25-12-2010, 21:08
|
The Wire
|
|
Oglądałem parę odcinków Wire z angielskimi napisami i o ile za zrozumieniem nie ma większego problemu, tak pomyślałem sobie, że przetłumaczenie tego na polski to byłaby męczarnia i niezwykle ciężkie zadanie, więc tym bardziej szacunek dla amatorów, którym chce się to robić <ok>
Ja chyba bez napisów nie dałabym rady, choć oczywiście marzą mi się profesjonalne napisy, ze slangiem itd.
To ktoś wie co z tym Kablem? :cool:
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
25-12-2010, 21:25
Pluskwa jest fajna, ewentualnie pluskwy.
Źródło? Jeśli już jesteśmy przy tłumaczeniach... :P
25-12-2010, 23:51
Ja zaś upierałbym się przy tytule kabel. Ostatecznie bardziej nośny i wieloznaczny. Pluskwa czy podsłuch to jednak wiretap. Wire to i kabel, a w polskim języku dodatkowo wtyka, konfident. W końcu większość wątków rozwikłać pomaga nie tylko podsłuch, ale i kable, tudzież wtyczki.
26-12-2010, 16:11
nie wiem czy po polsku mówi się na podsłuch "kabel". chyba nie? może "zakładać kabel"? a niech ich cholera ;)
i komu płacą za prawa ulicy? ;)
27-12-2010, 13:33
w żargonie policyjnym istnieje sformułowanie "gość jest okablowany", co oznacza, że nosi podsłuch. tytuł 'Kabel' jest zatem zdecydowanie najbardziej adekwatny;)
27-12-2010, 14:17
Carver: Zgodnie z regulaminem dotyczącym molestowania seksualnego, gdy funkcjonariuszka w twojej jednostce powie, że partner ją molestował, powinieneś: A. Powiadomić dowódcę; B. Powiadomić porucznika zmiany; C. Powiadomić żeńskiego oficera.
Herc: Wybieram odpowiedź D. - D? - Dać w ryj partnerowi, zabrać pannę do domu i dymać aż się uśmiechnie. :grin: <ok> 29-12-2010, 00:17
Mam pytanie do osób, które już widziały ten serial. Czy wszystkie odcinki, które znajdują się w Cinema Torrent są w 4:3?
E: Ok, dzięki. Nie wiedziałem :oops: "Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin 29-12-2010, 21:12
Ten serial został nakręcony w tym formacie, więc pewnie tak...
Why are you firing wallnuts at me?
29-12-2010, 21:23
Gdzie można znaleźć poprawione napisy jooozka do 1 sezonu?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 06-01-2011, 14:07
Jestem przy czwartym sezonie.
Absolutne arydzieło telewizji.Realizm i jeszcze raz realizm to mocny punkt tego serialu. ogqozo napisał(a):Po obejrzeniu tego serialu nawet Wiadomości w telewizji wyglądają sztucznie i nieprawdziwie. Więcej. Ty wiesz, że są nieprawdziwe. Cytat:Nawet w ponad rok po emisji ostatniego odcinka, serial ciągle zyskuje nowych fanów. po resztę odsyłam was do jego bloga http://filmowelowy.blox.pl/2009/07/Najlepsze-seriale-The-Wire.html Ktoś tam wspomniał o Carcettim. Zapytacie do czego zmierzam. Otóz Wydaje mi się że Tommy wygrał z Roycem w tym wyscigu wyborczym dzięki kilku rzeczom: -sprawa z Hamsterdamem.To niewątpliwie podkopało autorytet Royca w miescie.To za jego kadencji wybuchła ta afera ,o czym Tony Gray wwywiadzie mówił.I listy pochwalne które dał Colvin Burrelowi a tak pokazał je burmistrzowi nie miały tu nic do rzeczy. -zabicie swiadka który miał zeznawac w procesie dilera. -debata wyborcza i argument Tommyego o liscie do burmistrza w sprawie programu ochrony swiatków W sumie nie bez znaczenia było tez poparcie udzielone przez Watkinsa Tommyemu. Oglądam dalej.Mam nadzieję że Randy skonczy dobrze(bo to naprawdę dobry dzieciak i do tego cholernie zaradny) w przeciwienstwie do tego smiecia Marlo.Koles kurwa mysli że jest niewiadomo jakim bossem.Scena w której chris i Snoop przygladają się temu straznikowi,sprawiła że znienawidziłem tego huja jak psa. W ogóle Chris i Snoop to chyba najbardziej negatywni bohaterowie ze wszystkich. 06-01-2011, 21:39
Jak już poruszamy temat postaci negatywnych i osób które nas irytowały ja rzucę takim typem - dziewczyna Kimy. Naprawdę, nie było drugiej postaci na której wyczyny patrzyłbym i miał ochotę krzyknąć 'Ty nic nie rozumiesz!', jej ciągła irytacja tym że Kima poświęca się dla pracy była naprawdę wkurzająca.
06-01-2011, 23:15
Jestem w połowie 3 sezonu (dopiero i niestety), więc nie chciałam się odzywać, ale skoro Jakuzzi pisze, że jego intuicje po całości są takie same, tak i ja spytam: czego byś oczekiwał od kobiety, która w sytuacji tak kryzysowej, jak ciąża, spotyka się z brakiem zainteresowania ukochanej osoby? Warto też pamiętać, że parom lesbijskim raczej nie trafiają się dzieci z "wpadki" (tzn. parze lesbijek, a nie, że kobieta najpierw jest w związku hetero i ma dzieciaka, a potem związuje się z kobietą i razem tego dzieciaka wychowują) - to jest planowanie, to jest decyzja przemielona na prawo i lewo, wzdłuż i wszerz. I nagle pustka, złość. Plus wydarzenia z pierwszego sezonu. Cheryl może wkurzać widza, którego pasjonuje intryga i kręci Kima jako strasznie fajna, silna postać (i Afrokoreanka, ale to swoją drogą :D). Ale przecież jej reakcje są zupełnie normalne, zdroworozsądkowe. Żonie McNulty'ego też się dziwisz?
07-01-2011, 12:57
Ja się dziwię Mcnulty'emu, że dalej chce być z żoną, mimo że ta przytargała sobie jakiegoś fagasa w 3 sezonie :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-01-2011, 13:37 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |