę za wolno się rozkręcał w pierwszych trzech odcinkach, choć kolejne to nadrabiają. A co do aktorstwo to prawda, że trójka głównych aktorów świetna, choć grają obrzydliwe typy i niesympatyczne. Ale równie dobry jest Eric Lange w roli męża Tily. Gra za przeproszeniem wieśniaka (plus charakteryzacja świetna, nie tylko jego), ale też to jedna z niewielu postaci, której było mi zwyczajnie szkoda. Facet dał się omotać Tilly a jednocześnie ją szczerze kochał. 03-03-2019, 03:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2019, 03:47 przez michax.)
Mam tak samo: ten odcinek retrospekcyjny wynosi serial na wyższy poziom. Człowiek z automatu im kibicuje, a tu nagle taki szok. Gdyby pokazali to na początku, nie robiłoby takiego wrażenia i pewnie gorzej oglądałoby się cały serial, no bo kto trzymałby za nich kciuki?
03-03-2019, 09:54
Ja generalnie byłem raczej obojętny na los wszystkich bohaterów. Scena z przeszłości Sweata - mocna, ale jakoś mnie nieszczególnie poruszyła. Jedyna postać która wywołuje jakieś tam emocje to mąż Tilly, świetnie zagrany i napisany, bohater o wielkim sercu i chciałem dla niego jak najlepiej.
03-03-2019, 11:07
Mnie najbardziej rozwaliła informacja, o której nie wiedziałem przed obejrzeniem. David Sweat w dwa dni sam pokonał ok. 30 km, a przez dwa tygodnie ze swoim zapijaczonym partnerem zaledwie 5. Gdyby sam uciekał, dotarłby pewnie na Alaskę w tydzień. A tak musiał wlec za sobą tego menela.
No i policjant z prawie 100 metrów strzelający w plecy uciekającemu człowiekowi. Tylko w USA dostaje się za coś takiego medal :) Przechodząc do kwestii stricte artystycznych: bardzo podobał mi się oldschoolowy feel serialu. Ben Stiller jako reżyser wywiązał się ze swojej roli znakomicie. Na koniec pytanko do znawców angielskiego. Dlaczego w tytule jest "at"? Czemu nie jest "Escape from Dannemora"? 03-03-2019, 15:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2019, 15:20 przez Mental.)
Oddajmy głos samemu Stillerowi:
Cytat: So, I want to start off as all great interviews do with a question about a preposition. Why is it Escape “at” and not “from” Dannemora?
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 03-03-2019, 23:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2019, 23:33 przez nawrocki.)
Jeśli mam zgadywać - żeby uczynić tytuł bardziej niejednoznacznym i przekierować część uwagi na Tilly, która też pragnie "ucieczki" od swej szarej egzystencji w miasteczku, poprzez związek z naszymi dwoma ancymonami. W tym sensie jej ucieczka dokonuje się "w" Dannemorze, nie "z" Dannemory.
EDIT: Ok, jednocześnie nawrocki wrzucił wyjaśnienie Stillera. Byłem blisko. 03-03-2019, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2019, 23:38 przez Paszczak.)
świetny serial, świetny del Toro, świetna Arquette (chyba tutaj osiągnęła życiówkę)
niesamowite jak Tilly dała się im omotać z powodu tego, że była zagubiona, spragniona uwagi i emocji odcinek z retrospekcjami niepotrzebny, wystarczyło gdzieś od 3 odcinka wrzucić na początek kilka minut jak główni bohaterowie trafili do więzienia całościowo to bardzo zacny serial 19-02-2026, 10:20 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992) | military | 1,261 | 216,967 |
04-05-2026, 01:29 Ostatni post: michax |
|
| Douglas is Cancelled (ITV, Sky Showtime) | michax | 1 | 452 |
21-10-2024, 12:04 Ostatni post: PropJoe |
|
|
|
The Curse (Showtime, 2023) | Kryst_007 | 3 | 1,190 |
24-10-2023, 12:52 Ostatni post: Derelict Machine |
| Ray Donovan (Showtime, 2013-) | Hannibal | 6 | 3,309 |
22-11-2021, 20:07 Ostatni post: Trailery Srailery |
|