The Martian (2015) reż. Ridley Scott
Wiem że kiedyś też Ridley kręcił gorsze filmy, ale raz, że pamięta się przede wszystkim o tych lepszych, a dwa, zapomnieliście już, co pisaliście o nim po Prometeuszu? Ale to ja jestem tym złym, bo wypomniałem mu, że ostatni dobry film nakręcił 8 lat temu Uśmiech

Odpowiedz
Ja nie hejtowałem go za Promka, ba, misie nawet Promek umiarkowanie podobał (dałem chyba 5/10).

Odpowiedz
Mental, dla mnie umarłeś.

Odpowiedz
U mnie Prometeusz po wyleczeniu popremierowego bólu dupy ma stabilne 6/10, terapia wyparcia ze świadomości związku tego filmu z Alienem też przyniosła skutki. Polecam Uśmiech

Odpowiedz
U mnie ma stabilne "Nuda/10", tak koło 3 - walić głupoty, kiedy przy tym można usnąć.

Odpowiedz
Cytat:Mental, dla mnie umarłeś.

Sory, wole Promka niż Interstelary jakieś Oczko

edytka

Scott nakręcił niedawno "Adwokata" - u mnie ten film zyskuje z każdym kolejnym obejrzeniem.

Odpowiedz
(25-02-2015, 22:26)Mental napisał(a):
Juby napisał(a):W moich oczach Ridley się skończył

ha ha ha. Uwielbiam takie teksty w odniesieniu do gościa, który w XXI wieku nakręcił BHD i AG. Jak Scott się skończył, to co powiedzieć o innych w tej branży, którzy w ostatnich parunastu latach nie dorobili się nawet jednego filmu w połowie tak dobrego jak BHD.

A co do rzeczonego tytułu - bardzo bym chciał, żeby Matuś umarł w jakichś potwornych męczarniach. Niestety wiem, że tak się nie stanie i umrze Sean Bean.

Black Hawk Down powtórzyłem 19 października - dobra jatka, kapitalnie zrealizowana technicznie... ale wolę filmy bardziej fabularne, z bardziej wyrazistymi postaciami. max 8/10

Dla mnie R. Scott to dzisiaj żadna gwarancja jakości. Jego ostatnie trzy filmy oceniłem następująco
- Robin Hood 5/10 (widziadłem w kinie, nie pamiętam już za bardzo skąd ta ocena ale nie mam najmniejszej ochoty na powtórkę)
- Prometeusz 6/10 (w przypadku Promka mam chyba podobne zdanie do Mierzwiaka)
- Adwokat 1/10 (nieoglądalna katorga)

A po opiniach Exodusa, nie wydaje mi się aby poziom jego filmów się podniósł. Ostatni dobry film Ridley nakręcił 8 lat temu, a ostatni zajebisty film w roku 2000. Ucieszę się jak wróci do formy ale obecnie to nawet Nolan nie zjechał tak bardzo w dół jak twórca Blade Runnera.

Odpowiedz
Exodus bardzo spoko. Klasyczne kino biblijne, umiarkowanie angażujące, ale sprawnie nakręcone i dające po prostu niezłą dawkę dobrej rozrywki. Dir cut (o ile wyjdzie) z pewnością sprawi, że film stanie się jeszcze bardziej spoko. Oczko

Na "Martian" czekam, i to nawet bardzo - zdecydowanie jest to TOP 10 tegorocznych premier jak dla mnie.

Odpowiedz
O Adwokacie już w dzień po internetowej premierze mówiłem, że to 9/10. Reszta też nie taka zła. Oprócz Prometeusza. Mental is dead.

Odpowiedz
(25-02-2015, 22:10)nawrocki napisał(a): Ridley z dobrym scenariuszem (a książka jest dobra, a Goddard rękę do pisania raczej ma) pewnie zrobi przynajmniej dobry film.

Czytałeś książkę? Gdyż może to moja ignorancja, ale z opisu brzmi jak Gravity tylko na Marsie. Ale jak pisałem, nie znam książki, więc mam prawo się mylić.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
I co z tego że punkt wyjścia jak w Gravity? Przecież to jest pomysł, który można rozwinąć na dziesiątki różnej jakości sposobów.

Odpowiedz
Książka jest rewelacyjna. Określiłbym ją jako przygody sarkastycznego Robinsona-MacGyvera na Marsie. Z Gravity łączy ją tyle, że obie nie są tak naprawdę SF, bo nie ma tam żadnych nierealnych technologii.

Odpowiedz
Fakt że to lądowanie na Marsie czyni z niej s-f. Just saying.Uśmiech

Odpowiedz
Nie specjalnie. Jest to misja według planów, które można było zrealizować już koło lat 90tych.

Odpowiedz
No ok, ale to się nie wydarzyło, nie istnieje jeszcze pojazd zdolny zabrać ludzi na Marsa, nikt nie postawił nogi na powierzchni Marsa - jest to więc naukowa fikcja. Zresztą technologia nie jest wymogiem s-f. Możesz mieć s-f opierające się np. na innym przebiegu historii czy na wykorzystaniu biologicznych zjawisk które nie występują w przyrodzie.

Odpowiedz
Film, w którym mielibyśmy budynek wysoki na 1000 metrów to też będzie s-f? Nigdy takiego nie zbudowano i nie ma konkretnych planów - jest to więc naukowa fikcja. Wyprawa ludzi na Marsa jest przecież jak najbardziej realna, nie jest tak, że brakuje nam technologii i czekamy na jej wymyślenie, obecnie to tylko kwestia pieniędzy, których nikomu się nie chce wydawać.

Odpowiedz
Jak mówię - Marsjanin jest w takim stopniu SF jak Grawitacja.

Odpowiedz
(27-02-2015, 23:01)Lawrence napisał(a): ale z opisu brzmi jak Gravity tylko na Marsie
A Interstellar jest jak Sunshine tylko z kukurydzą i czarną dziurą Uśmiech

Ile filmów ma takie same lub podobne punkty wyjścia?

Odpowiedz
(28-02-2015, 10:33)simek napisał(a): Film, w którym mielibyśmy budynek wysoki na 1000 metrów to też będzie s-f? Nigdy takiego nie zbudowano i nie ma konkretnych planów
Akurat od dwóch lat budują, skończą w 2019. Pierwotnie miał mieć 1600 metrów ale sobie odpuścili i ostatecznie będzie 1003.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kingdom_Tower

Idę dalej szerzyć wiedzęOczko

Odpowiedz
Budynek na 1000 metrów powstanie prędzej niż polecimy na Marsa. Ale spokojnie prędzej czy później na niego wylądujemy, wszak jesteśmy pionierami Oczko

A w ogóle to ciekawi mnie, czy tym razem postać grana przez Jessicę Chastain też się na tym Marsie pojawi, a przynajmniej będzie w kosmosie? Gdyż jeżeli tym razem przypadnie jej rola np. żony wyczekującej męża na Ziemii, to trochę szkoda. Dwa filmy o kosmosie i obcych planetach i dwa razy zostać na Ziemii.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon