Ankieta: Na ile oceniasz "Zemstę Sithów"?
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
[Wyniki ankiety]

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) reż. George Lucas
(06-12-2015, 13:47)Juby napisał(a): Najlepsze efekty w 2005 roku miał Batman, Kong był rewelacyjny, ale reszta efektów w tym filmie (zwłaszcza ludzie na green-screenie) już wtedy wyglądały bardzo mieszanie.
Najlepsze efekty to miała Wojna Światów, efekty w filmie w ogóle sie nie zestarzały.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
W sumie racja. Co prawda może końcowe ujęcie z zestrzelonym tripodem uderzającym w fabrykę wygląda już na efekt, tak to przy większej ilości ujęć, nie myślę o efektach specjalnych, tylko naprawdę wierzę, że są one częścią tego świata i wierzę w to co się dzieje na ekranie.

King Kong może i dostał Oscara za samą małpę, ale niestety ze wszystkich nominowanych, plus nienominowanych Gwiezdnych wojen III, to właśnie film Petera Jacksona najbardziej się zestarzał. Szczególnie ujęcia na green screenie, wypadają o wiele gorzej niż w Zemście Sithów. Gdzie np. jeżeli chodzi o pojedynek na Mustafar to dalej wierzę, że on ma tam miejsce.
Co najwyżej Obi-Wan vs. Grivous na Utapau najbardziej teraz razi sztucznością.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nie zgodzę się z tym że "King Kong" się zestarzał. To co razi sztucznością, raziło już w 2005 roku, a to co wyglądało wtedy rewelacyjnie, niezmiennie wygląda rewelacyjnie teraz. To właśnie RotS starzeje się dla mnie, coraz bardziej z roku na rok. Samo CGI jest dalej dobre, ale kompozycja z aktorami i scenografią momentami wygląda bardzo kiepsko- chociaż nic na poziomie niektórych ujęć z AotC.

Co do "War of the Worlds" to podbijam, nadal prezentuje się świetnie. Ale warto jednak zauważyć, że film Spielberga nie jest aż tak bombastyczny, jak produkcje Jacksona i Lucasa.

Odpowiedz
Cytat:Nie zgodzę się z tym że "King Kong" się zestarzał. To co razi sztucznością, raziło już w 2005 roku,

Dokładnie.
King Kong ma bardzo nierówne efekty, od gównianych po bardzo dobre, ale ich odbiór przez te dziesięć lat w ogóle mi się nie zmienił.

Odpowiedz
(08-12-2015, 01:49)Lawrence napisał(a): W sumie racja. Co prawda może końcowe ujęcie z zestrzelonym tripodem uderzającym w fabrykę wygląda już na efekt,
No właśnie nie wygląda, zwłaszcza samo uderzenie w fabrykę do dzisiaj wygląda zajebiście, wiem bo ostatnio powtórzyłem sobie scenkami. Praktycznie żadna scena sie nie zestarzała, a scena na autostradzie jak uciekają vanem, te ruchy kamery i wszystko w koło. Majstersztyk. Niestety Oscara dostał Kong!
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Zgadzam się z Danusiem. Wojna Światów ma genialne efekty, które nie postarzały się ani o trochę.

Odpowiedz
Scena w której po zabiciu Shaak Ti w której uciekają kanałami jest kurwa tragiczna :/
CGI jest paskudne

Odpowiedz
Niektórych scen bardzo szkoda, że nie znalazły się w ostatecznej wersji filmu, przede wszystkim Dagobah (!!) i rozmowa Yoda/Qui-Gon
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(08-12-2015, 13:24)Arahan napisał(a): Scena w której po zabiciu Shaak Ti w której uciekają kanałami jest do kroćset fur beczek! tragiczna :/
CGI jest paskudne

Rozumiem, że w scenie niedokończonej i wyciętej z filmu efekty specjalne muszą być dokończone? :/

Co do King Konga to nie wiem jak on wyglądał w 2005 roku, gdyż wtedy w kinie nie byłem. Ale jeżeli scena ucieczki przed stadem dinozaurów wyglądała tak samo sztucznie jak teraz, to tym bardziej szkoda, że Oscara dali za samą małpę.
W Zemście Sithów nie ma aż tak tragicznie wyglądającej sceny.

A co do Wojny Światów to nie zamierzam się sprzeciwiać. Zarówno w Wojnie Światów jak i Raporcie Mniejszości efektów się nie odczuwa, gdyż wyglądają tak naturalnie, że traktuje się je jako część tego filmowego świata.
A ucieczka vanem jest bombastyczna i ja jestem w stanie uwierzyć, że to wszystko się dzieje, łącznie z tym przepięknym rozwaleniem mostu w tle.

A w Zemście Sithów np. początkowa bitwa nad Coruscant wygląda dalej bardzo dobrze. Dopiero potem na statku Grivousa niektóre sceny trochę rażą.
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Gwiezdne wojny coś im nie wychodzą. Znowu jest nudno i nieśmiesznie.

Odpowiedz
Zacznijmy od tego, że żarty z prequeli są już od dawna nieśmieszne i przypominają zawodzenie starego zgreda, który nie potrafi odpuścić.

Nawet HISHE wypuściło sucharka.

Odpowiedz
Prz czym HISHE jednak dalej stara się być zabawne i robi to w dość miły sposób. Za to Honest Trailers to jak słusznie Grievous napisał starają się być super cool, jadąc jak zdarta płyta na hejcie na preqeualach. Przy czym nie są szczerzy, a tak naprawdę złośliwi i nic dziwnego, że wielu im zarzuca, że za bardzo kochają się we współczesnych blockbusterach z Marvelem na czele. Wszak w ich krytyce to wytykają akurat najlepsze sceny w filmie. Czyli  scenę w operze, czy też właśnie klimatyczny moment, z tym "patrzeniem", kiedy tak naprawdę Anankin podejmuje decyzję przejścia na Ciemną Stronę Mocy, co też wiele osób zapomina. Tylko, że to są sceny stonowane, a dla nich widać musi co chwilę coś się dziać, akcja, wybuchy itd. Słabo panowie, słabo...
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zamiast HT czy HISHE, ktore od dawna juz mnie nie bawilo, lepiej obejrzec to, co polecaja ScreenJunkies w HT:

A najlepiej zaczac od pierwszego odcinka i obejrzec wszystkie trzy o calej trylogii prequelowej. Fajny pomysl.

Odpowiedz
Serio. Nawet HISHE dało dupy. Mało śmieszne.

Odpowiedz
W ogóle HISHE powinni robić tylko do filmów, które mają skopaną końcówkę, a cóż można zarzucić zakończeniu Zemsty Sithów? Chyba tylko sposób uśmiercenia Padme i buraczane NOOOOOOOOOOO Vadera.

Cytat: klimatyczny moment, z tym "patrzeniem", kiedy tak naprawdę Anankin podejmuje decyzję przejścia na Ciemną Stronę Mocy
Po ostatniej powtórce to jest jak dla mnie chyba najlepsza scena w prequel trilogy - ostatni dowód na posiadanie przez Lucasa jakikchś reżyserskich umiejętności.

Odpowiedz
Podpisuję się pod tym. Scena z "patrzeniem" jest mocarna.

Odpowiedz
Szkoda, ze w przypadku Anakina nakrecona od tyłu Uśmiech

Odpowiedz
Cytat:Myślałem dzisiaj jak naprawić "Zemstę Sithów".

Zemsty nie ma potrzeby naprawiać, pomysl lepiej jak naprawić ten film, który tego rzeczywiście potrzebuje Język

Odpowiedz
@ Phil- wersja filmu przed dokrętkami mniej więcej na tym polegała. Nie było wizji w której Padme umiera przy porodzie, a przejście Anakina na ciemną stronę wiązało się z przekonaniem, że Jedi (jak i niektórzy politycy, w tym Padme) planują zdradzić kanclerza i Republikę.

Odpowiedz
(01-02-2017, 12:41)Gieferg napisał(a):
Cytat:Myślałem dzisiaj jak naprawić "Zemstę Sithów".

Zemsty nie ma potrzeby naprawiać, pomysl lepiej jak naprawić ten film, który tego rzeczywiście potrzebuje Język

Otóż to.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon