A, jeszcze najlepsza scena (jest z czego wybierać) - chyba boar on the floor.
31-05-2023, 14:15
|
Succession (HBO, 2018-)
|
|
S02E04 ("najśmieszniejszy" odcinek), Greg w pokoju bezpieczeństwa obawiający się, że "bojowe dziecko" może się dostać do środka przez okienko. :) :) :)
A, jeszcze najlepsza scena (jest z czego wybierać) - chyba boar on the floor. 31-05-2023, 14:15 (31-05-2023, 11:02)Dr Strangelove napisał(a): Aż z ciekawości zacząłem googlować:I to jest bardzo fajny opis. Przy czym pisany przed zakończeniem, chętnie bym przeczytał zaktualizowany po ostatnim odcinku. Swoją drogą całe te dociekania kończy się "Fuck’s sake, we give up" :D I to jest mój problem, że no mogliby to twórcy ciut przychylniej dla widza przedstawić skoro dziennikarz Financial Times wymięka przy analizie tego. Cytat:A jeżeli nie muszą i w serialu dzieje się tak, jakby nie musieli, to serio, w czym problem? :)Ja ogólnie nie mam problemu z tym, że coś się dzieje tak, czy siak, bo to przecież fikcja. Problem w tym jak to przedstawiono: dla mnie nieczytelnie, dla ciebie żadna różnica, tak jak dla mnie nie ma żadnej różnicy czy działanie hiper napędu w Star Wars jest sensownie opisane. Cytat:Decyzja Shiv, jakkolwiek zapodana (niby) znienacka dla podbicia dramaturgii, broni się w pełni pod względem podbudowy psychologicznej.Jest to przedstawione jako zaskoczenie, ale mnie bardziej zastanawiało czemu z takim wkurzeniem Shiv olała Toma, gdy ten powiedział jej co się święci i próbował (nieporadnie, jak to on) przekabacić ją na swoją stronę. Ale widocznie to tylko pierwsza reakcja na swego rodzaju zdradę, a potem przemyślała, że ma to sens, więc walić braci. (31-05-2023, 14:07)PropJoe napisał(a): Fakt, że Greg trochę się znudził na koniec, ale i tak długo bawił i uczył.Greg był najlepszy, gdy był niewiadomą w tej całej galerii postaci, a w ostatnich sezonach było u niego mniej nieporadności, a więcej bycia chujkiem, więc widzowie już dobrze wiedzą co z niego wyrośnie i nie było więcej miejsca na zaskoczenie. Według mnie znalazła się nawet pewna łopatologiczność w scenie gdy Greg opierdala dźwiękowca pracującego przy nagraniach Logana. 31-05-2023, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2023, 14:52 przez simek.)
O, i to byłoby dobre porównanie! Gdyby nie to, że taki napęd nie istnieje więc nie mamy na czymś się oprzeć, żeby uznać jego realizm (lub uznać, że nam nie przeszkadza). A tu wiemy i śmiało możemy założyć, jak jest, nawet jeśli serial tego wprost nie powiedział.
The key of joy is disobedience.
31-05-2023, 16:20
W tym 3 sezonie coś się będzie działo czy tak będą latać samolotami, rozmawiać przez komórki i smętnie pierdolić - ja wygram, a właśnie że ja.
Mogę już przeczytać streszczenia, czy coś się zmieni? 4 godziny a jesteśmy w punkcie wyjścia.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
01-06-2023, 22:25
Będą latać samolotami, rozmawiać przez komórki i smętnie pierdolić - ja wygram, a właśnie że ja.
Po co się męczysz? Zostaw, jak Cię męczy. Nie będzie twistu, nikt się na nikogo nie rzuci z nożem, nikogo nie zamordują, strzelania też nie będzie (nie wiem, co to dla Ciebie dzianie się). Polecam straszczenie dla zachowania równowagi psychicznej.
02-06-2023, 06:28
Jeśli ci się nie podoba sama historia, to ona się wiele nie zmieni: będzie więcej tego samego, parę zwrotów akcji. Możesz śmiało przeczytać streszczenie, a ewentualnie później i tak sobie obejrzeć, bo przecież nikt ci nie streści świetnego aktorstwa i wybitnych dialogów.
02-06-2023, 07:03 (02-06-2023, 06:28)deymos napisał(a): Po co się męczysz?Ze względów socjologicznych i społecznych. Zamierzam zgłębić fenomen tego serialu i odkryć czym kierują się jego fani. Następnie dokonam analizy i zaprezentuję wyniki tutaj na forum, a także podczas odczytu w Polskiej Akademii Nauk.
02-06-2023, 08:40
Złośliwości są znacznie lepsze, gdy rozumie się pojęcia, których się używa :)
A wracając do meritum i na poważnie, to simek dobrze Ci radzi - jak jeszcze nie kupiłeś tego, to już nie kupisz i żadna fabuła w tej konwencji Cię nie zadowoli.
02-06-2023, 17:28 (02-06-2023, 17:28)deymos napisał(a): Złośliwości są znacznie lepsze, gdy rozumie się pojęcia, których się używa :)No to było na wysokim poziomie: (02-06-2023, 06:28)deymos napisał(a): Nie będzie twistu, nikt się na nikogo nie rzuci z nożem, nikogo nie zamordują, strzelania też nie będzie (nie wiem, co to dla Ciebie dzianie się). Bez odbioru :)
02-06-2023, 17:52
No przemęczyłem ten 3 sezon, który w 80% jest do zaorania. Powinni zrobić po prostu 3 sezony jak chyba planowali. końcówka 3 i sezon 4 są już dużo lepsze. Nawet miałem zacząć chwalić ale 8 i 9 odcinek to jakiś mokry sen lewicowego Holly na pełnej.
Oślizgły, republikański prezydent, fuck, który zrobi wszystko, żeby zdobyć władzę, poczucie zagrożenia jakby mieli lądować kosmici, fuck, gość jest faszystą, co podkreśla się chyba 28 razy (fuck, fuck, fuck, spierdalaj...), żeby nikt nie zapomniał, zamieszki, fuck, rodzina Kendalla ucieka w panice z miasta, płoną miasta, płoną lokale wyborcze, fuck, po drugiej stronie jest dobry demokrata Latynos i jego honorowy sztab wyborczy, biała supremacja, na szczęście dzielna siostra ratuje honor rodziny (Jezusmaraicobędzieznaszymkrajem, cobędziezAmeryką...), fuck off, fak ju..., zamieszki... Jezus Maria. No, został finałowy odcinek i można się rozejść :)
05-06-2023, 08:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2023, 08:43 przez Dr Strangelove.)
Cały ten motyw z wyborami w ogóle taki trochę na siłę, żeby podbić dramaturgię w najprostszy sposób. Przedstawianie kandydata republikanów to straszna łopatologia, ale z drugiej strony, to potrafię sobie wyobrazić, że wśród zamożnych demokratów w 2016 była taka sama sraczka jaką dostała Shiv na myśl o wynikach wyborów :P
Wczoraj powymieniałem opinie ze znajomymi i doszedłem do wniosku, że z jednej strony taką telenowelę Royów mógłbym oglądać jeszcze przez następne 4 sezony, ale z drugiej pod względem sensowności całej fabuły, to na dobre wyszłoby serialowi skumulowanie tego wszystkiego do 3 napakowanych treścią sezonów. 05-06-2023, 09:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2023, 09:08 przez simek.) (05-06-2023, 09:03)simek napisał(a): ale z drugiej strony, to potrafię sobie wyobrazić, że wśród zamożnych demokratów w 2016 była taka sama sraczka jaką dostała Shiv na myśl o wynikach wyborów :PJa też sobie potrafię wyobrazić. Jeśli mówimy o jakimś holyłódzkim celebrycie jak Sean Penn (nasi dobrzy-reszta faszyści), ale ta kobita to bezwzględna susz bez jakiegokolwiek kręgosłupa moralnego. Korporacja tatki to sami republikanie, których wspierali chyba od zawsze. I nagle łzy w oczach bo faszyzm. Plus te wcześniejsze "zagrywki". Jednym artykułem obalamy prezydenta, potem ta żałosna konwencja gdzie republikańskie robaki ślinią się do Logana jak do Jezusa. W tamtym uniwersum to w ogóle jest jedna korporacja medialna? Nie ma lewicowych mediów? To jakaś Nibylandia chyba :) No i w kółko powtarzają, że firma ma kłopoty, firma jest umierająca, działa w schyłkowym segmencie bo rządzą twittery i fejsbuki, ale jak co do czego, to oczywiście i tak rządzi Logan i jego korporacja rozdając karty. A tam...
05-06-2023, 09:20
Logan Roy - najlepszy. Tylko za ten jeden oneliner powinien być prezydentem kuli ziemskiej:
https://www.youtube.com/shorts/L2CJkofBF1c Szkoda, że jego dzieci to chodzące upośledzenia. Nie ma w nich nic fajnego. Rozchwiani, niestabilni emocjonalnie etc. 05-06-2023, 10:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2023, 10:10 przez Mental.)
Aha, jedno muszę im szczerze oddać.
Czołówka i przede wszystkim muzyka do niej jest mocarna. Nigdy nie przewijam.
05-06-2023, 10:41
Akurat jeśli chodzi o czołówki, to HBO zawsze wymiatało. True Detective sezon 1 i 2, Sukcesja, no i oczywiście
05-06-2023, 10:51
No to skończyłem :)
Mimo wszystko ocenię jednak wysoko i uważam że 7/10 nie będzie krzywdzącą oceną. Co by nie mówić całość wyróżnia się na tle dzisiejszej masówki odjebanej na odwal się. Widać w tym zamysł, serce i to, że komuś zależało. To należy docenić. Całość ma też unikalny dla mnie charakter. Nie pamiętam serialu/filmu gdzie nie kibicowałbym, nie współczuł, nie żałował no dosłownie nikomu. Mówimy rzecz jasna o głównych postaciach bo ci poboczni wszyscy "halabardnicy" nie mieli znaczenia. Absolutnie odrażająca menażeria wyjątkowo odpychających typów. W sumie najbardziej ciekawy był ten, który za to powszechne zjebanie odpowiada czyli Logan. Niewiele wiemy o jego przeszłości, ale z tych szczątkowych faktów można się domyślić, że przynajmniej coś robił, gdzieś zmierzał, coś zbudował. Reszta to odrażające sępy które miały "szczęście", że urodziły się akurat w tej rodzinie. Całość trochę irytuje o tyle, że to takie pójście na łatwiznę. Weźmy tych wszystkich szarych zjadaczy chleba i dajmy im ponurą przypowiastkę z życia wyższych sfer. Niech popatrzą z obrzydzeniem to się im zrobi lepiej. Może i jesteście biedni, ale za to macie kochającą matkę/syna/wujka/babcię. No koncepcja bez większego szału i naiwnie amatorska. O wadach nie chce mi się pisać, bo jest tego za dużo a częściowo już pisałem :) No ale jak pisałem jednak ma w sobie to coś, że warto było zmarnotrawić te kilkadziesiąt godzin życia.
05-06-2023, 12:51
Jak piszesz, że 7/10 to pewnie przynajmniej 9/10 tylko głupio ci teraz przyznać. Tak czy inaczej, super, że się w końcu uwolniłeś od tego koszmaru.
05-06-2023, 13:00
Tak, uwolniłem. Były różne opcje, walczyłem, montowałem koalicje, w końcu jednak sprzedałem swój pakiet i mam spokój :)
7/10 to 7/10. My w Mokotowskim Dyskusyjnym Klubie Filmowym cenimy sobie uczciwość wobec samych siebie.
05-06-2023, 13:20 (05-06-2023, 12:51)Dr Strangelove napisał(a): Absolutnie odrażająca menażeria wyjątkowo odpychających typów. W sumie najbardziej ciekawy był ten, który za to powszechne zjebanie odpowiada czyli Logan. Reszta to odrażające sępy które miały "szczęście", że urodziły się akurat w tej rodzinie.Z tego co zerknąłem na kilka pofinałowych artykułów prasowych, to obowiązująca narracja jest taka, że te dzieci są takie okropne tylko przez Logana, więc jest sobie sam winien. Jakby ich więcej przytulał w dzieciństwie, zamiast robić biznesy, to wszyscy byliby świetnymi ludźmi. 05-06-2023, 13:24
No był jakby nie patrzeć i mózgiem i sercem i portfelem tej organizacji przestępczej, więc do kogo mieć największe pretensje?
Z drugiej strony jakieś kulawe usprawiedliwienie się znajdzie. Papa budował imperium, więc miał na głowie fuzje i zarządy, to nie miał kiedy przytulić. A na trzecim planie mamy absolutnie potworną matkę, która chyba zajęta była "nicnierobieniem" przez szmat czasu? No i bardzo podoba mi się finał. "Zwycięstwo" Toma było piękne. Teraz będzie stręczył swojemu szefowi swoją byłą/obecną żonę, żeby się utrzymać na posadzie? Czy też dostanie za pół roku kopa w dupę bo przecież jest dosłownie nikim. Nie, nie chcę sequela :D
05-06-2023, 13:35 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Yellowstone (Paramount, 2018-) | Mental | 349 | 70,248 |
27-05-2026, 08:20 Ostatni post: Nemo |
|
| The Haunting of Hill House (2018) | patyczak | 131 | 24,145 |
22-10-2025, 02:34 Ostatni post: Krismeister |
|
| Cobra Kai (2018) | Doppelganger | 341 | 57,371 |