バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
01-08-2012, 14:31
|
The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
|
|
Mam do forumowiczów pełne zaufanie :) Ich opisy materializują mi przed oczami straszne badziewie a ja mam na co wydać 20 zł :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 01-08-2012, 14:31
Lambon, może TDKR ma więcej dziur -film ma sporo wątków z dupy, ale jednak to TDK ma barki, sonar i ciapę Denta. Ale TDKR nie ma Jokera, który odciągnąłby uwagę od ważniejszych rzeczy, jak logika i spójność świata. Jest dobry Bane i czarująca Kocica, ale to nie ten kaliber.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 01-08-2012, 14:34 Cytat:a ja mam na co wydać 20 zł :P Ale ja nie mówię, że masz oglądać, dziwię się po prostu że chce ci się marnować tyle czasu na pisanie o filmie, którego nie widziałeś i nie masz ochoty oglądać, to jest chore :) 01-08-2012, 14:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 14:38 przez Gieferg.)
Czemu w Szczecinie nie ma IMAXA? Ten film ma super udźwiękowienie i rozmiar, że aż człowiek żałuje wizyty w Heliosach i Multikinach. Tak jak przewidziałem - przez pierwszą połowę, gadają, gadają, gadają i GADAJĄ! Aarhh!!! I to jeszcze komunały: „Harvey Dent wielkim człowiekiem był” (mieli Dzień Harveya Denta! WTF!?) „Bądź, nie bądź, jednak bądź, musisz być, a daj spokój bycia Batmanem!” I naprawdę, niektórzy płakali na scenach z Alfredem? OK., może jestem bezdusznym bucem. Ludzie nie robią użyku z broni palnej, a po co skoro można bawić się w mordobicie? Wystarczyło, że strzeli się w łeb Bane’owi i po problemie. I kolejny nieprawdopodobny gadżet ratujący dzień. A Batman dalej harczy tym głupim głosem, chociaż w jednym w momencie dał sobie spokój! Łał! Chcę tego więcej! Zwłaszcza w momentach z ludźmi znających tożsamość Wayne’a. I ten brak odwagi w wielu miejscach, szczególnie wkurzyło mnie zakończenie. Myślałem, że WB zdecydowało się na dość rzadkie w filmach superbohatersko-blockbusterowych rozwiązanie, ale nie – Florencja wszystko zepsuła. Jednak pomimo przewidywalności było trochę zaskoczeń – chodzi mi o późniejsze losy Blake’a oraz dziecko Ra’s Al. Ghula – tak, znam komiksowy oryginał.
A plusy? +Bane. Jeśli pominie się ten śmieszny głos i żałosny koniec to mamy świetną rehabilitację po BiR villaina, który jest bliski komiksom. Brutalny, inteligentny, a nawet z humorem. Nawet sądziłem, że ujrzę jego pokiereszowaną mordę. +Rozmach w dobrym znaczeniu tego słowa +Oraz sugestywna przemoc. Skręcanie karków i łamanie kręgosłupów – zero drastyczności, ale i tak czuje się ból, sylwetki dyndającyh wisielców, łażenie po lodzie, a potem wpadniecie do lodu. I nie trzeba było krwi. No dobra, były dwie sceny, gdzie powinna się polać. Leżący kapitarzyna oraz policja zewnątrz strzelająca w stopy :). Nikt nie zauważył podobieństwa sceny w balu do balu przebierańców w „Batman Returns”? I z kim Bruce tańczył? Z Seliną czy Mirandą? A Selina? Jak głupio wyglądała w tych goglach tak dalej głupio wygląda. I miło, że nie padła nazwa Catwoman. Jakie dziwne uczucie mi towarzyszyło po napisach, gdy dowiedziałem się, że ten ślepy lekarz (kiedy nagle przypomniał, że zna anglika?) grał szefa zmutowanych brudasów z „American Cyborga” :)). 01-08-2012, 14:41 military napisał(a):In the opening scenes of the previous movie (The Dark Knight), didn't Batman discourage other vigilante impostors and telling them they couldn't be him? Niedobre, słabiutkie. Przez 8 lat i pod wpływem licznych kontuzji oraz wypalenia chyba można zmienić postawę? W TDK Batek jest na pełnej werwie do zwalczania przestępczości i nie chce narażać przypadkowych januszy, w TDKR jest zmęczony, zramolały (Bale ma nawet siwe włosy ;)). Nic dziwnego, że szuka następcy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-08-2012, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 14:46 przez Snappik.) (01-08-2012, 14:38)Gieferg napisał(a): Ale ja nie mówię, że masz oglądać, dziwię się po prostu że chce ci się marnować tyle czasu na pisanie o filmie, którego nie widziałeś i nie masz ochoty oglądać, to jest chore :) Od razu chore :P ja tylko wyrażam żal że moja ulubiona komiksowa postać jest tak marnowana w kinie przy niezrozumiałym aplauzie mas. Wyraziłbym też podobne zdanie przy np. Prometeuszu ale to byłoby już chore ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 01-08-2012, 14:47 Cytat: Przez 8 lat i pod wpływem licznych kontuzji oraz wypalenia chyba można zmienić postawę? I stać się antybatmanem? Bo to jest totalne przeciwieństwo: od "nie mieszajcie się w to, możecie zginąć, a ja próbuję chronić wasze życie!", do "fuck it, chcecie to gińcie, mam was gdzieś, ja już nie mam ochoty się w to bawić". 01-08-2012, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 14:52 przez military.) Cytat:Lambon, może TDKR ma więcej dziur -film ma sporo wątków z dupy, ale jednak to TDK ma barki, sonar i ciapę Denta. Ale TDKR nie ma Jokera, który odciągnąłby uwagę od ważniejszych rzeczy, jak logika i spójność świata. Jest dobry Bane i czarująca Kocica, ale to nie ten kaliber.finał wątku barek jest naiwny, ale to w końcu superhero movie, happy end musi być! a i tak barki to nic w porównaniu z naparzaniem się uzbrojonych ludzi na pięści i wogóle całym wątkiem policji w podziemiu. mnie tak sonar nie przeszkadzał, fajna walka ze SWATEM przy jego udziele i "białe" oczy Bata - znów nie ma co porównywać do badziewnego, latającego batjebadła, nie wiem też co masz do Denta, ale to w tej części wymyślili jakieś bzdury z Dent Act, Dniem Denta i "listem prawdy" Gordona w TDK dużo fajniejszych scen z Batmanem - tutaj tylko jego pierwsza walka z Banem, w TDK także muzyka i jej montaż jak dla mnie miażdżą, w TDKR dużo słabiej równiez pod tym wzgledem, a "śpiewający" więźniowie to już totalne dno. 01-08-2012, 14:55
Spoko jak spotkam to wleję :P
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 01-08-2012, 15:03
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?" - Black Bolt
01-08-2012, 15:08 (01-08-2012, 13:27)military napisał(a): DOBREEEEE...John Blake ma motywację, jest odważny, chce działać, chce zrobić więcej, aniżeli to na co pozwala mu policyjna odznaka i Wayne to w nim dostrzega. Usiłujesz nam powiedzieć, że to jest to samo co banda narwańców na czele z jakimś tłuścioszkiem Brianem wyskakująca w nocy na miasto w ochraniaczach hokejowych? Doprawdy military, już naprawdę nie masz się czego czepiać. Natomiast co do tego, że Wayne trenował latami itd itp, a Blake zginie pierwszej nocy. Trening jest niczym, wola jest wszystkim. Aż szkoda że Nolan nie wstawił tej przebitki z Beginsa, widać niektórzy naprawdę potrzebują dostać łopatą po łbie :] Ale serio, jakie to ma znaczenie? Gdzie jest powiedziane, że Blake będzie w 100% takim samym Batmanem, z takimi samymi metodami działania? Że będzie się wpieprzać w tłum przeciwników i dawać pokaz krav magi? Gdzie jest powiedziane, że założy kostium pierwszej nocy? Wreszcie utożsamianie siły i sprawności fizycznej z wielkością mięśni... Wasze argumenty są głupsze niż ten film :) (01-08-2012, 13:59)SonnyCrockett napisał(a): Jeżeli ten film kiedyś zobaczę to jako megahit w Polsacie. :PPolsat nie ma licencji na filmy Warnera, więc powodzenia :) 01-08-2012, 15:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 15:26 przez Mierzwiak.) (01-08-2012, 15:21)Mierzwiak napisał(a): Trening jest niczym, wola jest wszystkim.Takie suchary brzmią super w bajkach, ale Batprzebierańcy z TDK mieli wole, nie mieli treningu i sprzętu. Powtórzyć mojego posta wcześniejszego, żeby dotarło? Batman to nie tylko wola działania. Cytat:Gdzie jest powiedziane, że Blake będzie w 100% takim samym Batmanem, z takimi samymi metodami działania? Że będzie się wpieprzać w tłum przeciwników i dawać pokaz krav magi?Więc będzie mniej skuteczny. I zginie. :) Bruce Wayne był takim Batmanem, bo miał przeszkolenie, środki i wolę (choć tej woli u Nolana nie ma za cholere, skoro tak łatwo się poddaje). Robin będzie atakował z ukrycia, jak Batman w Begins? Brak mu odpowiedniego treningu i sprzętu. Więc będzie biegał z bronią? Prowadził wyłacznie śledztwa i podejmował maksymalnie paru przeciwników na raz? Scarecrow jest na wolności. Co Robin zrobi z jego trucizną? :) Raz jeszcze: bycie Batmanem to nie tylko wola walki. Każdy superbohater jest superbohaterem, bo ma coś wyjątkowego w sobie. Robin jest idealny na sidekicka, a po szkoleniu pod okiem Batmana może wtedy na jego zastępce. Nie ma nic wyjątkowego, co robiłoby z niego Batmana. Cytat:Wreszcie utożsamianie siły i sprawności fizycznej z wielkością mięśni...Masz racje, siła utożsamiana z wielkością mięśni to głupota. Najlepsi siłacze są szczupli. ;D Cytat:Wasze argumenty są głupsze niż ten film :)Dobre, gdyby nie ten emot to bym ci uwierzył. 01-08-2012, 16:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 16:05 przez Gal Anonim.) (01-08-2012, 16:05)Crov napisał(a): Takie suchary brzmią super w bajkachMyślałem że Batmany Nolana to są bajeczki. Już zmieniliście zdanie? Cytat:Batprzebierańcy z TDK mieli wole, nie mieli treningu i sprzętu.I dlatego jeden z nich skończył ze sznurem na szyi zrzucony z budynku, bo był zwykłym kolesiem któremu wydawało się, że jest Batmanem. Spaślak Brian =/= policjant John Blake, który ma i wolę (będącą czymś więcej niż to, czym kierowali się tamci pajace) i sprzęt. Trening? Straszne, gdzie on zdobędzie potrzebne umiejętności, przecież to niemożliwe... Poza tym pytam się ponownie: to jest naprawdę taki problem, ta sugestia, że Blake przejmie kostium? Wayne dał mu wskazówki do jaskini, bo zobaczył w nim kogoś, kto może kontynuować jego "misję". Zrozumiałbym zarzuty, gdyby ostatnim ujęciem filmu był Blake w kostiumie stojący gdzieś w nocy na dachu wieżowca, ale facet po prostu wszedł do jaskini. Tak, Nolan sugeruje że Blake zostanie kolejnym Batmanem, nie wdając się w żadne detale, a Wy robicie z tego problem, który urośnie zaraz do takiej rangi, że wchłonie wszystkie dziury fabularne i błędne decyzje, jakie podjął Nolan. Cytat:Więc będzie mniej skuteczny. I zginie. :)Więc zginie. Who gives a fuck? Cytat:Najlepsi siłacze są szczupli. ;DMożna być BARDZO silnym nie wyglądając jak Pudzianowski. Nie masz na ten temat zielonego pojęcia jak widzę, porzuć proszę ten temat. 01-08-2012, 16:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 16:32 przez Mierzwiak.)
W kwestii siły, to wydaje mi się, że niejaki Bruce Lee nie był specjalnie duży i wysoki, a jego siła była niesamowita więc co ma rozmiar mięśni do siły? Nic. Wszystko jest kwestią odpowiedniego treningu.
01-08-2012, 16:39 (01-08-2012, 16:23)Mierzwiak napisał(a): Poza tym pytam się ponownie: to jest naprawdę taki problem, ta sugestia, że Blake przejmie kostium?Nie, to pasuje do tego filmu. Zwrócilem uwagę tylko, jak głupi i słaby to pomysł. Ot, co. Cytat:Nie mam najmniejszego pojęcia, więc się wypowiem. Wielkość mięśni to skrót - oznacza to wielkość i jakość. Jako ktoś, kto ogarnia temat, wiem, ze to rozumiesz. Ktoś wielki z dobrej jakości mięsniami, będzie silniejszy niż ktoś szczupły z dobrej jakości mięsniami. (jeżeli się myle to niech poprawi mnie EL-Kal, bo on kiedyś widział siłownie w okolicy, wiec może wie) To wiesz, bo się znasz na siłowni. Więc w czym problem? Ja, który widział siłownie jeno na zdjęciach to ogarnia, a ty nie? Rzecz w tym, że przypakowany Bale nie wygląda jak Pudzianowski. Ktoś szczupły pewnie, że może być bardzo silny, i tu zacytuję mojego ulubionego wspólczesnego filozofa, Bane'a: "For you." Warto by był przypakowany na tyle, by być sprawnym, jak Wayne. Nie przypakowanym na tyle, by się nie przewrócić, jak Robin. No ale kwestia przypakowania to najmniejszy problem, bo przypakować może każdy.Cytat:Najlepsi siłacze są szczupli. ;DMożna być BARDZO silnym nie wyglądając jak Pudzianowski. Nie masz na ten temat zielonego pojęcia jak widzę, porzuć proszę ten temat. (01-08-2012, 16:39)paj napisał(a): W kwestii siły, to wydaje mi się, że niejaki Bruce Lee nie był specjalnie duży i wysoki, a jego siła była niesamowita więc co ma rozmiar mięśni do siły? Nic. Wszystko jest kwestią odpowiedniego treningu.To ładne. Cytat na płatki śnadaniowe ;) 01-08-2012, 16:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 17:01 przez Gal Anonim.)
W kwestii mięśni: ok, wszystko jasne. Tylko mi to naprawdę zwisa, czy Blake ma odpowiednie warunki fizyczne :) Jeśli już jesteśmy przy kwestii muskulatury, to dziwię się, że jeszcze nikt nie przyczepił się do tego, że Wayne tak szybko wrócił do formy po tych 8 latach, bo biceps ma niezły co widać w którejś rozmowie z Alfredem.
- Chyba że jednym z objawów jego depresji były stałe wizyty na siłce; - Chyba że dobrze rozwinięta muskulatura utrzyma się bez ćwiczeń przez następne lata, w co powątpiewam, ale niech wypowie się ktoś kompetentny, może wspomniany El-Kal? 01-08-2012, 17:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 17:11 przez Mierzwiak.) Cytat:Chyba że dobrze rozwinięta muskulatura utrzyma się bez ćwiczeń przez następne lata, w co powątpiewam, ale niech wypowie się ktoś kompetentny, może wspomniany El-Kal?Przywołano mnie, więc jestem, choć naprawdę dziwię się, że może być z tym tematem problem - owszem, jest ponoć coś takiego jak pamięć mięśniowa, bardzo łatwo wtedy wrócić do treningów, szybko widać efekty, całkiem sprawnie dochodzi się do dawnych rekordów, ale objawia się to u kogoś, kto jednak MA PREDYSPOZYCJE. Niestety, widziałem ektomorfików, którzy tracili ciężko zbudowane mięśnie (i nie podejrzewam ich o używanie czegoś ponad ogólnie dostępne suplementy) podczas miesiąca czy dwóch wakacji. Z drugiej strony - są osoby pomiędzy endomorfikami a mezomorfikami, należę chyba do tej w miarę szczęśliwej grupy. Nigdy siłowo nie spadam poniżej jakiegoś poziomu, choćbym pił, nie sypiał dniami i nocami oraz wyrywał sobie włosy z główy z powodów miłosno-zawodowych ;-). Ale na pewno nie powinno być tak, że jesteś Batmanem i olewasz sprawę. Rozmawiając z Crovem, podzieliłem się nadzieją, że nowy Batman będzie coś jak ostatni Rocky albo miks "Rocky II" i "Rocky Balboa" - zmęczone, starsze nieco mięśnie znowu dostają bodźca do przebudzenia lub Batman, który osiadł na laurach, przypomina sobie dzięki Bane'owi, że musi wrócić do podstaw. Tylko bodziec musi by większy niż kiedykolwiek. Nie jestem jakimś fitness-freakiem, ale naprawdę gryzie mnie to, że Nolan nie pokazał u Wayne'a choćby drążka do podciągania. Zrobi taki kilka pompek dziennie i wielce zdziwiony, że z odcinka na odcinek jest go coraz mniej. Cytat:Trening? Straszne, gdzie on zdobędzie potrzebne umiejętności, przecież to niemożliwe...W "Beginsie" przygotowanie Wayne'a to wątek przeprowadzony świetnie. Człowiek z potencjałem, który przez kilka lat był fizycznie katowany przez ninja, wraca, wygląda i rusza się świetnie. To jest naprawdę dobre, mocniejsze niż kilkuminutowe training-montage w filmach sportowych. 7, bodajże, pieprzonych lat. Nolan się popisał, bo trudno sobie wręcz wyobrazić, jakim próbom był poddawany Wayne. Jaki jest Blake, widzimy w TDKR. Unika starć fizycznych, potrzebuje pomocy Batmana, lepszy z niego śledczy niż wojownik. Ile lat przed nim, zanim poczułby się pewnie z trzema przeciwnikami jednocześnie? Też nie mniej niż siedem. Nie wiem, jak fizycznie zaprawia się Bane, na pewno robi coś więcej niż kilka pompek dziennie, jak Bruce po powrocie do Gotham w "Begins". Podoba mi się jednak jego wygląd - ma twarde mięśnie, grubą skórę, a przede wszystkim ogromne kaptury i barki, które cechują ludzi mających siłę pieprznąć przeciwnikiem o ziemię. Ciężko pracujących. Wierzę w tę postać, nawet jak w napadzie szału rozwala kolumnę. Cytat:Spaślak Brian =/= policjant John Blake, który ma i wolę (będącą czymś więcej niż to, czym kierowali się tamci pajace) Pewnie, wola jest ważna. Z powodu braku woli bałem się zawodów bokserskich i sięgania po jakiekolwiek sukcesy, gdy byłem na tyle głupi, aby myśleć, że to dla mnie. Ale wola sprawia, że wychodzisz do walki i zaciskasz zęby, choć coś ci mówi, że przeciwnicy są od ciebie silniejsi. Agresja i wola to świetne połączenie. Ale już silne, dobrze reagujące ciało pozwoli ci wyjśc z tej potyczki żywym.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
01-08-2012, 18:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012, 18:32 przez EL-Kal.)
Niestety - rozczarowanie. Muzyka totalnie nie współgra z obrazem (scena rozmowy w drzwiach domu Foleya pomiędzy Foleyem a Gordonem, scena próby przeprowadzenia ludzi przez most i wiele wiele więcej), wzruszająca muza wybrzmiewająca przy każdym suchym dialogu to taki zabieg jak w durnych serialach pokroju dr queen. Ponadto ogólnie film skopany od strony reżyserskiej/scenariuszowej. Skróty, poszatkowanie znacznie dotkliwsze niż TDK. Zresztą poprzednie dwa filmy były naprawdę świetnie skrojonymi filmami akcji, a tu - jak już podsumował pewien krytyk - zakalec. Choć może nie zakalec, może bardziej - zmęczenie materiału. To nie jest jest dobry film. Jest przeciętny. 4/10
01-08-2012, 18:55 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Batman (temat ogólny) | Mental | 1,346 | 257,764 |
30-06-2026, 19:17 Ostatni post: SonnyCrockett |
|
| Asterix (temat ogólny) | Maik | 126 | 28,810 |
16-06-2026, 18:57 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Spider-Man (temat ogólny) | Pelivaron | 36 | 2,039 |