Ankieta: Czy bohaterowie złapią seryjnego samobójcę?
TAK
NIE
[Wyniki ankiety]

Służby Specjalne [reż. Patryk Vega]
Cytat:na kanwie kontrowersyjnych historii można tworzyć gros teorii spiskowych

Żeby było jasne, ja nie jadę po tym filmie za "teorie spiskowe". Zgadzam się z większością rzeczy i dialogów pokazanych przez Vegę. Dobija mnie tylko narracyjna nieporadność, reżyseria do dupy i wciskanie na siłę motywu "uczłowieczenia" bohaterów (jakby to miało ich uratować).

Odpowiedz
(22-02-2015, 16:50)joozeek napisał(a): No jak nie? Jest spowiedź i akt skruchy, a potem gotowość odejścia z pracy:) Oczywiście pryska w wiadomym momencie, ale do pewnej chwili przyjmuje katolicki sposób widzenia świata, czyli staje się modelowym katolikiem.
Nie staje sie i przeciez dobitnie to widac w ostatniej scenie z Chabiorem w filmie i dialogu, ktory tam pada. On nie zmienia sie dlatego, ze doznal olsnienia, tylko, dlatego ze chwyta sie byle czego, by sie uleczyc. W rzeczywistosci pozostaje taki sam. Ten gosc to kawal szuji i cwaniaka, który nie będzie nawet kwestionowal zabicia kolegi z pracy. Z uśmiechem mówi jak dlugo juz jest w sluzbach. Gdyby sie zmienil i uwierzyl w Boga to by nie wracal do Sluzb, bo przeciez po co, skoro jest Bóg i jest najwazniejszy?

Cytat:Nie czytałem podręczników o pisaniu scenariuszy(pozdro, Crov), ale czy to nie jest tak, że życie prywatne bohaterów powinno się pokazywać, byśmy umieli zrozumieć ich ewentualne zachowania w pracy itepe? Jak adopcja, choroba czy lęk przed facetamj ma się do tego, co robią?
I dokładnie tak jest w tym filmie. Życie bohaterów przecież bezpośrednio wpływa na to, co robia. Białko pcha do dołaczenia do Slużb, Chabiora do "nawrócenia", a Cerata najpierw do dolaczenia, a potem do odkręcenia paru spraw.

Odpowiedz
Swoją drogą wypiszcie proszę sprawy i ludzie którymi inspirował się Vega?

Lepper to wiadomo, Palikot i Macierewicz też, ale reszta?

Kim był ten ciapaty z ochroniarzem co niby kato-prawicę miał sponsorować? Kim był ten co zamówił szafę i go pocięli? Generał to niby Petelicki? Kim był koleś który przejął komórkę po generale?

Odpowiedz
Eugeniusz Wróbel - znaleziony w beczce - http://zygumntbialas.neon24.pl/post/113896,minely-cztery-lata-od-smierci-dr-eugeniusza-wrobla
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Strasznie męczący film. Na razie po 45 minutach daję sobie spokój. Fatalne, faaaaaataaalne dialogi, choas narracyjny, ta forma z napisami przy co drugim zdaniu. Jak czytam, że SS lepsze od Bogów... Rodia, bożesztymój, przecież to kino w każdym aspekcie stoi kilka pięter niżej od Bogów. Nie jestem w stanie ogarnąć zachwytu nad tą filmową kupą.

Odpowiedz
Nic nie poradzę, des - dla mnie Bogowie nie mają jaj, są bezpłciowi; SS przynajmniej są jakieś. Bogowie to przezroczysta forma filmowa, a raczej jej brak, SS mają jakiś tam autorski sznyt, który nadaje temu filmowi wyrazu. Nie zgodzę się, że dialogi są fatalne - no bez jaj, chcesz mi powiedzieć, że teksty Chabiora są słabo napisane?
Warszawa w tym filmie też mi się podobała. Wkurzali mnie jedynie naturszczycy i momentami scenariusz. Wstawki "encyklopedyczne" faktycznie słabe.

Ogólnie to zauważyłem, że wobec "Służb Specjalnych" dominują dwa skrajne typy reakcji, jednoznacznie negatywna i jednoznacznie pozytywna. Nie ma raczej nic pomiędzy. Mi się ten film podobał :)

Odpowiedz
Ja oglądam w wersji serialowej i wciągnęły mnie tylko elementy komediowe, Chabior niemal każdym tekstem masuje mi przeponę, gość tak poetycko przeklina. Do tego komediowi są chyba naturszczycy choć z polskimi aktorami łatwo to pomylić. ;) Ogólnie zionie to wszystko amatorką a nie realizmem.

-Kurtka do szatni proszę.
-Pani z ch*ja spadła? To marynarka, tyle że skórzana.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Mnie także film się podobał, teraz łykam serial i zgadzam się z Rodią. Wolę Służby od Bogów, Vega idealnie się wbił w mój gust. Kupuje postaci, styl, tempo oraz tłumaczące napisy. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego filmu, inaczej niż do "Bogów" który uważam za dobry film, Kot zagrał fantastycznie ale zwyczajnie nie ciągnie mnie do drugiego seansu.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Cytat:Mnie także film się podobał, teraz łykam serial

Chwila. SS lecą już jako serial?

Odpowiedz
no, juz calosc jest chyba:

http://vod.tvp.pl/seriale/sensacyjne/sluzby-specjalne/wideo/odc-1/19141724

Odpowiedz
No kurde tej! I nikt nie mówi? Tylko 5 odcinków po 45 minut?

Odpowiedz
A co, chciałbyś 3 sezonów po 12 odcinków? Przecież takie, kilkuodcinkowe wcielenie polskich filmów to częsta sprawa.

Odpowiedz
Wkurza mnie, jak bardzo premierę tego serialu olano w polskich mediach. Właściwie gdyby nie wy i jeden tekst na Stopklatce, na który trafiłem przypadkiem, to bym nie wiedział, że to już miało premierę.

Obejrzyjcie i dajcie znać, czy to dobre. Na FW zebrało bardzo wysokie noty.

Odpowiedz
Cytat:A co, chciałbyś 3 sezonów po 12 odcinków?

Pierwsza seria (5 odcinków) emitowana była od 15 do 29 grudnia 2005. Jej popularność zaowocowała nakręceniem drugiej serii, liczącej 12 odcinków, a emitowanej od 9 marca 2007. Premiera trzeciej serii (14 odcinków) odbyła się 9 marca 2008 roku w TVP2.

To o "Pitbullu" z Wikipedii. Kto wie, jak będzie tym razem.

Odpowiedz
Serio? Druga seria. Przecież ten film/serial to choojnia bez ładu i składu. Gdyby nie postać Chabiora to bym nawet nie oglądał kolejnych odcinków.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Cytat:choojnia bez ładu i składu

Dziwne, zważywszy na fakt, że Vega to świetny reżyser:

Odpowiedz
Zobaczyłem sobie właśnie jedną scenę ze Służb i naprawdę nie czaję jak można mówić, że w tym filmie są słabe dialogi:

Odpowiedz
Akurat końcówka tego klipu to przykład bardzo złego dialogu. Poziom katechezy z przedszkola.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Dla mnie facet bez jaj to gorzej niż baba z chujem.

hahaha :) Z pierwszego odcinka.

Odpowiedz
Jestem zafascynowany Olga Bołądź. Vega stworzył kapitalną postać, której potencjału nie wykorzystał, bo zamulił film. Białko powinna być główną bohaterką SS i wokół jej zmagań (ze sobą i watahą morderców ze służb i mafii węglowej) powinna się kręcić fabuła. Taki drobiazg jak scena przesłuchania przed komisją rekrutacyjną w drugim odcinku to imo jeden z najlepszych motywów serialu. W ogóle polecam mega fajny wywiad z OB - dzieje się w jakiejś klasie, gimby zadajo pytania. Najciekawszy moment, jak pada pytanie o najtrudniejsze momenty do zagrania - OB odpowiada, że sceny erotyczne. Najgorsze, najbardziej krępujące i żaden znany jej aktor/aktorka nie lubią ich grać. Faceci-aktorzy często żartują i kozaczą, a potem jak przychodzi co do czego, to się kończą przechwałki i żarciki ;)

Czego dzięki roli w "Służbach Specjalnych" dowiedziała się Pani o mężczyznach?

Tego, że ich świat nie jest światem dla kobiety. W oddziałach antyterrorystycznych, jednostkach specjalnych kobiet nie może być, bo kobieta rozwala zespół. Jest to związane z relacjami męsko-damskimi, zawsze jest podtekst seksualny. Nawet jeśli kobieta nie chce być traktowana inaczej niż inni członkowie zespołu - mężczyźni - zawsze jednak jest traktowana inaczej. Praktycznie więc nie ma w takich zespołach miejsca dla kobiet, mężczyźni bardzo się przed tym bronią.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon