The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
dziękujemy za wyjaśnienia tej niezwykle trudnej sztuki kreowania postaci :) nie umniejsza to faktu, że idzie się pośmiać :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wniosek podobny jak przy RoboCopie - najlepszych concept artystów zgarnął Marvel, a drugiego takiego jak Ryan Meinerding to ze świecą szukać.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Ale co ma kto zgarnął najlepszych od concept-artów? Skoro akurat i tak finałowa wersja Bane'a super wyszła?!
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Komuś tu się chyba pomyliły pojęcia... Co za różnica, czy concept art jest dopieszczanym przez 50 godzin obrazem czy szkicem zrobionym ołówkiem?

Odpowiedz
Cytat:Nie żeby ostateczny wygląd Jar Jar Binksa był czymś szczególnym, ale gdy zobaczyłem concept arty tej postaci

Link plz. Nie mogę znaleźć niczego szczególnie odbiegającego od ostatecznej wersji - najbardziej inna jest wersja bez uszu.

Odpowiedz
[Obrazek: fOItw.jpg]

Odpowiedz
Lol, Catwoman nie potrafi chodzić. No chyba że to pozycja jogi.

Odpowiedz
Lol, kolejny durny post przypieprzający się kot, tfu, pies wie do czego.

Odpowiedz
I to jeszcze post dotyczący fotki promocyjnej, bo taki moment nie znajduje się w filmie.

Odpowiedz
To teraz ja się przyczepię. Narzekaliście na to, że walki w Beginsie były nieczytelne, bo kamera była za blisko, a montaż chaotyczny? Chciałbym, żeby w TDKR było tak samo, bo widać za dużo i wychodzi żenada.

[Obrazek: 005329.jpg]

00:53:29 - pan z którym aktualnie walczy Batman zostaje odrzucony na faceta zaznaczonego po prawej, tylko że odbywa się to tak lekko, że efekt jest komiczny i jeśli się przyjrzeć, to nie wiadomo w sumie czemu gostek upada i już się podnosi. Lepszy jest jednak zbir po lewej, którego załatwia niewidzialny Kevin Bacon. Tylko tak mogę wyjaśnić to, że gość pada, chociaż Batman nie musnął go nawet peleryną.

[Obrazek: 020805o.jpg]

02:08:05 - to już jest prawdziwy przebój. Batman walczy z jednym gościem, a drugi, ten zaznaczony kółkiem próbuje strzelić po czym... bez żadnego powodu wywija orła. ROTFL

Odpowiedz
Poślizgnął się na śniegu albo go karabin przeważył ;)

Nolan jest cienki w te klocki, też wolałem walki w Beginsie, w których nie było nic widać od niedorobionej choreografii, z którą mieliśmy do czynienia już w TDK.

Odpowiedz
(24-11-2012, 16:12)Gieferg napisał(a): Poślizgnął się na śniegu albo go karabin przeważył ;)
Czekam aż ktoś dorobi do tego jeden z odgłosów przewracania się chociażby z Toma i Jerry'ego i zapętli to w 15 minutowe wideo po czym wrzuci na You Tube. Schumacher w czystej postaci :)

Odpowiedz
Myślałem, że temat tych dwóch gównianych walk z TDKR został zakończony?
Ale fajnie, że to opisałeś z obrazkami (jak Gmoch). W TDK chyba też można coś takiego wytknąć w jednym momencie walki na przyjęciu Wayne'a, i kilka w Hong Kongu - choć w tej scenie coś wleciało z okna do ciemnego budynku, więc Lau i jego ludzie byli zaskoczeni i przestraszeni (tak to sobie tłumaczę). No i w tym filmie wszystko nadrabia świetna walka na dyskotece, kiedy Batmana idzie po Maroniego. W BB takich "kwiatków" nie dostrzegam.

Jeśli chodzi o walkę Batman vs. 8 gości mających zaraz zabić klęczącego Blake'a, to absolutna racja - scena jest komiczna i to już przy pierwszym seansie w kinie strasznie rzuciło mi się to w oczy. A jeszcze sztuczności tej sceny towarzyszy fatalnie dobrana muzyka (Ten sam temat Batmana wykorzystany w filmie po raz piąty? Serio?).

Natomiast ratowanie Seliny na dachu prezentuje się trochę lepiej, a już całkowicie zapomina się o sztuczności w tej scenie walki po tym, jak ludzie Bane'a strzelają do Batmana i Catwoman (uciekających w linii prostej, kilkanaście metrów od strzelających najemników), a trafiają tylko w podłoże, które zbudowane jest z materiału powodującego pokaz iskier. ;D
(24-11-2012, 16:12)Gieferg napisał(a): Nolan jest cienki w te klocki(...)

To nie Nolan jest choreografem, montażystą, ani nie wykonuje tych walk. On tylko zatwierdził, to co inni spieprzyli, więc winą nie powinien być obarczany (przynajmniej nie całą).

Odpowiedz
To jest po prostu źle nakręcone i tyle. Nieruchoma kamera obejmująca tak duży obszar w trakcie sceny walki - to nie mogło się udać. W ogóle przeglądając sobie TDKR scenami dochodzę do wniosku, że na "małym" (42 cale) ekranie strasznie dużo ten film traci w stosunku do kina, a wizualnie jest po prostu nudny.

Odpowiedz
Oczywiście teraz jak to się zwolni to wygląda głupio. Ale w sumie podczas moich trzech wypraw do kina, kiedy to wszystko szło w normalnym tempie to nie zwracałem na to uwagi. Może to przez to, że mam wadę wzroku i noszę okulary :) Ale jeżeli chodzi o walki i akcję, to właśnie ja uważam, że od "Batman Begins" Nolan się bardzo rozwinął i zdecydowanie lepiej ogląda mi się te późniejsze. Praktyka, czyni mistrza.

A co do czepialstwa o seksowną pozę Catwoman, to nie należy zapomnieć jeszcze, że ma szminkę :/
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ogólnie sceny akcji w Batmanach sporo tracą po ponownym obejrzeniu. Najbardziej trzyma się chyba solo z Bane'em, choć i tam są ciekawe kwiatki, wystarczy przyjrzeć się tłumowi walczącemu w tle. :)

Z innej beczki: wydaje mi się, czy Batman po prostu zabija kierowcę ciężarówki strzelając z tych działek? Chyba, że po prostu dostał zawału (jak większość ofiar broni palnej w filmach Nolana). :P

Trzeba jednak przyznać, że BB i TDK były o klasę lepsze.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Lawrence - też mam wadę wzroku (sporą) i noszę okulary, a mimo to już w pierwszym seansie byłem zniesmaczony podczas tych dwóch scen. Nic nie "zwalniałem" w domowym zaciszu i widziałem te absurdalne upadki punków.

W BB walki były świetne, ja tam widziałem dużo (mimo chaotycznego montażu, tym bardziej, że tam Batman pojawiał się i znikał, a jedyne w pełni pokazane walki z nim vs kilku przeciwników to potyczka w więzieniu na początku, i walka z czterema członkami Ligii Cieni w trakcie finałowej akcji), a co część Batmany Nolana pod tym względem się psuły.

PS: O co chodzi z tą szminką, bo chyba czegoś nie łapię? Ktoś coś miał do ust Anne?

Odpowiedz
(24-11-2012, 16:34)Lawrence napisał(a): A co do czepialstwa o seksowną pozę Catwoman, to nie należy zapomnieć jeszcze, że ma szminkę :/

I szpilki.

Odpowiedz
Szpilek nie ma w scenie walki na dachu :) Tak jak Pfeiffer, czy raczej jej dublerka, podczas robienia salt.

Odpowiedz
Wiecie dlaczego walki w Beginsie były najlepsze? Bo Batman eliminował typów po kolei korzystając z ciemności i tricków. Montaż był chaotyczny, ale zamysł Nolana był po prostu idealny - ot z jakiegoś zakamarka może cię zgarnąć zamaskowany typ. Zasady były proste, solówa lub maksymalnie 2 na 1.

Co mamy w TDK i (zwłaszcza) TDKR? Batek rzuca się na 8 uzbrojonych typów jednocześnie no i robi się komedia. Tak zachowuje się tylko debil z porażeniem mózgowym (hello, oni mają broń a ja mam pięści i super duper kombinezon!). Irytowała mnie w TDK również scena z Jokerem na przyjęciu jak Batman ni z gruchy ni z pietruchy pojawia się przed Ledgerem, zupełnie jakby się teleportował.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon