Agent Putina
Liczba postów: 4,433
Liczba wątków: 21
shamar napisał(a):Jak można, w ogóle, podważać zajebistość "Begins"?
Można. Zgadzam się, patrząc z perspektywy to najlepszy film w trylogii. Ale to "realistyczna" i "grounded" wersja Batmana w której nietoperek walczy ze starożytnym zakonem wojowników nindża chcącym zgładzić całe miasto. Dla porównania, gdy Miller chciał zrobić to samo w komiksie, Batman walczył z mafiosami i skorumpowanymi glinami.
10-03-2022, 14:30
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,976
Liczba wątków: 15
Mars, nie skumałeś o co mi chodzi. Na grubych klockach to może ma jeszcze sens, ale wykonanie to już myślenie życzeniowe. Plan Jokera zakładał popełnienie błędów Batmana i zmyłkę Gordona. To jest kurde niemożliwe :D
10-03-2022, 14:32
PapaBoomer
Liczba postów: 13,022
Liczba wątków: 1
Aaa no... To widzisz, ja nie oceniam filmów komiksowych pod tym względem, dla mnie liczą się przede wszystkim emocje jakie we mnie wywołuje, to czy film angażuje, nie nudzi, a TDK na pewno nie aspirował do bycia Seven, film Nolana głównie bazował na emocjach i one były, tego nie można powiedzieć.
The Batman już nie opiera się na emocjach ale na intrydze, tajemnicy, scenariuszu który pewnie miał być ambitny i drobiazgowy jak Seven i na tym poległ.
A z tego co pamiętam, to plan Jokera zakładał podłożenie się by wylądować na dołku, a nie to, że to konkretnie Gordon go złapie i nie wiadomo czy miał plan zapasowy, mylę się? Popraw mnie jeśli przegapiłem coś.
10-03-2022, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 14:41 przez marsgrey21.)
There Can Be Only One!
Szczerze to nie pamiętam. Z 10 lat minęło od ostatniego seansu. Niedługo pewnie będę powtarzał to wrócę do tematu. Na razie uznajmy, że masz rację :)
10-03-2022, 14:50
Stały bywalec
Liczba postów: 18,864
Liczba wątków: 150
Dobra, rozejść się -> https://film.org.pl/kmf/oda-do-battinsona-jak-emo-wampir-zostal-najlepszym-batmanem-w-dziejach-kina
Cytat:Robert Pattinson dokonał niemożliwego. Rozsądził toczący się od lat spór, czy to Keaton, Bale czy Affleck jest najlepszym filmowym Batmanem. Dziś właściwa odpowiedź jest już tylko jedna.
10-03-2022, 14:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 14:53 przez Pelivaron.)
There Can Be Only One!
Cytat:Kiedy w maju 2019 roku ogłoszono, że Robert Pattinson zostanie nowym Batmanem, wściekłość, szok i niedowierzanie opanowały media społecznościowe.
Co to za piramidalna bzdura? :D
10-03-2022, 14:58
Agent Putina
Znowu ta tytanka intelektu. Panna zaciekle ściga Phila i Odbytsa, niedługo ich chyba przegoni.
10-03-2022, 14:58
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,676
Liczba wątków: 30
(10-03-2022, 14:30)Paszczak napisał(a): shamar napisał(a):Jak można, w ogóle, podważać zajebistość "Begins"?
Można. Zgadzam się, patrząc z perspektywy to najlepszy film w trylogii. Ale to "realistyczna" i "grounded" wersja Batmana w której nietoperek walczy ze starożytnym zakonem wojowników nindża chcącym zgładzić całe miasto. Dla porównania, gdy Miller chciał zrobić to samo w komiksie, Batman walczył z mafiosami i skorumpowanymi glinami.
No właśnie nie. Ta część nie jest realistyczna. Jest idealnie wypośrodkowana miedzy serio a komiksowo. Coś co wypadało już gorzej przy TDK, który postanowił być całkem serio.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
10-03-2022, 14:59
There Can Be Only One!
To prawda. Begins obok pierwszego Burtona jest najbardziej przygodowe i najbliższe kreskowce z lat 90tych. Nolan jeszcze wiedział gdzie się zatrzymać, żeby nie przekroczyć pewnej iluzji i nie narazić się na śmieszność
10-03-2022, 15:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 15:14 przez Corn.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,864
Liczba wątków: 150
(10-03-2022, 14:58)Corn napisał(a): Cytat:Kiedy w maju 2019 roku ogłoszono, że Robert Pattinson zostanie nowym Batmanem, wściekłość, szok i niedowierzanie opanowały media społecznościowe.
![[Obrazek: que.jpg]](https://memegenerator.net/img/instances/62793024/que.jpg)
Co to za piramidalna bzdura? :D
Każdy lekko ogarnięty człowiek traktujący i nazywający swoją osobę "kinomanem" wie, że Robert to przeaktor, który już wielokrotnie po okresie "Zmierzchu" pokazał swojego skilla. Także zdanie i teza totalnie z pizdy, chyba tylko po to, aby dyskutować z głupotą autorki :)
10-03-2022, 15:45
Agent Putina
Jak tam uważacie. Dla mnie BB to nie tyle wypośrodkowana spójna wizja a amalgamat nie do końca pasujących do siebie elementów. A Ligii Cieni nigdy nie traktowałem poważnie, niezależnie od wersji.
10-03-2022, 15:47
Stały bywalec
Liczba postów: 4,444
Liczba wątków: 8
(10-03-2022, 12:44)Pelivaron napisał(a): Prawie tydzień od seansu i najsmutniejsze jest to, że nie pamiętam już żadnej sceny :( wszystko mi się zlewa, nawet odpalany silnik Batmobila jakoś z pamięci się ulotnił.
A ja pamiętam pełno scen i wiem, że często będę do nich wracał. Prolog i stacja metra, pierwsza wizyta na miejscu zbrodni, wybuchowa obroża i cała sekwencja w siedzibie policji, pościg... no ja tu widzę w pytę świetnych momentów. Nawet jeśli główna intryga nie klei się tak, jak powinna.
10-03-2022, 15:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 15:58 przez Huntersky.)
Oskarmeister
Liczba postów: 6,870
Liczba wątków: 18
+1 Huntersky
W przyszłym tygodniu na pewno skoczę jeszcze raz.
Oglądał ktoś to w Imaxie? Czytałem jakiś wpis na wykopie, że film momentami jest niewyraźny a w muktikinie nic takiego nie widziałem.
10-03-2022, 16:37
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Od Imaxa bardziej mnie interesuje odbiór tego arcydzieła w domach. Jak ktoś nie będzie miał OLEDa z super kontrastem, to z wiele chyba nie zobaczy. Wersja w aplikacji HBO będzie interesująca
.
10-03-2022, 18:12
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,269
Liczba wątków: 6
(10-03-2022, 15:13)Corn napisał(a): To prawda. Begins obok pierwszego Burtona jest najbardziej przygodowe i najbliższe kreskowce z lat 90tych. Nolan jeszcze wiedział gdzie się zatrzymać, żeby nie przekroczyć pewnej iluzji i nie narazić się na śmieszność
No moim zdaniem nie wiedział. Pamiętam że jak to oglądąłem w kinie i wyjechano z bandą ninja która spaliła starożytny Rzym.. No, może nie parsknąłem śmiechem ale wybiło mnie to z filmu potężnie i już nie dałem rady do niego "wrócić" w części późniejszej z takim zaangażowaniem. Do tego momentu Nolan potrafił.. ale tym spaleniem Rzymu wyłożył się na twarz.
10-03-2022, 22:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 22:13 przez Rozgdz.)
CGI Paul Walker
A co w tym było tak dziwnego?
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
10-03-2022, 22:52
Stały bywalec
Liczba postów: 3,286
Liczba wątków: 5
Nie pasowało za bardzo do "realistycznej" i bardziej przyziemnej historii ;)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
10-03-2022, 22:54
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,269
Liczba wątków: 6
Musiałem sobie przypomnieć
Nie powiedziano wprost ale mocno zasugerowano -i to tak ni z gruchy ni z pietruchy - że jednak nindżasi zniszczyli Rzym i Konstantynopol.
Nie mówiąc już że .. po co? Co ma zniszczenie miasta do walki z przestępcami? Można było posprzątać Nowy York, można by i Gotham. I czemu się nie wzięli na NY kiedyś?
Przeca to stek bzdur.
Do tego momentu wszystko kupowałem, ba - chłonąłem. I banda nindżów walcząca z przestępcami mi nie przeszkadzała, grało. Ale to było już dużo za dużo.
i to w takim momencie gdzie wszystko powinno mnie "mocniej chwycić" a .. wyłożyło się się na twarz :p
No po prostu nie.
10-03-2022, 23:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 23:20 przez Rozgdz.)
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Begins w ogóle nie odbieram jako filmu realistycznego, czy rzaczej starającego się być realistycznym. Wątki sci-fi tam są jedynie jakoś zaczepione o rzeczywistość, ale na tej samej zasadzie jak np. w pierwszym Iron Manie.
Begins to film podany w dość poważnym tonie. Wszystko tam jest na serio, nawet wątek klanu ninja istniejącego od tysięcy lat. Jednocześnie to film przygodowy. Wszystko się tam nieźle zazębia.
Co innego The Dark Knight, gdzie Nolan tak bardzo chciał nawiązywać do poważnego kina sensacyjnego, a przy okazji skomentować świat uginający się pod lękiem związanym z terroryzmem, że wyszła mu historia, gdzie postać Batmana zaczyna wyglądać wręcz niepoważnie.
Do brzegu. Z podejściem do świata i postaci w filmie Reevesa nie mam problemu. To bardzo komiksowy film. Poprzez ten termin rozumiem, że on się z niczego nie tłumaczy, nie wstydzi. Warto tutaj zwrócić uwagę, że nowy Batman to film, w którym ekspozycja na temat świata praktycznie nie występuje. On jednak ma stosunkowo wysoki próg wejścia. Chociaż w przypadku tego akurat głównego bohatera nie jest to jakieś wyzwanie i odwaga, bo jednak większość ludzi oglądających filmy jakiekolwiek wie o co z grubsza chodzi. Problemem filmu Reevesa jest cienki scenariusz. Kreacja przy lepszej historii by była wręcz plusem, bo sporo tu ambicji i dobrych patentów było.
.
10-03-2022, 23:29
CGI Paul Walker
(10-03-2022, 22:54)szopman napisał(a): Nie pasowało za bardzo do "realistycznej" i bardziej przyziemnej historii ;)
W komiksie Raas był nieśmiertelny chyba. A tu? Od stara sekta. Nie wiem w czym problem.
10-03-2022, 23:33
|