Trailery filmowe.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(23-06-2022, 18:33)Trailery Srailery napisał(a): Nowy film Marka Forstera (m.in. "Marzyciel", "Czekając na wyrok" i "Quantum of Solace"), nawiązujący do "Cudownego chłopaka" z 2017 roku. Tym razem jednak na pierwszym planie jest jeden z chłopaków, który w tamtym filmie dokuczał głównemu bohaterowi. Szansą na zrozumienie błędów z przeszłości staje się wojenna opowieść mieszkającej w Paryżu babci. W obsadzie Bryce Gheisar, Gillian Anderson i Helen Mirren.

Dzien bez dojenia tematu Holokaustu to dzien stracony. Czy naprawde ten przyjemny, poczciwy i sympatyczny film jakim byl Wonder wymagal spin-offu, do tego z tak oczywistym i wyeksploatowanym twistem?

https://c.tenor.com/BwcFEx-2hXEAAAAM/open-fridge-over-christmas.gif
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
To się zapowiada kozacko

http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Faktycznie, potencjał drzemie w tym serialu olbrzymi. Do obejrzenia.

Odpowiedz
Viola Davis jako wojowniczka, stojąca na czele złożonego w całości z kobiet oddziału, który bronił historycznego królestwa Dahomeju - najpotężniejszego w XVIII i XIX wieku w całej Afryce. W obsadzie także John Boyega.

Odpowiedz
A swoją potęgę zbudowało na podbijaniu lokalnych murzyńskich plemion, łapaniu dindu i sprzedawaniu ich Arabom i Europejczykom :)

Wikipedia:

As a highly militaristic kingdom constantly organised for warfare, it captured children, women, and men during wars and raids against neighboring societies, and sold them into the Atlantic slave trade in exchange for European goods such as rifles, gunpowder, fabrics, cowrie shells, tobacco, pipes, and alcohol. Other remaining captives became slaves in Dahomey, where they worked on royal plantations and were routinely mass executed in large-scale human sacrifices during the festival celebrations known as the Annual Customs of Dahomey.

Wakanda w moim sercu :)

Odpowiedz
No, i tu przynajmniej "strong female warrior" ma więcej sensu niż nowym Predatorze (zresztą tam wspominałem o kobietach Dahomeju).

Temat wydaje się ciekawy. Tak, jest strong woman, no i wiadomo że złym będzie biały diabeł. Ale przynajmniej fabularnie i (i w jakimś stopniu historycznie) ma sens. I jest jakiś powiew świeżości i faktycznie sięgają do historii Afryki zamiast wsadzać Murzynów na europejskie trony.

Odpowiedz
I tak zrobią z tego alternatywną historię, że Wakanda odpiera ataki białych, a sama jak zawsze dindu nuffin. Gdyby nie popyt u białych na dindu, to nie handlowalibyśmy niewolnikami hehe

Odpowiedz
Wygląda jakby kręcił to lepszy, ale nie tak ciągnięty za uszy przez media Ryan Coogler. Nawet jestem zaskoczony tym jak dobrze odwzorowane są afrykańskie akcenty i nawet u Boyegi nie wypada on kalecznie.

Odpowiedz
Matko, ten trailer to jakieś piramidalne bezdety. Serio ktoś to tutaj szanuje? :D

Odpowiedz
Miłośnicy wakandyjskiej kultury i masowego składania w ofierze dindu-niewolników szanują ;)

Odpowiedz
(06-07-2022, 16:23)Albertino napisał(a): Matko, ten trailer to jakieś piramidalne bezdety. Serio ktoś to tutaj szanuje? :D

Tak, ja szanuję, możecie mnie złożyć na stosie :).

Niektórzy się gardłują (jak ja ;)), że po cholerę wciskać Murzynów do Śródziemia i uprawiać masowy blackwashing i może lepiej coś z autentycznej afrykańskiej kultury/historii. I w końcu Hollywood coś takiego robi. Co prawda, pompuje się pewne uromantycznione mity (i na pewno będzie "white man bad"), by pasowało do narracji, ale to tak zawsze jest z kinem historycznym (taki Braveheart miał od cholery nieścisłości).

(06-07-2022, 16:10)Kryst_007 napisał(a): Nawet jestem zaskoczony tym jak dobrze odwzorowane są afrykańskie akcenty i nawet u Boyegi nie wypada on kalecznie.
Rodzice Boyegi to imigranci z Nigerii, więc na pewno był usłuchany z akcentem i łatwo mu zemulować. W ogóle połowa obsady ma mocno afrykańskie nazwiska, więc mają ułatwione zadanie pod tym względem.

A mniemam, że to już nie czasy Dicka Van Dyke'a z Mary Poppins, gdy dostał coacha, który też nie był zaznajomiony z cockneyem

Odpowiedz
Podpisuję się pod OGUPEE. Lepsze zdecydowanie kino historyczne z czarnymi o historii czarnych, niż kolejne ich wciskanie na wysokie stanowiska w europejskich królestwach i udawanie, że było to normą. To się nazywa kompromis.

Odpowiedz
To zalezy jak to pokaza, bo tu widze w zasadzie femino-Wakande, gdzie bialasy to zlo w czystej postaci, a ci tam maja w zasadzie afrykanska utopie. I tak, bija sie tez z czarnymi, ale tamci pewnie przyszli wyslani przez bialasow :) Takze wojna rasowa all the way i gdzie som piniodze za niewolnictfo!

To co wrzucil Mental, plus fakt, ze jezeli dobrze pamietam to ten oddzial lasek dostal srogi wpierdol od bialasow w pierwszej bitwie i na tym sie skonczylo rumakowanie :)

Musze dokladnie sprawdzic, bo juz wieki temu o tym czytalem.

(06-07-2022, 16:10)Kryst_007 napisał(a): Wygląda jakby kręcił to lepszy, ale nie tak ciągnięty za uszy przez media Ryan Coogler. Nawet jestem zaskoczony tym jak dobrze odwzorowane są afrykańskie akcenty i nawet u Boyegi nie wypada on kalecznie.

Rozpoznajesz afrykanskie akcenty?! Podziwiam :)

Story by...Maria Bello. Erm, ok?
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Jezuniu co za beka xD
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(06-07-2022, 17:33)OGPUEE napisał(a): Niektórzy się gardłują (jak ja ;)), że po cholerę wciskać Murzynów do Śródziemia i uprawiać masowy blackwashing i może lepiej coś z autentycznej afrykańskiej kultury/historii. I w końcu Hollywood coś takiego robi.

(06-07-2022, 18:07)Kryst_007 napisał(a): Podpisuję się pod OGUPEE. Lepsze zdecydowanie kino historyczne z czarnymi o historii czarnych, niż kolejne ich wciskanie na wysokie stanowiska w europejskich królestwach i udawanie, że było to normą. To się nazywa kompromis.

Tylko że jak znam życie, kręcenie filmów o czarnej historii, ich legendach i kulturze wcale nie spowoduje, że czarni przestaną być wciskani do filmów o białej historii, legendach i kulturze. To wcale nie jest system, w którym panuje taka równowaga, że jak damy Murzynom szansę grać w filmach, gdzie pasują, to nie będą wciskani na siłę tam, gdzie nie pasują.

Jasne, też jestem za tym, żeby powstawało więcej filmów o Afryce, z całkowicie czarną obsadą - jak będą dobre, to z chęcią obejrzę. Ale ciągle gdzieś z tyłu głowy mam myśli typu "o, całe afrykańskie wojsko składa się z czarnych, nie nawciskano do nich losowo jakichś białych, ale gdyby to był film o europejskiej historii to np. wśród rycerzy na bank nawciskano by na siłę czarnych". Ta nierówność mnie irytuje, typu że jak kręcimy "Mulan" to obsada ma być cała azjatycka (oczywiście to słuszne podejście), ale jak kręcimy np. "Piękną i Bestię" to już obsada nie może być w pełni biała, bo musi być diversity.

Więc jeszcze raz - jestem na tak dla filmów o Afryce, ale absolutnie nie spodziewam się efektu w rodzaju "czarni mają filmy o swojej kulturze, więc przestaniemy ich wciskać do tych opartych na innych kulturach".

Odpowiedz
Cytat:jestem na tak dla filmów o Afryce

Ja też, ale jakieś minimalne standardy zgodności z faktami powinny być zachowane, inaczej kreujesz alternatywną, wyssaną z anusa wersję historii. Efekt będzie taki, że Latisha czy inna Shaniqua będą pisały na Twitterze, że dindu zbudowali Amerykę albo inne urojenia, bo na Netlixsie widziały, jak budowali :)

Odpowiedz
No coż mogę na ten temat powiedzieć?

BLACK IS KING !!! ...

Odpowiedz
(06-07-2022, 18:09)Bucho napisał(a): To zalezy jak to pokaza, bo tu widze w zasadzie femino-Wakande, gdzie bialasy to zlo w czystej postaci, a ci tam maja w zasadzie afrykanska utopie. I tak, bija sie tez z czarnymi, ale tamci pewnie przyszli wyslani przez bialasow :) Takze wojna rasowa all the way i gdzie som piniodze za niewolnictfo!

To co wrzucil Mental, plus fakt, ze jezeli dobrze pamietam to ten oddzial lasek dostal srogi wpierdol od bialasow w pierwszej bitwie i na tym sie skonczylo rumakowanie :)

Musze dokladnie sprawdzic, bo juz wieki temu o tym czytalem.

Zerkając szybko na Wiki rzeczywiscie tak to wyglada jakby ich najwiekszym osiagnieciem bylo lapanie niewolnikow i napieprzanie okolicznych plemion, a kiedy przyszli Europejczycy to rozgromili je raz-dwa. Ciekawe o czym bedzie ta historia w takim razie. Chyba, ze to będzie takie "300".

Odpowiedz
Zwiastun 6-odcinkowego dokumentu "Light & Magic".

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon