Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
It makes Attack of the Clones look like Citizen Kane
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) reż. J.J. Abrams
A czytałeś?

Bo zapewniam Cię, że choć klimat był nieco inny niż w OT (i PT), to wciąż była to space opera. I też była wojna na skalę galaktyczną. A całość stanowiła o wiele ciekawsze pociągnięcie historii postRotJ niż shitquel trilogy.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Mogliby to, mogliby tamto, ale tego nie zrobili... Pewnie i tak będą eksploatowali EU aż do porzygania, bo to darmowa, opatentowana baza pomysłów. Genialny zabieg, bo po co te historyjki mają się marnować w jakimś geekowskim skansenie 40+ latków, jak je można zmonetaryzować jeszcze raz po cenie rynkowej.

A jak już nas*ali całą armadę statków imperium (więcej ich tam matka nie miała?), to mogli też sklonować 1000 Vaderów, i każdy z nich nosiłby dwa podwójne miecze świetlne, jak Maul. Rey i tak by ich wszystkich rozwaliła. Jedną ręką. Pewnie lewą.

Odpowiedz
Z zamkniętymi oczyma Oczko

Odpowiedz
(20-12-2019, 00:38)Dirk napisał(a): A czytałeś?

Bo zapewniam Cię, że choć klimat był nieco inny niż w OT (i PT), to wciąż była to space opera. I też była wojna na skalę galaktyczną. A całość stanowiła o wiele ciekawsze pociągnięcie historii postRotJ niż shitquel trilogy.
Nie czytałem, zdaję się na Twój opis. Wierzę że to było dobre, ale dla mnie nie brzmi to jak kierunek który osobiście chciałbym zobaczyć Oczko

O bycie czymś fabularnie lepszym niż shitquel trilogy akurat nietrudno, w godzinę ja czy ktokolwiek inny na tym forum wymyśliłby ciekawszą, spójniejszą historię rozłożoną na trzy filmy.

---

Jednego w tym całym bajzlu pt. brak planu na całą trylogię nie rozumiem. OK, mogli nie rozplanować od razu całego szkieletu fabularnego, ale niewyobrażalna jest dla mnie sytuacja w której twórca, w tym przypadku Abrams, robi film, rozpoczyna nim konkretne wątki, inne sugeruje, zawiera w nim pewne oczywiste tajemnice, po czym idzie sobie i róbta co chceta.

Nie rozumiem tego ani z jego perspektywy (znając swój charakter nie wyobrażam sobie siebie jako reżysera tego typu filmów, który przejmuje pałeczkę po kimś / komuś coś zostawia), ani z perspektywy studia. Nikt go nie zapytał jak widzi dalszy ciąg tych wydarzeń? Nikt go nie poprosił by nakreślił fabułę dla kolejnych dwóch filmów? Co planował w związku ze Snokiem? Z rodzicami Rey? Z Kylo? Z Lukiem? A może nikogo kompletnie to nie obchodziło i stwierdzili niech sobie Johnson robi co chce, a potem jakoś się zobaczy?

Naprawdę ciężko mi pojąć panujący tam burdel, czym Kennedy i reszta odpowiedzialnycj za to ludzi się kierowała.

Odpowiedz
Nawet na poziomie niższym niższym niż mega korporacja brak planu nie może mieć miejsca. Więc i w Disney musiał istnieć jakiś plan, prawdopodobnie robiony przez Jar Jara.

Tylko że mogło być tak, że w międzyczasie ktoś stwierdził z góry, że trzeba zrobić więcej polityki aby dobrze współgrało z tym co jest akurat na tapecie w USA i na świecie.
Pewnie stwierdzili, że można coś większego na tym ugrać albo nawet ktoś na górze dostał jakiś prikaz z jeszcze większej góry aby tak zrobić.
Sytuację wykorzystał przy okazji Johnson aby trollować i pójść na siłę pod prąd.

Wyszło źle i nie dało się tego już odkręcić.

Wiadomo, że TFA było fatalnie umiejscowione i zrobiono bezczelny plagiat, ale to TLJ zmienił wszystko i postawił ich pod ścianą. Co doskonale widać teraz po tym jak samo Disney i ich shillerzy atakują uwielbiane przez nich jeszcze 2 lata temu TLJ.

Odpowiedz
Jakby mi ktos naplul w ryj.
Doslownie sie tak czuje.
Reszta jutro, znaczy dzis, niechce mi sie o tym teraz pisac.
2/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Kontynuacja Star Wars w EU to czysta space opera, gdzie głównym wątkiem jest rodzina Skywalkerów i Solo oraz zdrada Jacena, a to, że wrogowie byli inni niż zazwyczaj tylko urozmaicało opowieść.

Co do tych planów, to nie spodziewam się, żeby wizja Abramsa była bardziej interesująca niż to co dostaliśmy, to wciąż byłoby kopiowanie OT czym w gruncie rzeczy okazały się obie kontynuacje, tyle, że pod batutą Abramsa byłyby to wszystko trochę bardziej spójne.

Ich jedynym i oficjalnym planem było to, żeby za każdy epizod odpowiadał inny reżyser i żeby każdy epizod skupiał się kolejno na Hanie, Luke'u i Lei myśląc, że cała reszta sama jakoś się ułoży. Widać, nie ułożyła się.

PS. Luke nosił w TRoS podobną perukę co Thor w pierwszych Avengersach Uśmiech

[Obrazek: the-avengers-chris-hemsworth-thor-donald...marvel.jpg]

Edit:

xD

Uśmiech

[Obrazek: tdeydv1x9p541.jpg?width=640&height=824&c...3d0dd8f111]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Bedzie krotko bo film nie jest warty spluniecia.
Nudna, meczaca bez zadnego pomysłu na siebie bula.
To jak duzo jest tu glupich pomyslow, scen i rozwiazan fabularnych zrobionych na odpierdol to az nie moglem uwierzyc podczas seansu. Jakies nieudolnie proby odciecia od The Last Jedi, nawet w zartach, wypowiadanych w dialogach.
Rey dopakowana tak jak zaden Jedi nigdy nie byl.
Kylo Ren, który jest najlepsza postacia nowej trylogii dokumentnie zmarnowany.
Poe, Finn to w tym epizodzie niesamowicie zbedne postacie, w dodatku zagrane koszmarnie. Boyega to totalne drewno, ktorego jedyny sposob na granie swojej postaci to darcie ryja.
Jakies subtelne wtrety LGBTRtVeuro Agd musialy byc oczywiscie.
Masa watkow z poprzednich części spuszczonych w kiblu, niby final sagi Skywalkerow a tak naprawde Abrams i spolka wysrali sie na Skywalkerow bo wazniejsza byla Rey i przesadne jej promowanie jako tej najlepszej i najpotezniejszej.
Wrzucenie Lando tylko po to by dwa razy w Sokole rozdziawil ryja. Zupelnie zbedny powrot.
Jedyny plus to wizualia, ale te zawsze wygladaly swietnie w SW.
Cala nowa trylogia moze byc spuszczona w kiblu, bardzo lubie 7 epizod a 8 tez wysoko oceniam, ale jesli teraz wiem do czego to wszystko zmierza to niech Abrams i spolka spierdalaja na drzewo.
Mam nadzieje, ze to flopnie jak Solo.

Odpowiedz
(20-12-2019, 10:17)Danus napisał(a): Mam nadzieje, ze to flopnie jak Solo.

Jeśli ty, marsgrey21, Dirk i miliony do was podobnych wydali kasę na bilet, to nie flopnie. Następnym razem
[Obrazek: giphy.gif]

Odpowiedz
Na Solo tez wydalem a flopnal. Nie sugerowalbym się tymUśmiech

Odpowiedz
Ale wciąż nie rozumiem, dlaczego mam nie kupować biletu. Chcę to zobaczyć, by wyrobić sobie własną opinię. I nie wystarczą mi do tego materiały reklamowe, ani opinie innych. Poszedłem na ten i pójdę na kolejne, z czystej ciekawości.

I o ile do niedawna byłem fanboyem - kupowałem gry, książki, a także filmy, to od czasu premiery TLJ nie przyłożyłem do tego ręki (poza seansem Solo i EIX). Więc w tym sensie zagłosowałem portfelem. I zamierzam to kontynuować (no, może zrobię wyjątek dla Timothy'ego Zahna i jego książek o Thrawnie).

Poza tym, tliła się we mnie nadzieja, że jednak uda im się sklecić coś dobrego - stąd szedłem bez żadnych oczekiwań. I przez pierwsze 50 minut seansu bawiłem się naprawdę dobrze. Właśnie takiej lekkiej przygodówki z one-linerami, szybkim tempem, zmieniającymi się miejscówkami oczekiwałem po Abramsie i sequel trilogy (shitquel trilogy). To robienie na siłę kulminacji sagi i grzebanie w ustalonej mitologii pogrzebało ten film.

Odpowiedz
Zobaczymy czy TRoS pyknie chociażby miliard, teraz już wszystko możliwe.

Memy oczywiście lepsze niż sam film.

[Obrazek: 258zhm1lon541.jpg]

[Obrazek: n5rlq1i2lo541.jpg]

Odpowiedz
(20-12-2019, 10:43)Dirk napisał(a): Ale wciąż nie rozumiem, dlaczego mam nie kupować biletu. Chcę to zobaczyć, by wyrobić sobie własną opinię.

Wystarczy trochę poczekać i obejrzeć za darmo, nie dawać zarobić myszce.

Odpowiedz

Pamiętam, jak odbyła się tutaj dyskusja jak złe i niepotrzebne byłoby wprowadzenie Plagueisa jako głownego villaina (już po TFA kiedy był nim Snoke). I jak to teraz wygląda przy tym co Disney odwalił?

Odpowiedz
Nie, lepiej wystawic 1/10 bez ogladania jak gimbaza.

Odpowiedz
Ja pamiętam jak na przestrzeni lat zmieniali zdanie o Rycerzach Ren, najpierw to byli zwykli wojownicy, nieposiadający mocy, później Johnson zrobił z nich byłych uczniów Luke'a, a teraz są wojownikami z mocą, ale nie są uczniami Luke'a, tak mniej wygląda rozwijanie jakichkolwiek pomysłów w tej trylogii.

Odpowiedz
(20-12-2019, 11:00)Danus napisał(a): Nie, lepiej wystawic 1/10 bez ogladania jak gimbaza.

A do kogo to niby było?

Odpowiedz
Do mnie, do Jubego i paru innych osób.

Trzeba mnieć coś nie tak z główką by wspierać finansowo film któremu życzy się klapy. To dokładnie ta sama upośledzona logika co "Nie pójdę na wybory bo mój głos i tak nic nie da."

(20-12-2019, 10:48)marsgrey21 napisał(a): Memy oczywiście lepsze niż sam film.
Parsknąłem.

Odpowiedz
Sęk w tym, że ja nie życzę filmowi klapy. Rozumiem oczywiście, że jedynie flop dałby producentom do myślenia (choć wątpię, czy wyciągnęliby właściwe wnioski). I w tym sensie mogę powiedzieć, że mam nadzieję, że nie zarobi.

Ale jednocześnie chciałbym żeby ten film był dobry i zarobił kupę szmalu. A ponieważ nie wiem, czy będzie dobry, muszę go zobaczyć. Dużo wskazywało, że nie będzie, to prawda. Ale jak niewierny Tomasz, muszę się przekonać na własne oczy.

Generalnie, wciąż jakoś tam mi na gwiezdnych wojnach zależy, bo to kawał mojego życia. I chciałbym, żeby jakimś cudem ta franczyza jednak wyszła jeszcze na prostą. Nie podoba mi się to, co dotychczas robi z marką Disney, ale może kiedyś urodzi się z tego coś dobrego.

Odpowiedz
Hej, ale ja wystawiłem 1/10 po obejrzeniu. . . 41 sekund (więcej nie wytrzymałem), więc nie jest tak, że nie oglądałem. Oczko

A tak serio, w ubiegłym roku miałem taki zamuł w pracy, że włączyłem sobie na słuchawkach The Predatora (i nie żałuję, ten gniot nie był wart więcej mojej uwagi). Żeby nie było, że oceniam bez oglądania, rozważam podobną akcję z TRoS w tym roku, o ile ktoś podzieli się działającym linkiem do jakiegoś CAMa. No chyba, że nawet patrzenie w pusty monitor będzie ciekawsze. : )

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon