Trailery filmowe.
Mialem oczywiscie na mysli kino czysto radosnie-popcornowe, a nie takie artystyczne, na serio podejcia do tematow mityczno-fantasy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Kino radośnie-popkornowe z założenia jest od dłuższego czasu gówniane, więc tu to byłby nawet problem z wymienieniem czegokolwiek dobrego, a nie tylko fantasy :) Podziękujmy Marvelowi za to, że zabił blockbustery.

Odpowiedz
Zaraz zaraz, rozróźniajmy high fantasy czyli LOTRa, Willow czy D&D od fantasy typu Conan czy Wiking. To przecież zupełnie inne odgałęzienia tego samego gatunku. High Fantasy w kinie tyle co kot napłakał. Mniej jest chyba tylko Steampunku. A już dobrego High Fantasy to były dotychczas 4... no może od biedy 5 filmów ;) Ten raczej nie będzie szósty.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Z ciekawości, ale czym różni się high fantasy Willow od zwykłego fantasy Conana?
Już prędzej bym zakwalifikował na odwrót :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Czym? Ano niczym, tylko szufladkami które ktoś sobie wymyśla. Kolejna bezsensowna dyskusja o tym co czymś jest a czymś nie.

Odpowiedz
Albertino mówi jak jest.

Również nie widzę żadnych różnic między Conanem a Willow.

Odpowiedz
W jednym są krasnoludy, elfy, czarodzieje i inne takie, w drugim nie ma. Podział jest prosty i nie ja go wymyśliłem. High po prostu oznacza stopień odrealnienia od naszego średniowiecza/starożytności. Naprawdę nie widzicie różnicy między Władcą Pierścieni a Wikingiem w przedstawieniu świata? ;)

Odpowiedz
No ale pytałem o Conana i Willow. W Conanie też są bajkowe stwory :)

Odpowiedz
(22-07-2022, 12:59)Albertino napisał(a): Czym? Ano niczym, tylko szufladkami które ktoś sobie wymyśla. Kolejna bezsensowna dyskusja o tym co czymś jest a czymś nie.

Ale to dotyczy całego podziału gatunkowego. Tu nigdy nie ma ostrych granic. Na przykład ile żartów musi być w filmie, żeby zaklasyfikować go jako komedię? Albo ile piosenek musi mieć film, żeby określić go jako musical?
Oczywiście, że to niepotrzebne szufladkowanie i próba ujęcia czegoś tak nieuchwytnego jak sztuka w ramy czegoś tak ścisłego jak klasyfikacja.

Odpowiedz
(22-07-2022, 13:34)Dr Strangelove napisał(a): No ale pytałem o Conana i Willow. W Conanie też są bajkowe stwory :)
W Conanie Barbarzyńcy są bajkowe stwory, nie przypominam sobie? Niszczyciela nie oglądałem, to się nie wypowiem, ale z Barbarzyńcy nic takiego sobie nie przypominam. To równie dobrze mógłby być film osadzony w późnej starożytności i opowiadać o słowianinie podróżującym po upadłym cesarstwie Rzymskim. Na jedno by wyszło, ale Willow już tak nie przeniesiesz bo tam jednak masz rasy wzorowane na hobbitach, mutacje w zwierzęta czy trolle.

Tak jak pisze Al Jarid, można dyskutować czy to głupi podział czy nie - ja jednak dostrzegam gołym okiem różnice między np. Nieśmiertelnym, który jest przecież filmem fantasy a taką Legendą Scotta, która no też jest fantasy, ale jednak bardziej high niż mniej ;)

Odpowiedz
Też już nie pamiętam, ale w książkach były :)

Odpowiedz
W pierwszym Conanie jest czarownica/demon i zmiennoksztaltny Thulsa Doom. Sa tez rozne latajace duchy. Jezeli dobrze pamietam to Niszczyciel ma tego jeszcze wiecej.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
W Niszczycielu na końcu lali się ze zdeformowanym bogiem-demonem od Rambaldiego.
Rozbraja mnie traktowanie przez filmy D&D jako konkretnego uniwersum w stylu Śródziemia. D&D to mechanika podpierająca ileś tam światów. A to co właściwie ma być? Greyhawk? Forgotten Realms? Dragonlance? Mystara?
Luźne uwagi: ten smok w ataku wygląda jakby rzygał po wypiciu denaturatu. Sophia lepiej prezentuje się w krótszych włosach, ale i tak jest jednym z niewielu powodów, dla których to obejrzę. Boleśnie brakuje Ironsa robiącego "tatatatata".

Odpowiedz
Cytat:Rozbraja mnie traktowanie przez filmy D&D jako konkretnego uniwersum w stylu Śródziemia.
Dlatego Warhammer jest lepszym wyjściem, bo co prawda to też mechanika, ale wszystko krąży wokół klasycznego fantasy w niby-Europie gdzie jest brudno, pada deszcz i wszyscy umierają na krwawą sraczkę a szczuroludzie spiskują jak zniewolić świat LUB w odległej przyszłości, z kosmicznymi odpowiednikami elfów, orków i krasnoludów.

Odpowiedz
Osobiście wolę wersję fantasy, jest mniej edżlordowska niż 40k. Fajnie, że to bardziej renesans niż tradycyjne w gatunku średniowiecze - oczywiście poza opóźnioną rozwojowo Bretonią. Bretończycy to skądinąd moi ulubieńcy z uniwersum - obok wspominanych przez ciebie Skavenów.

Odpowiedz
40k to w sumie wszystko co było kiedykolwiek w popkulturze, tylko "bardziej" i ozdobione czaszkami :) a zwiastun Dnd ma jeszcze jedną zaletę: nabrałem ochoty na spotkanie z kumplami i jakąś sesję...

Odpowiedz
Obejrzałem jeszcze parę razy ten zwiastun. No heheszkowe fantasy mnie nie leży, sama zajawka chce być trochę za bardzo cool, ale całość wchodzi jakoś lepiej, niż cokolwiek co widziałem z nowego Thora. Wizualnie jakieś takie ładniejsze, mimo że momentami tandetne.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
W "Conanie Barbarzyńcy" mieliśmy wielkiego węża, przywracanie Conana do życia i sprawności przez magiczny pakt z duchami i powracającą zza grobu Valerię która ratuje Conana ;)

Odpowiedz
No dobra, Conan to takie fantasy al dente, bardziej niż Nieśmiertelny, mniej niż LOTR :P

Odpowiedz
I ile to się człowiek musi namordować, żeby w końcu wydusić...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon