The Sinner (USA Network, 2017)
[Obrazek: 8Mkd6n1.jpg]

THE SINNER

Najnowsza propozycja na lato od USA Network, która pod żadnym pozorem propozycją letnią nie jest. Miałem tematu nie zakładać, ale zdecydowałem się z jednego powodu. Pilot sugeruje, że będziemy mieli do czynienia z całkiem innym serialem kryminalno-psychologicznym. Dlaczego? Otóż zazwyczaj jest tak, że mamy jakiegoś mordercę i gliniarza, który musi poszukiwać świadków, przepytywać, prowadzić dochodzenie etc.. Tutaj jest to wywrócone w drugą stronę.

Jest kilkunastu świadków zdarzenia. Jest morderczyni, która przyznaje się do winy - pomimo tego, że nie wie dlaczego to zrobiła. No wszystko wydaje się być proste i klarowne. Ale jest też policjant, który jako jedyny widzi w tym wszystkim drugie dno i chce odkryć o co tutaj tak naprawdę chodzi.

Atmosfera panująca w serialu jest niesamowicie duszna i depresyjna, opowieść jest mroczna - jakieś retrospekcje do dzieciństwa głównej bohaterki, która była wychowywana przez świrów (czyt. fanatyków religijnych). No i byłem w szoku, że twórcy pokazali scenę mordu w aż tak mocny sposób. Serio.

Jessica Biel doskonała. Jestem w szoku, że tak fajnie gra. Jej postać jest strasznie niejednoznaczna, w sumie od początku widać, że coś z nią jest nie tak. Normalnie strach zostawać z nią w jednym pomieszczeniu. Bill Pullman, czyli druga gwiazda serialu tez ok. Jego bohater też wydaje się mieć niezłe rozpisane podłoże psychologiczne - też jest targany jakimiś problemami, a do tego ma dziwne zamiłowanie (kto obejrzy będzie wiedział jakie).

Na razie takie 7,5/10. Może za wspomnianą mocną scenę morderstwa podciągnąłbym do 8. Jestem zaintrygowany i czekam na wincyj.

We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Jestem na tyle ciekawy, że aż poczekam na więcej dostępnych odcinków. Podobnie jak Mr. Mercedes, zbiera to bardzo dobre recenzje i można liczyć na dwa ciekawe i zawiłe thrillery tego lata. Sign me up!

Pelivaron, jak jesteś po pilocie, to odpowiedz mi proszę tak albo nie:

Odpowiedz
To Mr. Mercedes muszę sprawdzić. Nie słyszałem.

Aaaa, Mercedes ma jutro premierę :) Obsada wygląda po prostu WOW, na pewno sprawdzę.

Odpowiedz
(08-08-2017, 17:15)Pelivaron napisał(a): Jest morderczyni, która przyznaje się do winy - pomimo tego, że nie wie dlaczego to zrobiła. No wszystko wydaje się być proste i klarowne. (...) Atmosfera panująca w serialu jest niesamowicie duszna i depresyjna, opowieść jest mroczna - jakieś retrospekcje do dzieciństwa głównej bohaterki, która była wychowywana przez świrów (czyt. fanatyków religijnych).

I w kolejnych odcinkach będziemy poznawać wstrząsającą prawdę, że to wszystko wina tychże fanatyków religijnych, którzy wypaczyli jej psychikę, a ona sama nie ponosi tak naprawdę za to odpowiedzialności, tylko jest ofiarą, której należy się głębokie współczucie widzów.
Thanks, but no thanks.

Odpowiedz
Eee, raczej nie :) Jest w pilocie sytuacja, która sprawia, że finałowe rozstrzygnięcie będzie zgoła inne :)

Odpowiedz
Jaką sytuację masz na myśli? 

Ja jestem po dwóch odcinkach, trzeci pewnie zarzucę dziś. Bardzo dobry serial, świetnie zrealizowany, ciekawie nakręcony (duszna atmosfera, niepokojące ujęcia) i zagrany bez zarzutu. Co ciekawe, najbardziej podoba mi się Christopher Abbott znany z Girls, a zacząłem to oglądać dla Pullmana. 100 % Pullmana w Pullmanie, polecam fanom Billa Pullmana (nie wiem czy widzicie, ale mam lekkiego fioła na punkcie Billa Pullmana).

No i kurna, faktycznie scena morderstwa pokazana odważnie jak mało gdzie. 
No i tu mam kolejny problem, dlaczego twórcy udają ze Big Black Delta (znany na scenie elektronicznej zespół, często używany na soundtrackach jak np. w Halt and Catch Fire) to zespół jakiegoś studenta? Przecież wiedzieli że grono fanów jest całkiem duże i stworzy to jakiś dziwaczny dysonans. Ja i dwie znajome mi osoby zwróciły na to uwagę. Nie mogli sami czegoś nagrać, albo wziąć mniej znany zespół? Dziwne, głupie po prostu.

Mam nadzieję, że twórcy nie przesadzą w retrospekcjach, które po dwóch odcinkach zajmują chyba już trochę za dużo miejsca.

Poza tym zrealizowane to jest bardzo dobrze, tempo jest idealnie takie jak powinno, wszystko rozwija się w ciekawy sposób.

Trochę o fabule Pelivaron, bo jestem ciekawy:
Bill Pullman na tle jeziorka specjalnie dla Was!

[Obrazek: U0ahAtq.jpg]

Odpowiedz
Cytat:Jaką sytuację masz na myśli? 

Wydaje mi się, że na jej psychikę i jazdy na pewno nie wejdą aspekty czysto religijne.

Cytat:Trochę o fabule Pelivaron, bo jestem ciekawy:

Odpowiedz
Aaa, zgadzam się całkowicie. Nie mogłem sobie przypomnieć skąd znam aktorkę grającą matkę, teraz to takie oczywiste - walnięta żona Van Aldena z Boardwalk Empire :)

Quay - trochę to spłycasz, ten wątek z opisu może się taki wydawać, ale ten serial jak na razie nie wykazuje żeby miał zmienić się w taką taniochę. 

Pelivaron, teraz mi przyszło do głowy, 

Odpowiedz
(19-08-2017, 16:44)Snuffer napisał(a): Pelivaron, teraz mi przyszło do głowy, 

Mnie interesuje natomiast jedno:

Dzisiaj obejrzę zapewne 3 odcinek :)

Odpowiedz
Właśnie jestem po, trzyma poziom i ma dwie świetne sceny - ostatnią z Pullmanem i ostatnią w ogóle. Dobry ten serial, cholera, ciężko się przyczepić do czegokolwiek.

Odpowiedz
@Snuffer

I co, oglądasz dalej? Ja zdecydowałem, że poczekam jednak na zakończenie całego sezonu i zrobię sobie maraton. Pomimo tego, że jest to dosyć ciężkawy serial pod względem klimatu, to wydaje mi się, że ta historia zdecydowanie lepszy odbiór będzie miała, jeśli zaserwuję sobie binge watching.

Jest tutaj kilka pogmatwanych rzeczy, które mogą w ciągu tygodnia ulecieć, więc wydaje mi się, że lepszym wyjściem będzie obejrzenie tego od razu w dzień lub dwa :)

Odpowiedz
Podobnie jak Ty, ale ja poczekałem aż wyjdzie 4 i 5 i dziś sprawdzam chyba oba. Potem podobnie mam zamair zrobić z końcówką.

Odpowiedz
Drugi sezon tworzy z serialu antologie powiazana tylko przez postac Pullmana. 
Do tego dochodza fajni aktorzy - Carrie Coon, Tracy Letts, Hannah Gross (panienka Holdena z Mindhuntera) i nowy glowny bohater - Jessike Biel zastepuje Elisha Henig.

Dzieciaka mozecie znac jesli widzieliscie 3 sezon Mr Robota albo 2 American Vandal.

Tutaj dzieciak morduje z zimna krwia swoich rodzicow. Jako ze sytuacja ma miejsce niedaleko miejsca, w ktorym wychowywal sie Pullman to doprawadza do jego zainteresowania sprawa.
Sam nie wiem jak oceniac ten sezon - poczatek jest bardzo sympatyczny. Tajemnicza atmosfera, wyjasnianie poszczegolnych detali zwiazanych z morderstwem dokonanym przez 13latka no i Carrie Coon w swietnej roli, ktora bardzo ciezko zaklasyfikowac. Czy to postac pozytywna czy negatywna? Nie wiadomo prawie do samego konca. 

Koncowka rozczarowuje - po lebkach, prostacko, chociaz moze wynikac moje rozczarowanie z faktu ze twist przewidzialem jakos w polowie sezonu. 

Jak komus brak solidnych thrillerow i podobal mu sie pierwszy sezon, moze smialo sprawdzac drugi. Ogolnie ocenialbym go jako lepszy. 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon