Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
It makes Attack of the Clones look like Citizen Kane
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) reż. J.J. Abrams
Ładne kadry. Nie wiem, co więcej tam pokazano.

Ostatnie ujęcie na Rey, którą głosowo wspierają Leia i Luke odbieram symbolicznie. To jest esencja nieudolności tej nowej trylogii. Wielka saga dobiega do końca, a w finale mam przejmować się losem jakiejś bohaterki, którą wprowadzono bez żadnego planu, a najciekawszy związany z nią motyw jest taki, że na temat jej pochodzenia w trakcie filmów spierało się dwóch reżyserów, którzy nie uzgodnili życiorysu postaci. I to ona jest w centrum uwagi, a nie autentyczne legendy tej serii. No i za tym idą właśnie emocje na poziomie zero.
.

Odpowiedz
Ech, dalej wkurza mnie ta dziwna zażyłość między Rey, a postaciami ze Starej Trylogii. Tutaj uścisk z Leią, tam uśmieszki z Chewie na pokładzie Sokoła. Ani w FA, ani w TLJ nie znalazłem konkretnego powodu, dlaczego Ci bohaterowie mieliby się jakoś szczególnie lubić. 

Odpowiedz
Postać Rey w ogóle jest wciśnięta w te wydarzenia na siłę. Niby "Skywalker Saga", a głównym jej bohaterem jest dosłownie postać znikąd, która nie ma jakiegokolwiek związku z głównymi bohaterami serii.

Z resztą wszystko zaczęło się od TFA, gdy Leia przytuliła Rey zamiast Chewiego.

W związku z premierą nowego epizodu pojawiają się komiksy i w jednym z nich próbowano to "wyprostować".

[Obrazek: star-wars-age-of-resistance-720x774.jpg]

[Obrazek: star-wars-2-720x579.jpg?fit=bounds&width...height=480]

Co ciekawe pierwotnie Leia miała wiedzieć kim jest Rey i stąd ten uścisk, ale to zmieniono.

https://swshadowcouncil.com/2019/09/11/exclusive-lost-interview-with-tfa-editor-resurfaces-clues-to-leias-ep-9-role-reys-parentage-and-more/
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(22-10-2019, 12:18)Arahan napisał(a): Czy Rose jest jeszcze grubsza niż w TLJ?
Widac nie tylko ja to zauwazylem. Rose w tym epizodzie wyglada jak spasiona swinia.

Co do trailera. Wyglada to zajebiscie i naprawde ten trailer to cudenko, przepiekne kadry, fxy masa epickich scen, ale... Mam chyba w dupie ten epizod. Uwielbiam SW, nawet te nowe, ale jakos mi ten epizod moze nie tyle zwisa co malo ekscytuje.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Kadry są ładne, to fakt, ale dlaczego znowu mamy puste, nieciekawe lokacje? Trzy filmy, setki milionów dolarów i nic. Niebywałe że szczytem wyobraźni twórców okazały się wraki Niszczycieli na pustyni.

Odpowiedz
Ładne efekty, i tyle. Poprzednie części spowodowały taką nijakość i obojętność wobec tego wszystkiego, że nie pojawił się nawet gram emocji podczas oglądania trailera.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Kurde, no meh... poza ładnymi widokami nie ma nic co by mnie jarało w ostatnim epizodzie. Liczyłem w Disney Wars na Hana czy Luke’a a dostałem jakaś dziewuche, murzyna i pilota których mam kompletnie w dupie i jedyne na czym mi zależy to na ich śmierci w męczarniach.

Odpowiedz
Tylko mnie bawi jak przez trzy filmy Rey jest w zasadzie zawsze tak samo ubrana niezależnie od pogody / temperatury?

Odpowiedz

Duży uśmiech

Odpowiedz
(22-10-2019, 12:18)Arahan napisał(a): Czy Rose jest jeszcze grubsza niż w TLJ?

Ty nadwagoazjatofobie!
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
They should have sent a poet:

https://mobile.twitter.com/WesternWatchman/status/1186641313841778688

Uśmiech

Odpowiedz
Właśnie sie złapałem na tym, że przez kilka minut szukałem w zwiastunie DUCHA. Czytam komentarze na YT - "widzieliście ducha?", "Duch w zwiastunie - fajnie", "Wow, duch!" i myślałem, że coś przegapiłem, jakąś pojedynczą klatkę z easter eggiem po czym wklepałem w Google "Star Wars Episode 9 trailer Ghost" i jebłem, gdy okazało się że chodzi o Ducha w postaci jakiegoś gównianego statku ze Star Wars Rebels (pojawia się w okolicach 1:01 na tle tego Abramsowego pierdolnika).

Oczko

Poza tym fajnie to wygląda. Abrams tego nie spieprzy bo spieprzyć się tego bardziej nie da, a może dostanę bardzo dobrą przygodę w starwarsowym kliemacie w pojedynczych scenach.

[Obrazek: https%3A%2F%2Fhypebeast.com%2Fimage%2F20...90&fit=max]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Nie można temu odmówić klimatu SW, bo muzyka, lokacje i reszta robią swoje. Nie nakręcam się, bo tak jak pisałem wcześniej za dużo złego od początku. Za dużo bałaganu i braku koncepcji. Ale w kinie będę. Nie na premierę, ale 2-3 dni później. Tym bardziej, że zjeżdżam na ślub i święta.

Odpowiedz
Chyba już większość została powiedziana. Ładne kadry, choć nudne i typowo abramsowskie myślenie, że więcej znaczy lepiej i groźniej. Już w teaserze to nawalenie Gwiezdnych Niszczycieli wyglądało głupio. A teraz jeszcze mamy milion statków Rebeliantów... znaczy Ruchu Oporu. I wiadomo mogę się przyczepić, że flota to nie kawaleria, czy piechotą, a więc taka bliskość nie jest wskazana. Pamiętamy dobrze co się stało w The Last Jedi po tekście: "Bombers, keep that tight formation". Wleciał jeden TIE i rozwalił pół floty jak domek z kart.

I wiadomo mogę jechać po koniach biegnących po Gwiezdnym Niszczycieli, tekstu pożegnalnego C-3PO, gdzie mówi o przyjaciołach do osób z którymi albo nie spędził żadnego czasu filmowego w poprzednich częściach, albo spędził z 2 minuty. Dobry też jest tekst Luke o tyn, że Jedi nie czuje strachu czy coś w tym stylu. Kiedy sam Luke w Gwiezdnych wojnach Disneya ze strachu uciekł i schował się na jakiejś wyspie.

I mogę tam się doszukiwać w swojej złośliwości wielu rzeczy, ale mnie najbardziej intryguje jedna rzecz. Mamy nawet teraz piękne ujęcie zniszczonej sali tronowej z II Gwiazdy śmierci. W ogóle zgliszcza Gwiazdy śmierci dają duże pole do #RememberStarWars. Ale ja widziałem dawne Gwiezdne wojny, naprawdę wiele wiele razy. I dobrze pamiętam co się działo z Gwiazdami Śmierci po wybuchu. Eksplozja, kula ognia i nic. Nic z nich nie zostawało. To skąd nagle mamy tak duże i dobrze zachowane kawałki Gwiazdy śmierci? Ale skoro blizny Kylo Rena mogą zmienić położenie, to nie powinienem się doszukiwać jakiejś logicznej ciągłości od tych filmów.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Dbałość o szczegóły. Myk i nie ma blizny.

que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Ładne kadry, miejscami naprawdę zgrabne efekty (a miejscami chujowe - CGI dżungla) - pewnie bym się jarał, gdyby to była pierwsza część, a nie finisz.

Z heheszków:
- husaria na statku/gwieździe śmierci czy cokolwiek tam znowu dadzą z recyklingu
- scenka z C3PO
- zakleszczenie mieczów i rozbicie maski aż wrzeszczy z ekranu "Patrzcie! Głęboki symbolizm!"

Wszystko co na wodnej planecie piękne, ale posępne morze z wrakami to samograj. Niemniej doceniam.
Przy tym zwiastunie jeszcze bardziej razi mnie w oczy Rey i zastanawiam się czy to kwestia braku pomysłu na postać czy Daisy jest po prostu przeciętną aktorką. Ktoś poleci jakiś jej aktorski popis?

EDYTA: Co do blizn Kylo, to już nikt nie pamięta o bacta tankach, czy jak to się tam nazywało? Oczko
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Myślę, że zamysłem Abramsa było by ta blizna była widoczna i była symbolem przegranej Kylo, a teraz jest ledwo zauważalna.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
W Ophelii Daisy Ridley jest w porządku. W Orient Express też była w porządku.

I boję się z że stworzyłem kolejną szminkę Catwoman. Mniejsza o blizny Kylo Rena. Kiedy mnie większa rzecz intryguja, te resztki Gwiazdy Śmierci! Kiedy w filmach to tylko pył z nich zostawał po wybuchach.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Jakie "my friends" C3PO to w ogóle rozmawiał z Poe, Finnem itp? Duży uśmiech Cały TLJ zmarnowane na niewiadomo co

Ale przynjamniej wizualnie ładnie to wygląda

Odpowiedz
To wszystko jest grubymi nićmi szyte byle tylko stworzyć wrażenie logicznej historii w której postacie mają charakter i że mają jakiekolwiek znaczenie dla opowieści.

EDIT

Wyciekł screenshot z finałowego starcia i potwierdza informacje sprzed paru tygodni.

que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon