Suburra (2015) reż. Stefano Sollima
A gangster known as "Samurai" wants to turn the waterfront of Rome into a new Las Vegas. All the local mob bosses have agreed to work for this common goal. But peace is not to last long.

Poniżej trailer:

Serial "Gomorra" udowodnił że Włosi znają się na rzeczy i wiedzą jak sprawnie przedstawić przestępczy świat oraz ciekawą i angażującą historię gangsterską w formie serialu. Czy równie dobrze poradzą sobie przy formacie pełnometrażowym? Zobaczymy. Trailer zapowiada samo dobro, osobiście jestem przekonany że film zaspokoi oczekiwania. Zanosi się na surową i mroczną historię, brutalność, negliż i starannie oszczędne dozowanie akcji. Thriller gangsterski z elementami kina moralnego niepokoju. Takie smakołyki łykam przy każdej okazji. Premiera już jutro. Na razie tyle, czekam aż będzie można to gdzieś dziabnąć. W międzyczasie można sobie na szybko obadać poprzedni film reżysera - ACAB - http://www.imdb.com/title/tt1893195/?ref_=nm_flmg_dr_3

Odpowiedz
joozeek już walczy z tłumaczeniem.

Odpowiedz
Włosi dojebali do pieca. Film jest po prostu K A P I T A L N Y. Ściągajcie w ciemno, są bardzo dobre napisy angielskie. Jeżeli Gomorra wam się podobała, to Suburra powinna podobać się jeszcze bardziej. Tylko jeżeli ktoś liczy na wysyp strzelanki... To się zawiedzie. Strzelają owszem, ale mało :) I tylko kiedy potrzeba :) Wszystko w tym filmie gra jak powinno, akcja jedzie jak po szynach, film trwa grube dwie godziny a na napisach końcowych jeszcze było mi mało. Na koniec jeszcze zaskakująca niespodzianka. Netflix zamówił Suburrę w formie serialu. Włosi mają rozpocząć pracę w przyszłym roku, finalny produkt powinien trafić do odbiorców w 2017.

Odpowiedz
A napisy polskie już na bank w nadchodzącym tygodniu.

Odpowiedz
W takim razie ja czekam. Nie wyobrażam sobie oglądać włoskiego filmu z angielskimi napisami.

Odpowiedz
Napki wrzucone.

Odpowiedz
Przebijam vasta: Włosi rozkurwili system. Najlepszy film 2015 roku. 10/10. Jak to jest nakręcone, opowiedziane i dopicowane muzycznie, głowa mała.

joozeek, super napisy, wielkie dzięki.

Odpowiedz
Tylko czekać teraz na serial od Netfliksa o tym samym tytule i zbliżonej fabule. Ale jeszcze wcześniej drugi sezon Gomorry.

Odpowiedz
"Suburra" jest tak cudownie skondensowana i opowiedziana, że nie wiem, czy chciałbym, by rozwlekali te historię do rozmiarów serii. "7 dni do apokalipsy" - 7 odcinków? Czy może ugryzą temat od innej strony?

Odpowiedz
Na razie wiadomo tylko tyle, że ma to być serial o powiązaniu kościoła, polityki i mafii, a kończyć podobnie jak w filmie, więc też nie wiem, czy aż tak warto czekać.

Odpowiedz
Szukam filmu Sollimy, który przyniósł mu rozgłos - "Wszyscy gliniarze to dranie". Podobno mocno kontrowersyjny: nie tylko ukazuje policję w złym świetle, ale także napływających do Włoch imigrantów (których ta sama policja okłada pałami). Ciekawe połączenie. Zazwyczaj imigranci są dobrzy i niewinni, a policja rasistowska, a tutaj trochę zamotano akcenty.

Wracając do "Suburry". Z perspektywy paru dni od obejrzenia potwierdzam: dla mnie to jest film kończącego się roku. Było kilka tytułów, które kompletnie mnie pochłonęły w 2015, wśród nich "Bone Tamahawk" i "Ex Machina", ale Sollima rozbił bank. Stworzył skondensowany, energetyczny, stylistycznie doskonały dwugodzinny mob flick, gdzie rzymski nocny pejzaż bez przerwy zalewany deszczem rozrasta się do rozmiarów jakiegoś mitycznego zagłębia korupcji: za 7 dni upadnie rząd, za 7 dni papież abdykuje, za 7 dni trzeba dopiąć historyczny dil. Muzykę robił francuski duet M83. Kawałki "Midnight City" i "Outro"w połączeniu z obrazem robią niesamowite wrażenie. Finałowe ujęcia ciągle mam przed oczami.

Moja ulubiona postać? Ciężko wybrać, ale wydaje mi się, że jedyna osoba, która na swój popierdolony sposób wie, co powinno się zrobić, jest Viola.

Sollima to spokojnie taki amerykański Fukunaga. Złoty talent.

Odpowiedz
"ACAB" jest dobry, ale do "Suburry" trochę mu brakuje. Kiedyś na youtubie z lektorem leżał.

Odpowiedz
A.C.A.B jest dostępny w zatoce pirackiej i chyba ma polskie napisy.

Nawet kiedyś napisałem o filmie w krótkiej piłce:

"spojrzenie na życie członków włoskiej prewencji i włoskiego społeczeństwa. Generalnie dosyć pesymistyczny film z którego można wywnioskować, że włoskie społeczeństwo jest generalnie wkurwione na wszystko. Nie ma ani jednej zadowolonej i szczęśliwej osoby. Kryzys, eksmisje, wszędzie panoszą się imigranci. Cyganie zabijają Włochów, włoscy skini zabijają imigrantów, a policja pałuje każdego kto się nawinie. Niezłe kino z ambicjami, można w sumie określić film jako włoską Drogówkę. Szkoda tylko, że zakończenie zostało totalnie skopane, bo mogło być jeszcze lepiej. "
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Świetny film, zdecydowanie czołówka roku, dla mnie chyba na najwyższym stopniu podium ex aequo z Mad Maxem, jednak dawanie dyszki uważam za przesadę. Co mi nie pasowało? Chyba to, że całość, chociaż znakomita, to jest złożona ze zbyt znanych, lubianych i oczywistych klocków - numer 8 to typowy gangster-narwaniec mający problem z opanowaniem swoich emocji, z czego są później problemy, Samuraj to ikoniczny gangster-intelektualista, wyrachowany, niepozorny, któremu nikt nie podskoczy, bo ma taką pozycję, oczywiście pod koniec, po obowiązkowej scenie u mamusi w domu
Nie czaję również wątku ustąpienia papieża - wsadzili to do scenariusza po to, żeby jakoś uzasadnić ten motyw kilku dni do apokalipsy?
Ogólnie bardzo dobry film, polecam każdemu, ale jakoś nie trafił zbyt dobrze w moje gusta, daję 8+/10

Odpowiedz
Film jest genialny. Będzie jego serialowa wersja na Netfliksie. PREMIERA 6 PAŹDZIERNIKA. JARANDO

We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz

Tyle dobra.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Serial dostępny od rana w sklepie + napisy PL ;)

Odpowiedz
Trochę się obawiam. Film był świetny, ale głównie dzięki kapitalnej reżyserii Sollimy, którego tu zabraknie. No i był o dorosłych dla dorosłych, a trailer pokazuje głównie trzech gówniarzy, których nienawidzę na pierwszy rzut oka. To tak, jakby w centrum serialowej Gomorry było trzech Gennych.

Odpowiedz
Chwila, czy ja dobrze pacze i to jest ten gość który jest superuber badassem Numero 8????

[Obrazek: maxresdefault.jpg]

Odpowiedz
Dobrze paczysz.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon