Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron
Problem w tym, że tam właśnie tego ognia i popiołu jest tyle, co kot napłakał. Ale jakbyś chciał zobaczyć super wyrenderowane kalmary to polecam ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(17-01-2026, 13:07)shamar napisał(a): Pamiętam czasy jak ludzie brandzlowali się jaki to przelom Cameron zaserwuje przy okazji cz. 2. Padaly np. podejrzenia o "3D bez okularow" :)
A dostali "fajną cyfrową wodę".

Boże... Do czego Ty w ogóle wracasz?? Podejrzenia o "3d bez okularów" pojawiły się tylko dlatego że ludzie-debile nie potrafią ze zrozumieniem przeczytać wywiadu*. Chcesz tutaj dokonać jakiegoś comingoutu w tym zakresie?

*Cameron mówił w nim, że jego firma produkcyjna rozpoczęła współpracę z inną, która opracowuje taką technologie. Tylko tyle.

Aż żal, że Cameron ugrzązł w swojej bańce. Wyobraźcie sobie 350mln X-menow od niego zrealizowanych na tak technicznie arcy-wysokim poziomie jak Avatary... :D

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(17-01-2026, 13:05)Gieferg napisał(a): No ja się cały czas spodziewałem, że pokażą jakąs nowa kulturę związaną z ogniem, że jakieś wulkaniczne widoczki będą

Miałem dokładnie to samo. Jak Jim pokazywał pierwsze concept arty na jakimś evencie to wyobrażałem sobie coś w rodzaju avatarowej wersji Czasu Apokalipsy, w której Jake Sully wpada w łapy jakiegoś mrocznego, ognistego plemienia Navi, a całość będzie mocno osadzona w jakimś środowisku wulkanicznym. I o ile ten villain w postaci Varang wypada koncepcyjnie spoko to już niestety jest on dodatkiem do przemielonego schematu i środowiska z WotW. 

Tu brakuje niestety pójścia dalej, szerzej, ciekawiej. Patrzy się na to jak jeden film podzielony na 2 części bo ktoś poczuł pieniądz. Problemem nie są bohaterowie i ich zerowa ewolucja, tylko sam fakt że Cameron gra tymi samymi kartami i ci bohaterowie robią ciągle te same rzeczy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Da sie 2-3 zmontowac w jeden, dlugi, sensowny film?

(17-01-2026, 13:51)zombie001 napisał(a): Aż żal, że Cameron ugrzązł w swojej bańce. Wyobraźcie sobie 350mln X-menow od niego zrealizowanych na tak technicznie arcy-wysokim poziomie jak Avatary... :D

Mowiac szczerze to zdecydowanie wolalbym jakies oryginalne, przemyslane, oldksul-ejtisowe s-f, oczywiscie R-rated.

Poza tym, filmow komiksowych w ostatnich 25 latach powstalo chyba juz ze 100, takze jacys X-meni za 350 baniek to ostatnie czego potrzebujemy jako widzowie.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Zapomniałem wspomnieć: mówiłem Bucho o alternatywnej rzeczywistości, jeszcze zanim to wszystko zaczęło zjadać własny ogon.

Reboot X-menow od Camerona, niezależny od MCU, gdzieś w 2014-2015 roku. O skali produkcyjnej Avatar... Marzenie.

Odpowiedz
(17-01-2026, 13:55)Snappik napisał(a): Jak Jim pokazywał pierwsze concept arty na jakimś evencie to wyobrażałem sobie coś w rodzaju avatarowej wersji Czasu Apokalipsy
Z jednej strony fajny koncept, ale ci, przyjmijmy, szamani Na'avi z pniakami na głowach mnie rozwalili xD

(17-01-2026, 13:57)Bucho napisał(a): Da sie 2-3 zmontowac w jeden, dlugi, sensowny film?
Myślę, że jedyną zachętą bym te sequele w ogóle obejrzał byłby jakiś dobrze skrojony fanedit bez dłużyzn. Tym bardziej, że część 3 nie jest z tego co tu czytam pełnoprawnym filmem a DLC do 2. Żałość, że nie postawili na świat tych wulkanów czy co to tam jest

(17-01-2026, 14:08)zombie001 napisał(a): Zapomniałem wspomnieć: mówiłem Bucho o alternatywnej rzeczywistości, jeszcze zanim to wszystko zaczęło zjadać własny ogon.

Reboot X-menow od Camerona, niezależny od MCU, gdzieś w 2014-2015 roku. O skali produkcyjnej Avatar... Marzenie.

Jest wiele rzeczy, które o wiele chętniej obejrzałbym w takiej skali, zwłaszcza, że z filmów zrobionych o X-Men i tak można dużo dobrego wybrać

Odpowiedz
(17-01-2026, 13:40)slepy51 napisał(a): Problem w tym, że tam właśnie tego ognia i popiołu jest tyle, co kot napłakał. Ale jakbyś chciał zobaczyć super wyrenderowane kalmary to polecam ;)

Czyli można już kręcic "Cthulhu" :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Walić X-menów i resztę trykociarzy, superbohaterów i innych im podobnych, ale takie coś w pełnym metrażu za 250 baniek chętnie bym zobaczył, nawet Sigourney jest:

Btw, szkoda tego co się stało z Blomkampem i jak gościu obecnie jest zakopany i nawet o nakręceniu takiego shorta raczej może pomarzyć.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Dystrykt 9 Blomkampa wyszedł wtedy kiedy Avatar i swoimi efektami zrobił na mnie większe wrażenie. Byłbym niemal w stanie uwierzyć, że ten paradokument w pierwszej połowie filmu jest prawdziwy. Szkoda gościa, bo miał tak brudny styl i pasował mi świetnie do kontynuowania po latach RoboCopa czy Aliena. No ale jak popełnił Chappie i jakiśtam film z Damonem to powodzenia :P

Odpowiedz
"Chappie" i ten jakiś film z Damonem jak dla mnie są i tak sporo lepsze (a już na pewno dużo ciekawsze) niż każdy jeden "Avatar" od Camerona.

Odpowiedz
(17-01-2026, 12:06)Spoilerowo napisał(a): -47% w tym tygodniu w USA i jak to się utrzyma w kolejnych 2 tygodniach to finalnie nawet nie będzie 390 mln w USA

na świecie może dobije do 1B ale na koniec może zabraknąć całościowo do 1.5B
No fajnie by było jakby skończyło się poniżej 400 baniek w USA. Taki mały sukces dla mojego hejterstwa, ale czuję, że jakoś przeczłapią tę granicę.
Teraz mają chyba święto Murzyna po weekendzie, więc coś tam wpadnie dodatkowo.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ja do żadnego Blomkampa ani Avatara nie chcę wracać, ani też obejrzeć pierwszy raz A2 i A3.

Elizjum wyszło na lekki plus a Chappie flopnęło, więc na pewno mu to nie pomogło w karierze, ale patrząc na styl tego gościa i jego umiejętności to faktycznie szkoda, że kariera się nie rozwinęła. Jego próby podpięcia się pod 80-sowe klasyki wyglądały spoko na poziomie pomysłu/prac koncepcyjnych

Odpowiedz
A co się właściwie z Blomkampem porobiło? Bo założył to Oats Studio, zrobił kilka zajawek, potem kilka innych na silnikach gier i zniknął. A nawet te zajawki były świetne, jak ta co slepy51 wrzucił, i nikt nie chciał tego rozwinąć? Czy podpadł komuś w Holly tak jak u nas Rewiński i wpadł na czarną listę?

Odpowiedz
Szybko zerknąłem na neta i wychodzi na to, że Blomkamp ma napisać i wyreżyserować nową i bliższą powieści wersję "Starship Troopers" - https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/new-starship-troopers-movie-in-the-works-1236163598/ Oby to wypaliło, bo jak uwielbiam film Verhoevena i jest on dla mnie arcydziełem i Bazyl 10/10 to chętnie obejrzę inne spojrzenie na tę historię.

Odpowiedz
Ja odniosłem wrażenie, że Blomkamp do któregoś momentu mógł spokojnie coś tam realizować, ale franczyz nie tykał, bo się "obraził" na Hollywood za niepowodzenia z Alienem i RoboCopem. A na własne pomysły nie chcieli mu dać $$$. Ostatecznie się poddał i zrobiło to "Gran Turiso", bo bieda zajrzała do portfela

(17-01-2026, 13:05)Gieferg napisał(a): A motyw z ośmiornicami i z Eywą to już szczyt daremności tego scenariusza. No i Kiri - serio? Ona była tu po to, żeby w finale zaserwować odgrzewany kotlet z jedynki, który jakoś wtedy dało się zrobić bez niej? Serio qrva?

Częściowo się zgadzam, ale zauważ że kontekst jest inny. Albo może być inny. W ogóle to chyba będzie temat na sequele, jeżeli powstaną - bo Weaver zdradziła już w wywiadzie kto jest narratorem 4 :D

W I Neytiri mówi, że Eywa nie staje po niczyjej stronie. Owszem wysłuchała później prośby Jake'a, ale czy tak naprawdę pomogła wtedy Navi? Czy może pomogła samej sobie? Ludzie eksploatowali zasoby księżyca i niszczyli drzewa, których system korzenny (wg. teorii Grace) stworzył coś w rodzaju układu nerwowego. Eywa pozbyła się wtedy zagrożenia, ale dla samej siebie. Pomoc Navi to był taki efekt uboczny.

W III tego realnego zagrożenia dla niej nie ma, nie musi pomagać, bo co to dla niej śmierć kilkuset/kilku tysięcy istot? Więc gdy Kiri się do niej zwraca to czy jest to naprawdę realne wysłuchanie prośby (tak jak to wygląda, takie deux ex machina), czy może wykonanie polecenia "wybrańca", który ewidentnie ma nadprzyrodzone moce, wykorzystujące potencjał ekosystemu księżyca, ale niekoniecznie za przyzwoleniem Eywy - wszakże Pająkowi pomogła sama Kiri, nie bogini.

Wszystko co do tej pory wiemy o Eywa wskazuje, że to raczej nie jest dobre, bóstwo opiekuńcze. To po prostu realistycznie przedstawiony kosmiczny byt, który ma jakąś tam samoświadomość. Navi zaledwie wykorzystują pewne udogodnienia przez ten byt wykreowane, ale Eywa poradziłaby sobie bez niektórych istot żywych. W sensie Flora księżyca jest tutaj ważniejsza niż fauna, bo stanowi główny budulec bóstwa Navi.

Może 4 i5 Avatar byłoby o tym, że wybrane jednostki mogą tym bytem sterować/ wpływać na nie?

Tam nieuchronny motyw na przyszłość - na 100% to kolonizacja Pandory przez ludzi (częściowa) i anihilacja struktur tworzących system nerwowy Eywy...

Odpowiedz
(17-01-2026, 13:55)Snappik napisał(a): Jak Jim pokazywał pierwsze concept arty na jakimś evencie
Przecież akurat mamy w trójce scenę dokładnie z tego concept artu jak Varang tańczy przy ognisku z tymi sztyletami w rękach. Jedna z najfajniejszych wizualnie scen w całym filmie.

Odpowiedz
(17-01-2026, 12:19)Danus napisał(a): I bardzo dobrze. Ludzie po prostu nie chca ogladac po raz kolejny tego samego tylko z lepszymi efektami. Teraz tak pomyslalem ze ten film to takie extended cut drugiej czesci.
Tak nie chcą, że to numer jeden w boxoffice. Nic się ludzie nie uczą. Dostają trzeci raz tego samego zakalca i trzeci raz idą zdziwieni, a potem patrzą czy film przypadkiem nie flopnie. Otóż nie flopnie, bo daliście mu zarobić ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(17-01-2026, 15:55)simek napisał(a):
(17-01-2026, 13:55)Snappik napisał(a): Jak Jim pokazywał pierwsze concept arty na jakimś evencie
Przecież akurat mamy w trójce scenę dokładnie z tego concept artu jak Varang tańczy przy ognisku z tymi sztyletami w rękach. Jedna z najfajniejszych wizualnie scen w całym filmie.

Owszem, ale ja piszę że powinno tego być jakieś 20 razy więcej, bo woda się znudziła :) 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
@Crov
Żeby to jeszcze był dajmy na to rok 1993. Internet raczkuje, w telewizji jeden program kulturalny, w kioskach 2 gazety o filmach, no ok, człowiek mógł nie wiedzieć. Ale dziś?

Przecież już po wypowiedziach Kameruna było wiadomo na 95% że to będzie ten sam szrot.
A jak już wyszły recenzje to dosłownie każda to potwierdzała. Jedyna różnica była taka, że:
Recenzja negatywna - Boże, znowu to samo...
Recenzja pozytywna - Hurra, Znowu to samo...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ja wiem ze nie flopnie. Zarobil juz tyle, ze spokojnie dianey moze myslec o kolejnej czesci tylko co z tego?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon