Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
It makes Attack of the Clones look like Citizen Kane
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) reż. J.J. Abrams
Łoo matko, przypomniała mi się scena.

Końcówka filmu i mamy istne Disney Wars Assemble. Zero jakiejkolwiek mocy.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
[Obrazek: m35xbvy67k541.jpg]

Odpowiedz
A właśnie, dla tych co widzieli -

co w końcu Boyega chciał powiedzieć Rey? Bo się urwało i nie dokończyli Uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(19-12-2019, 18:54)Pelivaron napisał(a): A właśnie, dla tych co widzieli -

Dowiesz się z komiksów.

Pewnie chodzi o to że jest force-sensitive (bo jak wiadomo, teraz każdy może: dziecko z miotłą albo przygłupi ex-szturmowiec)

Cytat:On Pasaana, Finn instantly knows it's Kylo Ren who is flying toward Rey.
On Exegol, Finn is able to tell which Star Destroyer (out of hundreds if not more) is the one that got designated to navigate the Empire's fleet. Jannah asks him how he knows. He looks at her and says that he feels it.
When Rey dies after destroying Palpatine, Finn instantly knows she died and sighs out her name in distress. Jannah, behind him, ofcourse does not understand why Finn does this.

Odpowiedz
(19-12-2019, 18:54)Pelivaron napisał(a): A właśnie, dla tych co widzieli -

[Obrazek: giphy.gif]

Odpowiedz
@marsgrey21: no nie wiem, filmu jeszcze nie widziałem (BTW latają w sieci dobre CamRipy jakby ktoś chciał sprawdzić), ale siermięgi bezdusznego Ataku Klonów chyba nic nie przebije, tak jak ciężkiej ręki Luca$a w ogóle. Może po prostu materiał się zestarzał - no popatrzmy: Terminator, Alien, Predator, Jurrasic Park (World), Robocop, Conan (nie wspominając o Blade Runnerze, Mad Maksie, Total Recall i Ghostbusters) to są marki-zombie albo marki-trupy, większość z nich to mentalne bankructwo, artystyczna piąta woda po kisielu, a finansowo to chyba tylko dinozaury coś tam są w stanie ugrać, ale robią z tej franczyzy kino klasy B z budżetem AAA. Nie przebijesz kreatywnych oryginałów obejrzanych w wieku dziecięcym, gdzie potem jak nie miałeś pomysłu co wziąć z wypożyczalni VHS-ów, to brałeś któreś SW - i choćbyś miał miliard dolarów budżetu i robił film przez 10 lat z najbardziej utalentowanymi ludźmi w branży, to możesz tylko odcinać kupony w Excelu #SadButTrue

Z drugiej strony jestem ciekawy - jeżeli okaże się prawdą to wszystko, co tutaj piszecie - co oni zrobią tym z trupem? Imperium już nie wróci w żadnej inkarnacji, Palpi definitywnie też, Anakin chyba też, Han też, bliźniaki skończyły jako cover "Strażnicy" i też nie wrócą, Lando to stary dziad, Emo-vadera chyba ubili, Murzyn to piąte koło u wozu i niech sp*$#&!(a, gruba Chinka jest gruba i też niech sp*$#&!(a, zostaje Poe i Mary Sue, czyli zostaje Poe Uśmiech #heheszki

Odpowiedz
Najbardziej to mi szkoda Drivera, to on powinien być głównym bohaterem, mieć najwięcej czasu na ekranie, a nie Rey z którą do samego końca nie wiedzieli co zrobić, czy masa zbędnych postaci które nie miały miejsca w tej historii, a którym najwyraźniej z grzeczności dla aktorów ich odgrywających nie zminimalizowano ról do minimum, bo przecież ani Finn, ani Poe, ani tym bardziej Rose, Holdo i ten łach grany przez Del Toro nie są postaciami na miarę Hana, Lei czy Lando, a jednak poświęcono im tyle czasu... Za dużo...

Naprawdę szkoda mi Drivera... Jedyny aktor który potrafił podciągnąć tak nędzny materiał i którego na samym końcu i tak udupiono.

Odpowiedz
Według kumpla
przebił śmierć Marion Cotillard w TDKR. Grubo!

Odpowiedz
Gówno prawda.

Zagrał to tak jak powinien, jeśli już można coś tutaj zarzucić, to oczywiście wspominanemu tu już niezliczoną ilość razy tempu.

W tym filmie żadna scena nie jest w stanie wybrzmieć, bo aktorzy czasami mają za zadanie przekazać kilka różnych emocji w krótkim czasie, kto widział finałową walkę i to w jak ekspresowym czasie wszystko się dzieje ten wie.

Jeśli już, to właśnie Driver się spisał najlepiej, gość nawet bez dialogów potrafił przekazać to czego oczekiwała od niego rola.

Odpowiedz
(19-12-2019, 19:17)freak_outXP napisał(a): Imperium już nie wróci w żadnej inkarnacji, Palpi definitywnie też

Ja bym takich daleko idących wniosków nie wysuwał Duży uśmiech
Co do Imperium - mieliśmy First Order, a tutaj jest Final Order. Za chwilę może być jeszcze Absolute Order albo coś takiego.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Albo New Order.

W trailerze mogliby Blue Monday wykorzystać Uśmiech

@marsgrey
Co gówno prawda? To opinia mojego kumpla, tyle, więc zachowaj sobie takie durne teksty dla siebie.

Odpowiedz
No i co w związku z tym, że to opinia twojego kumpla?

Napisałeś, to się odniosłem, chyba, że pisałeś to do siebie to przepraszam.

Odpowiedz
W tym filmie w ogóle nie powinno być Imperium w wersji 2.0.
Nie wiem dlaczego oni w ogóle uczepili się znowu Imperium? Przepraszam, Nowego Porządku. Ja bym to widział tak - Po pokonaniu Imperium Luke prowadzi akademię, a we wszechświecie panuje spokój. Tutaj poznajemy Rycerzy Ren, bandę świrów z zewnętrznych rubieży, zafascynowanych Sithami, którzy odnajdują świątynię Sithów na Malachorze.
Chcą przywrócić do życia jakiegoś Uber Bossa, ale do tego potrzebują osoby, która ma moc.
Tutaj wchodzi Luke i akademia na którą Ci robią nalot, porywają kilku uczniów, a resztę mordują. Wśród porwanych jest Ben Solo ...
Od tego zacznijmy.

Odpowiedz
(19-12-2019, 21:34)marsgrey21 napisał(a): No i co w związku z tym, że to opinia twojego kumpla?
Nie chodzi o to czyja to opinia, czytanie ze zrozumieniem się kłania, ptysiu. Specjalnie dla niekumatych kluczowe słowo zaznaczyłem kursywą.

A może twoje zdanie na temat tej sceny to gówno prawda, co?

Odpowiedz
Abrams tak się rozpływał nad rycerzami ren po premierze The Force Awakens, jak to by chciał nakręcić film o nich, a gdy tylko miał okazję ich użyć sprowadził ich do roli minionków którzy... No kto oglądał, to wie jak skończyli i jak szybko.

Dziwi mnie, że nie zrobił z nich groźnych przeciwników, takich fanatyków Vadera którzy okazaliby się niebezpieczniejsi niż Snoke, no ale wtedy nie byłoby Imperatora... Który o ironio okazał się tylko kotwicą tego dzieła.

Gdyby usunięto jego i to całe ganianie za macguffinami to Abrams miałby czas na odpowiedzenie prostej historii skupiając się na najbardziej interesujących elementach, a tak stworzył potworka Frankensteina.

Arahan Pełna zgoda, też to widziałem w ten sposób i nawet po The Last Jedi była szansa poprowadzić to w podobnym kierunku.

Odpowiedz
(19-12-2019, 21:41)Arahan napisał(a): W tym filmie w ogóle nie powinno być Imperium w wersji 2.0.
Dlaczego nie? Np. mogliby tego Thrawna z legend przywrócić (zmieniając co nieco, żeby zaskoczyć widownię), albo klona Imperatora z jakiejś książki EU (ale od samego początku), który by np. klonował cały czas Vadera jako swojego sprawdzonego siepacza - wtedy miałbyś stare, "dobre" imperium, a nie jakiś przekombinowany spin off. Owca syta, i wilk cały Uśmiech

EDIT: no i jakby jeszcze wszystko robiono na modelach, mate painting-ach i animatronice... wywalili laskę i murzyna... uff, rozmarzyłem się #GoodToBeWhite Oczko

Odpowiedz
Ale po co znowu robić inbę na całą galaktykę? Z imperium, itp. Osobista historia Luke'a i Bena Solo z bandą fanatyków w tle.

Odpowiedz
Jedna rzecz mnie też urzekła. Kojarzycie te wujowe seriale gdzie aktorzy gadają sami do siebie aby tylko przekazać niekumatej widowni o co chodzi i jakie są jej motywacje/co się za chwilę stanie?
(lecą takie gówna tureckie chyba w TVP teraz).

Otóż Rey ma taki monolog na Sokole. Gada do siebie z 15 sekund, potem whodzi dopiero Finn.

Widać dla kogo robiono ten chłam.

Odpowiedz
@Arahan: To można taki komiks zrobić albo kreskówkę do kablówki/streamingu, a nie pełnoprawny sequel, na który ludzie będą walili drzwiami i oknami. Mój pomysł jest lepszy, bo bardzo tanim kosztem robisz dobre Gwiezdne Wojny, zachowujesz ciągłość fabularną i narracyjną, a fanserwis masz darmowy, bo niejako wbudowany w nowe filmy - wystarczyło tylko zsyntetyzować te dobre rzeczy z anulowanego EU i coś dołożyć od siebie np. jakiś gadżet w stylu miecza świetlnego. Zachowałbym nawet color grading z RotJ (kilka dominujących, kontrastowych kolorów w scenie zamiast pomarańczowo-zielonej sraczki) i bardziej statyczną kamerę, bo po co mnożyć byty ponad potrzebę i robić film dynamiczniejszy, niż jest to potrzebne.

Odpowiedz
Tak sobie teraz myślę i porównuję jak Vader zabił Imperatora w porównaniu do tego co się stało w trzecim akcie tego "teledysku". On nie używał Mocy, nie przywoływał żadnych Jedi (koszmar, co mówił na ten temat Obi Wan w TESB??), on to zrobił normalnie, jak wkurwiony i zrozpaczony ojciec użył najprostszego sposobu aby się dziada pozbyć. Zrobił to co każdy ojciec. W takich szczegółach tkwiła MOC 36 lat temu.

Czyż to na swój sposób nie jest piękne?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon