30-10-2022, 19:37
|
The Batman (2022) reż. Matt Reeves
|
|
Niektóre posty Moderator mógłby przenieść do tematu Spider-Mana, mnie i kilku kolegów trochę poniosło w temacie Venoma. A zaczęło się niewinnie, od 200 roku...
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
Tak jak obejrzałem sobie jeden głupi filmik i się za głowę złapałem tak uświadomiłem sobie że nie napisałem chyba tutaj do końca pewnych rzeczy.
"The Batman" nie jest "osobnym" filmem w tym stylu że Reeves mógł sobie tak po prostu robić co chciał. Tzn mógł, ale było to uzgodnione wcześniej. To nie jest tak że sobie wlazł na plan i robił co chciał a wcześniej wymyślał co chciał. Po czym to widać? Ano po konstrukcji. Ponieważ jest to film oparty na klasycznych filmach DC (jak niektóre z poprzednich). Tak jak MoS jest oparty na dwóch filmach Donnera tak tu mamy "Batman Begins" jeśli chodzi o stylówę i skrypt a "Batman", "Batman Returns" i "Batman Forever" jeśli chodzi o samego Batmana i jego "drogę" w tym filmie. No i mamy oczywiście wprowadzenie postaci do universum jak np Pingwina, Catwoman, Alfreda, Gordona - jak w BvS. Czyli "The Batman" jest zrobiony całkowicie świadomie DOKŁADNIE na tych samych "technikach" na których były robione MoS i BvS. Do tego stopnia że mógłby się pod nim podpisać Zack Snyder. Tyle że gdyby to Snyder robił "The Batman" to miałyby tu też znaczenie inne rzeczy i postacie niż osoba Batmana i miałoby się poczucie jakiejś stawki. Bo Snyder zrobił po prostu.. lepsze filmy :) Więc jeśli ktoś z jednej strony dołuje MoS i BvS a z drugiej chwali "The Batman" - to to jest baardzo dziwny sposób myślenia ^^ 20-11-2022, 14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2022, 14:08 przez Rozgdz.)
Matka wie, że ćpiesz? Te same urojenia wypisywałeś o The Last Jedi ;)
20-11-2022, 14:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2022, 14:52 przez Corn.)
Chodzi o to że Luke nie jest oparty na postaci Obija, że MoS nie jest oparty na filmach Donnera czy że zarówno MoS i "The Batman" nie są oparte na już znanych klasycznych filmach DC ? Bo brakuje mi tutaj jakichś.. no.. konkretnych zarzutów :p
20-11-2022, 15:20 (20-11-2022, 15:20)Rozgdz napisał(a): Chodzi o to że Luke nie jest oparty na postaci Obija, że MoS nie jest oparty na filmach Donnera czy że zarówno MoS i "The Batman" nie są oparte na już znanych klasycznych filmach DC ? Bo brakuje mi tutaj jakichś.. no.. konkretnych zarzutów :pPonieważ wyraźnie wykazujesz oznaki lekkiego aspergera, to nigdy nie pojmiesz, że znaczenie nadaje kontekst. Przeniesienie czegoś (jak postaci) z jednego źródła na drugie nie sprawia automaczynie, że coś jest oparte na czymś konkretnym. Inny kontekst ma Batman Burtona a inny Batman Schumachera chociaż i jeden i drugi są adaptacjami tego samego Batmana, który w komiksach ulegał przemianom co kilka lat 20-11-2022, 18:10
To zależy co masz na myśli. O ile "Batman Schumachera" z "Batman i Robin" jest kimś innym i cały film jest jakby .. inny niż do tej pory, dla widzów młodszych a sam film jest o Bat Family a nie Batmanie tak "Forever" jest po prostu dopełnieniem filmów Burtona (który zresztą był producentem). Tak, są inni aktorzy, inna stylistyka.. ale ta sama historia tyle że właśnie dalszy ciąg. Więc..
I tak, wszyscy Batmani są podobni bo są.. cóż, Batmanem :) Ale niektórzy są bardziej podobni do siebie niż inni ;) 20-11-2022, 18:23 (20-11-2022, 18:23)Rozgdz napisał(a): I tak, wszyscy Batmani są podobni bo są.. cóż, Batmanem :) Ale niektórzy są bardziej podobni do siebie niż inni ;) I tak, wszyscy Ludzie są podobni bo są... cóż, Ludźmi:) Ale niektórzy są bardziej podobni do siebie niż inni :) I tak, wszystkie Auta są podobne bo są... cóż, Autami :) Ale niektóre są bardziej podobne do siebie niż inne :) I tak, wszystkie Buraczki są podobne bo są... cóż, Buraczkami :) Ale niektóre są bardziej podobne do siebie niż inne :) Ja pierdole, skąd ty to bierzesz? 20-11-2022, 19:51
Heeh....
"Batman" - Batman znajduje mordercę rodziców, robi mu killim. "Batman Returns" - pojawia się Catwoman która jest bardzo podobna do Batmana - nieśmiały okularnik w jednym wydaniu, pełna mroku i szaleństwa osoba w drugim. "Jesteśmy tacy sami". Catwoman ma do rewanżu swojego własnego mordercę - Maxa Schrecka. Batman jest tu już wyraźnie wypalony i próbuje ją ostrzec/powstrzymać by nie szła tą drogą. Ta nie słucha i pogrąża się w mroku - jak on. "Forever"- pojawia się Dick Grayson który ma do ukarania morderców swoich rodziców. . "Jesteśmy tacy sami". Batman, jeszcze bardziej wypalony próbuje go powstrzymać, ostrzec przed swoim losem. Tym razem Dick Grayson nie zabija swojego mordercy a Batman znajduje inną motywację niż zemsta i "odżywa". Battinson i Batfleck - obaj lubią chować się na dłuższy czas przed światem i pogrążać w swoich obsesjach, obaj w cywilu jeżdżą staroświeckimi samochodami i obydwaj nie mieszkają w Wayne Manor które sobie tam stoi opuszczone. Tak że.. no.. niektórzy Batmani są do siebie trochę bardziej podobni niż inni ^^ 20-11-2022, 20:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2022, 20:02 przez Rozgdz.)
Scenariusz do przeczytania -> https://deadline.com/wp-content/uploads/2022/12/The-Batman-Read-The-Screenplay.pdf
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
29-12-2022, 16:15
Parę trafnych uwag od speca VFX o nietrafionych decyzjach artystycznych.
21-05-2023, 14:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2023, 14:30 przez RagnarMartens.)
Robię sobie rewatch, po raz pierwszy i już od samego początku czuję irytację, mimo iż Riddler w tym filmie to nie Riddler jakiego znałem, to chcę mu dać szansę, bo lubię tą inspirację Zodiakiem, ale wiem jak to się dalej potoczy niestety, muzyka już wkurwia, w kółko te same 4 nuty... Ja pierdolę. Kolejna rzecz... Batman wchodzi w sam środek gangu by dać obić sobie mordę i dostać łomem po plecach, zero taktyki, zero logiki, ma granty dymne, ale zamiast ich użyć, albo uderzyć batarangiem w źródło światła, to po prostu wchodzi w środek tłumu i decyduje się na walkę 1 vs 9. To dopiero 10 minuta.
29-07-2023, 18:31
To akurat jest zawzorowane na wejściu Keatona w "Batmanie". A wchodzi tak po prostu, bo wie że sobie poradzi i jest pewny siebie - co zresztą, o ile pamiętam z niego promieniuje. I faktycznie, ci goście nie są dla niego zagrożeniem, to leszcze.
29-07-2023, 18:35
ALE TO BATMAN, powinien przede wszystkim MYŚLEĆ, nawet jak ich pobił, to wcześniej dostał parę razy łomem w plecy, co innego wpaść w rozróbę, pełen chaos jak Keaton w Batman Returns na początku to tak, albo jak Batfleck musiał ratować Marthę, ale tam najpierw ściągnął wszystkich blisko i odebrał broń, tutaj... Nic, po prostu wchodzi, daje się otoczyć i bije się.
29-07-2023, 18:42 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Batman - part II (2025) reż. Matt Reeves | srebrnik | 326 | 30,020 |
14-06-2026, 11:44 Ostatni post: Rozgdz |
|
| Peacemaker (HBO Max, 2022) | Pelivaron | 110 | 13,529 |
05-11-2025, 17:52 Ostatni post: Scheckley |
|
| "The Flash/Flashpoint" (2022) reż. Andy Muschietti | Kuba | 1,050 | 123,084 |