The Longest Ride (reż. George Tillman Jr.)
The Longest Ride

[Obrazek: tumblr_nmrs0mRL4e1tq5rv1o1_1280.png]

Nie znalazłem wątku z powyższym filmem na forum. Dlatego dodałem nowy temat. A mianowicie chodzi o sentymentalne kino "Najdłuższa podróż" (ang. The Longest Ride). Długość filmu nie jest krótka - około 2 godzin. Co do wrażeń, to są pozytywne, dużo scen wywołują uczucia, emocje, które przeżywasz razem z głównymi bohaterami. Pojawiają się marzenia o tym, aby mieć podobną miłość jak i u starszej pary, tak i u młodszej. Nie będę kłamać, ale pojawiły mi się łzy, aczkolwiek kontrolowałem siebie. :D Co do gry aktorów, to nie mogę się przyczepić, gdyż świetnie grali i naprawdę przeżywałem sytuacje życiowe w filmie wraz z bohaterami. Reżyser George Tillman Jr. jest dosyć znany ze swych filmów - Faster i Men of Honor. Pierwszy był niezbyt ciekawy (klisze), aczkolwiek drugi, dramat, jest na bardzo wysokim poziomie i ogląda się z wielką przyjemnością. Aktor - Scott Eastwood - jest baaardzo podobny do swojego ojca Clinta Eastwood'a. Te oczy i zmarszczki, to spojrzenie oraz uśmiech, a także wysoki wzrost i w tym filmie - odzież cowboy'a bardzo przypominają Clinta Eastwood'a młodego z filmu "Dobry, zły i brzydki", niesamowicie. :) Aktorka pierwszoplanowa - Britt Robertson, oczywiście, jest piękna, jak i aktor - Scott Eastwood. Bohater (Alana Aldy) w młodości (Jack Huston) oraz Oona Chaplin są również bardzo atrakcyjni, świetnie wyglądają, chce im się wierzyć, w ich prawdziwą i szczerą miłość. Są również minusy, a mianowicie scenariusz, fabuła. Nie jest ona oryginalna. Widzieliśmy już podobne filmy. Do nich należą, na przykład, słynny The Notebook, If only o niesamowitej, ale fantastycznej miłości, a także P.S. I Love You (miłość, którą zwalczyła choroba), albo nawet Like Crazy, gdzie młoda para próbuje przezwyciężać losy życia i być razem. Niektóre sceny w Najdłuższej podróży są naciągane, chce się wierzyć, żeby tak było w życiu, ale, moim zdaniem, żadko się tak zdarza. Chodzi o miłość od pierwszego spojrzenia, brak kłótni, codziennych, bytowych. U starszej pary jedyny problem, to niemożność mieć dzieci, a u młodszej wybór pomiędzy pasją a miłością. Wszystko wygląda prawie idealnie, jak w bajce, dlatego na moment chce się uciec od rzeczywistości w świat kreowany przez reżysera filmu oraz własnej wyobraźni. Aczkolwiek ważne jest, że film pobudza uczucia i emocje, dlatego stawiam wysoką ocenę - 8/10.

P.S. Jak dla mnie, to skakanie na byku (rodeo) jest okrutne zachowanie człowieka wobec zwierzęcia. Byk jest tym sposobem stresowany, torturowany i zaniedbywany.

Odpowiedz
Typowy Sparks, czyli ktoś umiera, ktoś się zakochuje i bla bla lecz mimo to da się oglądać. 5/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon