Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY
Moje osobiste preferencje powodują, że Milczenie owiec bardziej do mnie trafia i odpowiada mi. Z czysto estetycznego punktu widzenia(wiem jak dziwnie to brzmi). Ciekawsze szwarccharaktery są oczywiście w filmie pana Demme'a. Nie tylko Lecter, ale i Bill jest po prostu przerażający i zboczony jak diabli.
No ale wiadomo, że na korzyść Siedem świadczy z kolei liczba późniejszych filmów-naśladowców z psychopatycznym mordercą. To prawdziwy wzorzec dla tego gatunku.

Odpowiedz
Podrzuciłby mi ktoś klatkę z jakiegoś wydania HD, w której Pitt zsuwa się po drabince w dół podczas pościgu? (charakterystyczne parasole widziane z lotu ptaka)
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Ciekawostka nt plakatu do Milczenia Owiec

Odpowiedz
Widzę, że ktoś odkopał bardzo dobry temat z niezwykle ciekawą ankietą!

Milczenie owiec i Siedem to dla mnie kompletne arcydzieła, najlepsze thrillery-kryminały jakie powstały, i TOP10 moich ulubionych filmów. W żadnym z nich nie dostrzegam słabych punktów (muzyka, klimat, aktorstwo, historia, napięcie, WSZYSTKO jest kapitalne) i oba kocham niemal tak samo. "Niemal" bo jednak Lecter robi dla mnie minimalną różnicę na korzyść tego pierwszego. Dlatego głos oddałem na film Damme'a.

Odpowiedz

...prawie robi wielka roznice. W roli jednego z detektywow, koles z Siedem - wstapil do policji, zeby sledzic religijnych psycholi ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
[Obrazek: Promo-pic-the-silence-of-the-lambs-31769...24-679.jpg]

Powtórka na blu.

Plusy:
- Hannibal Lecter w tym filmie to największy psychol i jeden z najlepszych czarnych charakterów filmowych do czasu Jokera Ledgera. Genialna rola!
- Foster jako Starling też świetna. W ogóle film jest bardzo dobrze zagrany.
- Napisany też świetnie. Historia wciąga, wszystkie wątki idealnie się łączą, nie ma tu nawet jednej zbędnej sceny.
- Mroczny klimat. Atmosfera uciekającego czasu i wszechobecnych psychopatów potęgowana przez niepokojącą muzykę (znakomity soundtrack Howarda Shore'a, jeden z jego najlepszych) i dobre zdjęcia, plus ciągle rosnące napięcie nie dające odetchnąć aż do napisów końcowych.
- Kilka masakrycznie dobrych scen, np. ucieczka Hannibala!

Wady: Zdecydowany brak. Wszystkie Oscary zasłużone. Milczenie owiec to doskonały dreszczowiec kryminalny, który nawet przy 4-5 seansie, 24 lata po premierze filmu, nic nie traci. Wręcz przeciwnie, wciąż zaskakuje i robi kolosalne wrażenie! 10/10

Od pierwszego obejrzenia filmu Damme byłem zdania "Milczenie > Siedem", ale po powtórkach na blu (film Finchera widziałem 2 lata temu) jednak przechodzę do "Team Se7en". W każdym razie, to dwa największe arcydzieła tego gatunku!

PS
Gdyby ktoś mnie zapytał o najlepszy plakat filmowy jaki widziałem, jednym z pierwszych jaki przyszedłby mi na myśl byłby ten
Absolutnie genialny!

Odpowiedz
Dla mnie Lecter byl i bedzie przeszarzowanym, pretensjonalnym cyckiem :)

Odpowiedz
Dla mnie również, dlatego Manhunter >>>>> Milczenie owiec. Cox zjada Hopkinsa na śniadanie. :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
^ Dobre. Uśmiałem się.

Odpowiedz
Cytat:Wady: Zdecydowany brak.

To teraz nam powiedz w jaki sposób Lecter dostał w swoje ręce ten długopis. Użył mocy?

Odpowiedz
Lecter-Hopkins najlepszy jest w "Czerwonym smoku" Ratnera. W innych filmach to komediant. Trudno oglądać tę postać bez robienia heheszków.

Odpowiedz
(19-09-2015, 12:52)Gieferg napisał(a): To teraz nam powiedz w jaki sposób Lecter dostał w swoje ręce ten długopis. Użył mocy?
Ilu ze swoich ulubionych filmów obniżyłeś ocenę z uwagi na scenariuszowe dziury itp.? Dziwne pytanie ze strony osoby, która setki razy podkreślała, że fun/emocje/whatever sprawiają, że nie zwracasz uwagi na wady :)

Odpowiedz
Film "bez wad" nie może mieć dziury, która kładzie całą fabułę. Skoro Lecter miał uciec, trzeba było pokazać jak to zrobił, bo tak, to wyszło jak w Skyfall, tylko jeszcze gorzej :P

U mnie aktualnie Milczenie ma jakieś 7/10. Hopkins świetny, ale cóż z tego, skoro skoro jest go ile? 10 minut? Kiedy go nie ma, to właściwie inny film i nie taki znowu rewelacyjny. No i minus jeden punkt za długopis, jakby nie to, byłoby 8.

Se7en niezmiennie 10/10.

Odpowiedz
Skoro Juby'emu to nie przeszkadza, to znaczy że w jego oczach nie jest to wadą, ergo: film bez wad.

Tylko ja to rozumiem?

Odpowiedz
Najwyraźniej.
Dziura z długopisem to fakt. Więc twierdzenie, że film nie ma wad to w tym wypadku bzdura. Żadne opinie, ani moja, ani twoja, ani Juby'ego nie mają tu nic do rzeczy. Może sobie ocenić na 10/10, bo wada mu może nie przeszkadzać, ale ONA TAM JEST. Obiektywnie. Niezaprzeczalnie. I chuj. :)

Odpowiedz
Dziura z długopisem jest faktem, ale nie obiektywną wadą filmu :) Wadą jest wtedy, gdy przeszkadza oglądającemu. Dla ciebie nią jest, dla niego nie.

Odpowiedz
Jak masz samochód bez świateł, to OBIEKTYWNIE jest on wadliwy, niezależnie od tego, czy ci to przeszkadza, czy też nie.

Odpowiedz
Czyli ta dziura jest wadą filmu bo.... bo co? Przez nią jest on nieoglądalny? Wybrakowany? Powoduje padaczkę?

Absurdalny ten przykład z samochodem, wysil się bardziej :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon