Super 8
Wygląda mi to na podróbkę stylu Struzana, poza tym Drew znakomicie odwzorowuje twarze aktorów, a to tutaj... bez komentarza : )

Odpowiedz
O taki skrót myślowy użyłem. Po prostu "spielbergowaty", gdyż wygląda jak do dawnych filmów i produkcji Spielberga.

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
http://blog.quickflix.com.au/2011/06/07/action-super-8-review/ bardzo zachęcające. Obawiam się, że pęcznieje mi balonik oczekiwań...

Odpowiedz
Oglądać bo ciekawe, nawet widać kawałek potwora i wiadomo już skąd pochodzi owy stwór.:P
http://www.filmweb.pl/video/klip/Tajne+materia%C5%82y+wojskowe-25202
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Dude wtf... Sam se oglądaj... Ja wolę za tydzień sobie oglądać te wszystkie spoty.

Odpowiedz
Bez jaj, nie mam zamiaru teraz żadnych spoilerów oglądać. Coś czuję, że przez najbliższy tydzień lepiej trzymać się z daleka od wszelakich informacji związanych z "Super 8". Może i zrobić sobie pauze od forum???!!! xD
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Jeden ze spoilerów i tak już stał się rzeczą, która na legalu pojawia się w treści newsów, ale na szczęście nie jest to nic, czego nie można się było spodziewać od początku.

Natknąłem się niestety na jeszcze jeden, ale ten tylko zwiększył mój apetyt na film. Od dzisiaj jak ognia unikam wszystkiego, gdzie "Super" i "8" są obok siebie.

Odpowiedz
A co za spoiler Mierzwiak??
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Przekonasz się w kinie ; )

Odpowiedz
Właśnie wróciłem z kina. Teraz nie mam czasu, ale później powinienem coś więcej napisać. Póki co, krótko - jestem zadowolony, ale nie bardzo zadowolony, jednak spodziewałem się ciut lepszego filmu.

Odpowiedz
Ja jestem bardzo zadowolony, ale przyznam, że miałem nadzieję na urwanie głowy, co nie nastąpiło.

Odpowiedz
Film jest spielbergowaty do kwadratu - to nie dziwi. Można tylko wyliczać procentowo ile Abrams zerżnął z ET, bo wiele rzeczy się powtarza (zresztą w zwiastunach już to było widać). Jednak jako autonomiczne dzieło Super 8 broni się bez zarzutu. Historia jest dobrze zawiązana, są emocje, ciekawe postaci (grubas wypada chyba najlepiej), dzieciaki odegrały swoje role swobodnie i bez niepotrzebnej spiny. Zawodzi właściwie tylko potwór który wygląda jak

Realizacyjnie palce lizać - zdjęcia, klimat, scenografia, muzyka, efekty. Wszystko jak na film nieco tańszy niż typowy kinowy rozpierdzielacz zmysłów wypadło powyżej przeciętnej. Muszę się też zgodzić, że dupska nie urywa, ale skłamię jeśli napiszę że się nie podobało. Bo się podobało i to bardzo.

8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
A ja jestem bardzo, bardzo zadowolony - jak dla mnie film roku! Nowy Trier? Meh. Nowy Malick? Jasne, niezwykłe doznanie. Ale na filmie Abramsa poczułem się dokładnie tak, jak zakładałem, czyli back in 80's, back in school. Jasne, film jedzie na kilku schematach (ale nie powiedziałbym, że zrzyna z ET, ba! jest dla mnie lepszy od ET :P ), jasne, że parę rzeczy mogło wyjść lepiej
(moje główne zarzuty to:
- przegięta katastrofa pociągu
- design obcego - Abrams mógłby w końcu zatrudnić kogoś innego w tej kwestii
- parę idiotyzmów w poczynaniu wojska, choć te mogłby być zamierzone),
ale, kurna, zrealizowane i przede wszystkim zagrane (obsada jest znakomita, a Elle zwyczajnie wykurwista!!!) jest to wyśmienicie, a też i ja się bawiłem tak samo dobrze. Do tego jest mega klimat, mega emocje, świetnie nakreślone relacje i świetny, nie wtrącany na siłę humor (plus fajny bonus na napisach - dobra komedia :D ). Słowem: pójdę pewnie do kina jeszcze ze 2 razy, bo na taki film czekałem od dawna.

9 / 10

I właściwie wraz z premierą Super 8 pojawia się tylko jeden problem - nie mam już na co czekać w tym roku :(
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
plus fajny bonus na napisach - dobra komedia :D

śmiej się śmiej, ale ja na tym bonusie bawiłem się lepiej niż na polskich filmach z ostatniego 10-lecia.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
A ja na Super 8 bawiłem się lepiej niż na 90% naszej kinematografii :)

Odpowiedz
Co było na napisach?

Odpowiedz

Odpowiedz
Damn!

Odpowiedz
Nie wytrzymam do poniedziałku :(

Odpowiedz
Hype był w przypadku Super 8 niepotrzebny, tym bardziej, że budowanie aury tajemniczości było na dobrą sprawę nieuzasadnione, bo film jest właśnie o tym, o czym miał być : ) (co nie znaczy, że nie stało się dobrze, bo zawsze miło obejrzeć trailer, po którym nie można powiedzieć, że widziało się film). Nie ma tu żadnych zaskoczeń, żadnych twistów, żadnego wgniatania w fotel ani czegoś, dzięki czemu zapamiętamy Super 8 jako TEN film z 2011 roku. Fabuła toczy się w bardzo bezpieczny sposób i Abrams ani na chwilę nie zbacza z utartej ścieżki, nie daje się ponieść i naprawdę zaskoczyć. Czym? Nie wiem, CZYMKOLWIEK, bo tego mi w Super 8 zabrakło.

I to jest na dobrą sprawę jedyny zarzut, jaki mam do filmu Abramsa, bo cała reszta jest najwyższej klasy. Bardzo fajny jest klimat ("Heart of Glass" Blondie to banał, ale banał za który Abrams ma u mnie wielkiego plusa), dzieciaki rządzą, jest atmosfera tajemnicy i przygody, nie brakuje też emocji (Alice i Joe oglądają rodzinny film, plus przecudowny motyw z wisiorkiem na końcu). Plus realizacja na najwyższym poziomie. Jak na obecne standardy Super 8 ma wręcz śmieszny budżet i z tego powodu nie jest to kino aż tak widowiskowe, ale z każdej sceny Abrams wyciska 100% i jak już się dzieje, to jest na co popatrzeć. Katastrofa pociągu, jakkolwiek baaardzo przesadzona, była rewelacyjna. Na plus również znakomite zdjęcia. Bałem się tych rozbłysków soczewki, ale nie tylko nie było ich za dużo, ale wszędzie tam gdzie były stanowiły wisienkę na torcie.

Co do samej istoty - na pewno podzieli część widzów, ale podobała mi się, zwłaszcza w
Myślę że minie jeszcze wiele lat, zanim powstanie coś równie fantastycznego i kultowego jak Alien, Predator, czy nawet E.T., o ile w ogóle, bo w tej akurat kwestii ciężko już o coś nowego. Dlatego design istoty nie powinien stanowić rozczarowania, bo szału być nie mogło, ot bardzo solidna robota.

Jakiś czas temu pod wpływem wywiadów i kilku recenzji zacząłem się też obawiać, że Super 8 za bardzo skupi się na byciu hołdem dla ET, Spielberga i podobnych produkcji, ale nic takiego na szczęście nie ma miejsca. Oczywiście intencje Abramsa i nawiązania (których mówiąc szczerze specjalnie nie wychwyciłem, ale pewnie są) to osobna sprawa, ale Super 8 jest w pełni autonomicznym filmem, który doskonale radzi sobie bez zestawiania go z innymi produkcjami i działa w pełni jako kino samo w sobie, a nie kino-hołd.

Mocne 8/10

PS. Wypatrujcie miniplakatu z okładką komiksu z Batmanem i Jokerem i dwóch plakatów Star Wars, zresztą cały pokój głównego bohatera to jeden wielki smaczek.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon